Witam.
Takie trochę głupie pytanie ale muszę je zadać ponieważ spotkałem dwie wersje.
Po jakiej stronie dać przelotki w spiningu: po miękkiej czy na kręgosłupie?
Jak Wy to dajecie?
#1 OFFLINE
Napisano 27 styczeń 2012 - 11:41
#2 OFFLINE
Napisano 27 styczeń 2012 - 11:51
Pzdr
Fatso
P.S. Ja po miękkiej
#3 OFFLINE
Napisano 27 styczeń 2012 - 12:07
Łowiło mi się dobrze, lekko ale przeszkadzała mi wyraźna krzywizna blanku, zbrojonego po miekkiej stronie.
Poprosiłem DanielaXR o opinię a w jej następstwie, o przezbrojenie samej szczytówki, po tej twardszej stronie.
Wędka na tym raczej nie straciła i nie zyskała chyba też. Za to ja zyskałem zadowolenie, ze zlikwidowania sztucznego zwisu szczytówki.
#4 ONLINE
Napisano 27 styczeń 2012 - 12:11
Choć różnie ludziska kombinują
- j1001 lubi to
#5 OFFLINE
Napisano 27 styczeń 2012 - 15:24
ostatnio spotkałem się z uzbrojeniem cast'a przez zawodowego rodbuildera z boku kręgosłupa. Jak zadałem pytanie dlaczego właśnie tak to otrzymałem odpowiedź, że to znacznie wpływa na celność rzutów. I co Wy na to?
#6 ONLINE
Napisano 27 styczeń 2012 - 15:27
Tak poważnie to z takim stwierdzeniem jeszcze się nie spotkałem.
- pch2005 lubi to
#7 OFFLINE
Napisano 27 styczeń 2012 - 18:47
**** Dziś będą ważne informacje dla tych, którzy chcą sami uzbroić swoje kije. Ile i jakie przelotki trzeba przymontować do konkretnego blanku opisałem, mam nadzieję wyczerpująco - w poprzednich artykułach. teraz musimy poszukać kręgosłupa. Co to takiego? Każdy blank wygina się mocniej w jedna stronę. Dokładniej - w jedną stronę jest miękki, a w przeciwną sztywny. Wynika to z jego konstrukcji, a w zasadzie ze sposobu nawijania maty węglowej. Odnalezienie owego kręgosłupa jest łatwe. Robimy to tak: na dłoni kładziemy cienszy koniec blanku, a grubszy opieramy o blat stołu. Drugą ręką uginamy blank i obracamy go, jakbyśmy walcowali ciasto. Już po pierwszym obrocie wyczujemy, że blank ugina sie mocniej w jedną stronę. Luk, który powstanie pod naciskiem naszej ręki, będzie od strony słabej. Otóż przelotki najlepiej zakładać po stronie przeciwnej. Robi się to w muchówkach i spiningach, żeby wykorzystać największą moc blanku. ****
Co Wy na to?
#8 OFFLINE
Napisano 27 styczeń 2012 - 19:34
Pzdr,
Fatso
#9 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2012 - 00:52
Jak Wy to dajecie?
Koledzy,
Należy raczej zadać sobie pytanko: nie jak lecz dlaczego?
Wędki zbroimy i po kręgosłupie jak i po miękkiej, zależnie od tego co chcemy osiągnąć. Zwykle (w przemyślanych projektach) kwestię tą rozstrzyga typ łowiska i występujące w niej ryby.
Opcja 1 po miękkiej – wędka jest sztywniejsza/mocniejsza podczas wyrzutu, wolniejsza w zacięciu, bardziej elastyczna podczas holu
opcja2 kręgosłup – miękka podczas wyrzutu, szybsza w zacięciu, sztywniejsza podczas holu.
Przykład:
kij na pstrągi w siurkach opcja 2 – łatwiej łasuje blank, jest bardziej precyzyjna
kij na trocie z plaży opcja 1 – zasięg wyrzutu, lepiej „dodaje” podczas holu
Życzę owocnych przemyśleń.
Pozdrawiam,
Adam
#10 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2012 - 13:03
blanki zbroi się po obu stronach zależnie od metody jak i gatunku czy wręcz łowiska na jakim łowimy,jak robimy kijek na jazia to musimy daleko miotać małymi przynętami-wybieramy wariant z lepszym ładowaniem kija ,ale jeśli łowimy sandacze to ten sam wariant bo musimy się szybko wcinać,nie ma jednej złotej reguły to warunki i gatunki dyktują jak uzbroić kij
#11 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2012 - 14:02
Pzdr,
Fatso
P.S. Jak to dobrze, że jeszcze nie wziąłem się za kij do opadu. Będzie w takim razie upichcony ns twardo
#12 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2012 - 14:54
#13 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2012 - 16:17
Moja odpowiedź, to: dlatego używam dwuczęściowych
Pzdr,
Fatso
Ja bym ten pierwszy wynik uwzględnił, ale ja się nie znam...
#14 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2012 - 20:16
#15 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2012 - 20:29
#16 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2012 - 12:56
Czytając wątek napotkałem terminy, o których słyszę po raz pierwszy. Chociaż z rodbuildingiem mam bardzo nie wiele wspólnego to jednak interesują mnie zagadnienia z nim związane.
Bardzo proszę czy ktoś z Was mógłby wyjaśnić bądź odesłać mnie do informacji o budowie blanku. Mam na myśli kręgosłup i miękką stronę blanku. Są to określenia z którymi spotykam się pierwszy raz.
Dziękuję z góry za pomoc .
Przepraszam, pytanie nie aktualne .Dokopałem się do wiadomości i już wiem więcej .
#17 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2012 - 14:48
A ja Ci odpowiem. Kręgosłup czy też „efekt kręgosłupa” to hipoteza w którą wierzy pewna część ludzi. Wierzą oni, że jeden z kilku efektów kręgosłupa, który możesz znaleźć na blanku jest prawidłowy do usytuowania przelotek. Wierzą oni, że znajdując płaszczyznę, która w danym przypadku badania objawiła się tym, że blank opierając się spoczęciu w innej pozycji, znaleźli jego płaszczyznę największego ugięcia/ najbardziej „miękką”. Wierzą też, że płaszczyzna najsztywniejsza jest zawsze dokładnie po stronie przeciwnej czyli w stosunku 180 stopni. Hipoteza ta stoi w opozycji do hipotezy „najprostszej osi” gdzie znajdujesz definitywnie i ponad wszelką wątpliwość, jedną płaszczyznę najmniejszego ugięcia/ najsztywniejszą i jedną płaszczyznę największego ugięcia/ najbardziej miękką. Hipoteza ta nie zakłada istnienia tych płaszczyzn w korelacji 180 stopni. To określa badanie.
#19 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2012 - 17:12
#20 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2012 - 17:24
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, przelotki
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych