#21 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2011 - 08:51
Spacing i rozmiarówka jest lekkim ukłonem w stronę logiki microguide , dobrze zgaduję ??
#22 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2011 - 08:58
#23 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2011 - 09:08
#24 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2011 - 09:08
#25 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2011 - 09:15
Pierwsza gasi drgania , reszta siłą rzeczy maleje .
Dokładnie. Ostatnio przeczytałem gdzieś ciekawą wypowiedź. Brzmiało to mniej więcej: Skoro średnica wodzika to coś koło 6-5, to po co zakładać na pierwszą coś większego? Oczywiście mowa była o niskim profilu, bo przy rozmaitych okrąglakach powody mogą być nieco inne.
#26 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2011 - 09:15
#27 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2011 - 09:31
#28 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2011 - 09:40
#29 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2011 - 15:15
własnie wróciłem z testów polowych. nic nie złowiłem, a pompa uniemożliwiła mi wykonanie fotek. kij rzutowo jest świetny.
porównywałem go z kijem na muchowym blanku st. croix sc IV 9' #9
zbrojonym tradycyjnie. wnioski są takie że MHX rzuca dalej i jak gdyby mniej problemowo. na jednym włączonym bloczku można walnąć ile fabryka dała i nie obawiać się brody. kontrola kciukiem prawie nie potrzebna. na odległość rzucałem kastmasterma 28g i na kołowrotku pokazywał się podkład. nawinięte mam 125y plecionki 15lb wiec rzuty na były na pewno w granicach 70-80m. st croix tak dobrze nie rzuca, przy jednym bloczku trzeba naprawdę uważać. trudno mi powiedzieć ile z tego to zaleta blanku a ile zbrojenia. rzuca się jednakoż bardzo dobrze. odpowiadając na Wasze pytania. kij początkowo chciałem zbroić tradycyjnie obawiając się że ze spiralą sobie nie poradzę. jednakże jak zobaczyłem ilość i wielkość przelotek na blanku przy zbrojeniu tradycyjnym to postanowiłem popróbować jednak spirali. z takim spacingiem kij wygląda świetnie, przelotki są prawie niewidoczne, a dzisiejsze testy rzutowe tylko utwierdziły mnie w słuszności tej decyzji. sama spirala jest na 3 przelotkach. tu wzorowałem się na dwóch kijach które mam od @Buriego ( st. croix scIV 7' 8-12lb, oraz st. croix scIV 7'3'' 17-30lb big jig)
oba zbrojone są spiralnie i w obydwóch świetnie ta spirala działa. jeżeli chodzi o sam rozmiar przelotek to zrobiłem na takich jakimi dysponowałem. być może można było by się pokusić o inną (mniejszą) rozmiarówkę, co nie jest do końca rzeczą straconą bo mam drugi taki sam blank i z nim pewnie bardziej poeksperymentuje. Sławek, dziękuję za miłe słowo - masz 100% słuszność w tym małych przelotkach coś jest!
pozdrówka
#30 OFFLINE
#31 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2011 - 16:14
tak, pierwsza perzelotka jest pod kątem. nie pytaj pod jakim, bo robiłem wszystko na oko
pozdrówka
#32 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2011 - 17:42
EDIT: Znalazłem w wątku o MHXach, kolega @ark70 o ST 1084F: Katalogowa moc kija 15lb. zdecydowanie zaniżona ,bardziej realne jest 20-22lb
I to jakby się bardziej zgadzało Masz Peresada podobne przekonanie?
Pozdrawiam
Grzesiek
#33 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2011 - 18:01
to może to mieć te 20lb. natomiast szczytówka jest relatywnie cienka i dobrze miota wabiki z dolnego zakresu. ogólnie to naprawdę ciekawy blank i myślę że będę miał z tego kija pociechę.
pozdrówka
#34 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2011 - 18:04
Pozdrawiam
#35 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2011 - 19:44
faktycznie dolnik sugeruje potężną moc, porównując do 12lb st croix
to może to mieć te 20lb. natomiast szczytówka jest relatywnie cienka i dobrze miota wabiki z dolnego zakresu. ogólnie to naprawdę ciekawy blank i myślę że będę miał z tego kija pociechę.
pozdrówka
Siemka. Pozwolę sobie wtrącić słówko. Jestem przekonany że będziesz miał z kijka pociechę, a czułość blanku sprawi Ci nie małą satysfakcję z brań .Możliwości rzutowe mojego ST są równie imponujące, więc to chyba cecha wrodzona blanku (nie ujmując w niczym zbrojmistrzowi )a prawidłowy rozstaw przelotek jeszcze te możliwości polepsza.Generalnie ten model to jeden z ciekawszych blanków w przedziale uniwersal za bardzo rozsądne pieniądze z jakimi się zetknąłem.
pozdro Artur
ps bardzo fajna robota, taka ze smaczkiem , gratuluję.
#36 OFFLINE
Napisano 13 sierpień 2011 - 01:22
#37 OFFLINE
Napisano 09 wrzesień 2011 - 16:14
poniżej mój kij nr. 3 (dwójki nie prezentuje bo taka sama jak nr.1, inny tylko kolor omotek)
spinning zrobiony dla kolegi, taki uniwersalny kij do wszystkiego
blank mhx, uchwyt fuji DPSM 18, przelotki fuji sic
pozdrówka
Uploaded with ImageShack.us
#38 OFFLINE
Napisano 09 wrzesień 2011 - 16:48
#39 OFFLINE
Napisano 09 wrzesień 2011 - 16:51
Bardzo ładnie położony lakier. Wplatane nitki również. Gratulacje!!!
Bujo
#40 OFFLINE
Napisano 09 wrzesień 2011 - 17:35
@Peresada,
Bardzo ładnie położony lakier. Wplatane nitki również. Gratulacje!!!
Bujo
no nie no jak juz sam bujo takie rzeczy pisze - pierwszy krytyk III RP w rodbuildingu to znak ze kij jest po prostu wyczesany
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |