Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDA呕 GARA呕OWA - 2025
Po raz dziesi膮ty spotkamy si臋 na wyprzeda偶y gara偶owej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a ko艅czymy o 15:00). Dla publiczno艣ci (os贸b kupuj膮cych) wej艣cie b臋dzie jak zawsze bezp艂atne i bez 偶adnych ogranicze艅. Ostatni gara偶 by艂 jednym z najbardziej udanych je艣li chodzi o ilo艣膰 kupuj膮cych a na X jubileuszowym planujemy podbi膰 rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolik贸w dla sprzedaj膮cych -> Wyprzeda偶 gara偶owa - rezerwacja stolik贸w

Zdj臋cie
BLANKI

Blanki RST

blank rst

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
78 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   krzychun

krzychun

Gie艂da rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2197 post贸w
  • LokalizacjaWielu艅
  • Imi臋:Krzysiek

Napisano 06 sierpie艅 2013 - 20:12

Hej.Ja z RST mam tylko jedno wspomnienie.Dawno temu kiedy na wolskiej nie by艂o jeszcze basa a pracownia Rst z艂o偶y艂em tam wizyt臋 celem zakupu wymarzonego "prawdziwego" spinningu maj膮cego byc nast臋pc膮 czeskiego tokoza.Wszed艂em,pan zlustrowa艂 mnie badawczo,gdy chcia艂em wyj膮膰 kijki ze stojaka stwierdzi艂 偶ebym nie dotyka艂 bo i tak ich nie kupi臋.Pytam czemu-bo ci臋 nie stac.D艂ugo odk艂ada艂em wi臋c z dumn膮 min膮 wyj膮艂em z kieszeni mniej wi臋cej r贸wnowarto艣膰 trzech dobrych wyp艂at i m贸wi臋 jak b臋d臋 chcia艂 to kupi臋.Pan u艣miechn膮 si臋 z politowaniem i m贸wi-synku tu nawet na najta艅sz膮 jest ma艂o.To by艂a moja ostatnia wizyta w tym sklepie...Kupi艂em wtedy  DAM-a ,po kilku latach mia艂em w r臋ku RST i chyba bym si臋 nie zamieni艂.Troch臋 nie w temacie ale nie mog艂em si臋 powstrzyma膰

No ale by艂o ma艂o tej kasy, czy nie? (zaciekawi艂o mnie :) )

#22 OFFLINE   havy

havy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imi臋:Pawe艂

Napisano 07 sierpie艅 2013 - 21:38

na najta艅sz膮 by wystarczy艂o ale po niecenzuralnej wymianie zda艅 zrezygnowa艂em z zakup贸w i pojecha艂em do pawilon贸w na Tward膮

(wtedy KRN)Kupi艂em Dam-a.Za zaoszcz臋dzon膮 kwot臋 mia艂em kupi膰 TPxtr ale stwierdzi艂em 偶e oblej臋 to co mam i do dzi艣 偶a艂uj臋 tej decyzji...bo nigdy wi臋cej nie mog艂em sobie na niego pozwoli膰.

U偶ytkownik havy edytowa艂 ten post 07 sierpie艅 2013 - 21:40

• arekch1 lubi to

#23 OFFLINE   CM Punk

CM Punk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 689 post贸w

Napisano 10 sierpie艅 2013 - 07:48

No ja w Bassie w latach 90-tych te偶 buszowa艂em po stojaczkach z w臋dziskami RST,ale jako艣 nikt mi nie zagl膮da艂 do kieszeni,cho膰 wtedy by艂em jeszcze bardzo m艂ody i d艂ugo zbiera艂em na taki kijek,w sumie mam 3:

2x MPL Spinn 2,85 7-20 gr,jeden z wyplatank膮 (lakier si臋 troch臋 porysowa艂,a 偶e jestem estet膮,to nie mog艂em tak tego zostawi膰),a drugi przezbrojony z przelotkami SIC i s艂ynny dwuszczyt贸wkowy Zander robiony na polski rynek (le偶y zakurzony,te偶 do ma艂ej renowacji lakierniczej),praktycznie n贸wki,tak naprawd臋 jednym macha艂em nad wod膮 kilka razy i fajnie si臋 zachowywa艂,wydaje si臋,偶e jest troch臋 mocniejszy ni偶 z opisu,cho膰 nie przeci膮偶a艂em go absolutnie,wykonanie na wysokim poziomie nawet jak na dzisiejsze standardy,uchwyt rzeczywi艣cie mocno trzyma ko艂owrotek i na pewno zniszczy lakier na stopce,ja zastosowa艂em zabezpieczaj膮ce rurki termokurczliwe,kt贸re na艂o偶y艂em na stopk臋 przed przykr臋ceniem,og贸lnie uchwyt wygl膮da bardzo 艂adnie,ale rzeczywi艣cie s膮 r贸偶nice w wykonaniu pomi臋dzy poszczeg贸lnymi egzemplarzami,cho膰by w ilo艣ci lakieru na blanku (jeden ciemniejszy,drugi ja艣niejszy),oraz kszta艂cie korkowego uchwytu,na fotce jest ten egzemplarz uzbrojony w przelotki SIC:

3qig.jpg

evuq.jpg

U偶ytkownik CM Punk edytowa艂 ten post 10 sierpie艅 2013 - 07:49

#24 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 post贸w
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imi臋:J贸zek

Napisano 10 sierpie艅 2013 - 16:38

Jak dla mnie masakryczny uchwyt ko艂owrotka :D .Mia艂em takiego Anosowego patyka PB z takim uchwytem-pora偶ka .

#25 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 2715 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa, Choszcz贸wka
  • Imi臋:Micha艂

Napisano 10 sierpie艅 2013 - 17:08

S膮 tacy, co lubi膮 takie uchwyty i lubi膮 w uk艂adzie 6/9 ;) :lol:

#26 OFFLINE   CM Punk

CM Punk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 689 post贸w

Napisano 11 sierpie艅 2013 - 06:28

Jak dla mnie masakryczny uchwyt ko艂owrotka :D .Mia艂em takiego Anosowego patyka PB z takim uchwytem-pora偶ka .

Jest siermi臋偶ny,ale te偶 solidnie wykonany,chyba najwi臋ksza jego wada to szybkie niszczenie lakieru na stopce ko艂owrotka,z kt贸r膮,jak wcze艣niej pisa艂em,mo偶na sobie poradzi膰 poprzez na艂o偶enie na elementy stopki wchodz膮ce w uchwyt dopasowane rurki termokurczliwe :P .

#27 ONLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9603 post贸w
  • LokalizacjaDolny 艢l膮sk
  • Imi臋:Waldek

Napisano 11 sierpie艅 2013 - 06:37

Hardy w smugglerze zrobi艂 to zdecydowanie lepiej. Uchwyt metalowy nie rysuje stopki absolutnie.

A sama r臋koje艣膰..... jak wspomnia艂 @Fatso. Ja lubi臋

#28 OFFLINE   havy

havy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 sierpie艅 2013 - 12:56

No ja w Bassie w latach 90-tych te偶 buszowa艂em po stojaczkach z w臋dziskami RST,ale jako艣 nikt mi nie zagl膮da艂 do kieszeni,cho膰 wtedy by艂em jeszcze bardzo m艂ody i d艂ugo zbiera艂em na taki kijek,w sumie mam 3:

Mo偶e jak powsta艂 bass by艂o lepiej i taniej.Sklep BASS powsta艂 jak dobrze pami臋tam po przenosinach z Domu W臋dkarza na Twardej. :P

#29 OFFLINE   CM Punk

CM Punk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 689 post贸w

Napisano 18 sierpie艅 2013 - 22:00

To by艂o w drugiej po艂owie lat 90-tych,96-97 rok bodaj偶e :) .

A zadrapania lakieru niestety si臋 pojawiaj膮,w ko艅cu stopka ko艂owrotka nie wchodzi idealnie w element uchwytu i zawsze jest w pewnych miejscach wi臋kszy nacisk na stopk臋,a pierwsz膮 rzecz膮,kt贸ra to odczuje jest lakier,tym bardziej,偶e uchwyt jest metalowy,wystarczy troszk臋 mocniej przykr臋ci膰,z reszt膮 w wi臋kszo艣ci uchwyt贸w to si臋 zdarza,w grafitowych tak偶e.

#30 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 18 sierpie艅 2013 - 23:04

Ciagniecie dalej...ok. No to dorzuce - na te wedki Pike i Zander RST, pomimo ze byly kilka razy drozsze niz przecietne patyki, nie dawano w Bassie pokrowcow...(!) :)

Nie przygladalem sie pod mikroskopem stopkom kolowrotkow (ani po wsadzeniu  w w/w ani grafitowy Fuji) ale wypada stwierdzic, ze w/w jest jednym z gorszych (mimo, ze solidny oraz estetyczny) a to dlatego, ze zimny i wiecznie odkrecajacy sie pomimo 2 nakretek.

Gumo

#31 OFFLINE   maxtor

maxtor

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 37 post贸w

Napisano 19 sierpie艅 2013 - 06:00

Cze艣膰,

Mam wra偶enie, 偶e te pokrowce si臋 komu艣 "przydawa艂y". RST sprzedawa艂o w臋dki z pokrowcami z eleganckiego weluru, zapinane na zatrzask. Po prostu by艂y "za 艂adne".

Co do innego sprz臋tu RST, to mia艂em (nadal mam) 艣wietn膮 kurtk臋 z Gore-texu. S艂u偶y艂a mi ponad 10 lat :) Zgoda, co do uchwyt贸w - fatalne, Je艣li w臋dki mia艂bym oceni膰 jednym s艂owem to one by艂y (i s膮) anachroniczne :)

#32 OFFLINE   CM Punk

CM Punk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 689 post贸w

Napisano 19 sierpie艅 2013 - 21:26

Z tego co pami臋tam,to RST robione na polski rynek by艂y bez pokrowc贸w,sam si臋 dziwi艂em,偶e kij za ponad tysiaka daj膮 spi臋ty gumkami :D .

Za to modele katalogowe produkowane w Niemczech mia艂y 艂adne pokrowce i tuby.

Do tego te na Polsk臋 mia艂y uchwyty z jedn膮 nakr臋tk膮-tak samo sprzedawano akcesoryjne uchwyty do zbrojenia w臋dzisk,fabrycznie zbrojone mia艂y po dwie.

U偶ytkownik CM Punk edytowa艂 ten post 19 sierpie艅 2013 - 21:28

#33 OFFLINE   skippi66

skippi66

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1723 post贸w
  • Lokalizacja艁贸d藕
  • Imi臋:Micha艂
  • Nazwisko:K.

Napisano 21 sierpie艅 2013 - 21:56

Nigdy RST nie mia艂em ani nawet w r臋ku nie trzyma艂em. Cho膰 oczywi艣cie dzia艂a艂y na moj膮 wyobra藕ni臋 m艂odego cz艂owieka na pocz膮tku lat '90.  Do tego wieczorna lektura W艢 ze sponsorowanymi artyku艂ami przez importera i w臋dkarskie mokre sny gotowe. Z wielkim b贸lem musia艂em si臋 zadowoli膰 Cormoranem i szkock膮 Daiw膮 ( co oczywi艣cie okaza艂o si臋 zupe艂nie przyzwoit膮 alternatyw膮 ). Dzisiaj, po dwudziestu bez ma艂a latach, mokre sny w zasadzie si臋 sko艅czy艂y, jak r贸wnie偶 marzenia o takich cudach jak RST. Mam kijki robione w pracowni, na porz膮dnych ameryka艅skich blankach ( wcale nie jako艣 specjalnie drogich, raczej w ni偶szych ni偶 wy偶szych modu艂ach ), wszystkie w przedziale 250 - 350 euro i uwa偶am te w臋dki za bardzo dobre je艣li nie znakomite. W dodatku ukr臋cone pod m贸j siermi臋偶ny gust, rodem z jarmarku. Zupe艂nie zatem nie widz臋 powodu dla kt贸rego mia艂bym odda膰 w chciwe 艂apy faceta handluj膮cego jakim艣 tam RST, trzykrotnie wy偶sz膮 sum臋. Tym bardziej 偶e ani z艂otem nie s膮 obsypane ani diamentami wysadzane te偶 nie s膮 owe kije.

#34 OFFLINE   krzychun

krzychun

Gie艂da rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2197 post贸w
  • LokalizacjaWielu艅
  • Imi臋:Krzysiek

Napisano 21 sierpie艅 2013 - 23:14

Nigdy RST nie mia艂em ani nawet w r臋ku nie trzyma艂em. Cho膰 oczywi艣cie dzia艂a艂y na moj膮 wyobra藕ni臋 m艂odego cz艂owieka na pocz膮tku lat '90.  Do tego wieczorna lektura W艢 ze sponsorowanymi artyku艂ami przez importera i w臋dkarskie mokre sny gotowe. Z wielkim b贸lem musia艂em si臋 zadowoli膰 Cormoranem i szkock膮 Daiw膮 ( co oczywi艣cie okaza艂o si臋 zupe艂nie przyzwoit膮 alternatyw膮 ). Dzisiaj, po dwudziestu bez ma艂a latach, mokre sny w zasadzie si臋 sko艅czy艂y, jak r贸wnie偶 marzenia o takich cudach jak RST. Mam kijki robione w pracowni, na porz膮dnych ameryka艅skich blankach ( wcale nie jako艣 specjalnie drogich, raczej w ni偶szych ni偶 wy偶szych modu艂ach ), wszystkie w przedziale 250 - 350 euro i uwa偶am te w臋dki za bardzo dobre je艣li nie znakomite. W dodatku ukr臋cone pod m贸j siermi臋偶ny gust, rodem z jarmarku. Zupe艂nie zatem nie widz臋 powodu dla kt贸rego mia艂bym odda膰 w chciwe 艂apy faceta handluj膮cego jakim艣 tam RST, trzykrotnie wy偶sz膮 sum臋. Tym bardziej 偶e ani z艂otem nie s膮 obsypane ani diamentami wysadzane te偶 nie s膮 owe kije.

Aha

#35 OFFLINE   mohave

mohave

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 185 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imi臋:Dariusz
  • Nazwisko:Bajerski

Napisano 20 stycze艅 2017 - 12:25

Przypadkiem trafi艂em na ten w膮tek i postanowi艂em go od艣wierzy膰, poniewa偶 widz臋 tu wiele nie艣cis艂o艣ci wynikaj膮cych ze zwyk艂ego niezrozumienia tematu i czasu. W臋dki RST , podobnie jak House of Hardy, to w tamtych czasach czo艂贸wka europejska, a tak偶e 艣wiatowa. Nie jaki艣 tam Cormoran, Dam, Silstar [tak usilnie sprzedawany przez nawiedzonego cz艂owieka ze Szczytna w cenach absurdalnych] itp. Z "us艂ug Silstara" korzystali g艂贸wnie sp艂awikowcy, a ka偶dy szanuj膮cy si臋 spinningista chcia艂 posiada膰 co艣 bardziej wyszukanego, w艂a艣nie w stylu RST lub Hardy. Loomis? Dost臋pno艣膰 w Polsce prawie zerowa, a mo偶liwo艣膰 sprowadzenia bliska zeru. Poza tym oferta w tym czasie ma艂o przystaj膮ca do polskich zapotrzebowa艅. St. Croix? Podobnie, z tym 偶e w przeciwie艅stwie do Loomisa uzbrojone najcz臋艣ciej w najta艅sze komponenty, niekoniecznie Fuji. Trzeba te偶 powiedzie膰, 偶e zar贸wno RST jak i Hardy, to spinningi przewa偶nie projektowane do 艂owienia du偶ych ryb 艂ososiowatych, wielkich szczupak贸w, sum贸w i g艂owacic. Nikt  wtedy nie 艂owi艂 na ultra-lighty. Ma艂o tego, prawie nikt nie 艂owi艂 na gumy! Opr贸cz walor贸w u偶ytkowych zwraca艂o si臋 wtedy bardzo uwag臋  na estetyk臋 w臋dziska. To mia艂o istotne znaczenie, a nie tylko jak najni偶sza waga i doskona艂o艣膰 u偶ytkowa. Pod tym wzgl臋dem spinning w dzisiejszych czasach zszed艂 troch臋 "na psy", w przeciwie艅stwie do dyscypliny muchowej, w kt贸rej jako艣 nie jestem w stanie do dzisiaj zaakceptowa膰 na w臋dce zwyk艂ego, najta艅szego uchwytu Fuji. Nast臋pna sprawa, w臋dki RST by艂y "made in Germany", House of Hardy by艂y "made in England", a Garbolino- "made in France'. Oryginalne w臋dki RST by艂y wykonane na pi臋knych, smuk艂ych i grubo艣ciennych blankach znakomicie trzymaj膮cych waleczne, du偶e ryby 艂ososiowate. Dzisiaj takie blanki w 艣wiecie spinningu to rzadko艣膰. Na w臋dki  by艂y za艂o偶one doskona艂e, dwustopkowe przelotki Seymo, pracuj膮ce razem z blankiem. Ca艂o艣膰 wykonana bardzo elegancko, podana w bardzo luksusowych pokrowcach i tubach.  Co ciekawe, firma RST istnieje do dzisiaj, jej w臋dki s膮 podobne do tamtych, ceny wy偶sze ni偶 wtedy i w dalszym ci膮gu 'made in Germany". I jest to w dalszym ci膮gu towar ekskluzywny i ponadczasowy. No w艂a艣nie, co艣 takiego jak ponadczasowo艣膰. Czy mo偶na u偶y膰 takiego okre艣lenia do wi臋kszo艣ci dzisiejszych w臋dzisk, i to tych topowych? Moim zdaniem, nie. Dzisiejsze wyroby w wi臋kszo艣ci [oczywi艣cie s膮 jak wsz臋dzie wyj膮tki] to doskona艂e narz臋dzia. I tu zawsze nasuwaj膮 mi si臋 skojarzenia z zegarkami. Czy wsp贸艂czesny zegarek o nap臋dzie kwarcowym, nawet ten dobrej firmy, jest lepszy, przez to 偶e dok艂adniej wskazuje czas, od powiedzmy mechanicznego "Vacheron Constantin"? Uwa偶am, 偶e zdecydowanie, nie. Swiadczy o tym jego cena, precyzja wykonania, ponadczasowo艣膰. Ma on tak偶e co艣 trudnego do zdefiniowania, okre艣lonego nazw膮 "dusza". To samo dotyczy wedzisk RST. Je艣li kto艣 tego nie rozumie, nie czuje, to przy zakupie sprz臋tu ma u艂atwione, ta艅sze, ale i ubo偶sze w niekt贸re doznania zadanie.

• Guzu, Janusz Wa艂aszewski, Adrian Ta艂ocha i 4 innych os贸b lubi膮 to

#36 ONLINE   kogut

kogut

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1612 post贸w
  • Lokalizacjacz臋stochowa

Napisano 20 stycze艅 2017 - 17:07

Jasne,nie ma jak to zabra膰 na spacer nad wod臋 p贸艂 kilogramow膮 w臋dk臋 i jak ryby nie b臋d膮 bra膰 to w trakcie odpoczynku mo偶na z ni膮 pogada膰.Sorki,ale nie mog艂em si臋 powstrzyma膰.

Wol臋 jednak mie膰 narz臋dzie doskona艂e,daj膮ce wi臋cej satysfakcji z po艂ow贸w,ni偶 z pogaw臋dek przy ognisku.

#37 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 post贸w
  • LokalizacjaKanta-H盲mee - Southern Finland

Napisano 20 stycze艅 2017 - 17:19

Klasyki zawsze mog膮 powisie膰 nad kominkiem...nad wod臋 szkoda...sprz臋tu,ramienia i tudziesz nadgarstka,a u mnie dusz臋 za ma艂olata najcz臋艣ciej mia艂y pi艂ki do nogi...te do siatki w sumie te偶.

• kogut i JanuszD lubi膮 to

#38 ONLINE   kogut

kogut

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1612 post贸w
  • Lokalizacjacz臋stochowa

Napisano 20 stycze艅 2017 - 17:35

Moim zdaniem wi臋cej tej tzw<<duszy>> to ma w艂a艣nie kijek z pracowni,gdzie rozmawiamy z budowniczym tudzie偶 z samym sob膮 jak wyobra偶amy sobie t膮 nasz膮 towarzyszk臋 przyg贸d,a nie kijek seryjny,cho膰by nawet mia艂 napis RST czy inny PATEK PHILLIPE.

• popper lubi to

#39 OFFLINE   mohave

mohave

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 185 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 stycze艅 2017 - 18:06

Jasne,nie ma jak to zabra膰 na spacer nad wod臋 p贸艂 kilogramow膮 w臋dk臋 i jak ryby nie b臋d膮 bra膰 to w trakcie odpoczynku mo偶na z ni膮 pogada膰.Sorki,ale nie mog艂em si臋 powstrzyma膰.

Wol臋 jednak mie膰 narz臋dzie doskona艂e,daj膮ce wi臋cej satysfakcji z po艂ow贸w,ni偶 z pogaw臋dek przy ognisku.

Oj, wida膰 wyra偶ne braki w wiadomo艣ciach. 呕adna z tych w臋dek nie wa偶y艂a p贸艂 kilograma.  Z tak膮 w臋dk膮, 偶eby pogada膰 to trzeba mie膰 bogat膮 wyobra藕ni臋. Podobnie jak z pi臋kn膮 i inteligentn膮 kobiet膮 :) Inaczej mo偶na si臋 o艣mieszy膰. Doskona艂ych narz臋dzi jak wiadomo  nie ma. Mo偶na sobie tylko wmawia膰, 偶e si臋 je ma. I radzi艂bym uwa偶a膰 z tymi pogaw臋dkami przy ognisku, bo dzisiejszy chr贸st jest 艂atwopalny i mo偶na straci膰 "narz臋dzie doskona艂e" ;)

#40 OFFLINE   mohave

mohave

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 185 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 stycze艅 2017 - 18:16

Klasyki zawsze mog膮 powisie膰 nad kominkiem...nad wod臋 szkoda...sprz臋tu,ramienia i tudziesz nadgarstka,a u mnie dusz臋 za ma艂olata najcz臋艣ciej mia艂y pi艂ki do nogi...te do siatki w sumie te偶.

Kopa膰 co艣 co ma"dusz臋"? Jak mo偶na? :D Zdaje si臋, 偶e my艣limy o zupe艂nie innych w臋dkach. Nad kominkiem  to mo偶na sobie powiesi膰 XIX-wieczn膮 klejonk臋. Ale te偶 czasami ni膮 po艂owi膰. I wcale nie b臋dzie gorzej ni偶 patykiem "made in China".

R贸wnie偶 z jednym lub wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 s艂贸w kluczowych: blanki, blank, rst

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych