Ja zabawiłem się ostatnio w małą przeróbkę mojej muchówki i będę próbował dobrać się w końcu do tych rybek. Niestety pierwsze dwa wypady zaowocowały samymi okoniami i jazgarzami, nie liczę płotki złapanej za kapotę...
Wrzucam zdjęcia tego co udało mi się zrobić, ale bez zbliżeń, bo to jest taka prowizorka, że śmiech na sali . Powiem tylko, że to COŚ jest zrobione z wędki muchowej Shakespeare Sigma Fly #3 210cm 4-skład. Zamiast oryginalnego szczytowego segmentu muchowego zrobiłem sobie nowy segment zrobiony z drgającej szczytówki (najczulszej jaką udało mi się dostać). Całość jest składana jak oryginalny segment i mogę wędkę na szybko zarówno rozłożyć, jak i złożyć do oryginalnej tuby. Kołowrotek jest tymczasowo zamontowany na uchwycie z jakiejś wędki teleskopowej i przywiązany nitką do korka. Oczywiście przelotki muchowe zostały- także jak sami widzicie jest to naprawdę wszystko prowizorycznie zrobione, ale jakoś kupy się trzyma . Co nie zmienia faktu, że mormyszka 1g na jakieś 20 metrów poleci...
Mam małą prośbę do tych, którzy łowią białoryb systematycznie. Czy takie ugięcie przy 3g daje szansę na zauważenie brania?
Pytam, ponieważ zastanawiam się, czy jest sens bawić się dalej w przeróbkę i wymienić przelotki na jakieś minimy. Do tego ściągnąć ten korek i uchwyt i zamontować coś normalnego. W sumie nawet nie wiem ile takie coś by wyszło cenowo, bo jestem całkowicie laikiem jeśli chodzi o rodbuilding i byłaby to moja pierwsza w życiu przeróbka.
Czy sobie lepiej odpuścić i kupić Traparę, albo Nextino, co wiąże się z jakimiś tam niemałymi kosztami... No i niestety nie dałoby się ich złożyć do 60cm tuby...
Poza tym wydaje mi się, że lekkie przesztywnienie wyszło, ale w niczym mi to chyba przeszkadzać nie będzie.
003.JPG 68,45 KB
16 Ilość pobrań
005.JPG 66,24 KB
16 Ilość pobrań
010.JPG 68,21 KB
16 Ilość pobrań
015.JPG 66,4 KB
16 Ilość pobrań
030.JPG 68,39 KB
16 Ilość pobrań
060.JPG 68,94 KB
17 Ilość pobrań