Ładnych kilka miesięcy temu trwała tu dyskusja na temat plecionki microfly X8. I napisałem wtedy, że dzięki jakimś tam kuponom czy monetom nabyłem tę plecionkę i obiecałem na jej temat parę słów napisać co czynię po tych kilku miesiącach, a więc czasie całkiem adekwatnym. Ja używałem tej opisanej jako 0.4 i 0.10 mm. Biorąc pod uwagę cenę nawet całkiem przyzwoita, ale ... Zawsze jest jakieś ale. W przypadku tej plecionki to ale nazywa się woda czysta i bez zaczepowa. Jak zielska i innych zawad dużo trwałość mocno spada. Po odcięciu kilku metrów można łowić dalej. Na lekko jak najbardziej się nada. Szkoda, że wtedy nie zrobiłem foto porównawczego z jakąś solidną japońska plecionką.
Za to zrobiłem foto plecionki Leydun, o której ostatnio kilka osób pisało. Za chyba 20 zł., zakupiłem leydun thinner X4 opisaną jako PE 0.8 i 0.14 mm. I tak trochę dla sportu i przekory porównałem z duelem hardcore pro X4. Tak, wiem nie powinienem gdyż różnica w cenie duża, ale akurat w takim rozmiarze miałem "japończyka". Nawet na tak słabym foto widać różnicę, którą na 100 % da się zauważyć także w trakcie łowienia. Pytanie jest tylko jedno: jak szybko ? A sądząc po splocie chyba dość szybko.
Reasumując. Nie zachęcam, zbytnio nie krytykuję. Jak to piszą obraz jest wart więcej, aniżeli tysiąc słów. Niech sobie każdy sam decyzję podejmie. A tę microfly kupię raz jeszcze jak będzie za 20 zł. i zrobię sobie zdjęcie porównawcze.
porównanie PE 0,8 leydun i duel hardcore.jpg 50,48 KB
44 Ilość pobrań
porównanie PE 0,8 leydun i duel hardcore1.jpg 44,37 KB
43 Ilość pobrań
Użytkownik S.N. edytował ten post 17 styczeń 2024 - 10:46