Skoro wątek znowu na drugiej stronie ... Pozwolę sobie na małe podsumowanie czerwca . Pięć miesięcy oczekiwania , nadziei wielkich , sprzętowych zbrojeń i tęsknoty za pierwszym pstrykiem . Było średnio . Trzem rybkom zrobiłem zdjęcie . Było w sumie niewiele więcej . Ryby z trzech różnych zbiorników .
Bledzioszek z małej wody .
Taki postrzępiony irokez z dużej wody .
I smoluszek z wody malutkiej .
Co ciekawe , w ciągu tego miesiąca miałem kontakty z naprawdę grubymi rybami . Też trzema tak dla równowagi
. Zabrakło trochę szczęścia lub umiejętności , ale nawiązałem z nimi nić porozumienia
.
Pierwszy wziął na początku sezonu . Płytki , twardy blat , który obławiałem dosyć ciężko . Szybkie , mocne łowienie . Ryba podjęła gumę podobnie jak u @andego . Po prostu przy kolejnej sekwencji podbicia już była i rozpoczął się hol . Nóżki się ugięły , mocarny i nieustępliwy ciężar sunący przy dnie z miarowymi targnięciami łba i przeskokami wolframu po zębach . Hamulec zaszparowany na maxa nawet się odezwał . Odpadł w momencie , kiedy pomyślałem "żeby tylko się nie spiął" .
Drugi pokazał się atakując przy powierzchni . Rzadkość u mnie , ale takie ryby zawsze meldowały się na końcu zestawu . Podpływam po cichutku w rejon , gdzie grubas zakosami podganiał drobnicę ( a widok 2-3 ataków zdecydowanie wskazywał grubasa właśnie ) . Ryba wzięła po wyjściu z korytka , w końcowej fazie tuż przy łódce , kiedy myślałem już gdzie teraz podam przynętę . Łowiłem lekko , atomowy strzał na szczycie podbicia , guma przemielona o poskręcana , wiry na wodzie zacne .
Trzeci wziął na głębokim , przy huraganowym wietrze . Rzut lekkim skosem do linii wiatru , branie wykasowało cały luz linki a jeszcze poczułem po próbie zacięcia , jakbym spotkał się z opadającą do dna płytą chodnikową . Guma poskręcana tak , jak tylko sandałki potrafią to zrobić i drobna łuseczka na grocie haka na pamiątkę spotkania .
Mam tylko nadzieję , że do trzech razy sztuka i teraz będzie już tylko lepiej
.
NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA"
Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 07 lipiec 2017 - 19:51