#61 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2008 - 18:25
#62 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2008 - 18:29
kolego, zgols sie bezposrednio do 'forumowych' robuilderow, szkoda zebys prowadzil monolog
Ok, ale jeśli ktoś jest użytkownikiem tego blanku, lub miał go w łapkach to niech też coś skrobnie na ten temat
#63 ONLINE
Napisano 18 sierpień 2009 - 16:51
Ostatnimi dniami intensywnie myślę nad moim sprzętem. Wynikiem tych przemyśleń jest decyzja - trzeba nabyć nowy patyk
I tu pojawia się problem. Myślę, że będę miał do dyspozycji kwotę do 700 zł, a potrzebny mi następujący kij.
Chodzi o sprzęt na szczupaki i sandacze łowione gumą(moja ulubiona przynęta). Stosuję gumy 7/10 cm. Myślę, że jeśli ma być to sprzęt uniwersalny to kij musi mieć długość 2,4 do 2,6 m, akcję fast bądź x-fast a wyrzut w okolicach 10-35 bądź 10-42. No i chyba najważniejsza rzecz - jeśli ma łowić także sandacze to musi być dosyć czuły.
Przeszukałem już chyba wszystkie możliwe oferty i nie udało mi się odnaleźć blanku, który spełniałby moje wymagania(oczywiście mówię o blanku w odp. cenie, bo biorę pod uwagę blanki do 300 zł). Jedyne seryjne opcje to Team Dragon, nowość na 2009 bądź St Croix Wild River WS86MHF2 jednak ja raczej skłaniałbym się ku wędce z pracowni.
Czy ktoś z Was posiada kij o podobnych parametrach? Jakieś sugestie/propozycje? Z góry dziękuje
#64 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2009 - 11:09
jeżeli 700zł jest limitem cenowym to w tej cenie zostaje Ci albo (i) złożyć kij na blanku Batson Enterprises (powinieneś zmieścić się w budżecie jeżeli nie poszalejsz z komponentami) albo (ii) regularmnie przeglądać dział sprzedam-kupię w którym pojawia się wiele ofert kijów z pracowni z drugiej ręki, często w rewelacyjnych cenach.
Jeżeli chodzi o same wędki szczupakowe / sandaczowe - polecam dwa artykuły na jerkbacie poświęcone takim kijom opublikowane w serii Rodbuilderzy prezentują.
Dodać mogę jeszcze tyle, iż jeżeli miałbym wybierać dla siebie kij do jigowania za szczupakiem / sandaczem to poszedłbym w kierunku wędki zbudowanej na blanku typu hot-shot.
Pozdrawiam
#65 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2009 - 12:39
2 wedki jak nic.
#66 ONLINE
Napisano 21 sierpień 2009 - 17:44
A masz na myśli jakiś konkretny blank? Patrzyłem na szklaki Batsona, w nich znalazłbym taki w odpowiednim cw i długości, jednak mają one akcję mod/fast, no i właśnie nie wiem czy byłaby ona odpowiednia do ewentualnego połowu sandaczy.
CO do Hot Shota, zdaję sobie sprawę, jednak tego typu blank Batsona to jednak wydatek 450 zł.
#67 OFFLINE
Napisano 22 sierpień 2009 - 12:34
Konkretnie? Pewnie szedłbym w kierunku HS 1021 (lżejszy, finezyjniejszy, bardziej uniwersalny) lub HS 1023 (do cięższych zastosowań).
#68 OFFLINE
Napisano 26 sierpień 2009 - 20:25
#69 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2009 - 09:28
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum, mimo tego że śledzę to forum już od dobrych paru miesięcy;-)
Ostatnimi dniami intensywnie myślę nad moim sprzętem. Wynikiem tych przemyśleń jest decyzja - trzeba nabyć nowy patyk
I tu pojawia się problem. Myślę, że będę miał do dyspozycji kwotę do 700 zł, a potrzebny mi następujący kij.
Chodzi o sprzęt na szczupaki i sandacze łowione gumą(moja ulubiona przynęta). Stosuję gumy 7/10 cm. Myślę, że jeśli ma być to sprzęt uniwersalny to kij musi mieć długość 2,4 do 2,6 m, akcję fast bądź x-fast a wyrzut w okolicach 10-35 bądź 10-42. No i chyba najważniejsza rzecz - jeśli ma łowić także sandacze to musi być dosyć czuły.
Przeszukałem już chyba wszystkie możliwe oferty i nie udało mi się odnaleźć blanku, który spełniałby moje wymagania(oczywiście mówię o blanku w odp. cenie, bo biorę pod uwagę blanki do 300 zł). Jedyne seryjne opcje to Team Dragon, nowość na 2009 bądź St Croix Wild River WS86MHF2 jednak ja raczej skłaniałbym się ku wędce z pracowni.
Czy ktoś z Was posiada kij o podobnych parametrach? Jakieś sugestie/propozycje? Z góry dziękuje
Ja łowię wieloma wędkami a moja ulubiona to właśnie Team Dragon 18-42g 2,4m. Idealny blank jak dla mnie pod sandaczowo-szczupakowe gumy, czuła szczytówka i duża moc w dolniku. Jak bym miał sobie zbudować kij w pracowni o podobnych parametrach to chciałbym go mieć na takim samym blanku tylko resztę zrobił bym pod siebie. Łowię tym kijem 3 sezon i nie potrafię sobie wyobrazić mojego łowienia bez tej wędki. Dodam jeszcze, że ta sama seria ale blank 10-35g to już zupełnie coś innego, nie leży mi jakoś...
#70 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2009 - 20:34
Mam dwa Team Dragony 7-28, i 18-42.
Nieźle się z nich rzuca, ryby nie spadają, łowiłem nimi na dorożkę i moim zdaniem są do tego ok.
Jednym słowem fajnie - są to takie wędki w typie hot-shot jak Ci polecał Friko.
Żeby nie było za prosto, powiem że w obu ułamłem szczytówki,
podobno w tej serii nie tylko mnie się to przytrafiło.
Szczytówki wymieniłem i nadal jest ok, ale od kiedy dokupiłem trochę patyków z pracowni i droższych gotowców, z Dragonów przestałem korzystać.
Potwierdziła się reguła,że lepsze jest wrogiem dobrego.
Również moc tych wędek nie jest za duża w stosunku do podanego ciężaru wyrzutowego.
Reasumując, ja na twoim miejscu poszukał bym np na tym forum czegoś z drugiej ręki, a powinieneś być zadowolony.
Też uważam że hot-shot byłby dla Ciebie doskonałym wyborem.
Sam jak biorę jedną wędkę, jest to właśnie hot-shot, pozwala mi komfortowo łowić od 7 do 30gr.
pozdrawiam
Darek
#71 OFFLINE
Napisano 08 październik 2009 - 16:58
Temat postu odrobinkę odbiega od rzeczy o jaką chciałbym się Was zapytać. W tym sezonie zacząłem łapać sandacze. Jako nowicjusz zadowoliłem się kijkiem ze stajni Jaxon,model Perseus. Po kilku wyjazdach (i naprawach przy pomocy kleju i lakieru do paznokci) doszedłem do wniosku,że skuteczniejsze łowienie wymaga bardziej specjalistycznego sprzętu. Podpytałem Pana Irka Matuszewskiego,poczytałem kilka for i...Dalej rozterka Jaki blank wybrać do łowienia z opadu na gumę (główki 12-25g-z przewagą tych lżejszych)? Kijek powinien mieć 2,13 no max 2,30,być szybkim i ciętym no i naturalnie baaardzo czułym.Pod multik ma się rozumieć. Zastanawiam się nad Batsonem HS9001, ISB844, SB844.
Tu finalnie pytanie do Was,drodzy forumowicze. Używa ktoś z was wędek na w/w blankach? Który z nich byłby najbardziej odpowiedni do połowów z opadu? A może coś z gotowców? St.Croix TRS70MF2?
Baardzo proszę o poradę,muszę coś szybko wymyślić bo do końca sezonu czasu niewiele a kto wie czy w następnym sezonie priorytety się mi nie zmienią?
Pozdrawiam,Radek
#72 OFFLINE
Napisano 08 październik 2009 - 21:46
Do jigowych softbaitów łatwo znajdziesz świetny blank w ekonomicznych seriach St Croix , typu Mojo albo Avid . Triumph też przerasta użytkowością całość lokalnie serwowanej kichy , przy zbliżonej cenie . Dobrych , dedykowanych blanków jest sporo , ale opad to termin ogólnikowy , więc i rada niełatwa ..
#73 OFFLINE
Napisano 10 październik 2009 - 09:43
Proponował bym ci znacząco zejść z mocy i wybrać coś w granicach 14 lb maksymalnie 17lb.
Dla porównania używam SB841 do 12 lb spokojnie sobie radzi w zakresie główek 7 do 14g plus guma 7cm a od biedy pociągnie nawet 17g bardzo przyjemny tani blank stosunkowo czuła szczytówka, nieustępliwy i sztywny dolnik.
#74 OFFLINE
Napisano 10 październik 2009 - 22:46
http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=119525 msg_119525
#75 OFFLINE
Napisano 13 październik 2009 - 21:15
Szukam dla kolegi blanku do budowy castingu sandaczowego, który byłby sparowany z Curado 101D. Blank dość nietypowy (a przynajmniej mi właściwie nic idealnego nie udało się znaleźć). Mianowice - długość 2,3-2,5m, dwuskład. Ma się dobrze ładować przy gumkach na lekkich główkach (przykładowo 3g + kopytko 7cm), ale w dolniku moc też musi być. Dobrze by było, gdyby koszt blanku zmieścił się w 400zł, ew. niewiele więcej.
Będziemy wdzięczni za pomoc.
#76 OFFLINE
Napisano 13 październik 2009 - 21:38
Pozdrawiam
#77 OFFLINE
Napisano 14 październik 2009 - 06:30
#78 OFFLINE
Napisano 14 październik 2009 - 19:58
Pozdr
#79 OFFLINE
Napisano 14 październik 2009 - 20:59
http://www.jerkbait.pl/?p=206
lub
http://www.jerkbait.pl/?p=223 (wersja z wklejana szczytówką)
#80 OFFLINE
Napisano 15 październik 2009 - 15:52
Dziękuję za info. Wcześniej zwróciliśmy uwagę na ten blank na stronie x-rods, ale właśnie wydał nam się za słaby.Mimo że fabrycznie opisany jest jako 10 funtowy to dolnik ma mocniejszy niz niejedna 12 funtówka, kijek szybki o bardzo czułej szczytówce jak wklejanka prawie , do lekkiego sandaczowania moim zdaniem bedzie idealny.
To może być to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank, sandacz
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
||
TECH
Hand made →
Sandaczowa wklejka - jak zbudować?Napisany przez zandermafija*SpinnigistaWT , 11 lut 2020 sandacz, wklejka, tech-rb |
|
|
||
Hand made →
Blanki karpiowe TAC z takle24.de.Napisany przez MarcinZ , 05 paź 2019 blank, karp, tac |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych