Witam.
Mam spin na blanku IMB 662 (198 cm 15 LB)poprzedni właściciel zrobił jak dla mnie zbyt krótką rękojeść. Chcę ją przedłużyć.
Mam 13 cm odcinek blanku o takiej samej zbieżności 8 cm wchodzi w blank - 5 cm przedłużenie.
i tu mam pytania:
czy proporcje 8 do 5 cm są prawidłowe ?
czy z dużą siłą wcisnąć w blank ?
czy zabezpieczyć blank główny omotką?
Dzięki

Napisano 28 luty 2010 - 17:56
Napisano 28 luty 2010 - 20:09
wszystko co napisałeś,jest bardzo sensowne,wkładasz w konieć blanku,z zewnatrz zabespieczasz omotką,i jazda.
problemy wiem ze bywały z przedużaniem w wiekszej skali.znam przypadek,gdzie po przedłużeniu blanku kij strzelił na pierwszym wyjeździe.okzazało sie że był zbrojony pod stra dłygośc nie uwzgledniajac zmiany wynikajacej z przedłużki.
w twoim przypadku te pare cm to tylko kwestia dopalacza niczym dokrecany dopalacz w muchówkach
Napisano 28 luty 2010 - 21:52
Napisano 01 marzec 2010 - 09:07
- rafcool lubi to
Napisano 01 marzec 2010 - 14:35
Napisano 01 marzec 2010 - 14:43

Myślę, że wszystko zależy od tego jak bardzo, tzn. w jakim zakresie kolega chce zdemolować kij.
Napisano 01 marzec 2010 - 15:44
Widziałem kiedyś stary kij ANOSA z podobnym patentem - całość trochę ważyła ale powodowała że w zasadzie można było regulowac długość rękojeści.
Napisano 01 marzec 2010 - 15:48
1. współosiowość wędziska i dopalacza,
2. ciężar rozwiązania (bo to krótki i lekki blank – 15lb)
Oba można zweryfikować tylko doświadczalnie

Napisano 01 marzec 2010 - 18:18
zdecydowałem ze wkleję przedłużkę w blank, nawinę omotkę, wkleję korek, i powinno byc OK
pozdrawiam
Napisano 01 marzec 2010 - 18:26
Napisano 01 marzec 2010 - 18:40
Napisano 01 marzec 2010 - 18:46
to proszę o rozwinięcie tego zagadnienia. w jaki sposób to zdjąć.Nie da się, albo zniszczymy korek i uchwyt albo blank
co jeśli np. rękojeść jest na ajkiejś rurze a blank nie jest wpuszczony w całą rękojeść, może być z tym nieco więcej zabawy.
taka zabawa z renowacją chrusta.
Napisano 01 marzec 2010 - 20:16
Napisano 02 marzec 2010 - 00:42

Wiec tak..pojawila mi sie wizja..

Jezeli nie to trzeba kawalek po kawalku wydlubac uchwyt.
Zwlaszcza jezeli ma byc ekonomicznie to dalej bym juz nie rozwalal lecz pomyslal nad jakims przejsciem z gripu na nowy uchwyt tak zeby uzyskac te pozadane pare cm.
Jezeli na tej czesci wedki sa przelotki to trzeba je zdemontowac przed zalozeniem nowego uchwytu i fore (jezeli wedka jest 1cz to mamy prz...

Ja takich rozwiazan nie lubie, zeby byly jakies przedluzki..tutaj wedka ma 15LB i raczej nie bedzie sie zbyt silowo uzywac dolnika i nie powinno to specjalnie przeszkadzac ale...

Gumo
Napisano 02 marzec 2010 - 07:38
Nie da się, albo zniszczymy korek i uchwyt albo blank
Ja bym powiedział inaczej: korek z dolnika zdejmiemy bez problemu. Jeżeli chcemy zdjąć uchwyt i pogodziliśmy się z jego stratą, to możemy go po kawałku wyciąć. Natomiast jeżeli chcemy odzyskać i uchwyt i blank, to trzeba się liczyć ze zniszczeniem blanku – szczególnie jeżeli jest delikatny. Mi się do tej pory udawało, bo zdejmowałem uchwyty z masowej produkcji.
Napisano 02 marzec 2010 - 07:54
na uchwycie mi raczej nie zależy bo zamierzam się go pozbyć.
może jakieś szczegóły na ten temat w jaki sposób Ty to robisz.
mam zamiar rozebrać takiego starego chrusta i korek może udało by się zachować, uchwyt idzie do śmietnika.
Napisano 02 marzec 2010 - 07:58
Generalnie im mniej będziesz używał siły, tym lepiej, bo jest mniejsze ryzyko, że przedobrzysz…
Napisano 20 czerwiec 2010 - 21:32

http://www.rodbuildi...blankextend.pdf
Z jednej strony zachęcający, z drugiej pełen przestróg. Jeśli ktoś z Was z powodzeniem zrobił i działa proszę o spostrzeżenia. Chodziłoby o blank HS9000.
Napisano 15 listopad 2021 - 21:09
Borykam się z problemem za krótkiego dolnika w swojej wędce pstrągowej i chciałbym go przedłużyć. Jak się zabrać za ten temat? Wędka ma dolnik w pełnym korku i myślałem o ścięciu końcówki z korkogumy wklejeniu rurki o mniejszej średnicy i nasunięciu na nią rurki o takiej samej średnicy co blank. Zamotkować miejsce łączenia dla wzmocnienia.
Bedzie to dobry pomysł czytotalnie inaczej się do tego zabrać?
Potrzebuje przedłużyć dolnik o 5-6cm
https://naforum.zapo...73cb12.jpg.html
Użytkownik mestre16 edytował ten post 15 listopad 2021 - 21:24
Napisano 15 listopad 2021 - 21:47
http://jerkbait.pl/t...łużenie-blanku/
http://jerkbait.pl/t...ie-typu-spigot/
http://jerkbait.pl/t...i-porady/page-5
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: TECH, tech-rb, blank
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
ręczne lepienie blanków czyli farmazony w sosie słodko-kwaśnymNapisany przez Friko , 22 mar 2025 ![]() |
|
![]()
|
||
BLANKI
Hand made →
Szukam długiego blanku pod letnie pstrągi na jigiNapisany przez kmiasko , 01 gru 2024 ![]() |
|
![]()
|
||
TECH
Hand made →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
![]()
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
![]()
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
![]()
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0