Twin Power 4000 XD 2017
#121 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2017 - 15:22
#122 ONLINE
Napisano 11 czerwiec 2017 - 10:39
Tak si臋 z艂o偶y艂o 偶e troszk臋 ju偶 po艂owi艂em tym TP i jestem bardzo zadowolony z niego szczeg贸lnie jak to m贸wi @Guzu w warunkach 艂owiska.
I tak po 艣ci膮gni臋ciu najmniejszej podk艂adki pod szpul膮 nawija idealnie.
Prze艂o偶enie pomaga bardzo zar贸wno w boleniowym ekspresie jak i wysokim podbijaniu przy ostrym sandaczowym opadingu.
To o czym pisa艂 Daniel czyli lekki rotor i szpula znakomicie poprawia wywa偶enie w臋dki bo ci臋偶ar jest przesuni臋ty mocno do ty艂u i w d贸艂,- ot fizyka...
W臋dka do kt贸rej zosta艂 sparowany mia艂a s艂abe wywa偶enie z Daiw膮 MB 3000 o tej samej wadze a z TP jest wr臋cz idealnie.
Hamulec,- p艂ynny sprawny bez najmniejszych zastrze偶e艅.
Jedynym zaskoczeniem in minus by艂a dla mnie praca ko艂owrotka "na sucho" w tzw fotelu.
wyra藕ny ci膮g艂y szum przy kr臋ceniu ale pomy艣la艂em sobie, ze to w艂asnie pewnie jest ta ma艣lana praca o k贸trej to zwolennicy Shimano wypisuj膮 te cale episto艂y . By膰 mo偶e ta nieistotna dla mnie "przypad艂o艣膰' jest jedynie cech膮 mojego ko艂owrotka ale w por贸wnaniu do Daiwy BG 3000 kt贸ra zwija tyle samo linki za jednym obrotem praca TP czyli ko艂owrotka ze znacznie wy偶szej p贸艂ki ni偶 BG pozostawia wiele do 偶yczenia jak chodzi o doznania s艂uchowe. Z podobnych nieistotnych (dla mnie) szczeg贸艂贸w musz臋 powiedzie膰, 偶e transport szpul w pokrowcu Daiwy nie zaszkodzi艂 ko艂owrotkowi a karton nie pomi膮艂 si臋 lez膮c samotnie na p贸艂ce obok 10 innych Daiw...
Reasumuj膮c pierwsze wra偶enia bardzo pozytywne,- Dzi臋ki Guzu za podpowied藕!!!!!
U偶ytkownik Rheinangler edytowa艂 ten post 11 czerwiec 2017 - 10:58
- Guzu, popper, Karol Krause i 4 innych os贸b lubi膮 to
#123 OFFLINE
Napisano 11 czerwiec 2017 - 20:44
#124 OFFLINE
Napisano 11 czerwiec 2017 - 21:32
Sam knob kosztuje chyba tyle co cala lapka
Nie. Niedawno Mefisto mia艂 od Va艅ka po 3 dyszki.
#125 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2017 - 05:42
A ktore nowe Shimano nie szumi? Im wyzsza polka, tym szumniejszy szum!
Na pocz膮tku szumi膮, a z czasem mo偶e pojawi膰 si臋 te偶 stukanie
Ten typ tak ma...
#126 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2017 - 11:53
#127 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2017 - 12:11
Na pocz膮tku szumi膮, a z czasem mo偶e pojawi膰 si臋 te偶 stukanie
Ten typ tak ma...
A p贸藕niej te偶 chrapanie, sapanie, mruczenie i pierdzenie, ale ten typ tak ma.
- spinnerman lubi to
#128 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2017 - 14:53
A p贸藕niej te偶 chrapanie, sapanie, mruczenie i pierdzenie, ale ten typ tak ma.
A to juz s膮 wy艂膮cznie Twoje do艣wiadczenia
- dreadknight lubi to
#129 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2017 - 12:18
Zaraz sam si臋 przekonam co to za cudo . Co do trwa艂o艣ci to jak wytrzyma 3 sezony wi艣lanej orki to b臋d臋 zadowolony. U mnie to on nie b臋dzie le偶a艂 w gablotce i nie trafi na gie艂d臋 bez rysek, a jak si臋 zu偶yje to dopiero wtedy b臋dzie 偶y艂ki przewija艂, a nie odwrotnie .
U偶ytkownik wujek edytowa艂 ten post 13 czerwiec 2017 - 12:20
- Guzu, popper, salmon1977 i 5 innych os贸b lubi膮 to
#130 ONLINE
Napisano 18 czerwiec 2017 - 10:35
Nie jestem jasnowidzem Janek nie wiem jak b臋dzie za rok, albo dwa,- ale po pierwszych kilkunastu sandaczach (potwor贸w nie by艂o) i ok 10 boleniach (przyzwoitych) wczoraj jeszcze powiesi艂o si臋 jakie艣 sumowe dzieci臋 -100 i nie stwierdzi艂em 偶eby ko艂owrotek chodzi艂 gorzej ale lepiej te偶 nie
Trudno mi te偶 powiedzie膰 co艣 sensownego o du偶ych przyn臋tach bo u mnie od czerwca tak do drugiej polowy lipca "rz膮dz膮" przyn臋ty ok 5-6 cm, wi臋c wobki to tak do 4-5g a poniewa偶 mam ju偶 letni膮 ni偶贸wk臋 to i masa g艂贸wek nawet razem z gum膮 rzadko przekracza 30g...
Mimo wszystko jestem wci膮偶 bardzo zadowolony
U偶ytkownik Rheinangler edytowa艂 ten post 18 czerwiec 2017 - 10:37
- Guzu lubi to
#131 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2017 - 10:43
#132 ONLINE
Napisano 18 czerwiec 2017 - 13:53
Tak ogarniam i to z przyjemno艣ci膮
A dlaczego mia艂y by by膰 niedopasowane? Co ci w tym zestawie przeszkadza?
Ko艂owrotek dobrze wywa偶a w臋dk臋 na 3m blanku Phenix M1+ model MH i to mi wystarcza.
Do ma艂ych wobk贸w jaziowych (minimum 4cm - mniejszych nie u偶ywam) u偶ywam 偶y艂ki 8lb czyli co艣 oko艂o 0,22 i plecionki PE 1.0 co daje mi zadowalaj膮ce odleg艂o艣ci rzutowe gdzie艣 ok 30m a do gumy plecionek PE 1.2 lub 1,5 i od 3g g艂贸wki lata ju偶 na podobnie jak przy ma艂ych wobkach.
Wszystko dzia艂a doskonale,- dla mnie doskonale ale tu tak偶e du偶a zas艂uga nurtu, kt贸ry powoduje, 偶e czu膰 prace tych maluch贸w, oczywi艣cie nie tak jak na kiju 8 czy 10lb ale mnie to wystarcza by z艂owi膰 tak膮 ryb臋 na kt贸r膮 poluj臋 oboj臋tnie czy to s膮 jazie, klenie, brzany, sandacze czy bolenie...Acha - ko艂owrotek posiada hamulec a kij jest opisany od 8lb wi臋c, nawet przy mocno zakr臋conym hamulcu nie powinno doj艣膰 do zerwania 偶y艂ki (temu s艂u偶y to oznaczenie )
Wydaje mi si臋, 偶e lepiej jest si臋 skoncentrowa膰 na skutecznym 艂owieniu, ni偶 na tym jaki ko艂owrotek sobie zam贸wi膰 i do jakiej w臋dki by pasowa艂 do przyn臋ty.
Pisa艂em ju偶 o tym nie raz ale si臋 powt贸rz臋... Wed艂ug mnie du偶o m膮drzej jest my艣le膰 przez pryzmat ca艂ego zestawu ni偶 jednego z jego element贸w....
Zazwyczaj w臋dkarze do艣wiadczeni, niekoniecznie abnegaci sprz臋towi maj膮 tego 艣wiadomo艣膰...
Osoby, kt贸re ulegaj膮 opiniom, oboj臋tnie czy z forum, gazety czy jakiego艣 tam lokalnego czy towarzyskiego guru maj膮 z tym wiecznie problem.
W praktyce wygl膮da to tak, 偶e nie zapn膮 np: TP 4000 do 12 czy 17lb kija bo lepiej pasowa艂a by 3000-ka w zwi膮zku z tym np:pozostaj膮 w domu.....
Na czym cierpi ich do艣wiadczenie bo go nie maj膮 szansy naby膰
U偶ytkownik Rheinangler edytowa艂 ten post 18 czerwiec 2017 - 14:03
- Guzu, Maraky, Artek i 10 innych os贸b lubi膮 to
#133 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2017 - 14:40
Przyznaje jednak, ze zylka 0,22 mm i jazie to jak dla mnie i mojej rzeki za duzo. Jakis czas temu probowalem sparowac kijek boleniowy z dragonowska HM80 w takiej wlasnie srednicy, bardzo szybko wrocilem zniesmaczony do plecionki PE 1.2, nie bylo mozliwosci rzucania tym czyms nawet wtedy, gdy podpinalem wobka ponad 15 gramowego. Sprezyna sztywna i tyle 馃槈
U偶ytkownik coloumb edytowa艂 ten post 18 czerwiec 2017 - 14:52
#134 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2017 - 14:48
Tak ogarniam i to z przyjemno艣ci膮
A dlaczego mia艂y by by膰 niedopasowane? Co ci w tym zestawie przeszkadza?
Ko艂owrotek dobrze wywa偶a w臋dk臋 na 3m blanku Phenix M1+ model MH i to mi wystarcza.
Do ma艂ych wobk贸w jaziowych (minimum 4cm - mniejszych nie u偶ywam) u偶ywam 偶y艂ki 8lb czyli co艣 oko艂o 0,22 i plecionki PE 1.0 co daje mi zadowalaj膮ce odleg艂o艣ci rzutowe gdzie艣 ok 30m a do gumy plecionek PE 1.2 lub 1,5 i od 3g g艂贸wki lata ju偶 na podobnie jak przy ma艂ych wobkach.
Wszystko dzia艂a doskonale,- dla mnie doskonale ale tu tak偶e du偶a zas艂uga nurtu, kt贸ry powoduje, 偶e czu膰 prace tych maluch贸w, oczywi艣cie nie tak jak na kiju 8 czy 10lb ale mnie to wystarcza by z艂owi膰 tak膮 ryb臋 na kt贸r膮 poluj臋 oboj臋tnie czy to s膮 jazie, klenie, brzany, sandacze czy bolenie...Acha - ko艂owrotek posiada hamulec a kij jest opisany od 8lb wi臋c, nawet przy mocno zakr臋conym hamulcu nie powinno doj艣膰 do zerwania 偶y艂ki (temu s艂u偶y to oznaczenie )
Wydaje mi si臋, 偶e lepiej jest si臋 skoncentrowa膰 na skutecznym 艂owieniu, ni偶 na tym jaki ko艂owrotek sobie zam贸wi膰 i do jakiej w臋dki by pasowa艂 do przyn臋ty.
Pisa艂em ju偶 o tym nie raz ale si臋 powt贸rz臋... Wed艂ug mnie du偶o m膮drzej jest my艣le膰 przez pryzmat ca艂ego zestawu ni偶 jednego z jego element贸w....
Zazwyczaj w臋dkarze do艣wiadczeni, niekoniecznie abnegaci sprz臋towi maj膮 tego 艣wiadomo艣膰...
Osoby, kt贸re ulegaj膮 opiniom, oboj臋tnie czy z forum, gazety czy jakiego艣 tam lokalnego czy towarzyskiego guru maj膮 z tym wiecznie problem.
W praktyce wygl膮da to tak, 偶e nie zapn膮 np: TP 4000 do 12 czy 17lb kija bo lepiej pasowa艂a by 3000-ka w zwi膮zku z tym np:pozostaj膮 w domu.....
Na czym cierpi ich do艣wiadczenie bo go nie maj膮 szansy naby膰
Pomy艣la艂em o jakiej艣 270 uncjowce uzbrojonej niekoniecznie w torzite
Jakie艣 nielubiane StC czy inny tego typu patyk
#135 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2017 - 14:53
U偶ytkownik coloumb edytowa艂 ten post 18 czerwiec 2017 - 14:55
- Guzu, Szymon82 i Fiskare lubi膮 to
#136 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2017 - 14:54
Elitka 12 funtowa bedzie chyba lepsza od uncjowki...bo wlasciwie prawie uncjowka jest 馃槒
Ale z ni膮 te 30 g nie chodzi
#137 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2017 - 14:56
- Guzu lubi to
#138 ONLINE
Napisano 18 czerwiec 2017 - 15:06
30 da sie, tyle ze na wlasne ryzyko i bez komfortu prowadzenia
czyli... nie chodzi
- Guzu i Fiskare lubi膮 to
#139 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2017 - 15:17
- Jano lubi to
#140 ONLINE
Napisano 18 czerwiec 2017 - 15:43
Ka偶da rzeka ma swoje uwarunkowania....
W Polsce 艂owi艂em jazie 偶y艂kami 0,16 co najwy偶ej 0,18 i kijem 8-10 lb i takimi przyn臋tami jakie og贸lnie uwa偶a si臋 za jaziowe plemniki.
By艂y to przede wszystkim Wi艣lane i Odrza艅skie opaski.
Tu gdzie obecnie mieszkam jaziowe minimum to 4cm (mam woblery 4cm wa偶膮ce nawet 8g by nie by膰 bezradnym spaceruj膮c z 20lb kijem...) ale 艂owi臋 jazie r贸wnie偶 i 10cm wobkami,- nie jako przy艂贸w. 艁owi臋 bo s膮 i jest ich sporo, wiele z nich to hybrydy z boleniem itd....
Szybko艣膰 wody w Renie nie pozwala rybom na liczenie n贸偶ek i pask贸w na wabiu czyli jest prosto albo za偶r膮 albo zrobi to inna ryba
Rozmiar ko艂owrotka nie ma dla mnie wi臋kszego znaczenia poza wag膮, kt贸rej potrzeba do jako - takiego wywa偶enia zestawu.
Oczywi艣cie poza jakimi艣 kuriozalnymi konstelacjami
PS -1
Daniel tego Phenixa 298cm 17lb MH mam w Torzitach mimo tego jest jak pisz臋
PS-2
Bardzo mi przykro, ze jak wi臋kszo艣膰 koleg贸w z forum nie uwielbiam St.C
To z ca艂a pewno艣ci膮 艣wietne w臋dki, tylko mnie - dziwakowi, jako艣 nie le偶膮
To na pewno to niemieckie powietrze mi zaszkodzi艂o
U偶ytkownik Rheinangler edytowa艂 ten post 18 czerwiec 2017 - 15:49
- gregox lubi to
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1
0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych