Znam ten efekt Szlifuje się że efekt powala a potem ściska się rękojeść i korek lub pianka nie wraca .Efekt fali . Wkręcam taki kijaszek w maszynę i zbieram wybrzuszenia ostrożnie . Z rattanem sprawa jest trochę delikatna bo trzeba go okleić taśmą i zbierać korek czy piankę drobnym papierem, 500-600 jest optymalny a potem delikatnie 1000 ką . Projekt jak już napisałem jest bardzo ładny . Polubiłeś już piankę czy to flirt przelotny ?
#581 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2013 - 13:07
#582 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2013 - 20:53
Ale to nie mój flirt Staram się być alastycznym.
#583 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 13:18
Dzięki
#584 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 17:06
Jakoś nie mogę ostatnio oprzeć się wrażeniu,że niektórzy oszaleli na punkcie ważenia ,czy to wędek ,czy samych komponentów.
Nigdy tego nie robiłem i nie zamierzam.Wędka ma działać, dobrze leżeć w łapie i na sam koniec fajnie wyglądać.
Tuleja rattanowa nie jest ciężka ,wychodzi ciut więcej niż sam korek ,na którym została zbudowana, praktycznie o warstwy lakieru nałożonego natryskowo i bardzo cienko. Można porównać do burnta w tej samej długości na tulei poliuretanowej.
- Zwierzu i skalek-77 lubią to
#585 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 17:21
Chodziło chyba raczej o wyważenie kija poprzez zwiększenie ciężaru rattanem, a nie o zmniejszenie ciężaru wędki. Dla mnie wyważenie też jest ważną sprawą i wpływa na to że "ma działać i dobrze leżeć w łapie"
#586 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 17:41
Czyli np można się pokusić o skss z insertem i zakończeniem dolnika z ratanu i będzie podobnie jak w burntcie.
Dzięki
#587 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 17:45
Chodziło chyba raczej o wyważenie kija poprzez zwiększenie ciężaru rattanem, a nie o zmniejszenie ciężaru wędki. Dla mnie wyważenie też jest ważną sprawą i wpływa na to że "ma działać i dobrze leżeć w łapie"
Wiem kolego o co chodziło i dla mnie również wyważenie wędki ,ma kluczowe znaczenie, w dążeniu aby prawidłowo działała
Dlatego napisałem jaki jest udział tulei rattanowej ,praktycznie żaden specjalny, lub inaczej taki sam jak każdego burla itp.
Po prostu nie komplikuje ,ani specjalnie nie ułatwia procesu wyważenia.
#588 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2013 - 17:40
Właśnie ukończyłem osobisty kijek z przeznaczeniem na wiosenno-letnie wiślane łowy.
Blank Phenixa z serii M1 MXS962UL 8lb i 11g c/w . Dzisiejsze testy utwierdziły mnie w przekonaniu ,że opis fabryczny parametrów różni sie od realnych możliwości. Dolnik 14mm , szczyt 1,6mm.
Najlżejsze wabie zabrane nad wodę to wobki Bonito 3,5cm "kleń" 3,5g oraz brzanowe Janusza Widła 4 cm ,pierwsze latały na ok 20-25m (żyłka 0,18mm)
,drugie ok 35m, w prowadzeniu praca dobrze wyczówalna na szczytówce.Póżniej poszły w ruch obrotówki Mepps Comet w rozmiarach 1-3 odległości w pełni zadowalające 3-ka latała bardzo daleko ok 30-35m i szczyt lekko się poddawał ale zdecydowanie nie kląkał.Podejrzewam ,że na spokojnej wodzie pociągnie i 4.
Gumki jakie testowałem to twister 4cm na 4g odległość rzutu bardzo zadowalająca i kontakt z dnem zauważalny i rejestrowany przez szczytówkę (1,6mm).Kolejna guma 7cm na 12g ołowiu ,odległości już spore ok -+50m,szczyt nie klękał w prowadzeniu na głębokości ok 2,5m ,więc nie do końca realne wislane warunki.
W koncu pora na wobki boleniowe, to interesowało mnie najbardziej, Widły 5cm dość lekkie jak i Yozuri 6-7cm ok 5-6g latały wiecej jak zadowalająco 25-35m ,ukleja 7cm 12g Jaza ponad 50m ,Ukleja 7cm 10g Tomka Miernika jak i Spirit 7cm ciut dalej .Rekordy biły jednak Thrill 7cm i Matisiak 14g.
Moim zdaniem granica komfortu dynamicznych rzutów kończy się w okolicy 15g , co mnie bardzo zadowala ,bo nie liczyłem aż na tyle
Kijek ubrany w mix przelotek Phenixa Y-ki 20-10-6 oraz tytanoweFuji L-ki 6 do 4. Myślę ,że blank nie straci zbyt na dynamice w ubaniu z alcont Fuji 25Y-5L. Minimy PB jak najbardziej porządane.
Załączone pliki
Użytkownik Dąbek 111 edytował ten post 12 grudzień 2013 - 18:28
- Negra i mrWhite7 lubią to
#589 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2013 - 17:49
Coraz bardziej mi zaprzątasz głowę tymi blankami M1 Kijek ładniutki.
#590 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2013 - 20:21
Kijek ładniusi.Ciekawe jak się spisze na wiosennych bolkach.Ale na naturalny korek jednak się nie zdecydowałeś
#591 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2013 - 20:31
Dzięki Rafał.Naturalny jakiś taki za lekki , a nie chciałem wydłużać rękojeści.Tu mam reagrip 28cm i jest akurat, wyważony z młynkiem 270 g na wysokości środka szpulki.
#592 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2013 - 21:23
To są super wiadomości Rafał dobry balans to mniej cudów typu długości dolników, dociążenia i to wszystko czego nie musi być
#593 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2013 - 16:04
Dzięki Rafał.Naturalny jakiś taki za lekki , a nie chciałem wydłużać rękojeści.Tu mam reagrip 28cm i jest akurat, wyważony z młynkiem 270 g na wysokości środka szpulki.
Co racja to racja .Na naturalnym wyszedł rea trochę dłuższy,a 28cm to już dosyć,a dla mnie to już by było nawet za długo
#594 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2013 - 16:09
A jak to wygląda mierząc tak jak to robi biały człowiek ? czyli od końca wędki do środka stopki kołowrotka bo rear 28 cm nic mi nie mówi bo DPSa można podciąć i dalej nie wiem jak skonstruowana jest wędka nie mówiąc już o stosowaniu splita wtedy podawanie długości rargripa robi obliczenia skomplikowanymi
#595 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2013 - 16:16
A 34,3cm od końca do stopki,uchwyt 17 -ka przycięty coś ok 1,5cm.
#596 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2013 - 16:51
Dzięki Rafał teraz to wszystko jasne
#597 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2013 - 12:15
No teraz to wszyscy kumają Zasadniczo, to tak chyba należałoby zawsze podawać
#598 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2013 - 12:23
No teraz to wszyscy kumają Zasadniczo, to tak chyba należałoby zawsze podawać
Pytanie tylko po co.W zasadzie to aż tak istotna informacja nie jest. No może jako punkt wyjścia odniesienia,dla budującego kij na tym samym blanku. Z drugiej strony , kazdy puduje pod siebie i z różnych materiałów jak rodzaj korka ,czy piany,lub rodzaj uchwytu i parametry stają się płynne
#599 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2013 - 17:06
Obejrzałem cały wątek i szok co tu powstaje, bardzo podobają mi się te wędeczki super!
#600 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2013 - 17:24
Pytanie tylko po co.W zasadzie to aż tak istotna informacja nie jest. No może jako punkt wyjścia odniesienia,dla budującego kij na tym samym blanku. Z drugiej strony , kazdy puduje pod siebie i z różnych materiałów jak rodzaj korka ,czy piany,lub rodzaj uchwytu i parametry stają się płynne
No właśnie to jest najbardziej poszukiwana i istotna wiadomość w jaki sposób jest zbalansowany blank i w zasadzie można spoglądając na taką rękojeść mieć pewność że jak użycie korka białego flor będzie się wiązało z wydłużeniem rękojeści lub dodać jeden lub dwa plastry korkogumy otrzymamy zamierzony efekt. Jest to bardzo ważny punkt odniesienia i przystępując do budowy staram się sam ustalić różnymi zabiegami optymalną długość a informacje kolegów mają duże znaczenie do prawidłowego ustalenia tego optimum właśnie .
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 15 grudzień 2013 - 17:25
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →