Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wody w okolicach Wrocławia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9111 odpowiedzi w tym temacie

#9041 OFFLINE   md30

md30

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 174 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:C&R

Napisano 10 styczeń 2024 - 21:10

Mowa jest o wymiarowych sumach, więc nie chodzi o byczka.

attachicon.gif Untitled.jpg

Tak mi się rzucił w oczy punkt 18. Od zawsze on był, czy to też nowość?

#9042 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 932 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 10 styczeń 2024 - 23:06

Tak. Zdjęcie z mojego zezwolenia. Opłaciłem przez internet. Robię tak od kiedy jest taka możliwość. Krew mnie zawsze zalewała jak musiałem podejść do okienka na Kazimierza i rozmawiać z tą "miłą" panią.

A można to przeczytać przed opłaceniem, czy tez jest ułatwienie, że najpierw kasa a potem dostajesz warunki?

Bo tam tez próbowałem znaleźć i mi się nie udało.

#9043 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 11 styczeń 2024 - 13:21

Przypuszczam że za roku lub dwa taki sam nakaz będzie na Wiśle w naszym okręgu  ;)   

#9044 OFFLINE   marienty

marienty

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 224 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 11 styczeń 2024 - 14:01

Tak mi się rzucił w oczy punkt 18. Od zawsze on był, czy to też nowość?

Niestety nie wiem. Na żywca dawno nie łowiłem. Od dawna był natomiast nakaz używania żywców pozyskanych z wody na której się tego żywca używa. Jak wiadomo, wielu wędkarzy przyjeżdżało z żywcami ze sklepu i to właśnie z karasiami - powszechny w sklepach - stąd pewnie m.in. ten zapis. 

A można to przeczytać przed opłaceniem, czy tez jest ułatwienie, że najpierw kasa a potem dostajesz warunki?

Niestety kupujesz kota w worku. Zawsze można zapytać kolegi, który "opłacił kartę" wcześniej.

Dla mnie nie ma to większego znaczenia ponieważ już w 2 punkcie zezwolenia można przeczytać zapis, że Okręg  "zastrzega prawo do zmiany warunków wędkowania w trakcie roku". Niby to rozumiem bo są różne sytuacje (np. sprawa z zatruciem Odry) ale to jak zmiana zasad gry podczas gry. Ten zapis oznacza, że mogą zmienić dosłownie wszystko wedle swojego uznania.

#9045 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1979 postów

Napisano 11 styczeń 2024 - 14:58

W tamtym roku postraszyłem dziadów, że to niezgodne z prawem to za tydzień już było na stronie. W tym roku znów głupa palą...

• marienty lubi to

#9046 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 932 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 11 styczeń 2024 - 20:54

Zastrzeganie sobie prawa do zmiany warunków w ciagu roku tez jest zapisem zabronionym i przez to nieskutecznym.

Ciekw jestem co by na to powiedział UOKiK w świetle prawa o wykorzystywaniu przewagi i zapisów zakazanych.

#9047 OFFLINE   Andżej

Andżej

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 516 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 11 styczeń 2024 - 21:13

Widzę, że w naszym okręgu pewne rzeczy się nie zmieniają. Można tłuc po 10 sztuk okonia do 35cm dziennie, dzień w dzień, cały rok. Błędnie sądziłem, że okonia powyżej 30cm z brzegu łowi się na większości łowisk i tak bardzo rzadko. Ale widocznie mogę iść nad Widawę, zabierać po 10 wymiarowych ryb i będzie elegancko.

Górne wymiary ochronne nic nie dają, bo główni masakratorzy okoni na małych rzekach to dziadki z żywcem łowiące "na macanego" i taki zanim zatnie, to, kierując się przesądami, najpierw DOBRZE poczeka. Więc ryba dostaje hakiem po bebechach, co jest wyrokiem śmierci.
Taki zawodnik jak capnie okonia 40+, to ten okoń tak czy siak jest martwy.

W ostatnich latach małe rzeki najbardziej dostały po tyłku, bo raz, że braki wody tam dają się najbardziej we znaki (więc miejscówek bardzo szybko ubywa), a dwa, że  mięsiarstwo znad Odry się tam przeniosło. A że kontrole tam nie docierają właściwie nigdy...
Cieszy więc, że na tych rzekach panuje w 2024 roku plaga okonia i wędkarze będą dzielnie z nią walczyć.

Użytkownik Andżej edytował ten post 11 styczeń 2024 - 22:04

• marienty lubi to

#9048 OFFLINE   amalker

amalker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 522 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Łukasz

Napisano 14 styczeń 2024 - 20:45

Cześć. Będzie ktoś tak miły i podpowie mi gdzie znajduje się ten slip?

Załączone pliki

#9049 OFFLINE   karpiu08

karpiu08

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 238 postów
  • LokalizacjaKłodzko

Napisano 14 styczeń 2024 - 21:00

W Malczycach.
  • amalker i pawelHERP lubią to

#9050 OFFLINE   amalker

amalker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 522 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 14 styczeń 2024 - 21:21

Dziękuję

#9051 OFFLINE   jaceen

jaceen

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 576 postów

Napisano 17 styczeń 2024 - 17:25

Cześć.

Na poprzedniej stronie odezwałem się w sprawie regulaminu. Zaznaczam, że odnosiłem się do wersji książeczkowej. Koledzy podesłali link do wersji elektronicznej, bo łaskawie się w końcu pojawił i...cyrk na kółkach. Jak w sejmie. Wróćmy do wątku o sumach i ich nakazie zabierania. Otóż w wersji elektronicznej taki zapis jest w innym miejscu. Mamy dwie wersje regulaminu. W wersji elektronicznej nakaz zabierania sumów widnieje tylko w przepisach dotyczących tzw. wód drobnych niebędących częścią obwodów rybackich. W wersji książeczkowej dotyczy przepisów obwodów rybackich ( zbiorniki zaporowe, rzeki) i wód drobnych. Dwa różniące się zezwolenia. Już mi się nie chce wertować i porównywać. Szkoda mi czasu. W lutym może litościwie pojawią się aneksy i sprostowania? Czekamy?

#9052 OFFLINE   DanekM

DanekM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 757 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa/Wrocław
  • Imię:Daniel

Napisano 17 styczeń 2024 - 21:50

Regulamin w okręgu Wrocław co jakiś czas jest różny dla wersji on line i otrzymywanej fizycznie w kole. 2 lata temu bodajże dla osób, które dokonywały roczne opłaty on line będąc spoza okręgu, miały nakaz rejestracji połowu. Tego obowiązku nie było w fizycznych zezwoleniach.
W tym roku już wszyscy rejestrują
  • vsk lubi to

#9053 OFFLINE   vince83

vince83

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 119 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Mariusz

Napisano 18 styczeń 2024 - 21:06

Osobiście zapoznałem się tylko z wersją elektroniczną zasad wędkowania w okręgu i rozumiem to następująco:

Nakaz zabierania sumów dotyczy zbiorników drobnych natomiast w obwodach rybackich nie ma limitu.

Ja to rozumiem tak, że np na Odrze można zabierać ile się chce ale równie dobrze można wszystkie wypuszczać.

Chyba, że się mylę

#9054 OFFLINE   jaceen

jaceen

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 576 postów

Napisano 18 styczeń 2024 - 23:05

Można tak to rozumieć. Jest jednak coś, o czym dzisiaj pisali na grupie wrocławskiej WSC. Ponoć to, co ściągają na skrzynkę wędkarze po opłacie elektronicznej, jest w takim samym brzmieniu, co w wersji książeczkowej od skarbnika. Prawda to? Bo ja nie wiem. Nie mam jak sprawdzić. Mam książeczkę i przepisy ròżnią się od tych udostępnionych na stronie PZW. Co przychodzi na skrzynkę po opłaceniu, tego nie wiem.

#9055 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 932 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 18 styczeń 2024 - 23:17

Nie mylisz się.

Ja nie wiem kto to pisze ale błędy poprawiłoby dziecko z podstawówki … chyba ślepy albo …

No ale przynajmniej jest i ktos zmądrzał z przynetami do 5cm.

• Gelson lubi to

#9056 OFFLINE   vince83

vince83

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 119 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Mariusz

Napisano 23 styczeń 2024 - 23:18

https://wroclaw.pzw....?parent_way=214

#9057 OFFLINE   marienty

marienty

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 224 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 02 luty 2024 - 08:29

W wykazie wód okręgu nie znalazłem wzmianki o Czernicy. Myślałem, że to pomyłka, kolejny błąd drukarski. Zadzwoniłem do Okręgu, żeby to wyjaśnić. Zostałem przełączony do kompetentnego pana, który uprzejmie wszystko wyjaśnił. Okazało się, że „ministerstwo” uznało Czernicę za wodę stojącą i nie podlega już pod PZW ale pod Gminę Czernica. Nie wiadomo czym to było spowodowane (choć się domyślam – zamieszanie z zatruciem – moja subiektywna opinia) ale przecież na takiej sadzanie można postąpić z Bajkałem.

Bardzo nad tym ubolewam, bo bardzo lubiłem tam jeździć ze spławikami i feederem. W porównaniu z Bajkałem Czernica jest „dziką wodą”. :(

#9058 OFFLINE   amalker

amalker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 522 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 02 luty 2024 - 13:34

W wykazie wód okręgu nie znalazłem wzmianki o Czernicy. Myślałem, że to pomyłka, kolejny błąd drukarski. Zadzwoniłem do Okręgu, żeby to wyjaśnić. Zostałem przełączony do kompetentnego pana, który uprzejmie wszystko wyjaśnił. Okazało się, że „ministerstwo” uznało Czernicę za wodę stojącą i nie podlega już pod PZW ale pod Gminę Czernica. Nie wiadomo czym to było spowodowane (choć się domyślam – zamieszanie z zatruciem – moja subiektywna opinia) ale przecież na takiej sadzanie można postąpić z Bajkałem.

Bardzo nad tym ubolewam, bo bardzo lubiłem tam jeździć ze spławikami i feederem. W porównaniu z Bajkałem Czernica jest „dziką wodą”. :(

Z Bajkałem tego zrobić nie można bo gmina sprzedała Bajkał związkowi więc PZW jest właścicielem.

#9059 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 932 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 02 luty 2024 - 22:42

Ciekawe za ile ..

Pewnie za tyle, że w „kilka” osób można by sie zrzucić. Trzeba obserwować Czernicę czy gmina nie wystawi.

Wójt Kobierzyc już rok temu odebrał wszystkie swoje stawy PZW i teraz za duzo mniejsz pieniądze mieszkańcy mogą sobie łowić. A emeryci i dzieci to chyba :good:  za 50 zyla 

Użytkownik Qh_ edytował ten post 02 luty 2024 - 22:45

#9060 OFFLINE   Streetart90

Streetart90

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 69 postów

Napisano 04 luty 2024 - 22:46

Czy w okolicy Oławy są jakieś wody na których można łowić z Belly boat?

Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych