Jajecznica na rydzykach ..............hm!!!!/???? ; i sałateczka z papryką i cebulką w pomidorach
Użytkownik miramar69 edytował ten post 06 październik 2017 - 19:16
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 06 październik 2017 - 19:16
Jajecznica na rydzykach ..............hm!!!!/???? ; i sałateczka z papryką i cebulką w pomidorach
Użytkownik miramar69 edytował ten post 06 październik 2017 - 19:16
Napisano 06 październik 2017 - 19:27
Piękności ten pomarańczowo-różowy koszyk.
Ostatnie rydze znalazłem kilka lat temu, do dziś pamiętam ten smak . Niestety, więcej nie trafiłem tan na ten gatunek. A i wtedy tych rydzów było kilkanaście, w sam raz by każdy sobie polizał i zapamiętał jak smakują.
Ugotowane z niewielką ilością przypraw, następnie przełożone liściem laurowym, zielem angielskim, cebulą, doprawione pieprzem i solą, schłodzone w lodówce, smakowały wybornie ze świeżą bagietką z masłem.
Kiedy takie rydzowe marzenie znów się spełni?
Zazdroszczę !
Napisano 06 październik 2017 - 19:36
Też nie mogłem w to uwierzyć co widzę ,gdy przypadkiem wpadliśmy z żoną na tą "plantację" . Nigdy, nigdy !!!!!! wcześniej nie widziałem takiej ilości rydzów.
Nie wyzbierałem nawet 1/2 bo nie było w co i stwierdziliśmy , że i tak mamy dużo.
Poza tym szkoda pakować do "tobołków" z kurtek , bo są one bardzo kruche i młode bardzo krwawiły.
Myślę , że osoba która tam trafiła po nas miała ich dla siebie po dziurki w nosie.
Chciałbym kiedyś powtórzyć coś takiego !!! i wam życzę takiego spotkania !!!
Użytkownik miramar69 edytował ten post 06 październik 2017 - 19:37
Napisano 06 październik 2017 - 20:12
Napisano 07 październik 2017 - 05:58
Jest pewna różnica między mleczajem jodłowym/świerkowym a mleczajem rydzem. Łatwo to rozpoznać a walory smakowe są zgoła odmienne, oczywiście na plus dla rydza.
Mleczaj rydz, tworzy mikoryzę z sosnami ( główna podpowiedź ) a po uszkodzeniu blaszek lub trzonu po pewnym czasie w tych miejscach zmienia barwę ( lekko sinieje ).
Efekt ten nie występuje u świerkowych/jodłowych mleczai.
Napisano 07 październik 2017 - 07:14
Napisano 07 październik 2017 - 10:52
Pendergrast, zbierałem jedne w młodniku świerkowym, drugie w sosnowym Grzybiarzem jestem amatorskim, i były to moje pierwsze rydze w życiu. Oczywiście wszystko zostało sprawdzone przez osobę mającą większe pojęcie o rozpoznawaniu gatunków.
Znalazłem też trochę prawdziwków. Później wstawię co ciekawsze zdjęcia
Napisano 07 październik 2017 - 12:47
Napisano 07 październik 2017 - 13:48
Też nie mogłem w to uwierzyć co widzę ,gdy przypadkiem wpadliśmy z żoną na tą "plantację" . Nigdy, nigdy !!!!!! wcześniej nie widziałem takiej ilości rydzów.
Nie wyzbierałem nawet 1/2 bo nie było w co i stwierdziliśmy , że i tak mamy dużo.
Poza tym szkoda pakować do "tobołków" z kurtek , bo są one bardzo kruche i młode bardzo krwawiły.
Myślę , że osoba która tam trafiła po nas miała ich dla siebie po dziurki w nosie.
Chciałbym kiedyś powtórzyć coś takiego !!! i wam życzę takiego spotkania !!!
Marzenia są po to by je spełniać , dziś znowu byłem w lesie ......
............ i znowu trafiłem na "rude grzyby"
RYDZE 2!!! 013.jpg 77,65 KB 18 Ilość pobrań RYDZE 2!!! 014.jpg 74,77 KB 16 Ilość pobrań RYDZE 2!!! 008.jpg 90,31 KB 14 Ilość pobrań
............ i "rodzynki" też się trafiały
RYDZE 2!!! 012.jpg 77,77 KB 13 Ilość pobrań
Napisano 07 październik 2017 - 14:49
Mam miejscówe Ze 100 sztuk tego tam rośnie, ale grzybiarz ze mnie marny, dlatego wziąłem tylko kilka. Jutro zabiorę resztę.
Napisano 07 październik 2017 - 14:56
ja wczoraj pierwszy raz znalazłem jednego u nas na działce NIGDY nie rosło nic jadalnego poza maślakami i pieczarkami
z innej beczki ktoś używał tych grzybni z allegro? zastanawiam się nad zagdzybieniem nie w celu zbierania tylko wizualnym
z1.jpg 86,51 KB 12 Ilość pobrań
z2.jpg 107,18 KB 12 Ilość pobrań
Napisano 07 październik 2017 - 15:09
Tak
Napisano 07 październik 2017 - 15:22
Napisano 08 październik 2017 - 17:08
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych