Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Serwisowanie kołowrotków Shimano

serwis kołowrotek

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3184 odpowiedzi w tym temacie

#181 OFFLINE   asafa

asafa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów
  • LokalizacjaTarnów
  • Imię:Tomek

Napisano 16 luty 2016 - 09:44

Wtrącę sie moze nie na temat ale jak czytam takie bzdury, to czasami nie wiem czy zacząć sie śmiać czy załamać... W tym serwisie Fiata to chyba kanapki robiles, co? Bo gadasz tak totalne bzdury, ze ręce opadają... Skoro pracowałeś ponoć w serwisie Fiata, to zapewne wiesz, co to jest autoryzacja serwisu? Zapewne rowniez wiesz, jakie koszta sa z tym związane? Jakie sa koszta eksploatacji i opłat pomieszczeń i duzej ilości pracownikow, jakie sa ceny specjalistycznych narzędzi i oprogramowanie komputerów serwisowych, oryginalne części i akcesoria kupowane jedynie od wyłącznego importera Fiat Polska z Bielska? Do tego koszta związane ze szkoleniami mechaników i doradców, regularne serwisy wszystkich urządzeń i maszyn w serwisie. Do tego wszystkiego dochodzi reklama i marketing, aby sciągnąć klienta do serwisu. To wszystko generuje bardzo duze koszta, które musza sie zwrócić. Stad cena roboczogodziny w autoryzowanym serwisie samochodowym jest znacznie wyższa niz w garażu pana Mietka, który nie musi sie doszkalać (bo jest tak zajebisty, ze wszystko potrafi), nie musi płacić pracownikom (bo ma jednego czy dwóch blacharzo-lakierniko-mechaniko-spawaczo-monterów), nie musi stosować procedur i schematów napraw (utnie szlifierka, przyklei na superglue i skręci sznurkiem), nie musi wzywać serwisu do specjalistycznych maszyn i komputerów (bo ich nie ma), nie musi kupować oryginalnych części (bo jedzie na tanich zamiennikach). I kasuje 1/5 tego co ASO. I przez to jest przecież taki zajebisty!

Polecam jechać do Pana Mietka np ustawić geometrię po wymianie zawieszenia albo wgrać nowe sterowniki oprogramowania nawigacji. Pan Mietek na pewno zrobi to idealnie ;) Swietnie na pewno ustawi czasy wtrysków, jak rowniez wyważy odpowiednio koło po zmianie opony ;)

Ale co tam, ja tylko od 11 lat sprzedaje nowe auta, a nie je naprawiam ;)

Wiec przestań pieprzyć o porównaniach pana Mietka i ASO, bo nie masz o tym zielonego pojęcia. Rozkręcaj dalej Zaubery z zamkniętymi oczami i najlepiej sie nie udzielaj w tego typu kwestiach i porównaniach.

Akurat w tym przypadku kompletnie nie zgadzam się z tym co piszesz. Przede wszystkim nie zgadzam się z szufladkowaniem "Mietka" i wrzucaniem go do jednego wora z partaczami. A dlaczego od razu założenie, że ten Mietek taką amatorkę odwala? Znaleźć mechanika, który naprawdę zna się na rzeczy, to nie lada sztuka, ale uwierz są tacy, przy których ASO z tymi ich super hiper nowoczesnymi urządzeniami często wysiada. Dlaczego? Bo oprócz tego całego wyposażenia, wysokich standardów, procedur, trzeba mieć do tego tzw. "dryg". To tak jak programowanie w C++ :D Jeden nie czai bazy kompletnie, drugi coś załapie, prosty programik napisze, podpierając się książkami, podręcznikami, schematami a trzeci usłyszy "rejestrator trasy" i w głowie kłębią się już myśli i pomysły jak to ugryźć. 

PS. Niestety nie pracuje w ASO, nie sprzedaje też samochodów, ale jeżdżę nimi, rozmawiam z ludźmi, wymieniam doświadczenia, opinie, oddaje samochód czasem do naprawy, miałem styczność z ASO i "garażowym Mietkiem", który "czai bazę" i na tej podstawie mam wyrobioną opinię na ten temat :)

• granvorka lubi to

#182 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 16 luty 2016 - 09:57

no ja zodiakalny Byk.

hahaha to mega uparty  :lol:

• kaziu1976 lubi to

#183 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2306 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 16 luty 2016 - 10:52

Skoro temat zszedl z shimano na ogolny o serwisie to postaram sie w najblizszym czasie otworzyc swojego Spro Passiona ktorego uzywam do odległościówki a ktorego oddałem w maju do jednego "kolegi" z jerka do smarowania. Obawiam sie ze fotka bedzie drastyczna bo po jednym wypadzie mlynek odłożylem do szafy ...a "kolega " kase odesłał i stwierdził ze młynek totalnie zajechany he he. A ja go w lutym kupilem i tak naprawde od razu oddalem do smarowani. W sumie nie wiem czego sie spodziewalem ale napewno nie tago co sie z nim stało..

#184 OFFLINE   Hunter_pike

Hunter_pike

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1852 postów
  • LokalizacjaSieradz
  • Imię:Przemo

Napisano 16 luty 2016 - 11:21

Przemo przyślij go skoro i tak leży.  ;)

#185 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2306 postów

Napisano 16 luty 2016 - 11:34

"odpoczywam" do konca tyg jak ci pisalem i chyba z nudow sam sie za niego wezme... Jak Passionek dostanie po zębach Molkotem 1502 to mu wszystkie bóle miną he he :-)

Użytkownik przemow edytował ten post 16 luty 2016 - 11:54

#186 OFFLINE   Pawgas

Pawgas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 782 postów
  • LokalizacjaBerlin/Szczecin
  • Imię:Paweł

Napisano 16 luty 2016 - 12:46

Wracając do tematu dziś jadę odstawić swojego Biomka do serwisu shimano choć na dzisiejszym trociowaniu zaczął pracować już lepiej - bez stuków. Nie wiem co o tym myśleć. Niech posmarują i będzie git.

#187 OFFLINE   busz231

busz231

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1967 postów
  • LokalizacjaChoszczno

Napisano 16 luty 2016 - 14:23

nie do końca przesmarują.kolega wysłał rarka fa to mu łożysko wkleili na amen i pinion już nerozbieralny się stał.

• Guzu lubi to

#188 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2306 postów

Napisano 16 luty 2016 - 15:12

To niech zaplniczka delikatnie podgrzeje i rozlozy . W najgorszym wypadku lozysko wymieni. Oni tych czeronych montazowek uzywaja i 150stopni potrzeba do rozklejenia. Chyba oporowki nie wkleili ....tylko to wyzej. Tylko z tym grzaniem to ostoznie. Robia tak samo jak lozysko ma luz w obudowie/gnieździe

#189 OFFLINE   Pawgas

Pawgas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 782 postów

Napisano 16 luty 2016 - 21:49

No więc oddałem w sklepie (Moritz) Biomka na gwarancję. Pan zapytał ile razy byłem na rybach i jak usłyszał że ok 8 to zmartwiony stwierdził że niestety nie może dać mi drugiego z półki i będzie musiał go wysłać do serwisu. Serwis z którym Moritz współpracuje znajduje się w Holandii i trwa do 6 tygodnii. Tak więc lekko długo ale mam czym łowić a chciałem też sprawdzić jaki będzie skutek. Nie do końca go zrozumiałem gdy pytałem czy można oddać go też do jednego z serwisów shimano który znajdzie się m. in. w Berlinie. Podjade tam w wolnej chwili i zapytam.
  • russian80 lubi to

#190 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 17 luty 2016 - 17:28

No więc oddałem w sklepie (Moritz) Biomka na gwarancję. Pan zapytał ile razy byłem na rybach i jak usłyszał że ok 8 to zmartwiony stwierdził że niestety nie może dać mi drugiego z półki i będzie musiał go wysłać do serwisu. Serwis z którym Moritz współpracuje znajduje się w Holandii i trwa do 6 tygodnii. Tak więc lekko długo ale mam czym łowić a chciałem też sprawdzić jaki będzie skutek. Nie do końca go zrozumiałem gdy pytałem czy można oddać go też do jednego z serwisów shimano który znajdzie się m. in. w Berlinie. Podjade tam w wolnej chwili i zapytam.

Nie wnikajac w piramide dystrybucyjna Shimano napisze tylko :

kolowrotek idzie do Holandii, bo ceny, ktora ma wspomniany przez Ciebie sklep w Niemczech wynikaja z faktu, ze towar biora bezposrednio od dystrybutra na Europe. A ten miesci sie wlasnie w Holandii.

Takze kolowrotek wraca skad przybyl :)

#191 OFFLINE   busz231

busz231

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1967 postów
  • LokalizacjaChoszczno

Napisano 17 luty 2016 - 20:41

jedyny plus że krajowy serwisant nie poskleja kołowrota.

z tym grzaniem to nawet nie będę koledze wspominał.te ci4 to pewnie jakaś odmiana plastyku i może tego nie przeżyć.

#192 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2306 postów

Napisano 17 luty 2016 - 21:41

jedyny plus że krajowy serwisant nie poskleja kołowrota.

z tym grzaniem to nawet nie będę koledze wspominał.te ci4 to pewnie jakaś odmiana plastyku i może tego nie przeżyć.

Nie pamiętam co to był za model shimaniaka. Kolega podgrzewał  a ja ze śrubokrętem podwadzałem żeby szybko je wyciąnąć:-)  Przeciez nie bedziesz 5 min tego grzał . Nic sie nie stało. Młynek hula dalej  nic mu nie jest. Jak innym sposobem? a zresztą pomysł podrzucony przez jednego serwisanta z forum.

#193 OFFLINE   busz231

busz231

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1967 postów
  • LokalizacjaChoszczno

Napisano 17 luty 2016 - 22:43

nie chodzi o sposób tylko o fakt-porażka totalna.

poza tym nie ma sensu wyjmować skoro łożysko jest ok.

#194 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2306 postów

Napisano 17 luty 2016 - 22:51

nie chodzi o sposób tylko o fakt-porażka totalna.

poza tym nie ma sensu wyjmować skoro łożysko jest ok.

Zachciało sie smarowania....

#195 OFFLINE   busz231

busz231

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1967 postów
  • LokalizacjaChoszczno

Napisano 17 luty 2016 - 23:14

coś w nim stukało więc poszedł na gwarancji,po testach okazało się że dalej nie gra a gwarancja się skończyła i trafił do mnie.

#196 OFFLINE   Pawgas

Pawgas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 782 postów

Napisano 18 luty 2016 - 12:47

Nie wnikajac w piramide dystrybucyjna Shimano napisze tylko :

kolowrotek idzie do Holandii, bo ceny, ktora ma wspomniany przez Ciebie sklep w Niemczech wynikaja z faktu, ze towar biora bezposrednio od dystrybutra na Europe. A ten miesci sie wlasnie w Holandii.
Takze kolowrotek wraca skad przybyl :)

To wiem ale pytanie czy mogę oddać go do serwisu niemieckiego bo jednak w niemczech został kupiony.

#197 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 18 luty 2016 - 12:48

To wiem ale pytanie czy mogę oddać go do serwisu niemieckiego bo jednak w niemczech został kupiony.

No wlasnie dlatego.
Oni ich nie kupuja w De.
Wiec gdzie mieliby oddac ? :)

#198 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 18 luty 2016 - 12:49

Poza tym strona dla Ciebie jest sklep.
Gdzie oni oddaja to ich sprawa.
Moga slac na Malediwy.
Maja dotrzymac termini I oddac sprawny towar

#199 OFFLINE   Pawgas

Pawgas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 782 postów

Napisano 18 luty 2016 - 15:29

Mam nadzieję że będzie sprawny. Jak oddawalem to czekały też do wysyłki wszelkiej maści Twin Powery, Vanquishe i Sustainy więc towarzystwo nie najgorsze :-)

#200 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 18 luty 2016 - 17:35

Mam nadzieję że będzie sprawny. Jak oddawalem to czekały też do wysyłki wszelkiej maści Twin Powery, Vanquishe i Sustainy więc towarzystwo nie najgorsze :-)

Stellek nie było? :)

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: serwis, kołowrotek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych