Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Gotujemy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1113 odpowiedzi w tym temacie

#461 OFFLINE   BOB

BOB

    SUM

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10143 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 30 marzec 2018 - 17:10

Czekam na przepis na priv ;)  :)



#462 OFFLINE   Sławomir

Sławomir

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 356 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Sławomir

Napisano 31 marzec 2018 - 08:57

Jeżeli lubicie pojeść i porobić sobie wędzonki wejdźcie na AKADEMIA DZIADKA , tam można się wiele rzeczy dowiedzieć na ten temat . Smacznego

 

https://wedlinydomowe.pl/index.php

 

https://www.facebook...edzarniczabrac/


Użytkownik Sławomir edytował ten post 31 marzec 2018 - 09:02


#463 OFFLINE   seiken

seiken

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał

Napisano 31 marzec 2018 - 09:15

Czekam na przepis na priv ;)  :)

Przecie podałem na 4 stronie tego wątku :P



#464 OFFLINE   AdasCzeski

AdasCzeski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1322 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:Czeski

Napisano 09 kwiecień 2018 - 22:38

https://www.netflix..../title/80007945

 

obejrzałem pierwszy i nieco się... no. Drugi... i myślę warto.



#465 OFFLINE   seiken

seiken

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał

Napisano 15 kwiecień 2018 - 14:34

Chaczapuri

 

icmgxf.jpg



#466 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6253 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 15 kwiecień 2018 - 20:36

Czy ktoś z Kolegów bawi się w dojrzewanie/sezonowanie mięsa?

Konkretnie chodzi mi o przygotowanie wołowego antrykotu na steki.



#467 OFFLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 622 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 15 kwiecień 2018 - 22:00

Ciężki temat w domu.

Ostatnio pojawiają się steki już wysezonowane, ale różnej jakości. Tyle, że nieświadomi klienci, omijają te najlepsze, najgorsze zabierając.

W to mi graj. Zbieram te najstarsze, którym kończy się termin i do tego całe przerośnięte tłuszczem.


  • Zack i Robert Crocker lubią to

#468 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6253 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 16 kwiecień 2018 - 09:14

Jakoś nie mogę trafić dobrej wołowiny, stąd pomysł na wysezonowanie samodzielnie.

Przeczytałem kilka pomysłów w necie, ale miałem nadzieję na podpowiedzi już doświadczonych w temacie.



#469 OFFLINE   AdasCzeski

AdasCzeski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1322 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:Czeski

Napisano 16 kwiecień 2018 - 11:55

Czy ktoś z Kolegów bawi się w dojrzewanie/sezonowanie mięsa?

Konkretnie chodzi mi o przygotowanie wołowego antrykotu na steki.

 

http://dry-ager-skle...zafa-dx500.html



#470 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6253 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 16 kwiecień 2018 - 14:00

Dzięki Adam, ale na takie szaleństwo mnie nie stać.

Poszukuję domowych, sprawdzonych, sposobów.



#471 OFFLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 622 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 16 kwiecień 2018 - 18:15

Dzięki Adam, ale na takie szaleństwo mnie nie stać.

Poszukuję domowych, sprawdzonych, sposobów.

Domowym sposobem chcesz :) ? Bardziej tradycyjnie, taniej, naturalnie i smacznie?

Jeśli masz czas, siły do pracy, inwencję, miejsce, to jest możliwe.

Przy domu wykop sobie jakąś piwniczkę, zainstaluj tam jakiś  wydajny agregat z używanej, ale sprawnej lodówki z termostatem i czujką temp, dobrze zaizoluj, wrzuć tam paletę soli w ściany i sufit, i... gotowe :D . Zapewniam, smaczek będzie nieporównywalny z tymi z "automatu", tyle że pracy trochę.

Niestety, jeśli steki mają być dobre, nie ominiesz porządnego sezonowania mięsa. Tak jak zakupu odpowiedniej wołowiny. Z limousine nie zrobisz  porządnego steka( choć da się zjeść), nie mówiąc o zwykłej wołowinie, leżącej na półkach sklepów mięsnych.

Odpuściłem sobie temat przy kombinowaniu przy stekach. Wybrałem najprostszy i najłatwiejszy sposób. Przy wizycie w sklepie, zerkam na mięso, jeśli się coś nadaje-biorę. Nieraz w jednej szafce jest parę sztuk dobrych, ale niechcianych, przywalonych "atrakcyjnymi", chudymi kawałkami. Nieraz w jednej dostawie są steki różnej jakości, co źle świadczy o dostawcach, Sami nie wiedzą czym dysponują i jak odpowiednio ukroić stek. Wynika to pewnie z braku tradycji w naszym narodzie, od niedawna widać jakieś niewielkie zainteresowanie. Nie ma długiej tradycji hodowli ras mięsnych i sposobów przygotowania takiego surowca.



#472 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6253 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 16 kwiecień 2018 - 19:56

Dzięki za dobrą radę, niestety nie dysponuję miejscem.

Przeczytałem o kilku sposobach leżakowania mięsa w lodówce i na takie rady liczę najbardziej.

 

Co do jakości mięsa oferowanego w sklepach, zgadzam się całkowicie. Niestety bardzo rzadko można kupić dobry stek w naszych sklepach. U mnie bywa dobry jakościowo antrykot, czy rostbef, ale wyłącznie w całości w sklepach firmowych niedużych zakładów. Jeden z wielkich producentów oferuje "steki sezonowane", raz kupiłem i nigdy więcej. Wyglądały bardzo obiecująco, ale zjeść się ich nie dało.



#473 OFFLINE   Qcyk

Qcyk

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 3201 postów
  • LokalizacjaBug / Wisła
  • Imię:Daniel

Napisano 22 kwiecień 2018 - 11:58

100% wege 58b55b3a53f8b533d05e37d3dda068ae.jpgbf8b36726001b648d96d724838dcf2f3.jpg

Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka
  • BOB lubi to

#474 OFFLINE   BOB

BOB

    SUM

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10143 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 22 kwiecień 2018 - 16:14

Mój zaległy, rodzinny obiadek imieninowy.

Kurczaczek w piwie z rodzynkami i zawijanymi plastrami boczku+pieczone ziemniaczki. Do tego zacny, belgijski browar :P Na deser tort bezowy (placki bezowe również robione przez Rudą) z ręcznie bitą śmietaną i owocami.

(to wszystko (po za piwem) dzieło mojej wspaniałej Rudej Żony :clappinghands:  :good:

 

Załączone pliki



#475 OFFLINE   AdasCzeski

AdasCzeski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1322 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:Czeski

Napisano 06 maj 2018 - 17:23

Pojawiły się pierwsze szparagi... stąd pytanie: wyrzucacie obierki? 

 

Ja wyrzucałem, ale w zeszłym roku ktoś zwrócił mi na to uwagi, z przekąsem sugerując, że to totalne i głupie marnotrawstwo. Obierki można odgotować - dość długo - i woda po ich gotowaniu jest idealną bazą do zupy szparagowej, którą nota bene uwielbiam bardziej od samych szparagów. 



#476 OFFLINE   seiken

seiken

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał

Napisano 06 maj 2018 - 17:46

Pojawiły się pierwsze szparagi... stąd pytanie: wyrzucacie obierki? 

 

Ja wyrzucałem, ale w zeszłym roku ktoś zwrócił mi na to uwagi, z przekąsem sugerując, że to totalne i głupie marnotrawstwo. Obierki można odgotować - dość długo - i woda po ich gotowaniu jest idealną bazą do zupy szparagowej, którą nota bene uwielbiam bardziej od samych szparagów. 

Kupuj zielone nie będziesz musiał obierać :)


  • AdasCzeski lubi to

#477 OFFLINE   AdasCzeski

AdasCzeski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1322 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:Czeski

Napisano 06 maj 2018 - 18:08

Michał... ale zupy nie będę miał. :) 


  • seiken lubi to

#478 OFFLINE   slawek_2348

slawek_2348

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1681 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Zdunek

Napisano 06 maj 2018 - 18:21

To kupuj dwa pęczki - jeden do zjedzenia "saute" a drugi na zupę ;)



#479 OFFLINE   AdasCzeski

AdasCzeski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1322 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:Czeski

Napisano 06 maj 2018 - 18:24

Oj jak wy w tej Warszawie niczego nie rozumiecie... 



#480 OFFLINE   BOB

BOB

    SUM

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10143 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 06 maj 2018 - 19:02

Bo my w tej Warszawie to tacy nierozumni jesteśmy ... wszyscy coś do nas mają .... :P


  • godski lubi to




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych