Fajnie byłoby jakbyś podał link do tej informacji o wydawaniu pozwolenia.
Nowe "Prawo wodne"
#121 ONLINE
Napisano 23 sierpień 2017 - 07:08
#122 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2017 - 10:08
Jeszcze nie ma oficjalnego stanowiska mini środowiska bo tą kompetencją prawdopodobnie zajmować się będzie nowy urząd Wody Polskie. Wyczytałem to gdzieś na forum żeglarskim
#123 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2017 - 14:01
Paradoksalnie ten zapis o silnikach 9,9 km poza torem wodnym jest przecież na rękę nam wędkarzom.... Ile razy były nerwy, że skutery, motorówki itp. zapieprzają przez łowisko z mocą 100 i więcej km. Najwyżej Ci wędkarze, co mają większe silniki, zamienią je na takie 9,9 i gitara. Skończą się wyścigi, zacznie się wędkowanie A jaki spokój na łowisku.....
Ps. A co do tego zakazu "poruszania się pojazdami w wodach powierzchniowych oraz po gruntach pokrytych wodami..." to przecież na slipie nie wjeżdżam na "grunt" pod wodą tylko koła stoją na betonkach czy czymś takim. Chyba, że chodzi na dziko... Ale tam z kolei wjeżdżam tylko kołami przyczepki a nie kołami auta. To w czym problem
#124 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2017 - 14:26
To zakazmy uzywania w ogole spalin i wtedy plywanie bedzie tylko na elektryku lub wioslach. Będzie cisza i spokój;)Paradoksalnie ten zapis o silnikach 9,9 km poza torem wodnym jest przecież na rękę nam wędkarzom.... Ile razy były nerwy, że skutery, motorówki itp. zapieprzają przez łowisko z mocą 100 i więcej km. Najwyżej Ci wędkarze, co mają większe silniki, zamienią je na takie 9,9 i gitara. Skończą się wyścigi, zacznie się wędkowanie A jaki spokój na łowisku.....
Ps. A co do tego zakazu "poruszania się pojazdami w wodach powierzchniowych oraz po gruntach pokrytych wodami..." to przecież na slipie nie wjeżdżam na "grunt" pod wodą tylko koła stoją na betonkach czy czymś takim. Chyba, że chodzi na dziko... Ale tam z kolei wjeżdżam tylko kołami przyczepki a nie kołami auta. To w czym problem
Zart oczywiście. Na serio to teraz mielibyśmy się przesiadac na pontony i mniejsze lodzie, a wszystko co wieksze to sprzedac lub kupic silnik 9.9 i nim napedzac? ... nie tedy droga. Moc to tez bezpieczenstwo, szybsza zmiana miejscowek, mozliwosc napedzania wiekszych lodzi. Jak obawa jest predkosc poza torem wodnym, to wystarczyloby ograniczenie predkosci poza torem wodnym.
Nie znam rzeczywistych intencji tego paragrafu, jedynie domyślam sie, ale nie jest to zapis na korzysc wedkarzy.
Podobnie z tym wodowaniem:
"Ale tam z kolei wjeżdżam tylko kołami przyczepki a nie kołami auta."
Przyczepa, jak dobrze pamiętam, to tez pojazd mechaniczny, ktorego ten zakaz wiec obejmuje:/
Sent from my SM-G870F using Tapatalk
Użytkownik SzymusS edytował ten post 23 sierpień 2017 - 14:35
#125 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2017 - 14:40
#126 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2017 - 14:56
Duża część chłopaków pływa solidnymi łódkami i 9.9 to może być do ładowania aku co najwyżej więc bez głupot. Wystarczy ograniczyć prędkość poza torem lub postawić znaki zakaz falowania i będzie ok. I kontrolować.
- nowy76 lubi to
#127 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2017 - 15:00
Jak obawa jest predkosc poza torem wodnym, to wystarczyloby ograniczenie predkosci poza torem wodnym.
Tylko pytanie, kto i jak to sprawdzi.
Na pomponie 3 metry z silnikiem 9.9 będzie płynął blisko 40 km/h więc zaraz użytkownicy takowych skarżyliby się mocno, że im nie wolno
Nie znam rzeczywistych intencji tego paragrafu, jedynie domyślam sie, ale nie jest to zapis na korzysc wedkarzy.
Money, Money, Money
Owczarek niemiecki musi być posłuszny swemu panu
- Sławek Oppeln Bronikowski lubi to
#128 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2017 - 15:05
Na zachodzie i polnocy jest utrzymywane ograniczenie predkosci (co więcej, w pl tez są takie znaki), wiec nie widzę problemu ze u nas poza torem wodnym nie można:)Tylko pytanie, kto i jak to sprawdzi.
Na pomponie 3 metry z silnikiem 9.9 będzie płynął blisko 40 km/h więc zaraz użytkownicy takowych skarżyliby się mocno, że im nie wolno
Money, Money, Money
Owczarek niemiecki musi być posłuszny swemu panu
Odnosnie pontonu i 9.9 - no wlasnie, jesli intencja mialo byc ograniczenie prędkości/ zafalowan, to rozwiązaniem nie jest ograniczenie mocy silnika, tylko ograniczenie predkosci. Nie komplikujmy prostych spraw.
A prawdziwe intencje- dokladnie tego samego sie domyslam...:/
Użytkownik SzymusS edytował ten post 23 sierpień 2017 - 15:06
- Piotrek Milupa lubi to
#129 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2017 - 15:49
Paradoksalnie ten zapis o silnikach 9,9 km poza torem wodnym jest przecież na rękę nam wędkarzom.... Ile razy były nerwy, że skutery, motorówki itp. zapieprzają przez łowisko z mocą 100 i więcej km. Najwyżej Ci wędkarze, co mają większe silniki, zamienią je na takie 9,9 i gitara. Skończą się wyścigi, zacznie się wędkowanie A jaki spokój na łowisku.....
Coś ci się pomyliło. Zapis dotyczy drogi wodnej. Tor wodny to całkiem inna rzecz. Wisła ma status drogi wodnej, a toru na wielu odcinkach ni ma. Droga wodna to cały zbiornik.
Użytkownik psulek edytował ten post 23 sierpień 2017 - 15:49
- S.O.D. lubi to
#130 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2017 - 18:58
Na zachodzie i polnocy jest utrzymywane ograniczenie predkosci (co więcej, w pl tez są takie znaki), wiec nie widzę problemu ze u nas poza torem wodnym nie można:)
Niestety, nam daleko do cywilizacji. Z reguły nie respektujemy prawa, ustawodawcy dobrze o tym wiedzą...
Odnosnie pontonu i 9.9 - no wlasnie, jesli intencja mialo byc ograniczenie prędkości/ zafalowan, to rozwiązaniem nie jest ograniczenie mocy silnika, tylko ograniczenie predkosci. Nie komplikujmy prostych spraw.
Jest to ze sobą sprzeczne. Powiedz temu, który właśnie kupił skuter 300 hp, że ma pływać 20 km/h
Musimy pamiętać o tym, że nie jesteśmy głównym ani jedynym użytkownikiem wody. Są wodniacy, żeglarze, rowerki, kajaki itp.
- Sławek Oppeln Bronikowski lubi to
#131 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2017 - 19:34
To ja chcę zobaczyć kontrole u mnie na Niegocinie w godzinach szczytu. Kto był latem na Mazurach ten wie o czym mówię. Policja Wodna będzie miała kolejny obowiązek.
#132 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2017 - 20:15
a jak odnieść się do tego wpisu ? nowe prawo znosi moc silnika ? do zdobycia patentu i przerzuca to na prędkość ?
http://allegro.pl/si...6927477961.html
#133 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2017 - 20:54
Ktoś chyba nie ma pojęcia o czym piszę...
#134 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2017 - 05:59
Lepiej mu to powiedzieć, niż to ze teraz swoj nowiutki skuter musi sprzedać lub patrzec na niego w garazu, bo nigdzie poza Wisla i paroma wyjątkami nie ma prawa na nim pływaćNiestety, nam daleko do cywilizacji. Z reguły nie respektujemy prawa, ustawodawcy dobrze o tym wiedzą...
Jest to ze sobą sprzeczne. Powiedz temu, który właśnie kupił skuter 300 hp, że ma pływać 20 km/h
Musimy pamiętać o tym, że nie jesteśmy głównym ani jedynym użytkownikiem wody. Są wodniacy, żeglarze, rowerki, kajaki itp.
Generalnie, tak jak pisalem, jesli intencja byla nadmierna predkosc, to ograniczeniem powinno być ograniczenie predkosci. Nie komplikujmy spraw, bo tworzymy paradoksy.
A wychodzac z założenia, że nie ma sensu tworzyc prawa, bo go malo kto go respektuje, to w pl nie powinno być wprowadzonych wiekszosci innych przepisów;)
#135 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2017 - 06:49
Te, przeprowadz te lodke to Ci zrobię zablokuje znowu na 9.9 a nie tu mądrości uprawiasz:)
A Ty to się tam wczasuj w tej Hameryce a nie po internetach chodzisz....
Ps. No i do sklepu zajrzyj jednego
#136 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2017 - 06:51
Niestety, nam daleko do cywilizacji. Z reguły nie respektujemy prawa, ustawodawcy dobrze o tym wiedzą...
No właśnie... Ci na skuterach dawno zapomnieli, że nie są jedynym użytkownikiem wody. W dupiu mają rowerki, kajakarzy itp.... Może czas im przypomnieć....
- szczupak1 lubi to
#137 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2017 - 07:10
To ....... , szybsza zmiana miejscowek, mozliwosc napedzania wiekszych lodzi. .......................
Przestań... A to nie można wolniej zmienić miejscówki? Większych łodzi..... - tak już prawie kutry pływają po kałużach kilkuset ha z wędkarzami
Przyczepa, jak dobrze pamiętam, to tez pojazd mechaniczny, ktorego ten zakaz wiec obejmuje:/
Wycofuję.... Ale, na logikę, tak czy siak na dziko przecie nie powinno się wodować....
#138 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2017 - 08:00
To nam pytanie do Ciebie: co bardziej Tobie by przeszkadzalo: a) ponton gnajacy w slizgu na Twojej miejscowce z prędkością 45km/h b ) czy lodz 5m z silnikiem 50km poruszajaca się prędkością 5km/h ?Przestań... A to nie można wolniej zmienić miejscówki? Większych łodzi..... - tak już prawie kutry pływają po kałużach kilkuset ha z wędkarzami
Wycofuję.... Ale, na logikę, tak czy siak na dziko przecie nie powinno się wodować....
Raczej a...
Dlaczego więc karać tez tych kulturalnych, którzy nie przeszkadzaja innym i przestrzegaja przepisów...
Wprowadzenie takiego przepisu w obecnej wersji (o ile chodziło o predkosci, fale itd- gdyż wg mnie chodzi o money) to zagmatwanie sprawy. Za rok może sie okazac ze 9.9 km to jednak za duzo i zostanie wprowadzona nowelizacja o limicie np. 5km, za 2 lata tylko 2km lub elektryki
Stad jak ludziska poruszaja się z za duza prędkością, to wprowadzic ograniczenia tej prędkości o wkreslonych rejonach a nie tworzyć jakies kwadratury kola
A slipowanie na dziko- hmmm obecnie mozna wjezdzac pojazdami na dno, wiec i można się chyba slipowac. W kazdym razie nie znam przepisu tego zabraniajacego i tak się czesto slipuje;)
Użytkownik SzymusS edytował ten post 24 sierpień 2017 - 08:02
#139 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2017 - 08:20
To nam pytanie do Ciebie: co bardziej Tobie by przeszkadzalo: a) ponton gnajacy w slizgu na Twojej miejscowce z prędkością 45km/h b ) czy lodz 5m z silnikiem 50km poruszajaca się prędkością 5km/h ?
Raczej a...
Dlaczego więc karać tez tych kulturalnych, którzy nie przeszkadzaja innym i przestrzegaja przepisów...
A slipowanie na dziko- hmmm obecnie mozna wjezdzac pojazdami na dno, wiec i można się chyba slipowac. W kazdym razie nie znam przepisu tego zabraniajacego i tak się czesto slipuje;)
Pytania nie rozumiem, zresztą nie wiem czy to do mnie bo sam se odpowiedziałeś
Ja nie chcę nikogo karać
Co do slipowania... - ja też nie znam przepisów zabraniających, pisałem, że "...nie powinno się...". Chodziło mi bardziej o bezpieczeństwo.... Ja też tak często woduję
#140 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2017 - 09:58
Dobra, zamykamy ta dyskusje, bo to dywagacje na temat naszych punktow widzenia potencjalnych przyczyn i ich argumentacji , a nie zastanego stanu rzeczywistego nowych przepisow prawa wodnegoPytania nie rozumiem, zresztą nie wiem czy to do mnie bo sam se odpowiedziałeś
Ja nie chcę nikogo karać
Co do slipowania... - ja też nie znam przepisów zabraniających, pisałem, że "...nie powinno się...". Chodziło mi bardziej o bezpieczeństwo.... Ja też tak często woduję
Osobiście aktualnie bardzo mnie interesuje jak uzyskac to pozwolenie na plywanie 10km+ poza drogami wodnymi
- S.O.D. lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych