przeczytalem tu i tam o takiej wedce, napiszcie wiecej?
#1 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2007 - 21:41
#2 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2007 - 22:23
Pozdrawiam
#3 OFFLINE
Napisano 05 maj 2007 - 15:18
szukam rozwiazania jednoczesciowego o dlugosci 2.10, pod kolowrotek ze stala szpula, chcialbym zeby wedka byla troche mocniejsza niz st.croix premier PS70MLF
jakies pomysly?
#4 OFFLINE
Napisano 05 maj 2007 - 20:42
#5 OFFLINE
Napisano 07 maj 2007 - 05:06
#6 OFFLINE
Napisano 07 maj 2007 - 09:43
Pozdrawiam
Remek
#7 OFFLINE
Napisano 07 maj 2007 - 18:14
tak, lowilem na probe, ale to jeszcze nie ta pora roku
#8 OFFLINE
Napisano 07 maj 2007 - 18:55
rozwazam ... jak zwykle bedzie to trwalo ... zbudowanie wedki spiningowej, docelowe ryby to pstrag i klen, powinna byc zarowno dobra do polowu w rzekach jak i wodzie stojacej
szukam rozwiazania jednoczesciowego o dlugosci 2.10, pod kolowrotek ze stala szpula, chcialbym zeby wedka byla troche mocniejsza niz st.croix premier PS70MLF
jakies pomysly?
Pitt to może jak ma być mocniejsza i jak sadze lepsza to spróbój z 5S70MF(ES70MF). Sam jestem ciekawy co by wyszło.
pozd JW
#9 OFFLINE
Napisano 11 maj 2007 - 20:43
A ty na co chcesz łowić - na wobki i obrotki czy na jigi?
I nie ma tu znaczenia jaką rybę chcesz złowić pstrąga czy inną ale wędkę trzeba dobrac do przynęty.
CezaryF
#10 OFFLINE
Napisano 25 czerwiec 2007 - 20:08
znacie blanki o podobnej charakterystyce?
#11 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2007 - 09:01
Pytanie:
Czy to dobry wybór spinningu na letniego pstrąga?
Brodzenie, przynety - głównie obrotówki nr 1-3.
Rzuty pod prąd i prostopadłe do prądu rzeki.
A może Wasze inne propozycje, w tym właśnie kierunku, okażą się ciekawsze?
#12 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2007 - 13:38
macałem as66lf2, również z przeznaczeniem na pstrągi. kijek pod delikatne łowienie na małe wobki i jigi 5g. nic ciężej raczej. i raczej woda stojąca. bardziej okonki niż pstrągi z rzeki. skończyło się wizytą w pracowni rodmas
#13 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2007 - 20:04
AVS70MLF2, AVS76MLXF2 - to juz jest to . Znakomite konstrukcje.
#14 OFFLINE
Napisano 13 wrzesień 2007 - 07:44
To jakieś nowinki St.Croix?
#15 OFFLINE
Napisano 12 luty 2008 - 20:53
Chcę zlecić budowę moich pierwszych wędzisk składanych na zamówienie wysłałem pytania do pracowni i jak na razie odpowiedział tylko Pan Matuszewski. Proponuje mi kije zbudowane na bazie blanków Batson. Rozmawiałem z użytkownikami tych kijów i mimo pochlebnych opinii mówili o częstym ich łamaniu, o wręcz papierowej konstrukcji ścianki.Wiem, że wśród Was jest wielu użytkowników różnych konstrukcji może zaproponujecie mi coś ciekawego? Czekam na
propozycje.poniżej przedstawiam wam opis co miałbym tym jeść
Kwota na poniższe wędki: 1500 zł.
1) to kij przeznaczony do połowu pstrągów w dużych rzekach : Dunajec, Raba, Poprad etc.
90% przynęt to woblery o długości 4-7 cm o wadze 4-10 gram, stawiane w silnym prądzie górskich bystrzy.
Stosuje wyłącznie żyłke o srednicy 0,18 - 0,22.
Wielkośc łowionych pstrągów zamyka sie w przedziale 30-45 (wyjatkowo w Szwecji 50, ale woda jest wolniejsza)
Chciałbym aby praca tych woblerów była wyczówalna na kiju dość wyraźnie i żeby blank nie poddawał sie zbytnio podczas prowadzenia wabików pod prąd. Kijem tym łowic bedę dużo , więc musimy sie zaprzyjaźnić na długo. Chciałbym sie zamknąć w kwocie 1000 zł,ale jeśli troszke ja przekroczymy to rozważe.
2) kij do rzucania woblerami 20-55 gramów na szkierach, wędkowanie z łodzi. Długość kija 2,10 - 2,20. Woblery stosowane przezemnie sa głównie sterowcami + kilka jerk'ów. Kij bedę uzywał 2 razy do roku.
Kije pod kołowrotek stałoszpulowy.
Dzięki!
#16 OFFLINE
Napisano 12 luty 2008 - 20:56
Rozmawiałem z użytkownikami tych kijów i mimo pochlebnych opinii mówili o częstym ich łamaniu, o wręcz papierowej konstrukcji ścianki.
A to ciekawe? Mógłbyś napisać bliżej z kim rozmawiałeś i któych modeli Batsona problem dotyczył?
Jeżeli nie spieszy Ci się z budową to radzę trochę poczekać, za miesiąc powinien być na stronie kolejny odcinek z serii rodbuilderzy prezentują - może nawet bedzie o kijkach na pstrągi
#17 OFFLINE
Napisano 12 luty 2008 - 21:03
Dziwne wydaje mi sie stwierdzenie o pekajacych Batsonach. Moje, a mam ich kilka poddawane zostaly duzym przeciazeniom, wyholowaly wiele ryb i jakos nigdy sie o nie nie balem. Potwierdzic moze to Pablom, ktory lapal moim RX8+ do 35 gram przynetami 70 gram a ja obok trzy czesciowym RX6 obslugiwalem 100 gr gume
Ja bym osobiscie polecil CD Blue Rapid 2.70 17 gr. Przepiekny blank, ktory poradzi sobie z najwiekszymi pstragami. Wada to cena ale w 1500 zl sie zmiescisz a warto.
Moge tez polecic gotowe wedki Gatti, ktore niestaty nie przyjely sie u nas. Mozna zamowic po atrakcyjnych cenach bezposrednio u Sando Gattiego. Potrzebowal bys tylko mocniejszy model ok 20 gram.Dostajesz dobrze wykonczona wedka z dozywotnia gwarancja.
Bujo
#18 OFFLINE
Napisano 12 luty 2008 - 21:08
Posiadam IST1143F, ISP843F i ISA1086F.
Pzdr
#19 OFFLINE
Napisano 12 luty 2008 - 21:13
Pzdr
#20 OFFLINE
Napisano 13 luty 2008 - 06:46
Dziwne wydaje mi sie stwierdzenie o pekajacych Batsonach. Moje, a mam ich kilka poddawane zostaly duzym przeciazeniom, wyholowaly wiele ryb i jakos nigdy sie o nie nie balem. Potwierdzic moze to Pablom, ktory lapal moim RX8+ do 35 gram przynetami 70 gram a ja obok trzy czesciowym RX6 obslugiwalem 100 gr gume
Niewiarygodne acz prawdziwe ja swoim batsonom też w kość dałem i nie narzekam
@Dejv, masz w Krakowie pracownie, idz, pomacaj kije, zobaczysz blanki- sam się przekonasz, a i sporo się nauczysz
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: pstrąg, glass, blank
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Top 5-ciu woblerów pod pstrąga :)Napisany przez Livers , 13 gru 2023 pstrąg, woblery i 1 więcej |
|
|
||
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
HM MatrycNapisany przez Matryc , 05 wrz 2023 jaż, kleń, pstrąg, hand made i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych