Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
AUTORSKI

mój pierwszy kijek

autorski-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
125 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4964 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 11 sierpień 2011 - 08:51

Świetna robota jak na inicjację , Peresado .. Pewnie też i początek nowego otwarcia w sprzętowych nawykach .
Spacing i rozmiarówka jest lekkim ukłonem w stronę logiki microguide , dobrze zgaduję ??

#22 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 11 sierpień 2011 - 08:58

Wygląda sensownie, przy spirali faktycznie można szybko zejść z wielkością przelotek. Zastanawia mnie tylko to przejście z 8 od razu na 6. To celowe? Nie wygląda rażąco? Ciekaw jestem, jak kij na tak niskich przelotkach rzuca. W zasadzie nie powinno to mieć wpływu na dystans, kiedy linka wysnuwa się z kołowrotka, kij jest w pozycji neutralnej i linka nie trze w żaden sposób o blank…

#23 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 11 sierpień 2011 - 09:08

O to samo chciałem zapytać. Nie korciło Cię, żeby zacząć od powiedzmy 7-6 i skończyć na 4? Czy to jest spirala na 5 przelotkach?

:D

#24 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4964 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 11 sierpień 2011 - 09:08

Rzuca tak samo zwłaszcza przy plecionce , która nie ma utrwalonego pamięcią kształtu . Pierwsza gasi drgania , reszta siłą rzeczy maleje . Boczne przy spirali to tylko prowadnice które minimalizują boczny łuk . Mogłyby to być nawet 5 ..

#25 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 11 sierpień 2011 - 09:15

Pierwsza gasi drgania , reszta siłą rzeczy maleje .

Dokładnie. Ostatnio przeczytałem gdzieś ciekawą wypowiedź. Brzmiało to mniej więcej: Skoro średnica wodzika to coś koło 6-5, to po co zakładać na pierwszą coś większego? Oczywiście mowa była o niskim profilu, bo przy rozmaitych okrąglakach powody mogą być nieco inne.

:D

#26 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 11 sierpień 2011 - 09:15

Jak sobie pomyślę, że kij tak zbudowany znacznie mniej odbiega charakterystyką od klasycznego, a może nawet nie różni się specjalnie charakterystyką od gołego blanku z rękojeścią, to... aż mnie rączki świerzbią. W ciężkich i krótkich konstrukcjach nie ma to specjalnego znaczenia, czasem dobrze je nawet „rozmiękczyć”, ale w średnich (długich), czy w lekkich (o dowolnej długości) to może być strzał w dziesiątkę.

#27 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4964 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 11 sierpień 2011 - 09:31

Można sobie wpływ różnic wysokości wodzika zneutralizować rozstawem dwóch pierwszych przelotek . I choć w ramach rodbuildingowego rozpasania zdecydowanie obstaję za budową dwóch różnych , to można pogodzić oba typy kołowrotków jednym kijem . Do dwuuncjowego kija dokręcam stx i tdx , a który to drugi wysoki jest jak stodoła . I nie szeleści ..

#28 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 11 sierpień 2011 - 09:40

Zgadza się w kijach powyżej powiedzmy 3/4 oz na pewno. Choć jeśli wziąć pod uwagę kije z segmentu light lub ultralight to ja bym skłonił się tylko ku jednemu z rozwiązań.

#29 OFFLINE   peresada

peresada

Tug is the Drug....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaBow River

Napisano 11 sierpień 2011 - 15:15

witam!
własnie wróciłem z testów polowych. nic nie złowiłem, a pompa uniemożliwiła mi wykonanie fotek. kij rzutowo jest świetny.
porównywałem go z kijem na muchowym blanku st. croix sc IV 9' #9
zbrojonym tradycyjnie. wnioski są takie że MHX rzuca dalej i jak gdyby mniej problemowo. na jednym włączonym bloczku można walnąć ile fabryka dała i nie obawiać się brody. kontrola kciukiem prawie nie potrzebna. na odległość rzucałem kastmasterma 28g i na kołowrotku pokazywał się podkład. nawinięte mam 125y plecionki 15lb wiec rzuty na były na pewno w granicach 70-80m. st croix tak dobrze nie rzuca, przy jednym bloczku trzeba naprawdę uważać. trudno mi powiedzieć ile z tego to zaleta blanku a ile zbrojenia. rzuca się jednakoż bardzo dobrze. odpowiadając na Wasze pytania. kij początkowo chciałem zbroić tradycyjnie obawiając się że ze spiralą sobie nie poradzę. jednakże jak zobaczyłem ilość i wielkość przelotek na blanku przy zbrojeniu tradycyjnym to postanowiłem popróbować jednak spirali. z takim spacingiem kij wygląda świetnie, przelotki są prawie niewidoczne, a dzisiejsze testy rzutowe tylko utwierdziły mnie w słuszności tej decyzji. sama spirala jest na 3 przelotkach. tu wzorowałem się na dwóch kijach które mam od @Buriego ( st. croix scIV 7' 8-12lb, oraz st. croix scIV 7'3'' 17-30lb big jig)
oba zbrojone są spiralnie i w obydwóch świetnie ta spirala działa. jeżeli chodzi o sam rozmiar przelotek to zrobiłem na takich jakimi dysponowałem. być może można było by się pokusić o inną (mniejszą) rozmiarówkę, co nie jest do końca rzeczą straconą bo mam drugi taki sam blank i z nim pewnie bardziej poeksperymentuje. Sławek, dziękuję za miłe słowo - masz 100% słuszność w tym małych przelotkach coś jest!
pozdrówka

#30 OFFLINE   MichalB

MichalB

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 92 postów
  • LokalizacjaWwa

Napisano 11 sierpień 2011 - 16:02

Bardzo fajnie. Czy pierwsza przelotka jest od razu pod kątem?

#31 OFFLINE   peresada

peresada

Tug is the Drug....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaBow River

Napisano 11 sierpień 2011 - 16:14

witam!
tak, pierwsza perzelotka jest pod kątem. nie pytaj pod jakim, bo robiłem wszystko na oko

pozdrówka

#32 OFFLINE   Maynard

Maynard

Cast Spinn C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1912 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 11 sierpień 2011 - 17:42

Bardzo zacnie się to wszystko prezentuje, a koncepcja spirali i malutkich ringów przyklejonych do blanku, to jest to co mój ścieśniony latami spiningu umysł, bardzo przekonuje w temacie dłuższego casta. Pytałem o moc tej wędki, bo patrząc na parametry i opisy blanków trochę tracę wątek.. Z innej serii co prawda, ale 17lb opisany do 3/4oz (większość tak jest opisana), a Twój salmon (wyjątkowo względem reszty) 15lb do 1 1/2oz... a z danych katalogowych (butt/tip) takie jaja nie wynikają.
EDIT: Znalazłem w wątku o MHXach, kolega @ark70 o ST 1084F: Katalogowa moc kija 15lb. zdecydowanie zaniżona ,bardziej realne jest 20-22lb
I to jakby się bardziej zgadzało :D Masz Peresada podobne przekonanie?

Pozdrawiam
Grzesiek

#33 OFFLINE   peresada

peresada

Tug is the Drug....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaBow River

Napisano 11 sierpień 2011 - 18:01

faktycznie dolnik sugeruje potężną moc, porównując do 12lb st croix
to może to mieć te 20lb. natomiast szczytówka jest relatywnie cienka i dobrze miota wabiki z dolnego zakresu. ogólnie to naprawdę ciekawy blank i myślę że będę miał z tego kija pociechę.
pozdrówka

#34 OFFLINE   Maynard

Maynard

Cast Spinn C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1912 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 11 sierpień 2011 - 18:04

Oby jak najszybciej dał się przyjemnie i solidnie przetestować. Połamania! :mellow:

Pozdrawiam

#35 OFFLINE   ark70

ark70

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1165 postów
  • LokalizacjaStarogard Gdański
  • Imię:Artur

Napisano 11 sierpień 2011 - 19:44

faktycznie dolnik sugeruje potężną moc, porównując do 12lb st croix
to może to mieć te 20lb. natomiast szczytówka jest relatywnie cienka i dobrze miota wabiki z dolnego zakresu. ogólnie to naprawdę ciekawy blank i myślę że będę miał z tego kija pociechę.
pozdrówka

Siemka. Pozwolę sobie wtrącić słówko. Jestem przekonany że będziesz miał z kijka pociechę, a czułość blanku sprawi Ci nie małą satysfakcję z brań :huh: .Możliwości rzutowe mojego ST są równie imponujące, więc to chyba cecha wrodzona blanku (nie ujmując w niczym zbrojmistrzowi :D )a prawidłowy rozstaw przelotek jeszcze te możliwości polepsza.Generalnie ten model to jeden z ciekawszych blanków w przedziale uniwersal za bardzo rozsądne pieniądze z jakimi się zetknąłem.

pozdro Artur
ps bardzo fajna robota, taka ze smaczkiem ;) , gratuluję.

#36 OFFLINE   tpe

tpe

www.basshunting.blogspot.ie

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 3530 postów
  • LokalizacjaIre
  • Imię:Tomek

Napisano 13 sierpień 2011 - 01:22

No Krzysztof, zapowiada się niezła wykałaczka na pollacki i bassiory Świetna robota, takie kije lubię.

#37 OFFLINE   peresada

peresada

Tug is the Drug....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaBow River

Napisano 09 wrzesień 2011 - 16:14

witam!
poniżej mój kij nr. 3 (dwójki nie prezentuje bo taka sama jak nr.1, inny tylko kolor omotek)
spinning zrobiony dla kolegi, taki uniwersalny kij do wszystkiego
blank mhx, uchwyt fuji DPSM 18, przelotki fuji sic
pozdrówka

Uploaded with ImageShack.us

#38 OFFLINE   hhary1

hhary1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 176 postów
  • LokalizacjaWłocławek

Napisano 09 wrzesień 2011 - 16:48

Bardzo ładnie i estetycznie zrobiony kijek.

#39 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4485 postów

Napisano 09 wrzesień 2011 - 16:51

@Peresada,

Bardzo ładnie położony lakier. Wplatane nitki również. Gratulacje!!!

Bujo

#40 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 09 wrzesień 2011 - 17:35

@Peresada,

Bardzo ładnie położony lakier. Wplatane nitki również. Gratulacje!!!

Bujo

no nie no jak juz sam bujo takie rzeczy pisze - pierwszy krytyk III RP w rodbuildingu to znak ze kij jest po prostu wyczesany :D

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych