Kupiłem muchówkę daiwa whisker długości 11,3. Jest to kijek jednoreczny. Chciałem sobie dorobić do tego dopalacz na drugą rekę ale nie wiem jak zdjąć metalowy kapsel zaślepiający rękojeść. Pewnie wystarczy to podgrzać ale czy jest to bezpieczne dla kijka. Ostatnio zdemontowałem całą rękojeść z połamanej muchówki wkładając do piekarnika na 200stopni C i pięknie wszystko zeszło. Może macie jakieś sprawdzone sposoby?
#1 OFFLINE
Napisano 04 luty 2010 - 16:38
#2 OFFLINE
Napisano 04 luty 2010 - 20:32
Pozdr
#3 OFFLINE
Napisano 10 luty 2012 - 12:10
Witam serdecznie mam prośbę.
Szukam info itp jak powinno się zbroić wędzisko do różnych much.
Np. sucha co i jak, nimfa itp.
Z góry dzięki
#4 OFFLINE
Napisano 10 luty 2012 - 14:38
Czy chodzi Ci np. o to, że do dolnej nimfy, to o takiej to, a takiej akcji, i takiej to, a takiej długości. W klasie 4, a nie, bo 5, ale przecież 6. A przelotki tylko jednostopkowe, a nie, bo dwustopkowe ...
Znaczy, ossochodzi?
Pzdr,
Fatso
#5 OFFLINE
Napisano 10 luty 2012 - 14:57
Ja mam zapatrywania tylko do kilku wersji:
-ciężka mucha - uchwyt dobrej jakości Salt Water, twardzy korek, double wells ale trochę grubszy niż zazwyczaj się to robi, bardziej coś jak guideline. Przelotki over size, sporo większe niż logika nakazuje, szczególnie wejściowa i następna.
-nimfa - przelotki jednostopkowe, tytany, rekojeśc rezonansowa
Wątek zdecydowanie do przeniesienia do rod bulidingu
#6 OFFLINE
Napisano 10 luty 2012 - 21:56
#7 OFFLINE
Napisano 10 luty 2012 - 22:04
Wędka robi kosmicznie, miałem to w ręce, do nimfy to jest mistrzostwo świata
#8 OFFLINE
Napisano 10 luty 2012 - 22:09
#9 OFFLINE
Napisano 10 luty 2012 - 22:11
jak ktoś śmiga żyłką, to...
No robi to i tyle.
#10 OFFLINE
Napisano 10 luty 2012 - 22:14
Ale to nie muchowanie tylko grunt a piszemy o muchówkach...
#11 OFFLINE
Napisano 11 luty 2012 - 10:44
#12 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2012 - 15:52
Hej
Nadmiar wolnego czasu i niezachęcająca do połowów pogoda, spowodowały, ze wirus czyni spustoszenie.
Tym razem, chciałbym "coś zrobić" z kijem redingtona, który bardzo lubię, ale... chętnie lubiłbym go jeszcze bardziej
Chodzi o przerobienie długiej - 10'6" jednoręcznej muchówki na lekki kij switchowy - czyli program minimum - wydłużenie rękojeści powyżej kołowrotka, tak by ułatwić dwuręczne rzuty i dołożenie poniżej uchwytu najchętniej przedłużonej, krótkiej rekojeści czy dokręcanego "dopalacza" na tyle długiego ze umożliwi swobodny chwyt drugą ręką.
Kij ma odpowiednia akcję, moc i w zasadzie - odpowiednie wszystko.
Nie wiem jednak jak się za to zabrać, jak zdemontować mocno już "znużony życiem" korek, uchwyt, skąd wziąć dokręcany dopalacz i uchwyt na kołowrotek "akomodujacy" go. Ew jakaś przedłużka, w miejsce obecnej, choć ponoć z tym może być problem, ze względu na łatwość złamania blanku w tym miejscu?
Byłaby to ciekawa okazja na nauczenie się wykonywania rękojeści, przed ew pierwszym samodzielnym projektem, nie ukrywam, ze gdyby udało się zachować obecny uchwyt na kołowrotek, byłoby bardzo dobrze - wymienić tylko korek powyżej i dodać dopalacz poniżej.
Obecnie rękojeść wygląda tak:
IMGP9711a.jpg 44,63 KB 92 Ilość pobrań
A chciałbym by wyglądała mniej więcej tak:
4213246191_f45c07b550.jpg 45,97 KB 110 Ilość pobrań
switch-rod-on-black.jpg 11,46 KB 83 Ilość pobrań
I pytanie - jak się za to zabrać?
#13 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2012 - 16:17
Kuba ,a ten dopalacz potrzebny z racji poprawienia akcji kija ,czy nie specjalnie chce Ci sie demontować rekojeść.Pytam bo w dziedzinie muchówek jestem zielony. Moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie aby zdemontować całą rekojeść i zbudować od podstaw ,to o co Ci chodzi.Przelotki przewijać i lakierować już umiesz ,więc potraktuj ostrym nożem korek do gołego blanku, z odpowiednia delikatnością im bliżej blanu.Uchwyt zdemontujesz po uprzednim podgrzaniu opalarką ustawioną na minimum z odległości ok 10cm , ma parzyć w ręke po 3-4sekundach.Jesli uchwyt grafitowy ,to spokojnie go wykorzystasz ,gdyż nie ulegnie zniszczeniu , metalowy zresztą też, robiłem to wielokrotnie i zawsze sie udawało.Aha ,nie zapomnij o rękawicy jak będziesz łapał za gorący uchwyt.
Użytkownik Dąbek 111 edytował ten post 16 grudzień 2012 - 16:17
#14 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2012 - 16:34
Dopalacz pozwala na rzut z obu rąk, w prawej trzymasz na górze, lewa musi mieć za co chwycić
#15 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2012 - 16:42
OK ,paniał.Myslałem,że chodzi o wydłużenie blanku Tym lepiej ,że jest to tylko dodatkowy element korka powyżej uchwytu.Wystarczy zdjąć przelotki i od góry dokleić wytoczony element ,lub jesli nie będzie współgrać ze starym elementem, wykonać całość
#16 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2012 - 16:50
Pomiń ten krok. Sprzedaj go. Kup blank jaki uwarzasz i zrób switcha swoich marzeń.
Użytkownik Krzysiek_W edytował ten post 16 grudzień 2012 - 16:50
#17 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2012 - 17:07
OK ,paniał.Myslałem,że chodzi o wydłużenie blanku Tym lepiej ,że jest to tylko dodatkowy element korka powyżej uchwytu.Wystarczy zdjąć przelotki i od góry dokleić wytoczony element ,lub jesli nie będzie współgrać ze starym elementem, wykonać całość
Jest też, a przynajmniej potrzebuje by był, dodatkowy ponizej - w tym cały problem.
Krzysiek - wiem, to najprostsza opcja, ale ten kij lubię, mam od lat i żal go sprzedać czy się pozbyć...
#18 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2012 - 17:13
Wiem, znam. Jak Ci się chce czytać to tu masz forum :
http://www.rodbuildingforum.com
Zdecydowanie większość zawartości o muchówkach.
#19 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2012 - 23:23
Cześć,
Pozwolę sobie przypomnieć:
http://jerkbait.pl/t...zebudowa-wedki/
Mam nadzieję, że się przyda. Co do wykonania "dopalacza" to:
Zdemontuj obecną "dupkę", dokop się do blanku. Dopasuj tzw. sztukówkę (kawałek rurki, innego blanku lub cokolwiek pasującego) tak by ciasno weszła w blank na kilka centymetrów. Sklej epoksydem. Utnij na finalną długość. Dalej korek, toczenie, etc. Złamać taką konstrukcję jest niezwykle trudno. Wiem z doświadczenia.
Pozdrawiam,
Adam.
- Kuba Standera lubi to
#20 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2012 - 00:45
Super
Jest to odpowiedź na to czego szukałem
Wielkie dzieki!
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, mucha
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
Wędkarz nad wodą →
Fotografia wędkarska i przyrodnicza →
WILD FISH FILM FESTIWAL 2024Napisany przez Wild Fish , 08 wrz 2023 festiwal, filmy wędkarskie i 2 więcej |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →