Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Pstrągi 2017

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
411 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   mikrobajt

mikrobajt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 94 postów
  • LokalizacjaLegnica
  • Imię:Kazimierz

Napisano 22 luty 2017 - 18:22

Witam. Nie ma to jak dwie kotwice na pstrągowym woblerze .

• tost i ORKA lubią to

#82 OFFLINE   Tomus

Tomus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 403 postów
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Janik

Napisano 22 luty 2017 - 18:58

Witam. Nie ma to jak dwie kotwice na pstrągowym woblerze .

Tak jest, pewniej trzymają rybę ... a tak na serio Wydaje mi się że znaczna większość wędkarzy przy woblerach od 5cm w górę używa dwóch kotwic i ma świadomość że ryba może się w różny sposób zapiąć. Raz mniej humanitarnie raz bardziej... w środku pyska, koło oka ? hmmm co jest mniejszym złem ? hmmmm. Takie jest nasze hobby, jest coś takiego jak "hak" i zawsze będzie się on wbijał w ciało ryby ..

Użytkownik Tomus edytował ten post 22 luty 2017 - 18:59

#83 OFFLINE   aldebaran

aldebaran

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 174 postów
  • Imię:Darek

Napisano 22 luty 2017 - 20:04

Takie jest nasze hobby, jest coś takiego jak "hak" i zawsze będzie się on wbijał w ciało ryby ..

Mimo wszystko warto rozważyć używanie pojedynczych kotwic. Na twoim zdjęciu nawet widać dlaczego - pstrąg zapięty pyskiem za jedną kotwę ma drugą dyndającą niebezpiecznie blisko oka, które ryba nierzadko w ten sposób traci. Szkoda ich trochę, zapiętej za oko i tak się nie wyjmie ;)

#84 OFFLINE   hoin

hoin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 253 postów
  • Lokalizacjapołudniowy wschód

Napisano 22 luty 2017 - 20:14

Tak jest, pewniej trzymają rybę ... a tak na serio Wydaje mi się że znaczna większość wędkarzy przy woblerach od 5cm w górę używa dwóch kotwic i ma świadomość że ryba może się w różny sposób zapiąć. Raz mniej humanitarnie raz bardziej... w środku pyska, koło oka ? hmmm co jest mniejszym złem ? hmmmm. Takie jest nasze hobby, jest coś takiego jak "hak" i zawsze będzie się on wbijał w ciało ryby ..

Ja jeśli już używam woblerów (a zdarza mi się to coraz rzadziej), to zamiast tylnej kotwicy używam pojedynczego haka, gdyż standardem jest że właśnie ta kotwica (szczególnie przy pstrągach) ląduje w oku lub przełyku ryby. Myślę że to jest kwestia jakiejś tam świadomości, odpowiedzialności i priorytetów. Dla większości priorytetem jest wyharatanie za wszelką cenę ryby z wody, przy czym nie ważne czy dla mięsa, czy dla satysfakcji czy też dla atencji na portalu wędkarskim. Tacy nie mają i nie będą mieli żadnych oporów przed dwoma kotwicami, a i często buntują się gdy trzeba usuwać zadziory. Gdy dla człowieka nadrzędnym priorytetem staje się by ryby były przede wszystkim w wodzie, a wyciągnięte z niej przeżyły po wypuszczeniu w jak najlepszym zdrowiu, to dwie kotwice bardzo szybko przestają być takim dobrym pomysłem, szczególnie gdy człowiek zda sobie sprawę że przynęty o pojedynczym bezzadziorowym haku są tak samo, albo i bardziej skuteczne. To jest kwestia świadomej minimalizacji swojego negatywnego wpływu na pogłowie ryb które się poławia. Ja np. wolę nie złowić pięćdziesiątaka niż złowić go za oko.

Cóż, każdy robi jak uważa za słuszne, aczkolwiek polecam taki styl bycia i życia nad wodą :)

Ryba i fotka oczywiście super. Rzeki szkoda...

#85 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 23 luty 2017 - 14:28

Wyczepianie pstragow ulatwia pojedynczy hak. 

Jesli juz nie chce sie odczepic jak mu sie pomaga ...

I4udHKLshYnBJWxQ5F9IpamwaXa6wKwXbhAYPSso

To mozna probowac wykonujac zwroty :

2xeevj1ZPl-K3AvCIOmUON0EQec_6hVYE7QUlrho

A jak i to nie pomoze, to trzeba mu pomoc w ten sposob :

iop3rwRaaa0fEFrBLa6jc_ch4jX4omc3FwAl8pXS

Ciekawostka :

po takiej operacji odplynal kilka metrow w dol. Schowal sie za kamieniem...po czym przywalil w muche jak doplywala do niego na metrowym dyszlu, w ktoryms z kolejnych rzutow ;)

#86 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 23 luty 2017 - 14:34

Odnosnie tej kwestii, na ktora kotwice zaczepiaja sie pstragi.

To warto pamietac, ze Pan Pstrag potrafi brac przynete na wiele sposobow. 

Potrafi wystrzelic z dolu i wykonujac luk w wodzie skasowac przynete przemieszczajaca sie pod powierzchnia.

Potrafi wyskoczyc z krojowki i dogonic wabik, ktory juz go minal (przeplynal obok niego).

Potrafi zajadle gonic przynete przed nim uciekajaca z nurtem.

Potrafi wyskoczyc z kryjowki i skasowac naplywajaca na niego przynete.

Potrafi wyskoczyc na powierzchnie i skasowac wabik w momencie, w ktorym przyneta dotyka powierzchni wody.

Potrafi wyskoczyc NAD powierzchnie wody i zebrac spadajaca przynete, zanim ta dotknie wody (tylko z muchami widywalem). 

Pstragi potrafia wiele, ale pomagajmy im wykazywac sie ze swoich nieprzecietnych umiejetnosci, wypuszczajac je.

Wtedy kazde kolejne branie tej samej ryby moze wygladac inaczej , niz poprzednie branie tej samej ryby :)

#87 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 23 luty 2017 - 14:36

... a te wszystkie sytuacje podczas marszu pod prad rzeki i podawania przynety z nurtem plynacej wody na wiele roznych sposob. 

Odwrotnej techniki (schodzenia z nurtem rzeki) nie uskuteczniam, wiec o rodzajach bran podczas takiego wedkowania sie nie wypowiem :)

#88 OFFLINE   Andru77

Andru77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1803 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 23 luty 2017 - 14:40

Jeśli prowadzę przynętę pod prąd to prawie w większości przypadków mam rybę zahaczoną za tylną kotwiczkę(wolno się przynętę prowadzi , ryba ma czas by jej się przyjrzeć, popłynąć kawałek jeśli trzeba no i sam moment kiedy ją zobaczy a zobaczy ją dopiero w momencie kiedy ją minie) , jeśli z prądem to w zasadzie nie pamiętam bym miał zahaczoną za tylną. Zawsze zwracam na to uwagę. Kiedyś denerwowały mnie plączące kotwiczki w małych wobkach , więc zacząłem kombinować ze zbrojeniem, którą by wyrzucić. W końcu małe przynęty dostawały troszkę większą pod brzuchem.Dużo też zależy od danego łowiska. Na płytkiej wodzie rzadko ryba zaatakuje przynętę od spodu bo nie będzie miała takiej możliwości. 

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 11 marzec 2017 - 21:50

#89 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 23 luty 2017 - 14:45

jeśli z prądem to w zasadzie nie pamiętam bym miał zahaczoną za tylną. 

A ja pamietam.

Wiele takich ryb. 
Szczegolnie jak lowie na rozleglych, plytkich miejscach. 

Gdy ryby sa aktywne i glodne, a przyneta je przekonuje, to potrafia namierzyc naplywajacy z nurtem kasek, ruszyc z boku. Dogonic z nurtem. Przywalic pod samymi nogami...i dac sie wyholowac na metrowej lince :)

To np takie miejsce :

3HxJL3velcOLXzmLO8y6onnT9oaYP8P8kSzt1EWd

A to taka ryba, ktora namierzyla przynete, dogonila (oczywiscie wszystko na oczach wedkarza) i przyladowala metr od szczytowki :

Wabikiem byla duza mucha podana spiningiem, ktora pracowala jakies 20 cm pod powierzchnia wody.

sS4dZcW2Ij43PHgBLSXgRikUT2pbYfQKfDU2bYqI

Użytkownik Guzu edytował ten post 23 luty 2017 - 14:46

#90 OFFLINE   DanekM

DanekM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 758 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa/Wrocław

Napisano 23 luty 2017 - 15:48

Jeśli można, i mnie nie pobijecie, to chciałbym nieśmiało nadmienić że:

1. Podstawą istnienia forum jest możliwość wypowiedzi. Gratków sratków ale także i uwag lub swoich przemyśleń. Niekoniecznie bezstresowych. Bo wędkarstwo NIE JEST bezstresowym hobby w którym wszyscy sie klepia po ramieniu i w ogóle jest milusio az do usrania (przepraszam co wrażliwszych za naturalizm)

2. Zdjęcie z reklamowanym woblerem wbitym w oko ryby jest.... no właśnie.... :(

3. Pojawiło się kilka konstruktywnych informacji od praktyków i hejtu tu raczej nie ma.

@wujek, wypadek zawsze może się zdarzyć. Takie jest nasze hobby, ale nie jest to powodem do radości a refleksji nad wyeliminowaniem lub zminimalizowaniem sytuacji kontuzjogennych. To na nas jako rozumnych wędkarzach spoczywa taki obowiązek. No, chyba że mamy wywalone bo i tak ryby zjadamy. Ale to chyba nie to miejsce w sieci? Przynajmniej naiwnie mam taka nadzieję...

Użytkownik DanekM edytował ten post 23 luty 2017 - 15:49

• Guzu, bertus i lordi86 lubią to

#91 OFFLINE   randomrodmaker

randomrodmaker

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 419 postów
  • LokalizacjaKrk
  • Imię:Paweł

Napisano 23 luty 2017 - 16:29

Pierwsze chwile był dość spokojny choć mocno murował. Kilka krótkich odjazdów potem jednak było, nawet jedna świeca na ogonie. Wziął w miejscu niezbyt głębokim z dość spokojnym nurtem więc było trochę łatwiej. Stopera nie włączałem ale myślę, że w ciagu niespełna minuty był w podbieraku (ledwo się zmieścił).

Zachodzę w głowę, co robicie tym rybom, że wam tak grzecznie pozują na podbierakach.

Rzadko robię foty pstrągom, ale jeśli już, to po prostu muszę go na chwilę unieruchomić w podbieraku,

by zaraz mu zwrócić wolność, co oczywiste. Ta silna i żywotna bestia wręcz pali się do ucieczki,

a nie pozuje jak modelka. Ten sam podbierak, co Twój kolego (fota z zeszłego roku).

Załączone pliki

• DanekM, pawelHERP i rav_id lubią to

#92 OFFLINE   rav_id

rav_id

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 516 postów
  • Lokalizacjamiasto ;)
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:http://opowiescizespinningiem.blogspot.com

Napisano 23 luty 2017 - 20:40

Zachodzę w głowę, co robicie tym rybom, że wam tak grzecznie pozują na podbierakach.
Rzadko robię foty pstrągom, ale jeśli już, to po prostu muszę go na chwilę unieruchomić w podbieraku,
by zaraz mu zwrócić wolność, co oczywiste. Ta silna i żywotna bestia wręcz pali się do ucieczki,
a nie pozuje jak modelka. Ten sam podbierak, co Twój kolego (fota z zeszłego roku).

Sam byłem zdziwiony, że tak ładnie przy zdjęciach "współpracował". Uprzedzając ewentualne wątpliwości, holu nie przedłużałem, podebrałem rybę jak najszybciej, jak tylko znalazła się w zasięgu. Aparat zwykle noszę przygotowany i ustawiony więc pozostała jedynie kwestia włączenia. Może ze względu na porę roku ryby mają jeszcze mniej wigoru. Pamiętam sporo mniejszego pstrąga złowionego w maju zeszłego roku, który przy próbach zdjęć robił z podbierakiem dokładnie to co Twój.
  • randomrodmaker lubi to

#93 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:W.

Napisano 23 luty 2017 - 21:38

Podoba mi sie podejscie Guzu. Pokazuje i pisze co robic zamiast opieprzac. Takie podejscie ma sens bo z pewnoscia dotrze do kogos kto juz zrobil pierwsze kroki lub jest zaawansowany w C&R. Zawsze fajnie rozwijac wiedze i umiejetnosci.

Jesli chcecie aby pstrag byl spokojny w trakcie fotografowania to zamoczcie rece w zimnej wodzie dluzsza chwile aby je schlodzic i zamoczyc a przed wyciagnieciem go do obiektywu odwroccie go na chwile do gory nogami, najlepiej blisko wody - to go na moment uspokaja i paralizuje.

#94 Guest_Erin_*

Guest_Erin_*
  • Guests

Napisano 23 luty 2017 - 22:06

Podoba mi sie podejscie Guzu. Pokazuje i pisze co robic zamiast opieprzać.

Podejście Guzu jak najbardziej, ale nie byłby zawsze "królem wątku" gdyby łowił w Polsce !! :P

Na jerkbait promuje się c&r poprzez m.in nieumieszczanie "nieodpowiednich zdjęć" :rolleyes: co jest z jednej strony nie zawsze skuteczne jak widać. Jak również jest niczym innym jak chowaniem głowy w piasek ! Dodatkowo sami "tworzący wątek" nie zawsze trzymają stronę choćby samego c&r czy słusznego regulaminu, a to już dziwne zważywszy na "TO" forum !

I właśnie dlatego Guzu może świecić przykładem łowiąc fajne ryby za granicami naszego padołu łez, a my mamy takich forumowiczów jak nasz związek członków, i adekwatnej jakości wody do wartości naszych wędkarzy ! ;)

#95 OFFLINE   falgmar

falgmar

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 276 postów
  • LokalizacjaWłocławek

Napisano 23 luty 2017 - 23:03

Panowie skończcie lepiej te jałowe dyskusje, lepiej jechać na ryby......., a te już w całkiem niezłej kondycji. Pozdrawiam  :)

Załączony plik  20170219_083440.jpg   51,72 KB   32 Ilość pobrań

Użytkownik falgmar edytował ten post 23 luty 2017 - 23:04

#96 OFFLINE   Mateo1989

Mateo1989

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 820 postów
  • LokalizacjaSopot
  • Imię:Mati
  • Nazwisko:W

Napisano 25 luty 2017 - 15:07

Kupiłem na próbę 4 jaxony intensa 10cm, zrobiłem dozbrojki 3gr i uparłem się że coś na to złowię i.... udało się przechytrzyć pstrążka po niespełna 20min łowienia :D miarka pokazała 42cm, oprócz tej ryby miałem 2 odprowadzenia podobnej wielkości pstrągów :)

Załączony plik  Pstrążek.jpg   209,14 KB   30 Ilość pobrań

#97 OFFLINE   falgmar

falgmar

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 276 postów
  • LokalizacjaWłocławek

Napisano 26 luty 2017 - 10:02

Amator streamerka  :)

Załączony plik  20170225_162633.jpg   54,12 KB   26 Ilość pobrań

#98 OFFLINE   Sicu

Sicu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 357 postów
  • LokalizacjaGdańsk/Warszawa
  • Imię:Maciej

Napisano 26 luty 2017 - 10:51

Kupiłem na próbę 4 jaxony intensa 10cm, zrobiłem dozbrojki 3gr i uparłem się że coś na to złowię i.... udało się przechytrzyć pstrążka po niespełna 20min łowienia :D miarka pokazała 42cm, oprócz tej ryby miałem 2 odprowadzenia podobnej wielkości pstrągów :)

pstrąg spoko, ale strasznie mi się podoba ten Twój zestaw, co to jeśli można wiedzieć?

Użytkownik Sicu edytował ten post 26 luty 2017 - 10:52

#99 OFFLINE   Zandermasterr

Zandermasterr

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 406 postów

Napisano 26 luty 2017 - 11:06

pstrąg spoko, ale strasznie mi się podoba ten Twój zestaw, co to jeśli można wiedzieć?

Suzuki RXF 8lb 702(wędka na dożywocie)
Exist 15' 2506
żyłka TD 0,18mm :) Tym zestawem ogarniam od okoni po średnie szczupaki ;)
Zestaw.jpg

• Sicu lubi to

#100 OFFLINE   Dominik.kdp

Dominik.kdp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 64 postów
  • LokalizacjaTrójmiasto

Napisano 26 luty 2017 - 19:19

Witam,

Też się pochwalę ;). Wczorajsze 46 cm kropek.

Pozdrawiam,

Dominik

Załączone pliki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych