Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Multiplikatory Abu Garcia Ambassadeur

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
402 odpowiedzi w tym temacie

#221 OFFLINE   Paweł J

Paweł J

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1818 postów
  • LokalizacjaPiła
  • Imię:Paweł

Napisano 06 listopad 2019 - 23:07

Panowie, a co tak realnie potrafi sx3601c ? Ma ktoś i używa na co dzień ? Bo w wątku na forum czas stanął w 2007 roku jak dobrze pamiętam.

Mam ,ale tak dawno nie użyłem że zapomniałem co może . Na seryjnej szpuli 5 do 50 ,tuningowa sprzętu do ul z niego nie czyni ale bardzo poprawia dolny zakres. Chodzi o komfort czyli rzuty bez zwarcia pośladów i z niewielką kontrolą szpulki.W magu trzeba z wymianą szpulki zmienić magnesy i robi się bezstresowiec do woblerów. A jak znajdziesz wersję sw to możesz do jerkowania od 10 do 100 gram go używać.

Użytkownik Paweł J edytował ten post 06 listopad 2019 - 23:09

• S.N. lubi to

#222 OFFLINE   king

king

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 680 postów

Napisano 14 listopad 2019 - 20:54

Witam, w 2002 roku w 50-lecie wydania Record 5000 jego reprodukcję bezwstydnie zapakowano wspólnie z Morrum 3600.

Klasycznemu Ambassadeur 5000 1952-1959 i 6000 1954-1959 zsynchronizowany wodzik i łożyska szpuli z brązu pomagały łowić szczupaka i łososia ale podobno także rekiny i żaglice.
Poniżej młodszy Borgstrom z 5000 a starszy jak przystało z 6000, zdjęcie wykonano ok 15 lat po wojnie. Godzina holu i Amby dawały ponoć radę.
GoteLen_Ambassadeur50006000onSailfishtin
Masywne łożysko z brązu polerowane w środku, w którym ślizga się wałek szpuli 5000/6000 jw. dało po części nazwę pierwszemu Record Ambassadeur 5000 MOD. S.G. Dwie ostatnie litery są bowiem skrótem sfäriska glidlager czyli sferyczne łożyska ślizgowe. Takie łożyska szpuli przy właściwej konserwacji stosunkowo lekkiego chyba młynka ok 260g są bardzo trwałe i jednocześnie dostatecznie szybkie. Bardzo nieliczni już użytkownicy Ambasów z lat 1952-1959 oraz 1966-1967 (5000 Svart- czarny) a także reprodukcji z 2002 roku do dziś są nimi urzeczeni.

Do USA np. na żaglice itp., możemy już bez wiz ale tam wierzą teraz w Shimano :)

• AAS lubi to

#223 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1908 postów
  • Imię:Hubert

Napisano 15 listopad 2019 - 22:28

Czy w szpulce Royala 4501 były montowane tuleje ślizgowe? Bo w moim są, a na schemacie są pokazane łożyska toczne.

Załączony plik  abu1.jpg   28,35 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  abu2.jpg   47,65 KB   7 Ilość pobrań

• Rafał S. lubi to

#224 OFFLINE   king

king

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 680 postów

Napisano 16 listopad 2019 - 14:37

Witam, Royal Ambassadeur może mieć tuleje lub łożyska kulkowe, chyba to nie ma znaczenia :)
Porównując Royal tuleje jw. do np. sfariska glidlager w Record Ambassadeur 5000 SG 1952 też chyba nie widać różnic :)  Jednak klasycznie szpulka w SG jest na stałe połączona z ośką, która podczas zarzucania pionowo ślizga się w łożyskach i należy jeszcze podkreślić, że standard wykonania jest wysoki.

Sfariska glidlager w tachometrach, zegarkach, klasycznych multiplikatorach itp. miały dobrą praktykę. Już nieliczni tylko użytkownicy 5000/6000 1952-1959 i 5000 z 2002, mając chyba porównanie z wieloma innymi młynkami, z jakiś względów, tradycyjnie wybierają te pierwsze.
Niektórzy z nich nawet piszą, że ich ABU łożysk nie mają albo nie potrzebują, chyba kulkowych :)  Pozdrawiam

• Byniek i Koincydencja lubią to

#225 OFFLINE   king

king

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 680 postów

Napisano 16 listopad 2019 - 20:38

Klasyczny Ambassadeur 5000/6000 1952-1959 ze zdjecia famiii Borgstrom na Palm Beach wykonanego ok 15 lat po wojnie ma oczywiście brzęczyk :)  5000DL 1962 z łożyskami kulkowymi szpuli też. Z ich kołem napędowym przekładni głównej jest połączona nitem blaszka, której drugi koniec odpowiednio ugięty z chwilą zadziałania hamulca walki pociera o gwiaździstą podkładkę jego sprzęgła. 5000C 1966-1977 już brzęczyka nie ma ale mała 2500C 1974-1986 ma identyczny jak w pierwszych Ambassadeurach.

Zaraz po wojnie strategią ABUrfabriken było wspieranie rozwoju sportu rzutowego. Np. champion wielu zawodów R 2100 Sport 1945-1973 był fabrycznie bez wodzika, z wolnym biegiem szpuli, hamulcem odśrodkowym i na koniec z magnezową szpulą a R 3000 Flyer 1950-1959 podobnie wyposażony ale już z szybszymi łożyskami kulkowymi szpuli. W 1973 roku Peter Bagnall A 6500C ustanowił record świata rzutem na odległość 229m zapewne dzięki wymianie hamulca odśrodkowego na wydajniejszy magnetyczny z ręcznym zmniejszeniem hamulca podczas rzutu. W 1976 pojawiła się mała 2500C, którą z czasem najbardziej upodobali sobie Japończycy. W wersji wysokiego standardu technicznego potencjalnie mogła rzucić najlżejsze przynęty i to dziś jest strategią Japan, obok kolorowania nowych i poobijanych juz multików oczywiście. 
Pulp fiction :) 

• Byniek i AAS lubią to

#226 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3054 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 18 listopad 2019 - 19:27

Miałem już nigdy nie wdawać się w dyskusję z Twoimi pseudopoetyckimi rewelacjami, ale muszę. Strasznie śmieszy mnie Twoja niewiedza, a jeszcze bardziej, że każdy Twój post jest po prostu przetłumaczeniem jakiegoś fragmentu ze strony realsreels + dodanie niezwiązanego tekstu, o koniach, czy co Ci tam akurat ślina na język przyniesie. Jednocześnie strasznie mnie wkurza, że nie dość, że podajesz błędne informacje to jeszcze po raz kolejny używasz terminu, którego nawet nie rozumiesz. Recordy MOD. SG swoją nazwę wzięły od 'Sjalvcentrerande Glidkager' (co potwierdził sam Lennart Borgström, a o czym pisał Simon Shimomura). To znaczy 'samocentrujące łożyska ślizgowe'. Nie wiem skąd wziąłeś "sfäriska glidlager", w każdym razie to nie są jakiekolwiek tam łożyska ślizgowe, ani tym bardziej "masywne łożysko z brązu polerowane w środku", jak napisałeś, tylko konkretny model łożysk tocznych, jak na zdjęciach. Zewnętrzne ścianki są lekko owalne, a nie cylindryczne.
Załączony plik  IMG_7458-1.jpg   59,8 KB   8 Ilość pobrań
Załączony plik  IMG_7459-1.jpg   72,91 KB   8 Ilość pobrań

Co to za różnica? Ogromna. Wyobraźcie sobie takie obciążenie na lince, które powoduje, że szpulka jest odciągana od osi, w której normalnie pracuje i powoduje nieznaczne optycznie, ale znaczące mechanicznie wygięcie osi szpuli. Co to spowoduje w normalnych łożyskach tocznych? No to, że oś wywierać będzie silny nacisk tylko na brzegach łożysk, a nie na całej powierzchni wewnętrznej. Teoretycznie może być to tak silny nacisk, że spowoduje zablokowanie się osi w łożyskach. Łożyska ze zdjęć nie mają tej wady, bo mają możliwość ruchu w panewce i dopasowywania się do aktualnej osi ośki szpuli. Dzięki temu, niezależnie od przyłożonego obciążenia, oś trze o wewnętrzne ścianki łożyska zawsze na całej długości styku, a nigdy tylko na krawędziach.
W obecnych systemach 'free spool', czyli oś rozłączana od szpulki nie ma to zjawisko już znaczenia, podobnie jak i w tych, których oś podparta jest zaraz po bokach szpulki (na pinionie i w przeciwległym panelu). Dla przypomnienia - w rozpatrywanych Recordach oś zintegrowana jest ze szpulą i podpierana była jedynie na obu końcach osi, pod samymi nakrętkami docisku osi.

#227 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4695 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 18 listopad 2019 - 19:40

I ja troszeczkę z ciekawości oraz chęci porównań z innym sprzętem stałem się posiadaczem całkiem ciekawego multiplikatora abu. Wizualnie 6 - a mechanicznie będzie 6 już niedługo :)

Załączony plik  abu.jpg   54,7 KB   9 Ilość pobrań     Załączony plik  abu1.jpg   46,83 KB   10 Ilość pobrań

#228 OFFLINE   king

king

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 680 postów

Napisano 18 listopad 2019 - 21:18

Witam, ładna beka :)

Sfariska są z realsreels :)  ale sjalvcentrerande też ładnie :)  Sferyczne czy samocentrujące łożysko ślizgowe to to samo :)
Sferyczna powierzchnia zewnętrzna ślizgowego łożyska umożliwia samocentrowanie się jego powierzchni wewnętrznej, podobnie jak powierzchnia kuli łożyska tocznego.

Wartością dodaną ABUrfabriken była praktyka szlifowania w czasie wojny szafirów i rubinów.

Record 2100 Sport 1945-1973 wygrywał rywalizację innowacyjnymi łożyskami ślizgowymi, których standard osiowania a w szczególności p o l e r o w a n i a wzajemnej powierzchni styku na czopach był wyższy jak amerykańskich multiplikatorów. Nawiasem, prawdopodobnie pierwszy wolny bieg szpuli multiplikatora w 1933 r. zastosował I. L. Spenny z Ohio, USA :)  http://www.freepaten...com/1939148.pdf

Hamulec odśrodkowy Record 3000 Flyer 1950-1957 stabilizuje obroty szpuli już na szybszych łożyskach tocznych, kulkowych. Ponadto  Flyer ma na zewnątrz duże kołpaki łożysk szpuli, które służą jako hamulec mechaniczny (cast control CC, statyczny, docisk), podobno także podczas rzucania. Także nawiasem, pierwszy siłę odśrodkową oczywiście do regulacji obrotów maszyny parowej w 1788 r. zastosował J. Watt, GB :) 

Zawodniczy ABU Garcia Ambassadeur 6500C Anglika :)  Petera Bagnalla z 1973 r., prawdopodobnie już z hamulcem magnetycznym i zewnętrznym pokrętłem tego hamulca w miejscu kołpaka, umożliwiał większe przyspieszenie i max obroty ok 500 1/s oraz redukcję siły hamowania pola natężenia magnetycznego w trakcie rzutu. Celem było utrzymanie dużej prędkości i zwiększenie czasu szybowania ciężarka, który poleciał zapewne na record świata 229m.

To naj nie bierze się z znikąd :D  Pozdrawiam

#229 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4695 postów

Napisano 20 listopad 2019 - 20:50

Zrobiłem kilka zdjęć sławetnego 2500C jak miałem okazję także nie mogły się tu nie znaleźć :)

Biorąc pod uwagę wiek kołowrotka niektóre rozwiązania zaskakują oczywiście w bardzo pozytywnym tego słowa znaczeniu i głównie dlatego fotografie się tu znalazły. Kołowrotek jak widać był cały czas w użyciu, a pomimo tego stan większości elementów bardzo dobry.

Załączony plik  2500C.jpg   68,01 KB   8 Ilość pobrań     Załączony plik  2500C1.jpg   70,66 KB   8 Ilość pobrań     Załączony plik  2500C2.jpg   75,88 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  2500C3.jpg   42,97 KB   8 Ilość pobrań     Załączony plik  2500C4.jpg   71,83 KB   8 Ilość pobrań     Załączony plik  2500C5.jpg   80,79 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  2500C6.jpg   89,72 KB   8 Ilość pobrań     Załączony plik  2500C7.jpg   60,21 KB   9 Ilość pobrań     Załączony plik  2500C8.jpg   77,47 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  2500C9.jpg   89,42 KB   10 Ilość pobrań     Załączony plik  2500C10.jpg   74,63 KB   10 Ilość pobrań

#230 OFFLINE   AAS

AAS

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 listopad 2019 - 16:52

Informacyjnie napisze dla potomnych co daje zmiana łożysk na ceramiczne oraz wymiana tej tulejki po której porusza się wodzik ta tunningowa ma łożysko zamiast plastiku. Wiec młynek działa od 3g czeburaszka plus 1,5 cała bezproblemowo pełen komfort to 3,5g plus guma. Uważam ze jak na młynek z 17g szpulą to jest ok. Rzuty 4g to 25m bez napinki
  • S.N. lubi to

#231 OFFLINE   king

king

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 680 postów

Napisano 26 listopad 2019 - 19:57

Witam, mała 2500C ma w sobie tego ducha :) 

Sprostowanie odnośnie rekordu Anglika Pereta Bagnalla z 1973 r. Jego multik powstał na bazie A 6000C 1969-1978 a dystans 229m był rekordem Europy.
Nawiasem, to właśnie A 6000C świętował siedemdziesiątą rocznicę fundowania ABUrfabriken jednorazowym wydaniem tego modelu pod nazwą Jubileum 1921-1991. Strategia wspierania rywalizacji kto kogo przerzuci przełożyła się na zysk ze sprzedaży Ambassadeur a mistrz Europy Peter Bagnall dostał eksponowaną posadę w ABU Garcia.

Ciekawe co będzie na 100 - lecie, jeszcze roczek. Na pewno nic z klejnotem, chyba też nic ze złotem, może anodowanie na złoto. Pozdrawiam

#232 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3054 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 27 listopad 2019 - 14:41

Absolutnie wyjątkowy egzemplarz DLa z wybitym na stopce nr 10: https://www.ebay.com...10/113980125652

Co ciekawe - w kolekcjonerskim światku znane są dwa egzemplarze z nr 10 - ciekaw jestem, czy to jest jeden z nich, czy może trzeci nr 10 :)

Ciekawe, za ile pójdzie :)

• BOB, SID i S.N. lubią to

#233 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10205 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 27 listopad 2019 - 15:55

To jest prawdziwy "króliczek" :clappinghands:

#234 OFFLINE   Novis

Novis

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1767 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Nowicki

Napisano 27 listopad 2019 - 17:24

To go goń. :lol:

• S.N. lubi to

#235 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3054 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 28 listopad 2019 - 08:54

2650 USD, ładny wynik, choć nie ukrywam, że obstawiałem ok. 4000 ;)

I sprawdziłem - to był właśnie jeden z tych dwóch znanych z nr 10, nie kolejny ;)

• BOB i S.N. lubią to

#236 OFFLINE   king

king

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 680 postów

Napisano 30 listopad 2019 - 13:41

Witam, oryginalne stalowe łożyska kulkowe DL nie są takie oryginalne :)  ABUrfabriken sama toczyła i polerowała łożyska ale Abu Garcia zamawiała na zewnątrz. Pozdrawiam

#237 OFFLINE   Apisfisha

Apisfisha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:W

Napisano 04 grudzień 2019 - 18:55

Witam

jednak te stare ABU coś w sobie mają, to chyba dusza się nazywa ;), Ale tak poważniej rzeczywiście jest w nich ten duch historii i tez się chce takiego miec ( jak to pięknie nazwał  kolega Kamil - perełkę). Mam i ja i pomaleńku będę w te duszyczkę tkał  troszkę nowoczesności. Niestety na microcast spool Avail lub Hedgehog Studio to jednak muszę troszeczkę jeszcze po-ciułać :(. Do wątku na pewno nic wielce świeżego nie wniosę i w sprawach technicznych tez raczkuję, ale yutube i google pomaga :), Jednak ja nie o tym, a w czeluści sieci taka stronkę miedzy innymi znalazłem: http://www.reel-hunt...96753?pageNum=2, prawda że nie tylko o multiplikatorach ale kołowrotkach ABU. Wam pewnie znana mnie jednak zaciekawiła ijest co poczytać  pooglądać na foto mogę hhehehhehe.

pozdrawiam Marcin

• S.N. lubi to

#238 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4695 postów

Napisano 04 grudzień 2019 - 18:59

Pochwal się Marcin jaki konkretnie model posiadasz.

#239 OFFLINE   Apisfisha

Apisfisha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:W

Napisano 04 grudzień 2019 - 19:30

ech chwalić to się nie ma czym, taki skromniutki 1500C, ale kiedyś będzie perełka

#240 OFFLINE   AAS

AAS

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 grudzień 2019 - 14:49

Dzisiaj mała 2500c miała swój dzień nad wodą. Pierwszy raz łowiłem młynkiem na prawą rękę :). Sparowana została z zielonym seekerem do 7g który nie z nie jednym młynkiem na forum był parowany :) i uzbrojona we fluocarbon 0,16. Na taki zestaw uczepił się esox 65cm i powiem wam ze wrażenia z walki super!!!!

Załączone pliki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych