Polecam rowniez solvkrokeny ktore uzytkuje piąty rok
#401 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2014 - 21:44
- xbart lubi to
#402 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2014 - 11:29
Jeżeli zamierzasz chodzić na pstrągowe rzeczki to nie polecam lemigo dziurawią się aż miło (dwie pary załatwiłem)
#403 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2014 - 19:33
Snowbee, simms najdrosze i najlepsze. Vision, scierra można kupić w przystępnych cenach jakość troszkę nisza niż te poprzednie ale można dostać niezłe modele w granicach 600-700zl, i reszta czyli jaxonyrapale solvkoken czy caperlan raczej dla ludzi którzy brodzą kilka razy do roku nie grzeszą wytrzymałością ale i cenowo nie powalają na kolana
Użytkownik albercik2 edytował ten post 23 styczeń 2014 - 19:35
#404 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2014 - 07:23
Jeżeli zamierzasz chodzić na pstrągowe rzeczki to nie polecam lemigo dziurawią się aż miło (dwie pary załatwiłem)
A polecasz jakieś inne na pstągowe rzeczki, które się nie dziurawią tak łatwo?
#405 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2014 - 10:10
A polecasz jakieś inne na pstągowe rzeczki, które się nie dziurawią tak łatwo?
Grube, czarne stomile
- mifek i Gofer2005 lubią to
#406 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2014 - 11:28
Grube, czarne stomile
Też mi się tak zdaje;
#407 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2014 - 12:21
Grube, czarne stomile
po pachy i upał 40stopni i Cie nie ma ]:->
ja nie mam śpiochów (przymierzam się kiedyś), mam spodniobuty z neoprenu 5mm (wyjście na ląd w mokrych i przejście po kilkuset metrów bezcenne dla utraty wagi )
kumpel kupował średniej klasy(nie pamiętam firmy ale zapytam) oddychające śpiochy z USA i sobie chwali a brodzi dużo - kupował na www.cabelas.com, tak że jak się dużo łazi lepiej mieć śpiochy bo są lżejsze i moim zdaniem wygodniejsze
#408 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2014 - 12:44
po pachy i upał 40stopni i Cie nie ma ]:->
Nawet upału być nie musi, żeby jajka na twardo ugotować
Ale pytanie było o wytrzymałe, a nie oddychające
#409 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2014 - 13:42
wiem OT dla luzu
za wiele to i tak nie wniosło ale fakt wystarczy dalsza przebieżka w takim sprzęcie po szyje i jajka trza schłodzić
edit:
kolega zapodał coś do wglądu http://www.taimen.co...o-brodzenia/316
Użytkownik ROOS edytował ten post 25 styczeń 2014 - 12:20
#410 OFFLINE
Napisano 25 styczeń 2014 - 11:33
Ja posiadam wodery Taimen: http://www.taimen.co...9930226/102654
Ogólnie jak używałem je tylko na rzekach pstrągowych to spoko, nic się nie działo, ale jak zacząłem je ciągać po Odrze, lekko przeciekają w dwóch miejscach, ale od czego jest klej i łatki. Buty miałem jaxona - tragedia. Po 2 miesiącach użytkowania odpadła podeszwa filcowa...... Mam teraz Rapale, ale już po roku widzę, że jedna podeszwa filcowa ledwo, ledwo. Podsumowując w podobnej cenie chyba możesz dostać lepsze wodery.
Pozdrawiam
#411 OFFLINE
Napisano 20 luty 2014 - 21:53
Cześć !
Po prawie roku przywołuję wątek woderów. Rok to wiele!
Istotne nowości ? Doświadczenia w stosowaniu opisanych powyżej modeli ? Buble ?
Jak wspomniałem na blogu Kuby (dziękuję za uwagi) jestem w bolesnym okresie przedwyborczym i muszę zdecydować o zakupie butów i woderów.
Szczególnie interesują mnie modele woderów z suwakiem .Czy są szczelne ? Naprawdę wygodniejsze ?
Uwagi dotyczące butów także mnie interesują.
A więc jak mawiał Edward wiadomoktóry-pomożecie ???
Paweł
#412 OFFLINE
Napisano 20 luty 2014 - 22:12
Ciężko coś doradzić nie znając budżetu przewidzianego na "zabawki" .
Co do gaci z zamkiem, to słyszałem (osobiście nigdy nie miałem), że są okej, ale z zamka trzeba korzystać, rozpinać, zapinać, bo w przeciwnym razie zaczyna lać, chodzi konkretnie o visiona. Niby to oczywiste, że jak kupujemy z zamkiem to po to żeby go używać, ale nie każdy to robi. Ja przy wyborze śpiochów kieruję się - gwarancją, jakością, ceną - każde z tych 3 taka sama waga.
Buty też łatwym wyborem nie są, szczególnie decyzja o podeszwie, guma, filc, a jak któraś z tych to kolce, czy bez kolców, kwestia łowisk.
#413 OFFLINE
Napisano 20 luty 2014 - 23:27
#414 OFFLINE
Napisano 21 luty 2014 - 07:57
Rozważam zakup zestawu raczej ze średniej,wyższej półki.
Dotychczas podeszwy moich butów były filcowe,niektóre z kolcami.Czy inne tworzywo jest lepsze ? Buty powinny być lekkie i minimalnie nasiąkać.
No i suwak-ktoś to ostatnio testował? Łowiska to rzeki podobne do Sanu,Bałtyk ze skał,ale i pomorskie moczary.
Proszę o opisanie osobistych doświadczeń,z uwzględnieniem tzw "oddychalności"
#415 OFFLINE
Napisano 21 luty 2014 - 09:50
Paweł - jeśli chodzi o mnie nic się nie zmieniło. Dalej latam w tym samym, a jak ściągam z tyłka po dniu kiszenia zapaszek jak zefirek z kostki WC. Słowem Simms w taniej odsłonie 100% sprawności, jest był jeszcze w tym roku nie sprawdzałem... Lakiery szykowne te same, pełna ergonomia i bezpieczeństwo, górna półka, warte wydanej kasy. Śpiochy od 2008 użytkuję (chyba), jedyny minus to fason, znudził mi się za ten czas...
#416 OFFLINE
Napisano 21 luty 2014 - 11:17
Uzytkuje Simmsy G3 intensywnie od trzech sezonow. Co roku oddaje do serwisu na klejenie. Wyglda na to, ze to moj ostatni rok z tymi woderami, choc moge sie mylic. Jak rozmawialem z gosciem z serwisu przy odbiorze na temat wytrzymalosci, to nie ma cudow, Simmsy ciekna tak samo jak spiochy innych producentow, tylko ze kosztuja wiecej.
#417 OFFLINE
Napisano 21 luty 2014 - 12:54
Osobiście wolę kupić 2 pary gaci ze średniej półki (800-900 zł/szt) niż 1 parę z wysokiej (1600-2000 zł). W moim przypadku sprawdzone 2 pary śpiochów ze średniej półki (z gwarancją producenta na 2 lata) wytrzymają więcej niż jedna para śpiochów z półki wysokiej. Rozchodzi się tutaj o miejsce połowu, czasem łowiąc u mnie na północy więcej chodzę po brzegu niż w wodzie stoję (dojście do rzeki, zwałki, krzaki) - wchodząc i wychodząc na stromy brzeg szwy się naciągają, materiał się przeciera itd. Co innego jak ktoś łowi na Sanie, gdzie autem podjeżdża pod samą rzekę, często stoi po kolana w wodzie, prawie ze stacjonarne. W takim wypadku warto rozejrzeć się za czymś z górnej półki, dobrze oddychającym.
Co do butów: Na pomorze zdecydowanie guma (na błocie/glinie można jeszcze jako tako ustać, na filcu gorzej), no i do tego warto kolce dodać, choć nie jest to konieczne. Na południu zdecydowałbym się na gumę + kolce lub filc + kolce, ale tu nie chcę się wypowiadać, bo za mało tam łowiłem żeby teorie tworzyć .
Ja mam ikony, bez zamka, co prawda krótko bo od września poprzedniego roku - jakieś 20 wyjazdów za sobą mają dopiero, ale są okej. Wygodne, dość pancerne, a no i szybko się brudzą , po jednym wypadzie w nówkach na Łupawskie bagda już takie ładne nie są .
Co do butów, simmsy bądź co bądź są pancerne, ale przez to ciężkie. Może coś z Patagonii lub visiona, ta druga ma ciekawy model Hopper.
#418 OFFLINE
Napisano 21 luty 2014 - 13:20
#419 OFFLINE
Napisano 21 luty 2014 - 14:17
Dodam, że C4 dostajemy z pasem lędźwiowym i pokrowcem do transportu portek i butów
20140113_120534~2.jpg 36,8 KB 23 Ilość pobrań
20140113_121101.jpg 25,48 KB 19 Ilość pobrań
20140113_121026.jpg 46,53 KB 16 Ilość pobrań
- Wojtek B. lubi to
#420 OFFLINE
Napisano 21 luty 2014 - 14:54
Ja zakupiłem Caperlany C4 na ten sezon. Wcześniej obadałem rynek, opinie znajomych i wszystko było na tak, cena śmieszna jak za to co dostajemy do rąk. Wcześniej uzytkowałem hodgmany ktore było czochrane z 6 lat
Dodam, że C4 dostajemy z pasem lędźwiowym i pokrowcem do transportu portek i butów
20140113_120534~2.jpg
20140113_121101.jpg
20140113_121026.jpg
Ja też je nabyłem nie dawno, po pierwszych testach świetne wrażenia zobaczymy jak się sprawdzą w boju.
P.S. Dzięki Wojtek
Użytkownik Lukasz-7 edytował ten post 21 luty 2014 - 14:57
- Wojtek B. lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: śpiochy, wodery
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Spodniobuty Hodgman?Napisany przez Guzu , 12 mar 2017 śpiochy, wodery |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Spodniobuty VisionNapisany przez kalenji84 , 25 lut 2017 śpiochy, wodery |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Neopreny BehrNapisany przez kalenji84 , 21 lut 2017 śpiochy, wodery |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Śpiochy, spodniobuty i buty MikadoNapisany przez aczarny , 14 sty 2014 śpiochy, wodery |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Spodniobuty dla kobietyNapisany przez Eluska , 25 wrz 2016 śpiochy, wodery |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych