Uniwersalna szczupakowka - okolo 2.7m, cw do 35g
#1 OFFLINE
Napisano 11 luty 2007 - 23:23
Potrzebuję waszej pomocy, a mianowicie chciał bym uzbroić sobie jakiś blank w pracowni FC tylko mam mały problem z wyborem odpowiedniego blanku. Mam już pewien typ, ale że nigdy nie miałem klasowego kijka w ręku więc może mój wybór nie jest najlepszy. Moim typem jest Talon 8'6MHF2 z grafitu ITM lub VI+, biorę również pod uwagę blank COMPOSITE DEVELOPMENTS z serii Royal (BLCJWPIKEM296 lub BLCJWPIKEM2108)ale niestety nie znalazłem żadnych opinii na jego temat.
Może ktoś z Szanownych Forumowiczów spotkał się z takim blankiem.
A może wziąść Talon-a 8'6MXF2 z w grafitu VI+ może ze względu na mniejszą modułowość będzie miał głębsze ugięcie i po zacięciu ryby kij będzie ładnie ją trzymał? Jeszcze nie wiem czy będę łowił żyłką czy plecionką, do tej pory była to żyłka.
Do wędeczki zamierzam zastosować resonance grip, ponieważ najważniejsza rzeczą w tym kiju ma być czucie przynęty.
Kij będzie używany do połowu szczupaka (w 70%), sandacza (w 15%), bolenia (w 15%).
Rodzaje przynęt: obrotówki nr.2 i 3 long, obrotówki nr.3 i 4 z normalną paletką, wahadłówki 10 do 20 gram, woblery 5 do 10 cm, kopyta i twistery na główkach 5 do 20 gram.
Miejscem połowu będzie rzeka Odra (okolice Głogowa) ze sporą ilością główek.
Mam nadzieję że to nie za duży rozrzut przynęt oraz rybek.
Proszę o pomoc (opinie na temat wybranego blanku) posiadaczy takich wędek. Na kijka mam do wydania około 1300 zł.
Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam bagi_glogow
P.S. bardzo mi się podoba wasze Forum, myślę że najlepsze w tej dziedzinie.
#2 OFFLINE
Napisano 11 luty 2007 - 23:30
#3 OFFLINE
Napisano 11 luty 2007 - 23:36
pozdro hasior
#4 OFFLINE
Napisano 12 luty 2007 - 07:30
cieszę się że w końcu zdecydowałeś się napisać. Mam nadzieję iż w pomoc dla Ciebie włączy się Irek Matuszewski, który oba wymienione przez Ciebie blanki zna jak nikt.
Mógłbyś przybliżyć który blank z serii Royal miałeś na myśli?
Słowo o przynętach. Obrotówkę typu Comet czy Aglia nr 4 od woblerka 5cm dzieli pewna przepasc, zwłaszcza w warunkach rzecznych. Rozumiem że jeżeli chodiz o te duże obrotówki to zamierzasz nimi łowić wyłącznie na stojącej wodzie, np w zastoiskach na klatkach?
Pozdrawiam
#5 OFFLINE
Napisano 12 luty 2007 - 07:53
Pozdrawiam bagi_glogow
#6 OFFLINE
Napisano 12 luty 2007 - 08:05
Nie x-fast tylko fast, albo mod-fast. To juz kwestia preferencji.
Jest taki pike z serii Royal w Cedekach. Jest kilka Talonow takich.
Guzu
#7 OFFLINE
Napisano 12 luty 2007 - 08:24
Pozdrawiam bagi_glogow
#8 OFFLINE
Napisano 12 luty 2007 - 08:34
Ale bedac w tym roku nad Odra co najmniej raz błogosławiłem długość swojego spinningu, który obrotówkę typu long w wielkosci 1+ pozwolił mi posłać na środek klatki. Kijkiem 210 tego bym nie zrobil wymieniona przyneta, a ciezszej przynety bym nie poprowadzil odpowiednio, bo klatka byla plytka. Tak ze nawet nad Odra dluzsza wedka czasami sie przydaje. Choc na pewno nie jest to sprzet najwygodniejszy i najbardziej optymalby z punktu widzenia czucia przynety. Wydaje mi sie ze dlugosci 8'6-9'0 na Odre to jest rozsadny kompromis.
Osobiscie na wygode lowienie w moim przypadku przeklada sie dobre wywazenie wedki. Jezeli nie lowisz z nadgrastka (a raczej nie, bo nie szukasz kleniowca w koncu), to proponowalbym zastosowac dlugi dolnik, powyzej 30 cm w dol od kolowrotka, w celu lepszego wywazenia kija.
#9 OFFLINE
Napisano 12 luty 2007 - 10:17
Witam Administrację i Użytkowników tego Forum.
Witam Ciebie serdecznie! Życzę przyjemności w wymianie doświadczeń.
Pozdrawiam
Remek
#10 OFFLINE
Napisano 12 luty 2007 - 14:16
#11 OFFLINE
Napisano 12 luty 2007 - 19:07
@bagi_glogow, analizując Twoje potrzeby i rozpiętość przynęt sądzę, że potrzebna będzie wędka o średnim ugięciu, ale szybka. Idealnie pasującym blankiem będzie moim zdaniem Talon 86MHF2 z ITM. Wędka na tym blanku pozwoli na operowanie nawet 5 cm woblerem i spokojnie zniesie traktowanie 20 gramową główką z kopytem czy Longiem 3. Pod szczupaka czy bolenia będzie idealny, na sandacza będzie trochę miękko. Trzeba będzie nadrabiać szerszym i mocniejszym zacięciem. Nie ma wędzisk uniwersalnych.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
#12 OFFLINE
Napisano 12 luty 2007 - 19:53
Pozdrawiam dziękuję za fachowe porady.
#13 OFFLINE
Napisano 12 luty 2007 - 20:11
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
#14 OFFLINE
Napisano 12 luty 2007 - 20:17
Pozdrawiam
#15 OFFLINE
Napisano 14 luty 2007 - 14:01
rozumiem, że do tej pory łowiłeś kijkami krótkimi ( 2,1 m). Napisałeś,że łowiło Ci się fajnie - rozumiem też lubię taką długość. Więc dlaczego zmiana ? pytam - bo przecież na świecie właśnie kije krótsze mają najlepsze konstrukcje a i firm mnogość.
#16 OFFLINE
Napisano 14 luty 2007 - 14:41
Pozdrawiam
#17 OFFLINE
Napisano 14 luty 2007 - 14:47
#18 OFFLINE
Napisano 14 luty 2007 - 18:08
Zalety krótkiego kija na łódce są nie do przecenienia . Jednak brzeg większej wody , utrudniony dostęp to raczej domena kijów dłuższych . 8'0 , 9'0 to średniaki , dobra długość /jak dla mnie / to min. 10'6 . Tu już wyrażnie widać korzyść z centymetrów przed uchwytem .
W europejskim modelu , wtórnym do amerykańskiego , tę modyfikację długości mocno widać . Lokalna specyfika ..
#19 OFFLINE
Napisano 15 luty 2007 - 10:36
nie każdy długi będzie dalekosiężny. Dobra konstrukcja, da pewne możliwości.
A co z kiepskimi długimi modelami ?
#20 OFFLINE
Napisano 15 luty 2007 - 12:54
No i kilka innych .
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank, szczupak
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Szukam długiego blanku pod letnie pstrągi na jigiNapisany przez kmiasko , 01 gru 2024 pstrąg, hot shot, jig, blank |
|
|
||
|
Wędkarz nad wodą →
Wieści znad wody →
Szwecja vs Rugia vs ResztaNapisany przez janekmarczyk , 27 mar 2023 szwecja, szkiery, rugia, spinning i 1 więcej |
|
|
|
Wędkarz nad wodą →
Wieści znad wody →
Szczupaki 2023Napisany przez AdamCh , 09 sty 2023 szczupak |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych