marienty, on 09 Jan 2024 - 13:34, said:
Tak mi się rzucił w oczy punkt 18. Od zawsze on był, czy to też nowość?
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 10 styczeń 2024 - 23:06
marienty, on 10 Jan 2024 - 19:50, said:
Tak. Zdjęcie z mojego zezwolenia. Opłaciłem przez internet. Robię tak od kiedy jest taka możliwość. Krew mnie zawsze zalewała jak musiałem podejść do okienka na Kazimierza i rozmawiać z tą "miłą" panią.
A można to przeczytać przed opłaceniem, czy tez jest ułatwienie, że najpierw kasa a potem dostajesz warunki?
Bo tam tez próbowałem znaleźć i mi się nie udało.
Napisano 11 styczeń 2024 - 13:21
Przypuszczam że za roku lub dwa taki sam nakaz będzie na Wiśle w naszym okręgu
Napisano 11 styczeń 2024 - 14:01
md30, on 10 Jan 2024 - 20:10, said:
Tak mi się rzucił w oczy punkt 18. Od zawsze on był, czy to też nowość?
Niestety nie wiem. Na żywca dawno nie łowiłem. Od dawna był natomiast nakaz używania żywców pozyskanych z wody na której się tego żywca używa. Jak wiadomo, wielu wędkarzy przyjeżdżało z żywcami ze sklepu i to właśnie z karasiami - powszechny w sklepach - stąd pewnie m.in. ten zapis.
Qh_, on 10 Jan 2024 - 22:06, said:
A można to przeczytać przed opłaceniem, czy tez jest ułatwienie, że najpierw kasa a potem dostajesz warunki?
Niestety kupujesz kota w worku. Zawsze można zapytać kolegi, który "opłacił kartę" wcześniej.
Dla mnie nie ma to większego znaczenia ponieważ już w 2 punkcie zezwolenia można przeczytać zapis, że Okręg "zastrzega prawo do zmiany warunków wędkowania w trakcie roku". Niby to rozumiem bo są różne sytuacje (np. sprawa z zatruciem Odry) ale to jak zmiana zasad gry podczas gry. Ten zapis oznacza, że mogą zmienić dosłownie wszystko wedle swojego uznania.
Napisano 11 styczeń 2024 - 14:58
Qh_, on 10 Jan 2024 - 22:06, said:
W tamtym roku postraszyłem dziadów, że to niezgodne z prawem to za tydzień już było na stronie. W tym roku znów głupa palą...
Napisano 11 styczeń 2024 - 20:54
Zastrzeganie sobie prawa do zmiany warunków w ciagu roku tez jest zapisem zabronionym i przez to nieskutecznym.
Ciekw jestem co by na to powiedział UOKiK w świetle prawa o wykorzystywaniu przewagi i zapisów zakazanych.
Napisano 11 styczeń 2024 - 21:13
Widzę, że w naszym okręgu pewne rzeczy się nie zmieniają. Można tłuc po 10 sztuk okonia do 35cm dziennie, dzień w dzień, cały rok. Błędnie sądziłem, że okonia powyżej 30cm z brzegu łowi się na większości łowisk i tak bardzo rzadko. Ale widocznie mogę iść nad Widawę, zabierać po 10 wymiarowych ryb i będzie elegancko.
Górne wymiary ochronne nic nie dają, bo główni masakratorzy okoni na małych rzekach to dziadki z żywcem łowiące "na macanego" i taki zanim zatnie, to, kierując się przesądami, najpierw DOBRZE poczeka. Więc ryba dostaje hakiem po bebechach, co jest wyrokiem śmierci.
Taki zawodnik jak capnie okonia 40+, to ten okoń tak czy siak jest martwy.
W ostatnich latach małe rzeki najbardziej dostały po tyłku, bo raz, że braki wody tam dają się najbardziej we znaki (więc miejscówek bardzo szybko ubywa), a dwa, że mięsiarstwo znad Odry się tam przeniosło. A że kontrole tam nie docierają właściwie nigdy...
Cieszy więc, że na tych rzekach panuje w 2024 roku plaga okonia i wędkarze będą dzielnie z nią walczyć.
Użytkownik Andżej edytował ten post 11 styczeń 2024 - 22:04
Napisano 14 styczeń 2024 - 20:45
Cześć. Będzie ktoś tak miły i podpowie mi gdzie znajduje się ten slip?
Napisano 14 styczeń 2024 - 21:00
Napisano 14 styczeń 2024 - 21:21
Napisano 17 styczeń 2024 - 17:25
Cześć.
Na poprzedniej stronie odezwałem się w sprawie regulaminu. Zaznaczam, że odnosiłem się do wersji książeczkowej. Koledzy podesłali link do wersji elektronicznej, bo łaskawie się w końcu pojawił i...cyrk na kółkach. Jak w sejmie. Wróćmy do wątku o sumach i ich nakazie zabierania. Otóż w wersji elektronicznej taki zapis jest w innym miejscu. Mamy dwie wersje regulaminu. W wersji elektronicznej nakaz zabierania sumów widnieje tylko w przepisach dotyczących tzw. wód drobnych niebędących częścią obwodów rybackich. W wersji książeczkowej dotyczy przepisów obwodów rybackich ( zbiorniki zaporowe, rzeki) i wód drobnych. Dwa różniące się zezwolenia. Już mi się nie chce wertować i porównywać. Szkoda mi czasu. W lutym może litościwie pojawią się aneksy i sprostowania? Czekamy?
Napisano 17 styczeń 2024 - 21:50
Napisano 18 styczeń 2024 - 21:06
Osobiście zapoznałem się tylko z wersją elektroniczną zasad wędkowania w okręgu i rozumiem to następująco:
Nakaz zabierania sumów dotyczy zbiorników drobnych natomiast w obwodach rybackich nie ma limitu.
Ja to rozumiem tak, że np na Odrze można zabierać ile się chce ale równie dobrze można wszystkie wypuszczać.
Chyba, że się mylę
Napisano 18 styczeń 2024 - 23:05
Napisano 18 styczeń 2024 - 23:17
Nie mylisz się.
Ja nie wiem kto to pisze ale błędy poprawiłoby dziecko z podstawówki … chyba ślepy albo …
No ale przynajmniej jest i ktos zmądrzał z przynetami do 5cm.
Napisano 02 luty 2024 - 08:29
W wykazie wód okręgu nie znalazłem wzmianki o Czernicy. Myślałem, że to pomyłka, kolejny błąd drukarski. Zadzwoniłem do Okręgu, żeby to wyjaśnić. Zostałem przełączony do kompetentnego pana, który uprzejmie wszystko wyjaśnił. Okazało się, że „ministerstwo” uznało Czernicę za wodę stojącą i nie podlega już pod PZW ale pod Gminę Czernica. Nie wiadomo czym to było spowodowane (choć się domyślam – zamieszanie z zatruciem – moja subiektywna opinia) ale przecież na takiej sadzanie można postąpić z Bajkałem.
Bardzo nad tym ubolewam, bo bardzo lubiłem tam jeździć ze spławikami i feederem. W porównaniu z Bajkałem Czernica jest „dziką wodą”.
Napisano 02 luty 2024 - 13:34
marienty, on 02 Feb 2024 - 07:29, said:
W wykazie wód okręgu nie znalazłem wzmianki o Czernicy. Myślałem, że to pomyłka, kolejny błąd drukarski. Zadzwoniłem do Okręgu, żeby to wyjaśnić. Zostałem przełączony do kompetentnego pana, który uprzejmie wszystko wyjaśnił. Okazało się, że „ministerstwo” uznało Czernicę za wodę stojącą i nie podlega już pod PZW ale pod Gminę Czernica. Nie wiadomo czym to było spowodowane (choć się domyślam – zamieszanie z zatruciem – moja subiektywna opinia) ale przecież na takiej sadzanie można postąpić z Bajkałem.
Bardzo nad tym ubolewam, bo bardzo lubiłem tam jeździć ze spławikami i feederem. W porównaniu z Bajkałem Czernica jest „dziką wodą”.
Z Bajkałem tego zrobić nie można bo gmina sprzedała Bajkał związkowi więc PZW jest właścicielem.
Napisano 02 luty 2024 - 22:42
Ciekawe za ile ..
Pewnie za tyle, że w „kilka” osób można by sie zrzucić. Trzeba obserwować Czernicę czy gmina nie wystawi.
Wójt Kobierzyc już rok temu odebrał wszystkie swoje stawy PZW i teraz za duzo mniejsz pieniądze mieszkańcy mogą sobie łowić. A emeryci i dzieci to chyba za 50 zyla
Użytkownik Qh_ edytował ten post 02 luty 2024 - 22:45
Napisano 04 luty 2024 - 22:46
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych