Trudno sie nie zgodzic
Twin Power 4000 XD 2017
#61 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2017 - 22:42
#62 OFFLINE
Napisano 25 styczeń 2017 - 20:43
To co Panie Józefie kołowrotkowa emerytura co, bo teraz wszystkie konstrukcje takie będą i będzie Pan miał więcej czasu na ryby.
Nie. Kołowrotki to moja pasja na równi z wędkowaniem. Będę je robił do końca świata i jeden dzień dłużej. Jednak w nowoczesnych kołowrotkach zauważam spadek jakości,a to że teraz takie będą,bo będą,to wcale mnie to nie martwi. Tą nowoczesną jakość niech opanują inni.Ja też mogę,ale mi się już nie chce "pieścić" tych wyszukanych i oszczędnościowych konstrukcji które po roku,a też i na starcie już szwankują.
Moją "miłość",zresztą już od dawna zdobyły stare kołowrotki w przedziale wiekowym zaczynając od1945 roku,a nieraz może i starsze. Serwisuję je tylko i wyłącznie dla znajomych kolekcjonerów i zwolenników wędkarstwa w stylu retro.
Praca nad niektórymi egzemplarzami trwa kilka dni,a nieraz i więcej.Tak potrzeba,aby dać im nowe życie (wymiana łożysk,dorabianie gadżetów,itp.itd). Odnowić niektóre elementy i nadać im błysku do stanu oryginalnego. Pracy mnóstwo,a satysfakcja ogromna.
Równocześnie darzę ogromna sympatią sprawdzone w bojach kołowrotki z wszesnych lat 70-tych,po rok 2000.
Pozdrawiam
Użytkownik Józef Lesniak edytował ten post 25 styczeń 2017 - 20:49
- popper, Jozi i cristovo lubią to
#63 OFFLINE
Napisano 25 styczeń 2017 - 21:11
Kupiłem przez błąd na aukcji 2015 TP 2500S.
Pomieszkał u mnie dokładnie 9 dni i wrócił do Japonii. Pracował o niebo gorzej nawet od nowego Complex'a BB
Kupiłem na eBay'u 2015 Stradic 4000 (tego z przełożeniem 4:8:1) - pracuje gorzej niż 2011 Biomaster 2500S.
Może któregoś dnia dopieszczę go żeby lepiej pracował i będę robił wszystko żeby nie otwierać go często
...I tu kończy się "stopień ewolucji" Shimano któremu wyraziłem jakieś zainteresowanie.
Nic z rocznika 2017 nie kupię - wolę nie ryzykować.
Komu trafił się TP 2015 czy inny kołowrotek z nowszych serii, który naprawdę dobrze kręci, niech się Wam kręcą dobrze...czy nad wodą czy w fotelu
Ja w to nie wchodzę więcej
Nie wiem jak Was ale mnie strasznie irytuje ta "obciachowa" imitacja śrubki w trzpieniu korbki.
Niby nowy, "dizajn" a ta śrubka jakby miała nawiązywać do stylu retro ?...drobiazg ale wygląd psuje według mnie
A nowy kształt knob'ów - dramat i porażka.
...A to, że ten cały mikro-moduł i tulejki blokujące worma itp. wykonane z plastiku...no cóż, skoro te kołowrotki kosztują tyle ile kosztują to mogliby się postarać o jakiś "supa-dupa lajt metal"
Ja zostaję w latach 2008 - 2011...a Stradic...zobaczymy ile pożyje
#64 Guest_EdekZfabrykiKredek_*
Napisano 25 styczeń 2017 - 21:35
Gdyby tulejki np na wormie były z metalu to by dopiero stukało jak podkowy u konia
Użytkownik FlyFisherman edytował ten post 25 styczeń 2017 - 21:37
#65 OFFLINE
Napisano 25 styczeń 2017 - 21:49
Stradic Stellą nigdy nie będzie..
Ps .Tylko Zauber się niebezpiecznie zbliżył do Stelli :-p
Użytkownik przemo_w edytował ten post 25 styczeń 2017 - 21:58
- Jozi, Tomasz eS, Sławek77 i 2 innych osób lubią to
#66 OFFLINE
Napisano 25 styczeń 2017 - 23:17
Twin Power nie posiada micro modułu ;-)
Gdyby tulejki np na wormie były z metalu to by dopiero stukało jak podkowy u konia
W TP nie ma, fakt...ale w całej reszcie są i będą w każdej konstrukcji na worm'ie
...Stukałoby mówisz...to niech wymyślą coś żeby było dobrze i żeby działała psychoza - "Dałem tyle piniendzy, części w środku porządne to nie ma po co zaglądać i ma kręcić X lat".
Przemek, Stradic Stell'a nie będzie...tak samo jak Honda del Sol...nie będzie Hondą S2000
Ale Stradic mógłby kręcić jak dobry egzemplarz Biomaster'a
#67 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2017 - 00:04
Ps .Tylko Zauber się niebezpiecznie zbliżył do Stelli :-p
dobre kurde dobre
- popper lubi to
#68 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2017 - 00:15
Ale Stradic mógłby kręcić jak dobry egzemplarz Biomaster'a
Stradic 2016 kręci lepiej niż Biomek...na sucho oczywiście Ale to zupełnie inne przeznaczenie, nie za bardzo jest sens porównywać...
Użytkownik cristovo edytował ten post 26 styczeń 2017 - 00:16
#69 Guest_EdekZfabrykiKredek_*
Napisano 26 styczeń 2017 - 07:02
Zębatka na dole to micromodule do stelki a na górze już nie micromodule od twinka ;-)
Załączone pliki
Użytkownik FlyFisherman edytował ten post 26 styczeń 2017 - 07:46
#70 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2017 - 07:31
#71 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2017 - 12:35
#72 OFFLINE
Napisano 27 styczeń 2017 - 21:54
Stradic 2016 kręci lepiej niż Biomek...na sucho oczywiście Ale to zupełnie inne przeznaczenie, nie za bardzo jest sens porównywać...
Miałem kupić 2016 w rozmiarze 1000 FB...ale jednak chyba za bardzo się boję
#73 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2017 - 09:23
Jakaś masakra, miałem ostatnio TP 2015 na warsztacie, powiem szczerze na mojego starego czarnucha super x 4000GT nie bardzo miałbym ochotę się zamienić. Jak badziewnie zrobiony wózek, prowadnice, w ogóle całym posuwie widać spadek jakości produkcji. Przy kręceniu jakieś dziwne dźwięki, natomiast TP z 2011roku po przesmarowaniu to poezja pracy.
Coraz gorsze konstrukcje wypływają z fabryk S i D.
- Mariano Mariano, Józef Lesniak i szczupak1 lubią to
#74 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2017 - 11:02
#75 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2017 - 13:54
Pozdrawiam
- Jozi, Mariano Mariano i szczupak1 lubią to
#76 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2017 - 20:33
Trzeba będzie chyba olać te nowe konstrukcje S i D i poszukać coś z dawnych lat.
Z dawnych starych lat. Przykładowo - D.A.M Quick od modelu 1202 do 5001. Abu Cardnal serii 6 i słynne Abu Cardinal C-3 i C-4,i wiele innych sprawdzonych konstrukcji. Do dzisiejszego dnia "orają" pomorskie rzeki i jakoś nikt ich zajeździć nie może. Są to kołowrotki może nie tak finezyjne jak dzisiejsze.Są przeznaczone do określonych zadań dla wymagających wędkarzy którzy chcą mieć pełen komfort niezawodności przy połowach określonych konkretnych ryb w trudnych warunkach.
Konstrukcje te oparte są na przekładni ślimakowej z zastosowaniem najczęściej tylko jednego łożyska. Ale jest to duże łożysko przemysłowe które potrafi wytrzymać dziesiątki lat pracy.Reszta oparta jest na najlepszych materiałach które gwarantują najlepszą i długowieczną współpracę elementów. Jest to fosforobrąz i lita stal bardzo wysokiej jakości.
Dzisiejsze łożyska to "kupa śmiechu",i co z tego że jest ich 10,12 lub 14. Jesteśmy robieni totalnie w konia lub jeszcze inaczej.
Użytkownik Józef Lesniak edytował ten post 28 styczeń 2017 - 20:39
- szczupak1 lubi to
#77 ONLINE
Napisano 28 styczeń 2017 - 20:41
Czy do tych kołowrotków z dawnych lat można dołożyć czarnuchy z Shimano?
#78 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2017 - 20:45
I zapomniał Pan dodać Panie Leśniak że do kompletu tych starych quick i abu tylko i wyłącznie solidny kij bambusowy i dobre druciaki. Żadne tam kije wysokomodułowe, fuji torzite i inne głupoty. Taki bambus przeżyje każdego kija, nie do zdarcia.jednym słowem.
- gregox, Raffaello i Tomas81 lubią to
#79 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2017 - 20:46
Czy do tych kołowrotków z dawnych lat można dołożyć czarnuchy z Shimano?
Jak najbardziej,ale nie dla pana.
Użytkownik Józef Lesniak edytował ten post 28 styczeń 2017 - 21:18
- hasior lubi to
#80 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2017 - 20:54
I zapomniał Pan dodać Panie Leśniak że do kompletu tych starych quick i abu tylko i wyłącznie solidny kij bambusowy i dobre druciaki. Żadne tam kije wysokomodułowe, fuji torzite i inne głupoty. Taki bambus przeżyje każdego kija, nie do zdarcia.jednym słowe
.
Użytkownik Artek edytował ten post 28 styczeń 2017 - 21:38
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych