Napisano 25 luty 2022 - 06:02
W styczniu byłem w Zakopanem, miałem okazję poprzymierzać trochę butów i utwierdziłem się że najgorsze co można zrobić to kupić but przez internet.
Sprawiłem sobie La Sportiva bo mi się podobały ale i były zdecydowanie najwygodniejsze z mierzonych. Najgorzej dla mnie wypadały buty Salewy i Salomona, były poprostu niewygodne.
Poprzednie trekingi Scarpa Mustang mają około 10 lat. Dość intensywnie używane w mieście jak i terenie - góry, opaski wiślane, grzyby. Nic się nie rozkleiło, nie porwało, są już widać podmęczone, starty bieżnik ale jeszcze je zakładam.
But musi być dobrze dopasowany, nie za ciasny ale też żeby nie latał. Najlepiej skórzany. Napewno czyszczony i impregnowany. Dla mnie czy z Gore Texem czy bez robi niewielką róznicę. Na rynku zdecydowana większość jest z i mi się takie trafiły.
I dla mnie jeszcze jedna istotna sprawa - gruba bawełniana skarpeta. Chodziłem po gorach latem i nie odczuwałem dyskomfortu. Natomiast zakładam jakaś sztuczną "techniczną" skarpetę i nie muszę już wkładać buta by po kilku minutach mieć mokre nogi.