Okoniówka
#101 OFFLINE
Napisano 16 październik 2012 - 18:29
#102 OFFLINE
Napisano 16 październik 2012 - 18:33
Co innego wydawanie po kilkasetek na wklejkę. Troszkę szkoda.
#103 OFFLINE
Napisano 16 październik 2012 - 18:39
#104 ONLINE
Napisano 16 październik 2012 - 18:59
Zassie i nawet nie poczuje, że już jest na haku.
Nie łowiłem ale dłuugo oglądałem w sklepie w Międzyrzeczu, jakieś 3 lata temu.
#105 OFFLINE
Napisano 16 październik 2012 - 19:01
#106 OFFLINE
Napisano 16 październik 2012 - 19:08
W sumie łyknąłbym go, tylko trochę niski moduł martwi. Choć z drugiej strony - z cienką plecionką i przyponem z żyłki - mogłoby być ok.
#107 OFFLINE
Napisano 16 październik 2012 - 19:49
Jeśli ktoś poświęca się tej rybie to wie jak zaskakujące potrafią być brania okoni, nie będę się tu rozpisywał bo powstanie artykuł. Bywają dni, że okonie w 90% podbijają przynętę będącą w opadzie, takie branie nigdy nie nie jest wyczuwalne jako stuk, puk, zassanie, przygięcie czy drgnięcie, zwyczajnie nie da się go poczuć na kiju ale przez ułamek sekundy wabik znajduje się w pysku okonia i możemy to wykorzystać lub nie. Opisany sposób brania jest sygnalizowany za pomocą krótkiego "oddania" wyprostowania szczytówki wędziska ale nie zawsze "wyprost" jest pełen do końca, czasem jest to dosłownie 1-2cm i znowu płynne ugięcie i opadanie gumy. Jeśli starannie łowimy plecionką o dobrej widoczności to na styku wody, powietrza i linki powstanie przez moment załamanie i trzeba być naprawdę skupionym aby na podstawie tego odkształcenia zareagować ultra szybkim zacięciem. Przykłady mógł bym mnożyć ale morał jest jeden, wklejanka pomaga nam skutecznie łowić okonie, skuteczniej niż inne typy wędek, obserwując delikatną wklejkę zauważymy dokładnie branie poprzez "wynoszenie", wklajanki mają różne charakterystyki są: szybsze, wolniejsze, miękkie lub bardzo sztywne i wystarczy tylko dobrać odpowiednią do danej techniki połowu. Wklejanki nie służą tylko do łowienia metodą bocznego troka, osobiście już od dawna nie stosuję tej metody a wklejanki używam na okoniach prawie zawsze. Łowiąc żyłką i zwykłym spinem okoniowym można nie złowić 90% biorących ryb gdyż zwyczajnie nie da się zauważyć brań.
połamania
Użytkownik guciolucky edytował ten post 16 październik 2012 - 19:56
#108 OFFLINE
Napisano 16 październik 2012 - 20:48
#109 ONLINE
Napisano 16 październik 2012 - 20:53
#110 OFFLINE
Napisano 16 październik 2012 - 20:53
#111 OFFLINE
Napisano 16 październik 2012 - 21:36
Osobiście nie zależy mi na tym żeby promować wklejki czy spiny. Nie zależy mi też na tym aby uczyć łowienia okoni czy przeciwnie. Nie jestem zawodnikiem ale uwielbiam mieć kontrolę nad sytuacją, lubię oszukiwać ryby i być panem sytuacji.
To czy używamy żyłki czy plecionki jest uwarunkowane przez wiele czynników ale w głównej mierze zależy od stanu agresji stada i tego czy znajduje się ono w czasie żerowania czy sjesty. Czasem okoniowi należy oddać nieco linki i to wyzwala krótkotrwałą agresję, potrzebną na zassanie wabika, czasem (rzadziej) okonie wymagają ucieczki wabika w bok, czasem podejmują tylko wabik w swobodnym i niekontrolowanym opadzie a zacinać trzeba w tempo jak świnkę.
Wybór kija należy do kierownika
#112 OFFLINE
Napisano 16 październik 2012 - 21:52
Pierwsze zdanie jest bardzo przekonujące i po zebraniu kilku zbierznych opini już wysłałem maila z pytaniem o dostępność i cene do "mojego dealera".Pełnokrwisty , precyzyjny , rasowy kij spinningowy do maciupkich przynęt . Zupełnie inna konstrukcja niż te do live bait'ów pomyślane , ale wmówione przed laty słabo kumatemu ludowi przez równie mało kumatych redaktorów , a w konsekwencji przysposobione do para wyczynowego paproszenia okoneczków - wklejanki , czyli naczelny rekwizyt polskiej szkoły spinningu Co jest tak samo eleganckie albo oryginalne , jak używanie iście barbarzyńskiego teleskopa w roli spey'ówki ..
#113 ONLINE
Napisano 16 październik 2012 - 22:26
#114 OFFLINE
Napisano 17 październik 2012 - 19:02
#115 OFFLINE
Napisano 17 październik 2012 - 20:25
W dobrych pieniądzach to kij który wrzucił @popper powyżej byłby fajnym rozwiązaniem. Z tego co pamiętam całkiem fajny kijek.
#116 OFFLINE
Napisano 17 październik 2012 - 20:33
#117 ONLINE
Napisano 17 październik 2012 - 20:38
Wydaje mi się (obserwacje znad wody), że następuje już zmierzch tej ery....................... Niestety, w Polsce rządzi niepodzielnie utarty schemat: "Okoń? Wklejanka!"
#118 OFFLINE
Napisano 17 październik 2012 - 20:46
#119 OFFLINE
Napisano 17 październik 2012 - 20:49
#120 OFFLINE
Napisano 17 październik 2012 - 21:00
Pozdrawiam
Ps. Jak będziesz miał możliwość, rzuć też okiem na Bushwacker' a 3-18 gr. Wbrew pozorom, już wymiarowy okoń ładnie ugina kij, tj. kij amortyzuje jego telegrafowanie. Sęk w tym, że tu lepiej nie schodzić poniżej dolnego cw., podczas gdy 2 gr przy Troutizimo już pracuje jak trzeba. Coś za coś, wiadomo
Użytkownik Dienekes edytował ten post 17 październik 2012 - 21:02
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych