Spining UL od 0g - małe cw, duży problem
#21 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2017 - 11:42
#22 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2017 - 13:41
Użytkownik Marcin1 edytował ten post 21 lipiec 2017 - 13:42
#23 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2017 - 15:44
Hej, cześć i czołem!
Witam wszystkich i na wstępie też przepraszam, że pierwsze posty, zamiast się przywitać, to od razu z problemem
Mam nadzieję, że pomożecie rozwiać moje wątpliwości i doradzicie rozwiązanie problemu - już chyba tydzień się zastanawiam jak nie dłużej, a od internetu już tylko głupieję
Czego poszukuję? Bardzo lekki spining, który obsłuży mi gramaturę przynęt od 1g do góry, do 4 takie minimum. Chodzi tu o komfortowe łowienie mikro jigami w okolicy 1g, czy innymi paproszkami, raczkami, wszelakie gumowe mikro przynęy. Chciałbym też, aby wędka ta obsłużyła smużaki 1,5g czy jakiegoś mikro popperka, malutką wahadłówkę, cykadę, czy najmniejszą obrotówkę. Oczywiście mówimy o wodach stojących, jeśli jakiś ciurek to o wolnym nurcie.
Co do długości kija, chciałbym coś w okolicy ~2,4m, jeśli chodzi o akcję, to fajnie gdyby był to w miarę szybki kij, a jeśli chodzi o ugięcie, to niech pracuje do końca, ale żeby w blanku był zapas mocy. Preferowałbym jakąś ciekawą i fajną rękojeść, może być dzielona, a nie po prostu sztywny pal azji z korka. Jedną z chyba najważniejszych rzeczy, to żeby nie była to wklejka, ale chyba przynęty, które wymieniłem to same przez siebie ją wykluczyły.
Co do ryb, które chce na nie łowić, to również przeróżne - od wzdręg, przez klenio-jazia i okonia, a fajnie jak bym poszedł na czarną czy białą przemszę, to żebym i tym mógł kropka wyciągnąć.
Kij w budżecie najlepiej do 200zł, ale gdyby był to super miodzio śliczny kij, to coś mogę dorzucić - ale nie drugie tyle
Dlaczego mnie już boli głowa od tego wszystkiego? Z każdym kijem, którym się interesowało, coś było nie tak. Najpierw coś tańśzego z dragona do 150zł, niby fajnie, ale potem czytam, że to sztywne kije od miotły. Potem jakaś okuma, typu dead ringer czy black rock - ta sama sytuacja, że gdzieś tam strzelić sobie też lubią... Potem SG fajna seria kijków LRF, ale tu sie okazuje że 0-5g cw mają wadę fabryczną i strzelają... SG Parabellum 0-7 podobno cw mocno zaniżone, ale dolnik znowu taki jakiś długi i jak kij od miotły - brzydkawy... Potem też oferta DAM i microflexy 1-7 to też że coś tam głębiej niż taki perch special pracuje, ale że nie jest to super, a do tego też cw podobno zaniżone.
Może po prostu wymagania mam tak wygórowane, że budżet powinien jeszcze jedno zero zawierać? Może są jakieś kompromisy?
Na jednym z forum dostałem poradę w postaci kija Favorite White Bird 1-7, już myślałem że to jest to, ale też tutaj naczytałem się że czasem krzywo przelotka wklejona, lakier ma ogromne nadlewki, ogólnie jakość wykonania - jak pan trafisz, tak będziesz miał.
Kolejną z propozycji jest kijek, o który pytałem w innym temacie, mianowicie Quantum Centex Felchen opisany jako 1-8, dwie szczytówki, podobno kij pod sieję i o dziwo jest to wklejka, która biorę pod uwagę, ale inna niż wszystkie. Tutaj się boję o fakt smużaków, obrotówek... i czy ten dolnik będzie miał jakiś zapas mocy - choć wiadomo, czy to na przemszy za wielkiego kropka nie wyciągnę, a klenio-jazie u mnie w miarę też małe są... tutaj też miło by było usłyszeć opinie ludzi, którzy użytkują tego kija.
Ostatnią propozycją jest Phoenix Haruna 1-10g, jako alternatywa dla White Crow, który jest dla mnie dosyć krótki - niby fajna wędeczka, dużo osób zachwala, ale nie jestem pewien co do samej firmy.
Czy macie może jakieś propozycje wędzisk? Coś możecie polecić z doświadczenia? Czy może jednak trzeba będzie szukać jakiś kompromisów?
Dziękuję z góry bardzo, jeżeli ktoś przeczytał całe te wypociny,
Pozdrawiam!
są wakacje idź do pracy, odłóż trochę $ i kup coś fajnego w zimę lub na wiosnę w tej chwili to będzie najlepsze rozwiązanie z tej sytuacji
#24 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2017 - 19:48
ja trapra do 2 g rzucalem glowkami 3g plus 2 calowy kajtek oczywisce na wleczonego z przerwami o podbijaniu nie ma mowy .
Brania okoni bylo super widac bo szczytowka byla miekka jednak nie bylo tego elektrowstrzasu ja lowilem nia marzec kwiecien gdy brania okoni byly bardzo delikatnr i mi sie sprawdzila z kleniami i pstragami byl problem bo ciezko bylo wciac sie w pysk lowilem zylka i to byl duzy bład .po zakupie pletki lepsze czucie ale szybka ja zmarnowalem prze slaby kolowrotek . mysle ze ogarnie ci wobki do plywajace do 2g i obrotowke od 00-0 . 1comet tez od biedy pociagnie .
Jesli chodzi o moc dalem nia rady szczupakowi 70cm na zylce 0.10 strofta
#25 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2017 - 23:43
Hmmmm....
Myślę i nie boję się o tym napisać że sprawy idą w złym kierunku.
Za chwilę ktoś napisze że ma kij o cw. 0,02 g i pletkę 0,0003 mm i łowi nimi okonki,kleniki ,jaziki etc.
Skoro w tej wodzie są okonki,kleniki ,jaziki to na pewno są też OKONIE,JAZIE I KLENIE.
Wiem że trudniej ,że nieraz przez kilka wypadów nie ma podbicia ,że trzeba się napływać albo nachodzić ale do ch...ry nie dręczcie maluchów i poszukajcie godnego was przeciwnika gdzie oprócz wyciągnięcia go trzeba go będzie zlokalizować i skusić do ataku.
Uważam ,że użytkowników tego forum powinna cechować przede wszystkim Jakość a nie ilość.
- Jack__Daniels i Przemek_M lubią to
#26 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2017 - 00:06
- Elton, woblerwz, bongo731 i 4 innych osób lubią to
#27 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2017 - 08:48
(...) Jedną z chyba najważniejszych rzeczy, to żeby nie była to wklejka, ale chyba przynęty, które wymieniłem to same przez siebie ją wykluczyły.
Czemuż to? Nie podzielam Twoich wątpliwości.
Mam i polecam Ultris Micron 232/0,5-6 (link wyłącznie poglądowy, sklepu nie polecam). Wędzisko wyjątkowe, które można by nazwać "wklejanka-niewklejanka", z powodzeniem łączy w sobie cechy obydwu tych konstrukcji. Nie odczuwam dyskomfortu używając do niego przynęt, o których pisałeś. Kijek z powodzeniem poradzi sobie z przyłowem szczupaka "niewstydliwych" rozmiarów.
Ten okoń złowiony właśnie na Ultrisa.
Użytkownik Alexspin edytował ten post 22 lipiec 2017 - 08:57
#28 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2017 - 09:01
Witam Na początek apetyt idzie z para jedzenia .Każdy kijek od 1-10g czy wklejka ogarnie takie przynęty.Żyłka jest o wiele lepsza do tych przynęt 1-3g gumeczki, smużaki itp. To tylko trzeba wiedzieć jaka ryba docelowa łowienia .Jeden przyłów na rzece i robi się problem .Wędkarska myśl dlaczego zabrał przynętę chyba za cienko łowię za słaby sprzęt.Zaczyna się problem czy może na plecionkę a tu zong za gruba nie da się łowić .Moja domena że nie ma uniwersalnej wędki na mikro jigi i woblery,gumy.Tak też nie ma wędek do jednego gatunku ryb .Niech ktoś złowi na wędkę szczupakową klenie ,jazia .Może ale to przypadek.Kije dobiera się do wody i ryb jakie się chce łowić to daje komfort łowienia .Małe przynęty żyłki .Duże plecionki.
- Alexspin lubi to
#29 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2017 - 10:18
W pełni zgadzam się, ale niestety z przyłowami trzeba się pogodzić. Nieraz zdarza się, że na twisterka 2,5cm połakomi się szczupak 50-60cm i na to nic się nie poradzi...
#30 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2017 - 10:25
Użytkownik Karpiu95 edytował ten post 22 lipiec 2017 - 10:27
- woblerek48, coma i Alexspin lubią to
#31 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2017 - 11:46
Ja sie troszke nie zgodze z tym ze kij dobiera sie pod wode i gatunek jaki chce sie lowic. Ja osobiscie dobieram kijek pod przynęty jakich chce uzyc, dlatego zeby lowienie bylo jak najbardziej komfortowe. (...)
Czy to nie wychodzi na jedno? Jeśli zamierzam stosować mikro jigi, to przecież jest to jednoznaczne, że nie wybieram się na sumy a nawet nie na szczupaki i nie będę nimi łowił w Zat. Puckiej albo z kołobrzeskiej plaży.
(...) A gadanie ze klenik 40cm rozniesie zestaw UL albo ze zdarza sie szczupakowy przylow i trzeba miec 'zapas mocy' w dolniku wkładam między bajki. Kilka dni temu szczupaczek 64cm wyjechał na kijku na blanku matagi tr60 do 3,5g w niecała minute, a wędkami UL wyciagnałem juz wiele większych ryb, takze mozna łowić troszkę większe rybki za pomoca malutkich przynęt.(...)
Z tym zgadzam się w pełni. Obecne wędziska to nie bambusówki, dla tego m. in. pisałem o tym, że Ultris nie przestraszy się przyzwoitego szczupaka, tyle że żyłka 0,10 jakiej używam do "paproszenia" może nie wytrzymać i dla tego ta "niecała minuta" to trochę przesada, trzeba nieco więcej czasu poświęcić by uzyskać sukces w postaci lądowania takiego przyłowu.
Użytkownik Alexspin edytował ten post 22 lipiec 2017 - 11:49
#32 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2017 - 11:49
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#33 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2017 - 11:57
No cóż, "każdy ma swoich znajomych", dla mnie do UL-a wyłącznie żyłka. Jak na razie MIKADO Ultra Violet 0,10 sprawdza mi się w 100%%, choć nie wiem jak zachowa się gdy na 1-gramowego paprocha połakomi się szczupak 60-tak.
#34 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2017 - 15:08
1 gramowy paproch a wedka do 10g , zylka 0.10mm, cos mi tu nie gra. Chyba ze ten kij to taka kluska, ktora wczesniej sie skonczy niz zylka peknie. Ja lacze kij z linka w taki sposob aby linka nie poszla w polowie pracy kija, inaczej nie ma sensu, zapracuje szczyt i zylka strzela. Kij pod przynety, przynety wiadomo pod dana ryba, przylowy jak maja byc to beda .
#35 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2017 - 15:37
Mylisz się wędka 0,5-6g i wcale nie kluska. Ten okoń zacięty na 1,5” twistera na haczyku bez główki, żyłka Techron 0,10mm.
Miesiąc wcześniej wyholowałem na niej 1,5 kg zaczep (nasiąknięta drągowizna).
Użytkownik Alexspin edytował ten post 22 lipiec 2017 - 16:18
#36 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2017 - 12:25
ostatnio zanabyłem grafitowego leadera 792-ul-t i myslę że spełnił by twoje oczekiwania. Pierwsze próby z plećką PE0,8 i ala kaitkiem 2" na główce 1,5 g wypadły super. Główka 5g z jaskółką 3,5-4" to max. Myślę że przy plecionce PE 0,4 będzie można zejść poniżej 1g. Ale sprawdzę to później.
#37 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2017 - 22:33
Niestety, nie podchodzi mi takie łowienie XUL i kijek się tylko kurzy
#38 OFFLINE
Napisano 24 lipiec 2017 - 04:53
Kluskowata? Hmm. Nie można liczyć że każda ryba zatnie się sama ale za to po zacieciu nie spadnie. Trzeba po prostu nauczyć się nią łowić.
U mnie wedeczka służy do zabawy więc w tych pieniądzach świetnie się sprawdza.
#39 OFFLINE
Napisano 24 lipiec 2017 - 07:03
Dzięki wszystkim za odpowiedź!
Myślę, że mniej więcej mam nakreślone czego szukać.
Jak już podejmę decyzję i coś zakupię, dam znać!
- strary lubi to
#40 OFFLINE
Napisano 27 lipiec 2017 - 09:10
Witam serdecznie
Tak jak w tytule proszę o opinie czy warto kupić w tej cenie owy sprzęt? Wędka pod białoryb zależy mi na tym aby ryba 20cm+ dawała frajde z holu i gięła sie po sam dolnik.
Szukam wędki do 500zł zależy mi aby blank przy rękojeści był jak najcieńszy. Nie tak jak jest w większosci wklejek ,że kij od miotły przy dolniku a szczytówka cieniutka i tylko ona pracuje w wędce. Fajnie jak by mormyszke 0,5 grama była w stanie wyrzucić.
https://www.raven-fi.../product/31396/
Jeżeli ktoś z was posiada lub zna takie wędki proszę o informacje.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych