Garmin Panoptix LiveScope System (PS30, LVS12, LVS32, LVS34, LVS62)
#521 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2022 - 15:21
Na wcześniejszych stronach wątku, przeczytałem że do ,,frontu,, zupełnie się nie nadaje.
#522 ONLINE
Napisano 30 grudzień 2022 - 17:24
A to widzieliście? Rośnie niezależna konkurencja dla TargetLock'a:
- Pietruk, golenia i Sonary i mapy lubią to
#523 ONLINE
Napisano 31 grudzień 2022 - 09:22
Konrad, jakiś czas temu FB mi to podrzucało, natomiast ucichło. Na forach w USA za wiele o tym nie ma. Natomiast Rosjanie takie rzeczy robili już 3 lata temu. Wszystkie te rozwiązania nie mają i nie będą miały pełnej funkcjonalności TL, który jako urządzenie sieciowe dzieli koordynaty z obrazu 360 i umożliwia skanowanie live wybranego obiektu z poziomu ekranu. Fakt , że to sytuacyjnie przydatne, bo nie ma na szczęście AI ścigającego przetwornikiem ryby po ekranie lub podążające za ławicą- ale kto wie, co przyniesie przyszłość.
- karkoszek lubi to
#524 OFFLINE
Napisano 24 luty 2023 - 01:31
#525 ONLINE
Napisano 24 luty 2023 - 05:48
Powiem ci tak, że z tą jakością obrazu nie demonizowałbym na rozdzielczości 1223, detale będą większe. Łusek nie policzysz,więc duży ekran moim zdaniem lepszy. A dla livescope to w ogóle nie ma znaczenia w tej klasie ekranów, choć może kontury ryb będą rysowane nieco bardziej kształtnie w 8410 niż w 1223. Sam mam 9tke gpsmap ale po wielu doświadczeniach teraz już bym brał większy, który będzie miał mniej pxl /cal powierzchni ale lepiej sprawdzi się na podzielonym ekranie. Pamiętaj, że oko ludzkie do pewnego tylko poziomu dostrzega różnicę w gęstości pixeli.
1223 jest naprawdę dużo większe. Ekran efektywny w 1223 jest większy niż w 8412 nawet- symbolicznie, ale zawsze.
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 24 luty 2023 - 05:50
#526 OFFLINE
Napisano 24 luty 2023 - 10:57
Panowie mam dylemat jaka echosondę wybrać GPSMAP 8410 XSV czy GPSMAP 1223XSV. Czy lepiej wziasc mniejszy ekran i lepszy obraz czy większy ekran i gorsza jakość obrazu .Pewnie z czasem będę łapał wertykalnie ,na początku łapanie z rzutu .Przesiadka z Raymarine Element 9 będzie pewnie spora .Dzięki za komentarze.
Ja tam mam 8412xsv oraz 7408xsv - duzej roznicy nie widze . Wiec ja bym bral wiekszy ekran ;- )
- Sonary i mapy i borek205 lubią to
#527 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2023 - 03:28
Hej, chcę zakupić echo z systemem live, będzie to przesiadka ze zwykłego vivida, bolesna przesiadka bo te ceny to dla mnie absolutny kosmos ale już postanowione.
Cel: sumy w vercie z pontonu
1. Jestem w 80% zdecydowany na System LiveScope Plus z modułem GLS10 i przetwornikiem lvs34 (gdyż jest obecnie najlepszy, prawda?) Zależy mi aby to właśnie przetwornik był najlepszy jaki jest tylko dostępny na rynku i na niego ukierunkowuje głównie fundusze. Co za tym idzie na sam ploter nie mam już budżetu więc zostaje mi chyba tylko najtańsza opcja, tj. Echomap UHD 92sv. Czy to błąd i będę dużo tracił na tym ekranie względem innych?
2. Brakujące 20% zdecydowania zabiera mi sprzęt konkurencyjnej marki, tj. mignęła mi informacja że być może w najbliższym czasie wyjdzie Active Target 2 od Lowrance. Czy myślicie że mogą oni prześcignąć garmina i to echo może być lepsze od lvs34? Czy zasadne byłoby wstrzymanie się i czekanie na rozwój wydarzeń? Nie chodzi mi o "szpan na wodzie" tylko stricte funkcjonalne i technologiczne aspekty
3. Pakiet z pkt. 1 po takim szybkim googlowaniu wychodzi najtaniej około 14 tysięcy... Aż mi się słabo robi, jest opcja dostać to jakoś chociaż trochę taniej? (oczywiście oryginalny sprzęt)
4. Jaki akumulator do takiego zestawu? Podejrzewam, że tutaj kolejny większy koszt bo trzeba by chyba myśleć nad LiFePO4, jest bezpieczny na pontonie? Jaka pojemność aby nie martwić się, że padnie mi akus pływając od rana do, często późnej - nocy?
5. Przetwornik lvs34 można zamontować normalnie na sztycy czy tylko na silniku elektrycznym? (tak gdzieś przeczytałem i wydaje mi się to troszkę głupie, gdyby nie można było ale dla pewności pytam)
Użytkownik Borysek edytował ten post 07 kwiecień 2023 - 03:29
#528 ONLINE
Napisano 07 kwiecień 2023 - 06:20
Hej, chcę zakupić echo z systemem live, będzie to przesiadka ze zwykłego vivida, bolesna przesiadka bo te ceny to dla mnie absolutny kosmos ale już postanowione.
Cel: sumy w vercie z pontonu1. Jestem w 80% zdecydowany na System LiveScope Plus z modułem GLS10 i przetwornikiem lvs34 (gdyż jest obecnie najlepszy, prawda?) Zależy mi aby to właśnie przetwornik był najlepszy jaki jest tylko dostępny na rynku i na niego ukierunkowuje głównie fundusze. Co za tym idzie na sam ploter nie mam już budżetu więc zostaje mi chyba tylko najtańsza opcja, tj. Echomap UHD 92sv. Czy to błąd i będę dużo tracił na tym ekranie względem innych?
2. Brakujące 20% zdecydowania zabiera mi sprzęt konkurencyjnej marki, tj. mignęła mi informacja że być może w najbliższym czasie wyjdzie Active Target 2 od Lowrance. Czy myślicie że mogą oni prześcignąć garmina i to echo może być lepsze od lvs34? Czy zasadne byłoby wstrzymanie się i czekanie na rozwój wydarzeń? Nie chodzi mi o "szpan na wodzie" tylko stricte funkcjonalne i technologiczne aspekty
3. Pakiet z pkt. 1 po takim szybkim googlowaniu wychodzi najtaniej około 14 tysięcy... Aż mi się słabo robi, jest opcja dostać to jakoś chociaż trochę taniej? (oczywiście oryginalny sprzęt)
4. Jaki akumulator do takiego zestawu? Podejrzewam, że tutaj kolejny większy koszt bo trzeba by chyba myśleć nad LiFePO4, jest bezpieczny na pontonie? Jaka pojemność aby nie martwić się, że padnie mi akus pływając od rana do, często późnej - nocy?
5. Przetwornik lvs34 można zamontować normalnie na sztycy czy tylko na silniku elektrycznym? (tak gdzieś przeczytałem i wydaje mi się to troszkę głupie, gdyby nie można było ale dla pewności pytam)
1. Nie stracisz wiele na jakości obrazu live, który wbrew temu co mówią handlujący sprzętem- wygląda praktycznie tak samo na echomapie 92 i gpsmapie 8410.
2. Nowy AT2 jest już w sklepach u nas. Ze zdziwieniem nie mogę dopatrzeć się publikacji o nim, choćby pochwalenia się, że ten czy ów kupił. Nie ma docelowego firmware a z twojego punktu widzenia- odpuść go, bo dla wyzyskania tych nowych usprawnień potrzebujesz do tego HDS Pro i dopiero tam będzie lepsza jakość obrazu niż na obecnych sprzętach Lowrance. A tutaj cena też robi się Pro, 20k trzeba mieć na at2 i 9tkę Pro
3. Patrz na Szwecję, tam jest taniej.
4. Set z Echomapem 92 i GLS10 zabierze pewnie ok 6A na godzinę, więc trzeba pomnożyć to przez czas na wodzie, dodać 20% rezerwy taktycznej i uwzględnić wydajność prądową ogniw, która w kwasowo-ołowiowych jest niższa - zwłaszcza w zimnych porach roku. Lifepo4 jest bezpieczne, mamy tu na jerku Adama, który sam składa, balansuje ogniwa- zerknij do działu handlowego. I pamiętaj, nie daj się wpuścić w maliny, znaczy w Li -ion w układzie 3S, bo zostaniesz z walizką i niewykorzystaną pojemnością a elektronika się wyłączy.
5. Nie, to jakieś słabe opinie, bo nie ma żadnego sensu używać silnika elektrycznego jako sztycy. Robisz sobie ją sam albo wchodzisz na fb a tam roi się od rzemieślników, rur, aluminium.
- Borysek lubi to
#529 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2023 - 06:40
1. rozważ model ekranu 102sv. jeden cal ale duży przeskok na rozdzielczości, która co prawda nie jest tak ważna obrazowaniu live jednak to w połączeniu z większym ekranem może być tego warte.
2. Garmin może zostać, Lowrance tak bardzo nie odbiega, jednak Garmin ma lepsze opinie.
3, Pewnie nie, taniej to tylko wersje z LVS32 bo są na wyprzedażach lub używka LVS32
4. 58W + 18 W = 76W czyli jakieś 6,3 A dla 12V dla ekranu UHD92SV . mnożysz to przez 14 godzin na wodzie i masz wynik trochę ponad 88 Ah. Co oznacza, że jak możesz to wyłączasz black boxa jeśli go nie używasz - przy aku które ma 100Ah lub mniej. Lifepo4 wskazane bo dobrze trzyma prąd, choć tu przy poborze 6,3 A nawet kwasiak 100Ah da radę bo to będzie blisko jego nominalnej pojemności. Jak brakuje kasy to kwasiak za 500 zł i jeden rok jakoś wytrzymasz a w przyszłym kupisz lifepo4 za 3000 zł.Jak masz spalinę na pontonie z ładowanie to rozważ podłączenie pod aku. No i jeśli kwas to kontroluj napięcie na aku. możesz nawet na ekranie echa i jak dojeżdżasz do 11V to znaczy że na długo Ci nie wystarczy. W wersji Lifepo4 bierz z modułem BT aby kontrolować ile prądu "zostało" w aplikacji
5. można i na sztycy i na silniku.
Użytkownik wuran edytował ten post 07 kwiecień 2023 - 06:47
- Borysek lubi to
#530 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2023 - 06:48
5. Nie, to jakieś słabe opinie, bo nie ma żadnego sensu używać silnika elektrycznego jako sztycy. Robisz sobie ją sam albo wchodzisz na fb a tam roi się od rzemieślników, rur, aluminium.
oj...
Znalazłbym sporo sensu w takim rozwiązaniu.
Szczególnie jeśli silnik daje takie możliwości. A nie daje ich Minnkota czy MG.
Sharpshooting i mocowanie na dziobówce ma całkiem duży sens
#531 ONLINE
Napisano 07 kwiecień 2023 - 06:53
oj...
Znalazłbym sporo sensu w takim rozwiązaniu.
Szczególnie jeśli silnik daje takie możliwości. A nie daje ich Minnkota czy MG.
Sharpshooting i mocowanie na dziobówce ma całkiem duży sens
Tak, ale musisz mieć powerpoles/talony. W naszych warunkach ich przydatność jest dość limitowana.
#532 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2023 - 07:02
- Borysek lubi to
#533 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2023 - 10:52
Cel: sumy w vercie z pontonu1. Jestem w 80% zdecydowany na System LiveScope Plus z modułem GLS10 i przetwornikiem lvs34 (gdyż jest obecnie najlepszy, prawda?) Zależy mi aby to właśnie przetwornik był najlepszy jaki jest tylko dostępny na rynku i na niego ukierunkowuje głównie fundusze. Co za tym idzie na sam ploter nie mam już budżetu więc zostaje mi chyba tylko najtańsza opcja, tj. Echomap UHD 92sv. Czy to błąd i będę dużo tracił na tym ekranie względem innych?
1. Myślę ze lepiej wziąć LVS32 a różnice w cenie przeznaczyć na większy ploter 102sv i zainwestować w LIfepo4 tym bardziej na pontonie. W trybie down dużej różnicy nie będzie tym bardziej jak polujesz na sumy.
2. Garmin wygrywa obecnie cena/to co widzimy na wodzie. Nawet jak Lowrance wypuści 2 to będzie sporo droższa. Różnica w cenie nie będzie adekwatna.
3. Popatrz w Szwecji zestaw za ok 10tys. z hakiem.
4. Lifepo4 jest bezpieczny i lekki. Sprawdzałem u mnie realny pobór to wychodził ok 2,5A/h. Wiec celował bym w 50/60Ah. Warto zmniejszać podświetlenie wieczorem/w nocy można sporo prądu zaoszczędzić.
5. Lepiej na sztychy która ustawiasz nad przynęta/ ryba. Na dziobówce ma sens w trybie front/perspektywa jeśli łowisz z rzutu.
- Borysek lubi to
#534 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2023 - 14:47
Nadal polemizuję Maciek z tym stwierdzeniem. Na spokojnie sharpshooting z ruchu na elektryku jest jak najbardziej realny i skuteczny.Tak, ale musisz mieć powerpoles/talony. W naszych warunkach ich przydatność jest dość limitowana.
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka
#535 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2023 - 17:00
Dziękuję Panowie za fachowe odpowiedzi, upieram się jednak przy tym lvs34 bo z trybu perspektywy też myślę, że będę korzystał.
Jak wygląda zakup tego sprzętu np właśnie w Szwecji? Przyślą bez problemów do Polski? Nie będzie trzeba płacić jakiś dodatkowych podatków etc? Będzie wgrany język polski/lub czy da się go jakoś wgrać? Jeśli ktoś zamawiał tak już jakieś echo to prosiłbym o jakiś opis jak to wygląda
Znalazłem już wcześniej wymieniony w tym wątku sklep "happy angler" i to właśnie tam zestaw gls10 + lvs34 + echomap 92sv kosztuje 14 tysięcy pln po doliczeniu 23% vatu :/ W jakich Szwedzkich sklepach internetowych warto się jeszcze rozglądać?
#536 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2023 - 19:35
Witam. Tez lada chwila będe klikał Garmin echomap Ultra 122 z GT 56 plus do tego GLS 10 z LVS 34. na tą chwile z 3 polecanych sklepów to Soprtfish tackle ma najlepsze ceny , Sa juz z vatem, za taki zestaw trzeba dac 4200 eu. + wysylka 15 eu.Na happy angler jak dodajesz do koszyka to dolicza vat i wychodzi drożej. Od 2 miesięcy już obserwuje w 3 sklepach ceny i na tą chwile nic nie ma taniej. ewentualnie z ceny bedzie mozna zejść zamiast GT 56 na GT 54 i LVS 34 na LVS 32 da to około 1100 eu oszczednosci. I nad tym sie jeszcze zastanawiam własnie.
- Borysek lubi to
#537 ONLINE
Napisano 07 kwiecień 2023 - 22:18
W Polsce udało mi się kupić 34 z ultrą 122 i gt54 w cenie poniżej 18tyś
#538 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2023 - 07:54
Czy spotkał ktoś w Polsce taki 'zastępczy' uchwyt do mocowania LVS 32 (z trybem perspektywy)?
https://www.ebay.com...1fffeda19|iid:1
s-l1600.jpg 17,89 KB 38 Ilość pobrań
#539 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2023 - 15:17
- Stachu42 lubi to
#540 OFFLINE
Napisano 16 kwiecień 2023 - 20:23
Zostało mi coś podobnego za czasów LVS32.
Na sprzedaż?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych