Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Kołowrotki Ryobi Zauber - prośba o opinie, uwagi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1482 odpowiedzi w tym temacie

#901 OFFLINE   Majo

Majo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1095 postów

Napisano 18 luty 2016 - 20:39

Co kupię za 400 zł bo tyle mnie kosztował mój zauber z tuningiem licząc co dorówna mu lub będzie lepsze, tzn. wytrzymalsze? masz jakiegoś Twinka czy Biomka w tej cenie - chętnie kupię wielkość odpowiadającą zauberowi 3000? nie pisz mi o Daiwach z czterema łożyskami co ważą po 370 gram albo więcej bo one są najnormalniej brzydkie i pewnie nie wytrzymają tyle co zauber po tuningu. 

Nie zamierzam Cię przekonywać, jak widać jesteś Alfą i Omegą. Padło wiele alternatyw, nawet nie potrafisz logicznie uargumentować z prostej przyczyny-Twoje doświadczenie opiera się tylko na Zauberze i nie miałeś nawet możliwości używać tych obleśnych Daiwek czy nawet tego Jaxona ZX który na dzień dzisiejszy w tym pułapie cenowym zjada Zaubera. A mówienie że Zauber wytrzyma więcej niż Ultegra, Biomaster, Turek czy emblem to trochę brzmi dziwacznie. Jak się chce, to można kupić bez problemu starszego biomka czy ultegrę. W bdb stanie. Nie wspominam o emblemowatych. A sugerowanie się liczbą łożysk tylko podkreśla amatorszczyznę . Więcej pokory. :)

• Maciek Rożniata lubi to

#902 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Borucki

Napisano 18 luty 2016 - 20:42

Ok tylko napisz na czym ta różnica polegała bo każdy z Was pisze że lepszy ten czy ten od innego ale żaden nie napisze w czym jest lepszy, ma bardziej maślaną pracę?, przekładnię kutą na zimno a nie ze stopu aluminium z czymś tam? czy co?, napiszcie te różnice by przekonać mnie niewiernego do tego by wywalić 500 czy więcej złoty na dziesięcioletni kołowrotek i by łowiło mi się nim lepiej niż zauberem po tuningu. 

Dawac mi linki z ofertami takich rodzynków za 400zł. Bo ja jokoś nigdy nie moge takich perełek namierzyc a jak juz sie trafia to zajechany jak koń po westernie.
.

sam sprzedałem kilka twinków xt po 350-500 zł , a co w nim lepszego ? nie wiem, ale zważając na to że mają po 20 lat i używany model można trafić bez problemu o pracy przewyższającej zaubera, bez luzów i innych ząbkujących tematów to chyba mówi samo za siebie, nie sądze aby jakiś zauber wytrzymał połowę tego nie tracąc na kultirze pracy i bezawaryjności

#903 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 18 luty 2016 - 20:43

Jedna para spodni , buty z zeszłego roku , posiłek dziennie mniej i kręcisz :D

he he wytłumacz to mojej ukochanej żonie :-) ,małej kobietce i trocche większemu facecikowi :-) to cud że mi sie wogóle udaje wyrwac nad wode...

#904 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 18 luty 2016 - 20:43

Każdy wyjeżdża z ta "maślana praca"... A tu chodzi o spasowanie, luzy, prace przekładni, prace hamulca. Każdy kołowrotek dostaje luzów. W Zauberze stopniowo one sie powiększają coraz bardziej, w TP luz tez sie robi ale do pewnego momentu i sie zatrzymuje. Pokręć 10 letnim TP i tak samo używanym 10 letnim Zauberem, które oczywiscie były odpowiednio serwisowane i dbano o nie. Zobaczysz jaka jest roznica w pracy przekładni, spasowaniu, luzach. Zobaczysz jak działa hamulec w TP, a jak w Zauberze. Jesli trafisz na dobry egzemplarz TP, to uwierz mi ze zapragniesz wymienić tego swojego wyEZOwanego Zaubera bardzo szybko ;)
  • Maciek Rożniata i Hunter_pike lubią to

#905 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 18 luty 2016 - 20:53

Mnie nie musi nikt przzekonywac . Nie na darmo chce ta Caldie reanimować bo do momentu "przygody" chodzila naprawde fajnie. Wystarczy spojrzeć do środka młynka i wtedy zrozumie się różnice :-) juz kiedyś o tym pisalem

Użytkownik przemow edytował ten post 18 luty 2016 - 20:56

#906 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 18 luty 2016 - 21:07

No i doszliśmy do finału - Zauber VS TwinPower/Stella :)

Jesli trafisz na dobry egzemplarz TP, to uwierz mi ze zapragniesz wymienić tego swojego wyEZOwanego Zaubera bardzo szybko ;)

Żbiku a jak trafi na zły ? :D :D

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 18 luty 2016 - 21:12

#907 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2004 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 18 luty 2016 - 21:14

Jak zwykle temat zaczyna się o kołowrotku za 300 stówy, a kończy za 1500 i więcej.
  • Maciek Rożniata i Szymon82 lubią to

#908 OFFLINE   Majo

Majo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1095 postów

Napisano 18 luty 2016 - 21:15

Skoro Zauber po tuningu kręci jak kołowrotek o kilka klas droższy to musiało do tego dojść. :)

• Maciek Rożniata i Kamil_Be lubią to

#909 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów

Napisano 18 luty 2016 - 21:18

No i doszliśmy do finału - Zauber VS TwinPower/Stella :)

Żbiku a jak trafi na zły ? :D :D

Szymon ;) troszkę pomieszałeś..... Zauber z łożyskami  ezo za 400 zł VS Twinek XT / Ultegra / Biomek za tyle samo

Użytkownik Profil_Nieaktywny edytował ten post 18 luty 2016 - 21:19

• Maciek Rożniata lubi to

#910 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2004 postów

Napisano 18 luty 2016 - 21:24

Skoro Zauber po tuningu kręci jak kołowrotek o kilka klas droższy to musiało do tego dojść. :)

Ważne, że właścicielowi dobrze kręci. I nie koniecznie za 1500zł.

Użytkownik Artek edytował ten post 18 luty 2016 - 21:25

#911 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 18 luty 2016 - 21:26

Szymon ;) troszkę pomieszałeś..... Zauber z łożyskami  ezo za 400 zł VS Twinek XT / Ultegra / Biomek za tyle samo

Mówisz o tych giełdowych przykręcanych do wędki w ramach ''testów'' ? Czy Importach kolekcjonerskich z Japonii w ramach pogłębiania odwiecznej przyjaźni japońsko-polskiej ? :)

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 18 luty 2016 - 21:27

#912 OFFLINE   G_rzegorz

G_rzegorz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1345 postów
  • LokalizacjaKujawsko pomorskie
  • Imię:Grzegorz

Napisano 18 luty 2016 - 21:30

Ale się dyskusyja rozkręciła:-)
Jak ktoś chce inwestować w taki kręciołek to jego sprawa jednak prawda jest taka, że opłacalne to to nie jest. Zauber nawet po zmianie łożysk zauberem zostanie i nic tego nie zmieni.

#913 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 18 luty 2016 - 21:32

Ale się dyskusyja rozkręciła:-)
Jak ktoś chce inwestować w taki kręciołek to jego sprawa jednak prawda jest taka, że opłacalne to to nie jest. Zauber nawet po zmianie łożysk zauberem zostanie i nic tego nie zmieni.

A czy opłacalne są opisy PRO łowców w stylu - całodniowa wyprawa wymusza wykorzystanie najlżejszego sprzętu , tutaj każdy gram ma znaczenie - dlatego odchudziłem moją Stellę z 250 do 247,5 g , oczywiście wymieniłem też pokrętło hamulca na tuningowe ponieważ oryginał mechacił moją rękawiczkę , szukam jeszcze tylko nakrętki z prawej strony pod kolor krętlików  ... znajdziemy takie na forum, znajdziemy :D

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 18 luty 2016 - 21:37

#914 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów

Napisano 18 luty 2016 - 21:33

z tymi łożyskami to nie jest głupi pomysł i jeśli parametry kołowrotka oraz praca pasują to jak najbardziej można się w to bawić, kontrowersje raczej wywołują teksty o tym że jest lepszy i wytrzymalszy od wielu innych kultowych maszyn których właściciel rzeczonego zaŁbera nie miał w rękach.

• Majo lubi to

#915 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2004 postów

Napisano 18 luty 2016 - 21:36

A czy opłacalne są opisy PRO łowców w stylu - całodniowa wyprawa wymusza wykorzystanie najlżejszego sprzętu , tutaj każdy gram ma znaczenie - dlatego odchudziłem moją Stellę z 250 do 247,5 g , oczywiście wymieniłem też pokrętło hamulca na tuningowe ponieważ oryginał mechacił moją rękawiczkę ... znajdziemy takie na forum, znajdziemy :D

.......i wymieniłem w mojej Stelli sprężynkę na lżejszą i teraz Stella waży 1,5g mniej.
  • Szymon82 lubi to

#916 OFFLINE   Hunter_pike

Hunter_pike

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1852 postów
  • LokalizacjaSieradz
  • Imię:Przemo

Napisano 18 luty 2016 - 21:43

Każdy wyjeżdża z ta "maślana praca"... A tu chodzi o spasowanie, luzy, prace przekładni, prace hamulca. Każdy kołowrotek dostaje luzów. W Zauberze stopniowo one sie powiększają coraz bardziej, w TP luz tez sie robi ale do pewnego momentu i sie zatrzymuje. Pokręć 10 letnim TP i tak samo używanym 10 letnim Zauberem, które oczywiscie były odpowiednio serwisowane i dbano o nie. Zobaczysz jaka jest roznica w pracy przekładni, spasowaniu, luzach. Zobaczysz jak działa hamulec w TP, a jak w Zauberze. Jesli trafisz na dobry egzemplarz TP, to uwierz mi ze zapragniesz wymienić tego swojego wyEZOwanego Zaubera bardzo szybko ;)

No i było tak napisać odrazu, dla mnie tutaj dopiero przedstawione są rzeczowe argumenty. Jak kupię takiego twinka to zaubera zostawię do innego kija bo i tak sobie go zostawię, z prostego powodu - drugiego takiego nie kupię, bo nie ma zauberów na 10 łożyskach ezo nierdzewnych. Teraz powiedzcie mi czy ktoś ma na sprzedanie taki zadbany model z rocznika 2009 lub 2011 za nie wygórowaną bardzo cenę.

#917 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 18 luty 2016 - 21:47

Panowie, bo zaczynacie standardowo doprawiać swoje ideologie i wtykać w gęby słowa niewypowiedziane.

Czy ja gdzieś napisałem o TP za 1500zl? Czy ja gdzieś porównuje Stelle do Zaubera?

Napisałem wyraźnie (dla tych którzy albo nie doczytali, albo nie zrozumieli, albo nie potrafią czytać), ze w porównaniu stawiam starszy używany model TP za 600-650zl. Widziałem w ciagu ostatnich kilku miesiecy kilka takich sztuk na forum i na Allegro. Były tez Biomki czy Ultegry po 500-550zl. Były Emblemy po 400-500, czy Turki po 600-650zl.

Co do stanu to fakt, trzeba trafić. Na forum często bezpieczniej i łatwiej zakupić, niz na Allegro. Dla przykładu, praktycznie nowy Turek 3000, ktorego teraz sprzedawał Przemek @Hasior, za 699zl. Owszem, 699, to nie 400, czy 450 ale tez i kołowrotek nie do porównania do Zaubera.
  • Zwierzu, G_rzegorz i Kamil_Be lubią to

#918 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów

Napisano 18 luty 2016 - 21:49

No i było tak napisać odrazu, dla mnie tutaj dopiero przedstawione są rzeczowe argumenty. Jak kupię takiego twinka to zaubera zostawię do innego kija bo i tak sobie go zostawię, z prostego powodu - drugiego takiego nie kupię, bo nie ma zauberów na 10 łożyskach ezo nierdzewnych. Teraz powiedzcie mi czy ktoś ma na sprzedanie taki zadbany model z rocznika 2009 lub 2011 za nie wygórowaną bardzo cenę.

z 2009 jest twin power sw i to 340g + , a rocznik 2011 nie jest granatowy a srebrny i to są już te 300 gramówki rozmiarowo chyba minimalnie większe od zaubera.....akurat tych dwóch modeli nie dostaniesz w rozsądnej cenie....ale wiem :) ładny jest :D

#919 OFFLINE   Hunter_pike

Hunter_pike

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1852 postów
  • LokalizacjaSieradz
  • Imię:Przemo

Napisano 18 luty 2016 - 21:50

Kuba ale mnie się podobają tylko te dwa TP z rocznika 2009 lub 2011. Starsze są brzydkie na nowsze na 200 % mnie nie stać. Kto ma takowego w stanie igła, serwisowanym, kręconym najlepiej tylko w fotelu i sprzeda?

Łukaszu ten z 2011 jest ładny ale będzie pewnie i drogi. 

Użytkownik Hunter_pike edytował ten post 18 luty 2016 - 21:52

#920 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 18 luty 2016 - 21:53

Teraz powiedzcie mi czy ktoś ma na sprzedanie taki zadbany model z rocznika 2009 lub 2011 za nie wygórowaną bardzo cenę.

TP z rocznika 2009 i 2011 to najbardziej poszukiwane i uznawane za jedne z najlepszych i najwytrzymalszych kreciolow w tej klasie, stad raczej poniżej 1000 nie uświadczysz. Mój egzemplarz poszedł niedawno na forum za "trochę" większa kwotę niz 1000 ;)

Poszukaj TP z rocznika 1998, to były bardzo udane modele, a ich ceny oscylują właśnie w granicach 600-650zl

Użytkownik Żbiku edytował ten post 18 luty 2016 - 21:54

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych