Wchodzi normalność
Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin
#6581 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2021 - 11:18
- Mysha, Lepton i franek88 lubią to
#6582 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2021 - 11:45
- nalewator i GregorS lubią to
#6583 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2021 - 11:46
No i poczta ma doliczać do każdej przesyłki 8,5 zł. Ciekawe jak będzie z przesyłkami wysyłanymi z magazynów w UE.
Podatek doliczany od razu ok i uczciwie. A to 8.5 to za co?
#6584 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2021 - 11:48
#6585 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2021 - 11:55
- Kosa i NOMAK BBI lubią to
#6586 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2021 - 12:19
Vat dotyczy też wysyłki z terenu UE, jeśli firma ma siedzibę w innym kraju niż UE. Doliczany jest automatycznie w momencie kupna towaru.
No i poczta ma doliczać do każdej przesyłki 8,5 zł. Ciekawe jak będzie z przesyłkami wysyłanymi z magazynów w UE.[/quote]
A masz jakiś link do tych 8,50 zł ?
#6587 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2021 - 12:34
https://www.poczta-p...tY5RNOGTGDhR9_U
"Jeśli sprzedawca, u którego zamawiają Państwo towary, korzysta z mechanizmu IOSS, powinni Państwo zostać poinformowani w chwili zakupu o pobraniu podatku VAT w cenie towaru. Kiedy przesyłka z takim towarem trafi do Polski, do Poczty powinna nadejść pochodząca od nadawcy informacja, że należny podatek VAT został już opłacony i Poczta nie pobierze go powtórnie. Przesyłka objęta mechanizmem IOSS, tak jak pozostałe przesyłki zawierające towary, podlega zgłoszeniu celnemu, dlatego Poczta pobierze opłatę pocztową za dokonanie zgłoszenia celnego dla takiej przesyłki."
Czyli jeden ciort czy opłaciło się VAT u sprzedawcy, poczta i tak od każdej paczki pobierze 8.50.
Cytat z Facebooka
Użytkownik Kosa edytował ten post 01 lipiec 2021 - 12:37
- S.N. lubi to
#6588 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2021 - 13:03
Uff, dochodzą do mnie ostatnie przesyłki sprzed zmiany przepisów, na szczęście kij Abu przyjechał 2 dni temu... Pozamawiałem wszystko, czego potrzebowałem i chyba koniec bajki.
Co do nowych przepisów to największym chamstwem jest to 8.50 - kompletnie sparaliżuje to operacyjnie cały proces i uczyni nieopłacalnymi niskowartościowe przesyłki. Zauważcie, że nawet jeśli chiński sprzedawca użyje mechanizmu opłacenia VATu "u źródła" (i np. zejdzie nieco ze swojej marży, która bardzo urosła przez ostatnie 3-4 lata) to i tak Poczta Polska weźmie 8.50 zł za łaskawe zajęcie się sprawą...
- Kosa lubi to
#6589 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2021 - 13:05
Uff, dochodzą do mnie ostatnie przesyłki sprzed zmiany przepisów, na szczęście kij Abu przyjechał 2 dni temu..
Tylko to co dojdzie po 1 Lipca, też będzie już objęte Vatem.
"Przepisy unijne i polskie nie przewidują okresu przejściowego dla przesyłek nadanych przed wejściem nowych przepisów w życie. Oznacza to, że nowym procedurom celnym będą podlegały przesyłki zgłoszone przez Pocztę Polską organom celnym od 1 lipca 2021 r., czyli również przesyłki pocztowe nadane przed tą datą."
#6590 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2021 - 13:07
Tylko to co dojdzie po 1 Lipca, też będzie już objęte Vatem.
Wiem, choć to już bardzo kontrowersyjne. Jednak dziś akumulatorki (wartość zakupu 29.40 zł) doszły jeszcze normalnie, lokalne poczty chcą wypchnąć pewnie po cichu to co mają zamiast dokładać sobie pracy. Chyba, że decyzja taka zapada w sortowni, a to co poszło dalej jeszcze zostanie dostarczone po staremu.
Użytkownik skrzyp edytował ten post 01 lipiec 2021 - 13:08
#6591 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2021 - 13:09
Myślę, że po tych zmianach tyle pracy już nie będą miały
- skrzyp lubi to
#6592 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2021 - 13:13
Czyli złodziejstwo
Dlaczego złodziejstwo? Towary wchodzące do Polski spoza UE powinny być objęte podatkiem Vat. Karmimy chińczyków przy okazji zabijając nasz przemysł i handel bo nic się nie opłaca.
A to że nasze podatki są wykorzystywane źle jak wszyscy wiemy to już inna bajka.
- cristovo lubi to
#6593 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2021 - 13:19
Dlaczego złodziejstwo? Towary wchodzące do Polski spoza UE powinny być objęte podatkiem Vat. Karmimy chińczyków przy okazji zabijając nasz przemysł i handel bo nic się nie opłaca.
A to że nasze podatki są wykorzystywane źle jak wszyscy wiemy to już inna bajka.
Ten VAT nie jest taki straszny. Dla mnie złodziejstwem są te dodatkowe opłaty dla pp
- nalewator, godski i neronhell lubią to
#6594 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2021 - 13:21
Dokładnie tak. Zastanawiam się co zrobić z kilkoma opóźnionymi przesyłkami małej wartości - nie odbierać chyba...
#6595 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2021 - 13:46
Wytłumacz proszę, w jaki to sposób zabijam nasz przemysł i handel. Kupuję rzeczy, których w Polsce się nie produkuje. ( nikt tymi przedmiotami w Polsce nie handluje i nie będzie handlował). Tak więc haracz który zapłacę nikogo i niczego nie ochroni.
- eRKa lubi to
#6596 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2021 - 15:36
Info z grupy na FB.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
#6597 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2021 - 15:45
- Kosa, eRKa i M a r a s lubią to
#6598 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2021 - 16:22
Kurier z PP ,który mi dostarczał paczki z chin też jest wędkarzem. Czasami pogadaliśmy ,czasami otwierałem i sobie oglądaliśmy co mi przywiózł.
Zdradził mi też ,że jak jeździł w innym rejonie to do pewnego sklepu wędkarskiego takich paczek to on nosił naprawdę grubo....
Wolę zamówić na ali to samo co jest w sklepie lub praktycznie to samo a różnicę wydać np. na jakieś atrakcje rodzinne lub po prostu dać dziecku na coś na co sobie zbiera.
W takim wędkarskim sklepie towaru ze wschodu jest pewnie z 90%
Użytkownik M a r a s edytował ten post 01 lipiec 2021 - 16:24
- nalewator, BOB, eRKa i 1 inna osoba lubią to
#6599 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2021 - 21:13
#6600 OFFLINE
Napisano 02 lipiec 2021 - 04:53
Karol Marks - byt określa świadomość. Komunistyczna Partia Chin - aliexpress..
Użytkownicy przeglądający ten temat: 6
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych