#21 OFFLINE
Napisano 19 lipiec 2007 - 19:40
#22 OFFLINE
Napisano 19 lipiec 2007 - 19:43
Uwielbiam łowić tym kijem okonie. Ten z przełomu wieków faktycznie jest nieco niechętny w karku. Aktualny jest nieco łagodniejszy. Pod czterdziestką idzie do 3/4. Jak będziesz na wodzie, załóż Cometa 3 albo Veltica 4. Zabiera te blachy z dna tak jak chcesz, a nie tak, jak na to pozwala wędka. Myślę, że na pstrąga za słaby w dole. Ma tylko 10 lb. Również uważam, że dla tych plugawych i kosmicznych jest absolutnie niedościgniony.
Pozdrawiam,
Irek
#23 OFFLINE
Napisano 19 lipiec 2007 - 20:45
Pozdrawiam Łukasz
#24 OFFLINE
Napisano 19 lipiec 2007 - 21:21
Szybka akcja, progresywne ugięcie na okonia - trudno się nie zgodzic, zwłaszcza z tym drugim. Tylko czy to musi oznaczać krotki blank typu spin-jig?
Tutaj na wstępnie pewne założenie: okonie można łowić różnie: można na woblery, można na obrotówki, można na jigi. Można na żyłę i na plecionkę. Z ręki i z trollingu - jednym kijem w równie dobrym stopniu trudno będzie pewnie to wszystko obleciec, chociaz byc moze nie jest to niemożliwe...
Mnie zatem interesuje aspekt następujacy - łowimy z opadu na lekkiego jiga. Nie będę wchodził w dyskusję na żyłkę czy na cienką plecionkę - ja nie potrafię łowić z opadu na żyłkę (niestety) choć spotkalem się z poważnymi opiniami że miękkość zestawu którą się w ten sposób uzyskuje wyraźnie wpływa na zwiększenie ilości bran w okresie słabego żerowania.
Skupmy się jednak na kontroli pracy przynęty. Załóżmy że nasz jig jest lekki, ma 3 gramy. Pytanie czy jest możliwe poczucie łupnięcia takiego koguta o dno na gryfie wędziska - wydaje mi się że będzie to bardzo, bardzo trudne. Zwłaszcza jeśli dno nie będzie wybitnie twarde. Zakładam łowienie w idealnych warunkach atmosferycznych przy tej gramaturze przynęty, oczywiście. To co będzie możliwe do poczucia natomiast, na blanku, to pewne odprężenie rozluźnienie zestawu w momencie kontaktu przynety z dnem. Nie mówię tutaj o obserwacji linki celowo, bo skupiamy się na blanku. Również nie mówię o obserwacji szczytówki, bo zostanie pogonionych przez silną grupę antywlkejankową I teraz pytanie drugie - na jakim blanku będziemy w stanie lepiej poczuc to zejście napięcia? Wydaje mi się że na blanku bardziej elastycznym - czyli z reguły nieco dłuższym... A może krókim - ale szklaczku, na ten przykład?
Liczę na polemikę
Pozdrawiam
#25 OFFLINE
Napisano 19 lipiec 2007 - 21:24
Ordynarną kichę wyśmieję zawsze ..
@ Irku
Owo 993 F nieżle komponuje się z moim wyobrażeniem kija precyzyjnego , celnego i lekkiego zarazem . Różnymi kijami pstrągi łowię , ale ten pewnie będzie tym ulubionym ..
- Bolesław lubi to
#26 OFFLINE
Napisano 19 lipiec 2007 - 21:39
Wydawało mi się ,że szukamy blanku do łowienia z łodzi jig + obrotówka. Jak dla mnie dł 6'6 starczy(nawet w wielu przypadkach z brzegu) jak ktoś woli to spin jig występuje też w dł 7 '. W 90 % łowię na żyłkę i to grubą 0,20 - 0,25. Nie bez powodu napisałem też ,że łowię na 6 kiji. Nie oznacza to ,że bez takiej ilości ani rusz. Ale trzeba brać pod uwagę przynęte ,typ prowadzenia , łowisko. Okoń siada na przynęte i wtedy się go tnie. A żeby dobrze usiadł potrzebna jest prowokacja do ataku. Zrobisz to wędziskiem gdzie w 100% kontrolujesz ruch jiga - lub innej przynęty. Potencjalna ofiara okonia raz zasuwa jak rakieta innym razem miga w toni , lub pełza po dnie. Jak wstrzelisz się w prędkość i typ poruszania to masz połowę sukcesu. Dlatego wybrał bym spin jiga -jest szybki ale w miarę ustępliwy, informuje też świetnie o zmianie naprężenia linki . przy łowieniu z brzegu doszły by inne typy.
Pozdrawiam Łukasz
#27 OFFLINE
Napisano 19 lipiec 2007 - 21:48
informuje też świetnie o zmianie naprężenia linki
właśnie to jest esencja mojego pytania, czy blank bardziej elastyczny, który opadający jig będzie w stanie głębiej napiąć, nie będzie wyraźniej odskakiwał ? Zdaje sobie sprawe oczywiscie ze ta jedna cecha nie przesadza niczego...
Pozdrawiam
#28 OFFLINE
Napisano 19 lipiec 2007 - 21:55
Pozdrawiam Łukasz
#29 OFFLINE
Napisano 19 lipiec 2007 - 22:10
#30 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2007 - 08:08
Hot shot jest dla tych plugawych , komicznych imitacji niedoścignionym wzorem .
Ja uwazam, ze o hot shotach za malo sie mowi, w stosunku do tego, co soba reprezentuja. Zwlaszzca w tym kraju gdzie, zeby zlowic cokolwiek trzeba stosowac naprzemiennie rozne techniki
Gumo
#31 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2007 - 08:23
Zamiast srodowiskowego stereotypu masz możliwość wyboru .
Lekki szklak pojawił się jako naturalne dopełnienie mocy /niemocy?/ typu 3/16 . Na przedzimiu i zimą jest nieoceniony na okonie . Idealnie trafia w tempo . A teraz próbuję łowić nim białe tałatajstwo..
- Bolesław lubi to
#32 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2007 - 08:41
Lekki szklak pojawił się jako naturalne dopełnienie mocy /niemocy?/ typu 3/16 .
No właśnie Sławku, trafiłeś w punkt, bo dlaczego w ogóle tak drążę ten odgrzany przez Ciebie wątek - mam takie wrażenie, że do naprawdę lekkiego jiga - wspomniane przez Ciebie 3/16 , a nawet niżej, powiedzmy 1/8 , te wszystkie świetne typowe blanki jigowe są po prostu odrobinę za mocne... I teraz pytanie, czy jest tu normalna spinningowa alternatywa dla wklejanki która tak spostponowałeś ożywiając starą dyskusję
Może delikatny szklaczek jak wspominasz, a może jakiś jaziowiec nie w typowej rzecznej długości, a może najdelikatniejszy IP - taki co ulegnie nieco wiekszemu paprochowi podczas opadu i wróci ja paproch się zatrzyma...
że 6 kijów to jedynie słuszny kierunek przekonywac mnie nie trzeba
#33 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2007 - 10:01
Jakbym miał wybrać blank paprochowy to był by to is701 lub delikatny bs seekera. Jak ma być uniwersalnie w jednym kawałku to stawiam na spin jiga o mocy 1.
Ps. Na spijigu o mocy jeden spokojnie można , skutecznie zaciąć i wyholować nawet małe okonie .Czym jest on dłuższ tym szczytówka delikatniejsza. Ja na swoich łowiskach najczęściej używam mocy 2 w dł 6'6.
Pozdrawiam Łukasz
#34 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2007 - 10:13
#35 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2007 - 10:14
pozd JW
#36 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2007 - 10:18
#37 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2007 - 10:23
Jedną z moich aktualnych wędek będzie muchówka shx w klasie 8 - właściwie to narazie balnk , który ma zastąpić moje stare 9 stopowe cascade. Najczęściej używam tego blanku do bardzo długich rzutów , przy silnym nadmorskim wietrze , szczególnie na jesień. Akcja i długość kija ładnie wybiera luz linki(plecionki) i daje mi lepszy kontakt z przynętą . Używam go głównie do technik typu boczny trok. W tym roku więcej uwagi chce poświęcić ATCVP702 - będzie fajny dropshot
Pozdrawiam Łukasz
#38 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2007 - 10:29
Skoro te ryby zawsze dobrze reagują na
w przypadku okonia termin zawsze uważam za ryzykowny
#39 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2007 - 10:39
Skoro te ryby zawsze dobrze reagują na
[/quote]
w przypadku okonia termin zawsze uważam za ryzykowny
[/quote]
Friko, był czas, że łowiłem tylko okonie. Ten okres to prawie 2 pełne sezony. Nigdy na żadnym odwiedzanym przeze mnie łowisku nie stwierdziłem, zeby konieczne było stosowanie paprochów. Dla mnie paproch to przyneta poniżej 3cm albo wiróweczka 0 lub nawet 00. Jeśli okonie żerowały to brały dobrze na większe przynety , a jak nie to niczym skusić sie ich nie dało. Sprawa ma tez inny wymiar. Głebokośc na jakiej jestesmy wstanie prowadzić nasz wabik. Nie wiem jak na Mazowszu, ale w WLKP czy suwalszczyżnie okonie stoją raczej na głebszej wodzie, co wymusza stosowanie cięzszych wabików. Jedyny sposób sprowadzenie microgumki na głebokośc to trok. Ake moim zdaniem łowinie bocznym trokiem ponizej 5-6m jest mało efektywne, dożo lepiej spisuje sie zwykły opad. ponad 40 cm okoń potrafi nieżle harcować nawet na kiju 12 lbs.
pozd Jw
#40 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2007 - 13:18
po mniejsze przynęty nie sięgam, bo obce jest mi punktowanie na zawodach.
Jerzy pokusisz się o podanie Twojej prywatnej listy pięciu najłowniejszych przynęt na okonie jeziorowe?
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: okoń, blank
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
HM MatrycNapisany przez Matryc , 05 wrz 2023 jaż, kleń, pstrąg, hand made i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Budżetowe lekkie łowienie - okonie, białoryb i wrocławski niewymiarowy szczupak ;)Napisany przez Andżej , 03 sty 2022 spinning, xul, okoń, wędka i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych