przepraszam, że pytam ale nie wiem jak ustawić DI/SI ( jak je skonfrontować). Na którym mam szukać sandaczy, i czy są to łuki? Niekiedy widzę rybę (chyba to ryba) przyklejona do dna - nie wiem co to może być
cały czas pływam ustawiam, kombinuję, ale nie mam nikogo kto potwierdziłby mi zapisy - wtedy było by łatwiej.
Dlatego wrzucam zdjęcia aby ktoś mądrzejszy bardziej doświadczony pomógł. Przyda się to na pewno nie tylko mi, ale wszystkim, którzy się uczą i chcą się nauczyć
ps w końcu to mogą być sandacze i na którym zdjęciu?
Ależ ty masz konfrontację, gdy otwierasz okna di,si, 2d- w tym samym czasie.
Di- nie jest do szukania ryb zdecydowanie. To tylko dla pokazania struktury dna pod łodzią.
Si-zmniejsz zasięg do 20m(uzyskasz tym powiększenie), sprawdź jak prezentuje się ławica drobnicy jakakolwiek, potem zmieniaj kontrast, by uzyskać jak najsilniejszy widok ławicy a potem skup się na pojedynczych rybach. Około metrowe są spokojnie widoczne, ale jak pływają nad dnem, rzucają wtedy cień, który łatwiej namierzyć. Nie wiem jak będą widoczne na sonarze bocznym te nad samym dnie.
2d- koniecznie dwa okienka, w jednym 200khz, w drugim med/hi chirp. Będzie ci łatwiej ocenić czy obiekt na dnie to ryba czy jednak nie. Czułość poniżej trybu auto.
Ja tak to robię w czasie poszukiwania ryb.
Inna wskazowka- jeżeli ciężko jest znaleźć pojedyńcze drapieżniki, szukaj ich jedzenia, jest szansa, że i one tam są.
Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 12 sierpień 2019 - 21:18