Te zabawki powinny być o połowę tańsze
Nie chciałbym być źle zrozumianym, ale uważam,że cena jest opodwiednia - zaporowa. Panoptix w rękach kumatego wędkarza bardzo ułatwia łowienie...
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 22 grudzień 2020 - 19:56
Te zabawki powinny być o połowę tańsze
Nie chciałbym być źle zrozumianym, ale uważam,że cena jest opodwiednia - zaporowa. Panoptix w rękach kumatego wędkarza bardzo ułatwia łowienie...
Napisano 22 grudzień 2020 - 20:03
Użytkownik siarq edytował ten post 22 grudzień 2020 - 20:16
Napisano 22 grudzień 2020 - 21:40
Echomap wystarczy, także żaden to wysoki model.Do tego muszą być ekrany tez wysokiego tieru...
Napisano 22 grudzień 2020 - 21:54
Napisano 22 grudzień 2020 - 22:04
Echomap to troche bida kupowac bo nie wykorzystuje mozliwosci panoptixa (rozdzielczosc). Dopiero 8410 wykorzystuje...
Cena czyni cuda. natomiast jak pokazałem, ryba się świeci, przynętę można zobaczyć. W ogóle te nowe systemy obrazowania zmieniają postrzeganie rybiego świata. To temat na dłuższą opowieść.
Btw jakość obrazowania livescope nie jest bezpośrednio pochodna od rozdzielczośći ekranu, owszem- jest dużo lepiej na 84xx niż na echomapie, ale nie o tak bardzo jakby wskazywały cyferki rozdzielczości i ceny przede wszystkim. W tym materiale powiedziałem, że powylaczałem filtr zakłóceń, który odpowiada za jakość obrazu. Na włączonym- dno widać całkiem, całkiem jak na taki ekran. Natomiast celem była detekcja przynęty na nim. W międzyczasie wykąpałem koguta 14g i jest widoczny też z ok 15-16m, dzięki kryzie zbierającej pęcherzyki powietrza do wody. To się bardzo ładnie znaczy na ekranie. No i kwestia koloru - większośc materiałów z lvs jest robionych w miedzi lub pomarańczu. Ja wybrałem niebieski, bo najlepiej w Garminie i nie tylko świeci obiekty w toni. Jutro jadę nad wodę, może uda się jakąś nagrywkę zrobić, będzie płytko, więc perspektywa w rolach głównych, choć to nie ta sama woda co na materiale.
Napisano 22 grudzień 2020 - 22:52
Napisano 23 grudzień 2020 - 06:45
Echomap to troche bida kupowac bo nie wykorzystuje mozliwosci panoptixa (rozdzielczosc). Dopiero 8410 wykorzystuje...
W sumie zapomniałem dodać, u mnie LVS jest uzupełnieniem, nie potrzebuję od niego jakości, tylko detekcji ryby i przynęty. Na głębsze wody i dalekie zasięgi mam swoje 360 na bazie przetwornika ss3d. Nie bierze jeńców, niezależnie od głębokości- pełne rozpoznanie sytuacji.
Screenshot_2019-09-07_10.04.32 (1).png 581,67 KB 27 Ilość pobrań
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 23 grudzień 2020 - 06:47
Napisano 23 grudzień 2020 - 08:06
Napisano 23 grudzień 2020 - 11:43
Łowiłeś na wszystkim, czy wróżysz z fusów?Echomap to troche bida kupowac bo nie wykorzystuje mozliwosci panoptixa (rozdzielczosc). Dopiero 8410 wykorzystuje...
Napisano 23 grudzień 2020 - 11:56
Napisano 23 grudzień 2020 - 12:02
Użytkownik bassy edytował ten post 23 grudzień 2020 - 12:03
Napisano 23 grudzień 2020 - 12:14
Napisano 23 grudzień 2020 - 12:52
Napisano 23 grudzień 2020 - 13:37
Z tego co obserwuje juz od dluzszego czasu to w Polsce wiekszosc ma manie na punkcie rozdzielczosci, a prawda jest taka jak napisal karkoszek . Najwazniejsze to software i przetworniki , a dopiero pozniej rozdzielczosc. Dla mnie kupno 84xx/86xx tylko i wylacznie pod livescope to pomylka .
Napisano 23 grudzień 2020 - 14:20
A ja powiem, że nie doczekałem się dziś żadnego brania, tak samo jak mój załogant na pokładzie. Czyli to, co napisałem powyżej- ryba rulez. Nie ekrany,
Napisano 23 grudzień 2020 - 15:44
Napisano 23 grudzień 2020 - 16:04
Ale świadomość tego, że łowiłeś tam gdzie są ryby ,że nie brały?No nie zawsze jest pierwszego maja.
Napisano 23 grudzień 2020 - 17:14
Napisano 23 grudzień 2020 - 17:29
Nie ma nic gorszego od przekonania że być może łowi się w studni. Tutaj to czysty fun.
Niekoniecznie. Seryjne olewanie przynęt przez ryby, rujnuje morale
Generalnie , te narzędzia pogłębiają wiedzę o wodzie i rybach. Pokazują jak są mobilne, czy płoszy je elektronika, silnik, wędkarz. Wiele dogmatów przepisywanych przez lata w publikacjach rozlicznych wymaga zweryfikowania, bo to, że nam wydaje się, ryba "myśli" jest dalekie od realiów na wodzie.
Napisano 23 grudzień 2020 - 18:13
Tak jest matryca czy flaczki i tak mozna wyliczac wlacznie z przetwornikiem ale nie to mi chodzilo . Bardziej mam na mysli wspomniana rozdzielczosc ktora czesto sie wymienia pierwsza przy prownaniu sonarow jakby nic innego nie mialo znaczenia.A postaw kolo siebie szanowny kolego hds gen3 i carbona i zobaczysz jaka robote robi matryca...
I tak jest z każdym sprzętem, nie tylko rozdzielczosc , ale i jakosc matrycy. Nie jestem funboyem seri gpsmap ani innego tieru. Ale miałem trochę sprzętu w rekach i wiem na co dana półkę sprzetowa stać. Wiadoma sprawa jest , że jeśli z xdcr wychodzi bubel to na złotej matrycy jakosci nie będzie. Ale jeśli dane są ok to ekran ma znaczenie. Do tego dochodza jeszcze "flaczki" ekranu- szybkosc działania, responyswnosc itd. Wiec prosze was , nie porownojmy serii najwyższej do sredniej . To są innej klasy sprzęty. Lusek nie uświadczy nigdzie, ale wydajnosciowo i jakościowo różnice są. Na pewno ekran moim zdanie, powinien być do tego od 10" w górę.
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych