Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wody w okolicach Wrocławia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9113 odpowiedzi w tym temacie

#8301 OFFLINE   didiunik

didiunik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 892 postów

Napisano 05 kwiecień 2019 - 10:32

Witam,

Panowie czy coś się dzieje w wodzie >??

Może jakieś info na temat okoni , gdzieś się można pobawić, tylko proszę nie pisać że w piaskownicy :D

• Adi123 lubi to

#8302 OFFLINE   szygin

szygin

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 20 postów

Napisano 05 kwiecień 2019 - 14:33

Na opolskiej jest sklepik z łożyskami. Ezo większość mają od ręki a jak nie to na drugi dzień już masz do odbioru lożyska.

Użytkownik szygin edytował ten post 05 kwiecień 2019 - 14:34

• Adi123 lubi to

#8303 Guest_SławomirW_*

Guest_SławomirW_*
  • Guests

Napisano 05 kwiecień 2019 - 15:24

Witam,

Panowie czy coś się dzieje w wodzie >??

Może jakieś info na temat okoni , gdzieś się można pobawić, tylko proszę nie pisać że w piaskownicy :D

Na barkach fajnie biorą okonie. Tylko przy odczepianiu uważaj bo mleczem leją.

#8304 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1980 postów

Napisano 01 maj 2019 - 19:58

No, rzesz kur..a, takiego otwarcia jeszcze nie miałem. Nie chciałem za bolkiem latać więc polazłem po Baryczy i okolicy za szczupakiem. I du...a. Ani brania, no przez cały dzień ani jednego strzała, ani niewymiarka. Jeden okoń kamikaze i tyle za cały dzień. Jakby było mało to jeszcze okazało się, że śpiochy ciekną i to mocno.

Może ma ktoś fajne szachy to na sprzęt wędkarski wymienię :(

#8305 OFFLINE   analityk

analityk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1897 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 03 maj 2019 - 12:13

Mistrzowie siedzą cicho (wszystko coraz tajniejsze - Facebook przejmuje ruch z jerka) to dołączą sie do pokonanego (przejściowo) Fido. Klenie na okolicznych rzeczkach gryzą jako tako ale dwa krótkie wyjścia na bolki wracam pokonany.

Pierwsze wyjście - nawet coś się lekko działo (5-6 ataków bolka przez 3-4h z tego dwa w zasięgu rzutu). Jeden mnie olał całkiem. Potem odstrzeliłem wobka razem ze szczytową  przelotką (nie ma to jak się amator bierze za robienie omotki zimową porą).

Długo się nie pokazywały na powierzchni to porzucałem nieco gumą RH i brombą za kleniem -  nawet miałem po jednym braniu ale nie wciąłem skutecznie.

W końcu pokazała sie rybka w trudnym miejscu bo w płytkim narożniku klatki - jak uderzył pierwszy raz to mu odpuściłem bo myślałem że za płytko i tam nie stoi tylko uderzył i wrócił gdzieś na środek klatki.

Za drugim razem jednak podszedłem (ciężko stroma skarpa) - kilka różnych wersji wobkowych ale w końcu zagryzł - spory był -  solidny nawrót po ataku i .... (że wcześniej łowiłem na gumę to wiadomo jak to się skończyło) - za mocno dokręcony hamulec (niepoluzowany w porę) i ... kocia mordka.

Pierwszy bolek sezonu poszedł z wobkiem (lekki rozgrzeszenie że może to był szczupły i odgryzł przy szarpnięciu – stał w trawach na 15 cm wodzie).

Drugie wyjście - cisza na wodzie  (silny wiatr ogranicza pole widzenia i słuchu) - jeden bolek pogonił wobka i zrezygnował pod szczytówką (następnym razem się ogolę może mniej straszny będę).

0:2 (na razie)

• Jarasszy i Gruntownik93 lubią to

#8306 OFFLINE   analityk

analityk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1897 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 06 maj 2019 - 14:55

Apel do tych co na łodzi:

http://jerkbait.pl/t...lipy/?p=2557783

Pozdrawiam

#8307 OFFLINE   cinn

cinn

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 613 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:W

Napisano 06 maj 2019 - 19:45

W sumie to nic nowego.

Nie tylko na Odrze ale i na jeziorach czy zaporówkach.
W tamtym sezonie obrałem pewne miejsce które wysondowałem wcześniej.
Któregoś dnia panowie, pozdrawiam serdecznie, miejscowi na trzy pontony wpłynęli odwróceni plecami do mnie na miejsce w które dosłownie rzucałem przynęty i zakotwiczyli pełnym ogniem kotwic na dno. Nawet nie popatrzyli na mnie. Ręce mi opadły, ciśnienie skoczyło, ale dziękowałem bogu że byłem sam na pontonie, bo kolega z którym pływam bardzo nerwowy jest czasami.

Niestety musiałem opuścić miejsce co by nerwy nie puściły.

Tak się nie robi.
Ale pewnie oni myślą że jak są miejscowi na swojej wodzie to wszystko im wolno.
  • Dedo lubi to

#8308 OFFLINE   aleksander54

aleksander54

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 54 postów
  • LokalizacjaWROCŁAW

Napisano 07 maj 2019 - 21:47

Apel do tych co na łodzi:

http://jerkbait.pl/t...lipy/?p=2557783

Pozdrawiam

Apel ze wszech miar słuszny, ale nie do końca merytoryczny. Pływania komuś po zestawach żadne prawo nie zabrania, to kwestia kultury nie przepisów. Te odnoszą się do łowienia. A te 50m łodzi od brzegu to już chyba sam wymyśliłeś.

Przy okazji mój apel. Tym razem do gruntowców (zazwyczaj to towarzystwo nazywam gliździarzami, ale na forum raczej nie wypada :) ) przerzucających rzekę zestawami. Jak chcecie łowić pod drugim brzegiem, to na niego przejdźcie. Albo się przynajmniej nie dziwcie, że wam na środku rzeki co rusz ktoś żyłkę w śrubę wkręci.

#8309 OFFLINE   aleksander54

aleksander54

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 54 postów
  • LokalizacjaWROCŁAW

Napisano 07 maj 2019 - 21:56

...

0:2 (na razie)

Optymizm pochwalam :) Przychylę się też do zdania, że początek sezonu boleniowego raczej słaby. Faktycznie, g... bierze. Ale za to w znośnych ilościach :) Poniżej w akcji (głównie) nasz niedawny kolega z forum, niejaki Kloss. Kamerkę sobie kupił :)

#8310 OFFLINE   Hermano

Hermano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 postów
  • Lokalizacjadolnośląskie/opolskie

Napisano 07 maj 2019 - 22:02

Apel ze wszech miar słuszny, ale nie do końca merytoryczny. Pływania komuś po zestawach żadne prawo nie zabrania, to kwestia kultury nie przepisów. Te odnoszą się do łowienia. A te 50m łodzi od brzegu to już chyba sam wymyśliłeś.
Przy okazji mój apel. Tym razem do gruntowców (zazwyczaj to towarzystwo nazywam gliździarzami, ale na forum raczej nie wypada :) ) przerzucających rzekę zestawami. Jak chcecie łowić pod drugim brzegiem, to na niego przejdźcie. Albo się przynajmniej nie dziwcie, że wam na środku rzeki co rusz ktoś żyłkę w śrubę wkręci.

Chyba Kolega jednak nic nie wymyśla. Polecam RAPR 2018. Oto cytat:
„...
V. DOZWOLONE METODY POŁOWU 1. Metoda gruntowo-spławikowa
1.1. Łowienie ryb metodą gruntowo-spławikową dozwolone jest równocześnie na dwie wędki, każda z linką zakończoną jednym haczykiem z przynętą naturalną.
1.2. Uprawniony do rybactwa może określić dopuszczalną ilość zanęt w danym łowisku.
1.3. Wędkarz łowiący ryby tą metodą, zobowiązany jest do zachowania następujących minimalnych odstępów od innych wędkujących:
a) łowiąc z brzegu - 10 m,
B) między łodziami lub brodząc - 25 m,
c) między łodzią, a wędkującymi z brzegu - 50 m. 2. Metoda spinningowa
2.1.Łowienie ryb metodą spinningową dozwolone jest na jedną wędkę, trzymaną w ręku, z linką zakończoną jedną sztuczną przynętą, uzbrojoną w nie więcej niż dwa haczyki. W czasie spinningowania nie wolno stosować żadnych dodatkowych wskaźników brań instalowanych na lince.
2.2. Wędkarz łowiący ryby tą metodą, zobowiązany jest do zachowania następujących minimalnych odstępów od innych wędkujących:
a) łowiąc z brzegu lub brodząc - 25 m, B) łowiąc z łodzi - 50 m.
  • Dedo lubi to

#8311 OFFLINE   aleksander54

aleksander54

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 54 postów
  • LokalizacjaWROCŁAW

Napisano 07 maj 2019 - 22:15

Co do łowienia jak najbardziej. Odnosiłem się jednak do kawałka z apelu: "...oraz "między łodzią a brzegiem - 50 m" więc...". A to już czczy wymysł :)

• elpojo lubi to

#8312 OFFLINE   aleksander54

aleksander54

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 54 postów
  • LokalizacjaWROCŁAW

Napisano 07 maj 2019 - 22:23

Ogólnie nie tylko z rybami słabo. Postów w wątku też jak na lekarstwo, więc postanowiłem się poudzielać :)

Dziś przed południem wyskoczyłem na bolki pod kasztany, ale nie brały. Za to w ostatnim rzucie rozpaczy na napływ na Kaczą Wyspę wziął mi na boleniowego woblera szczupaczek. Żaden krokodyl, tak ciut nad wymiar. Ale sezon szczupakowy oficjalnie rozpoczęty :) Poniżej wzmiankowany widelec:

Uprzejmie proszę o przestrzeganie naszych "Zasad publikacji..."

Zwłaszcza zwróć uwagę na pkt 6

http://jerkbait.pl/t...rum-jerkbaitpl/

Użytkownik woblery z Bielska edytował ten post 13 maj 2019 - 14:56

#8313 OFFLINE   nito82

nito82

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 73 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 10 maj 2019 - 05:42

Aleksander....zastanawiam sie po co łowienie takich małych glutów...jak widzisz że weszło stado podrostkow to po co je katować?

To chyba jest ta słynna etyka wędkarska.

Aczkolwiek widzę ostatnio pewną tendencję przerzucania się na dorbnice...np. popularne zawody pstrągowe na których "elita okręgu" łowi się 15 cm rybki. Chyba niektórzy mają komplesky jeśli chodzi o długość;)

#8314 OFFLINE   aleksander54

aleksander54

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 54 postów
  • LokalizacjaWROCŁAW

Napisano 10 maj 2019 - 08:24

Aleksander....zastanawiam sie po co łowienie takich małych glutów...jak widzisz że weszło stado podrostkow to po co je katować?

To chyba jest ta słynna etyka wędkarska.

Aczkolwiek widzę ostatnio pewną tendencję przerzucania się na dorbnice...np. popularne zawody pstrągowe na których "elita okręgu" łowi się 15 cm rybki. Chyba niektórzy mają komplesky jeśli chodzi o długość ;)

Podeślij jakiś filmik z samymi osiemdziesiątkami. W ogóle to łowisz coś, czy tylko marudzisz na forum i oceniasz długości sprzętu kolegów? I w ogóle skąd takie zainteresowania. Nie, żebym miał jakieś uprzedzenia co do kierunków czy innych orientacji. Pytam ze zwykłej ciekawości :)

Użytkownik aleksander54 edytował ten post 10 maj 2019 - 08:25

• kanu lubi to

#8315 OFFLINE   nito82

nito82

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 73 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 10 maj 2019 - 10:24

Zła interpretacja kolego;)

Oczywiście samych osiemdziesiątek nie łowię, filmików nie nagrywam, zdjęć tez prawie nie robię. Ale nie widzę żadnego sensu w katowaniu miejscówki z niewymiarami. Dla mnie to jest właśnie brak etyki.

Wszelkie uprzedzenia albo ich brak to moja prywatna sprawa:)

#8316 OFFLINE   Casdamato

Casdamato

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 170 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 10 maj 2019 - 10:32

Dla mnie łowienie w tym miejscu to jak chwalenie się zaliczeniem panienki w burdelu;)

#8317 OFFLINE   aleksander54

aleksander54

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 54 postów
  • LokalizacjaWROCŁAW

Napisano 10 maj 2019 - 16:13

Dla mnie łowienie w tym miejscu to jak chwalenie się zaliczeniem panienki w burdelu;)

Podobno facet, co nie był w burdelu czy innej agenturze to nie facet. Ale mogę się mylić :)

#8318 OFFLINE   aleksander54

aleksander54

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 54 postów
  • LokalizacjaWROCŁAW

Napisano 10 maj 2019 - 16:20

Zła interpretacja kolego;)

Oczywiście samych osiemdziesiątek nie łowię, filmików nie nagrywam, zdjęć tez prawie nie robię. Ale nie widzę żadnego sensu w katowaniu miejscówki z niewymiarami. Dla mnie to jest właśnie brak etyki.

Wszelkie uprzedzenia albo ich brak to moja prywatna sprawa:)

Nie twierdziłem, że łowisz same osiemdziesiątki. Pytałem tylko, czy w ogóle coś łowisz. Może tan brak filmów i zdjęć wynika z braku "materiału". A co do uprzedzeń i takich tam spraw prywatnych, to sam zainteresowałeś się kompleksami kolegów, a teraz się dziwisz, że oni zainteresowali się Twoimi :)

#8319 OFFLINE   nito82

nito82

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 73 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 10 maj 2019 - 21:31

Chłopie ja Ci pisze o katowaniu narybku, a ty się czepiasz czegoś innego. Widać głodnemu chleb na myśli...:D

Użytkownik nito82 edytował ten post 10 maj 2019 - 21:32

#8320 OFFLINE   PLnK

PLnK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 157 postów
  • LokalizacjaWrocław-okolice
  • Imię:Krzysztof

Napisano 11 maj 2019 - 18:16

i jak tu pisać cokolwiek, jak towarzystwo zawsze znajdzie jakieś "ale"... po co się później pałować w bezpłodnej dyskusji? 

• Radek_Z lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych