Ważnym aspektem w elektryce jest ułożenie kabli.
A więc nie robimy pętelek tworzących cewki i etc. Kable powinny być układane w tory energetyczne i informatyczne.
Przykład.
Wysoko energetyczne nie są wszystkie razem bo się nawzajem będą zakłócać i nagrzewać. Nie odpowiednie ułożenie kabli jest przyczyną częstych pożarów. Jest na to tabelka i wzory.
Kable nie powinny się z sobą przeplatać .
W łódce wysoko energetyczne do silnika osobnym kanałem a teleinformatyka i zasilanie tych urządzeń o małym poborze prądu osobnym kanałem. Są normy co do odległości dla każdego rodzaju i przekroju kabla w sposobie ich montażu. Każdy kabel wytwarza pole elektromagnetyczne mniejsze lub większe. Dla tego na etapie projektowania sieci elektrycznej projektant nakazuje używać kabli ekranowanych i wiele poziomów torowisk.
A więc nie pchamy wszystkich kabli w jedną rurę aby tylko pomieścić bo wychodzą kwiatki niespodzianki. Niektóre odbiorniki elektryczne nie mają wielkich wymagań a niektóre są bardzo czułe. Producenci urządzeń certyfikują swoje produkty w warunkach laboratoryjnych pozostawiając użytkownikowi zapewnienie zasilania wg, norm instalacji ..................
Tak na przykład ciekawostka. Kiedyś mój szef w sądzie udowodnił iż ówczesny miernik prędkości (suszarka) nie był zasilany zgodnie z instrukcją "homologowana instalacja zasilająca ." Tak więc sposób zasilania ma istotny wpływ na urządzenia elektryczne.
Zrób instalacje trzymając się norm a nie kieszeni i będzie wszystko jak powinno. Elektryk sobie liczy , ale on zna te normy i wie jak to powinno być zrobione. Niby sześć kabli a problemów na dwa tygodnie i dodatkowych kosztów.