Hej koledzy, czy możecie polecić, niedrogi (kilka dych) zestaw przelotek do spinningu? Mam starego budżetowego Jaxona 3.0 m cw do 40 gr, którym kiedyś łowiłem trocie oraz do którego mam sentyment i pomyślałem, że wymieniłbym przelotki i może oskrobał podniszczony już blank z lakieru. Na oryginalnym popękał lakier na omotkach i jedną przelotkę zgubiłem. Przyznam, że temat jest mi obcy i nawet za bardzo nie wiem jak szukać. Kij miał 7 przelotek. Ściągnąłem szczytową przelotkę, średnica blanku w tym miejscu to 1,8 mm.
Znalazłem takie, które mi się podobają bo mało ważą i mają duże średnice pierścieni (ważne przy mrozie). Dodatkowo przelotka szczytowa jest opisana Tip Top #6-1.8mm więc powinna idealnie pasować do wędki:
Tylko, że z opisu wynika, że pierścienie są ze stali. Wcześniej nie spotkałem się z takim wynalazkiem, do spinningu to się chyba jednak nie nadaje?
Link
Druga opcja jaką znalazłem to SeaGuide 6.1g LS.
Leciutkie (6.1g), też jest szczytowa 1,8 mm ale nie wiem czy do takiej wędki nie będą zbyt delikatne, no i już trochę drogawo
Link
Trzecia opcja:
Tutaj jasno jest napisane, że pasują do spinningu 3 m, tylko nie wiem czy szczytowa by pasowała, z opisu wynika, że zewnętrzna średnica tulejki wynosi 2.2 mm. Wydają się też ciężkie (16.9g) i no i w ogóle tanioszka, nie wiem czy będą lepsze od tych, które mam aktualnie na kiju
Link
Dzięki za zainteresowanie.
Użytkownik Grzegorz B. edytował ten post 10 marzec 2021 - 14:29