Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Kołowrotki Ryobi Zauber - prośba o opinie, uwagi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1482 odpowiedzi w tym temacie

#941 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 18 luty 2016 - 23:26

Ale czemu Zauber  jest 100 zł tańszy od Red Arca? Niby to samo? a przełożenie maja inne....

#942 OFFLINE   Persi

Persi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 119 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Jacek

Napisano 18 luty 2016 - 23:26

tylko gdzie ja dostać? tę szpulę?

Użytkownik Persi edytował ten post 18 luty 2016 - 23:27

#943 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów

Napisano 18 luty 2016 - 23:30

tylko gdzie ja dostać? tę szpulę?

Na takim jednym portalu aukcyjnym są :-)

#944 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów

Napisano 18 luty 2016 - 23:31

Postaw browar to ci powiem jak tanio kupić tą szpule match

#945 OFFLINE   Persi

Persi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 119 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Jacek

Napisano 18 luty 2016 - 23:37

;) w tej chwili nie ma

Użytkownik Persi edytował ten post 18 luty 2016 - 23:40

#946 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 18 luty 2016 - 23:47

Kuba ale mnie się podobają tylko te dwa TP z rocznika 2009 lub 2011. Starsze są brzydkie na nowsze na 200 % mnie nie stać. Kto ma takowego w stanie igła, serwisowanym, kręconym najlepiej tylko w fotelu i sprzeda?

Łukaszu ten z 2011 jest ładny ale będzie pewnie i drogi. 

Szukaj Biomka 2011. Ułożyskowany tam gdzie trzeba. Wygląd podobny do TP2011. Praca malina. Kręcę już takim dłuższy czas. Nie w fotelu.

Miałem Vańki , Tp i Stelle. Ten mi wystarczy. 

• Hunter_pike lubi to

#947 OFFLINE   granvorka

granvorka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 19 luty 2016 - 01:04

Łowiłem sobie spokojnie ponad 10 lat kołowrotkami po 50zł, żyłkę zmieniałem co 3 sezony. Każdy malutki okoń sprawiał mi mnóstwo frajdy. Później zacząłem czytać prasę wędkarską, oglądać filmiki i zmieniłem sprzęt na trochę lepszy. Ale po zarejestrowaniu się na jb.pl oszalałem. Siędzę o 1 w nocy i kręcę starymi kołowrotkami. Kombinuję podkładki żeby zniwelować luzy w jakimś yorku za 40zł. Przeglądam allegro, olx i giełdę w poszukiwaniu nie wiem sam czego. Nie chcę mieć żony, chcę Stellę!
  • b_biba, Maciej1979 i przemo_w lubią to

#948 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 luty 2016 - 01:28

Łowiłem sobie spokojnie ponad 10 lat kołowrotkami po 50zł, żyłkę zmieniałem co 3 sezony. Każdy malutki okoń sprawiał mi mnóstwo frajdy. Później zacząłem czytać prasę wędkarską, oglądać filmiki i zmieniłem sprzęt na trochę lepszy. Ale po zarejestrowaniu się na jb.pl oszalałem. Siędzę o 1 w nocy i kręcę starymi kołowrotkami. Kombinuję podkładki żeby zniwelować luzy w jakimś yorku za 40zł. Przeglądam allegro, olx i giełdę w poszukiwaniu nie wiem sam czego. Nie chcę mieć żony, chcę Stellę!

I dobrze. Jerkbait rozwija i wyzwala pragnienia ;)

Ja już jestem uleczony. Ale przewaliłem trochę tego przez te kilka lat na Jerku.

Użytkownik godski edytował ten post 19 luty 2016 - 01:30

#949 ONLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 19 luty 2016 - 05:27

Nie chcę mieć żony, chcę Stellę!

Mimo wszystko lekko się zaniepokoiłem o Ciebie kolego :)

#950 OFFLINE   bony20

bony20

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 424 postów
  • LokalizacjaNowe Miasto

Napisano 19 luty 2016 - 05:51

Mam obecnie pare młynków i każdy coś ma:

Caldia 3000 A: nówka, masło, spasowany, głośno szumi, średnio układa plecionkę

Stradic 4000 FK: nówka, spasowany, bardzo ładnie układa plecionkę, szumi i do masła mu bardzo bardzo bardzo daleko (ma jakieś opory)

Zauber 2000: spory luz na posuwie szpuli, lekko kręci, w miarę cichy, nie najgorzej układa plecionkę

Raw II 3000: w miarę cichy, lekko kręci, spasowany

Fishmaker TI 930: troche szumi, ładnie układa plecionkę, spory luz na korbie

Slam 4000, głośny, spasowany, coś w nim stuka w przy łowieniu z podniesionym wędziskiem, średnio układa plecionkę (jak się zrobi podkład ręcznie - najwięcej środkiem to później jest OK

#951 OFFLINE   grzegorzyk

grzegorzyk

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 297 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imię:Grzegorz

Napisano 19 luty 2016 - 07:25

Człowiek się budzi rano ,a tu PYK ,3 strony nowego materiału  :)

I dobrze. Jerkbait rozwija i wyzwala pragnienia ;)

Ja już jestem uleczony. Ale przewaliłem trochę tego przez te kilka lat na Jerku.

Ta uleczony ,a kto nabył ostatnio silnik ,niby nie potrzebny. :D

#952 OFFLINE   Hunter_pike

Hunter_pike

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1852 postów
  • LokalizacjaSieradz
  • Imię:Przemo

Napisano 19 luty 2016 - 07:32

Człowiek się budzi rano ,a tu PYK ,3 strony nowego materiału  :)

Wymiana poglądów, wiedzy jest bardzo wskazana, czasami trzeba jednak zastosować minimum prowokacji by wydobyć istotne informacje z tych co mają wiedzę o stellach, tp, biomkach i innych młynkach. Niby wszystko gdzieś już ktoś pisał, porównywał bo sam osobiście czytałem ale i fajnie moim zdaniem i miło było podyskutować porównując zaubera do tp czy daiw z starszej konstrukcji. Cel osiągnięty a za przekaz można wielu tutaj teraz podziękować.  ;)  :clappinghands:

#953 OFFLINE   etherni

etherni

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1848 postów
  • LokalizacjaWschód
  • Imię:Sławek

Napisano 19 luty 2016 - 07:51

A ja jestem ciekaw czy da się Zaubera położyć obok ktoregos modelu Shimano i stwierdzić że to młynki tej samej klasy , trwalości, kultury pracy? Pytam bo nigdy nie mialem zaubera, a szimance mam raczej średniej-niższej półki.

#954 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 19 luty 2016 - 08:21

Pisałem już o tym kilka razy. Rzadko się zdarza aby ktoś sprzedawał starego TP czy stelle w bardzo dobrym stanie za małe pieniądze. Większość z nich to padlina nie do odratowania. Zrobiły swoje i idą na giełdę, później czeka ich wysyłka do specjalisty i próby doprowadzenia do przyzwoitego stanu. To wszytko kosztuje prócz pieniędzy sporo czasu i nerwów. Jak kto woli, ja wolałbym kupić starego w nowym stanie zaubera niż bawić się w używane nie wiadomo jak i przez kogo stare shimano. Chyba że znamy kołowrotek, właściciela i wiemy co bierzemy. Miałem biomki 95' 2000' teraz mam 11'. sw oddałem bo padlina straszna i przy zauberze to nawet nie stało. Gdybym miał kupić kołowrotek do 400 zł to poszedlbym do sklepu i wziął najlepiej spasowanego zaubera ze starej produkcji.

Użytkownik grunwald1980 edytował ten post 19 luty 2016 - 08:22

#955 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 19 luty 2016 - 09:23

A gdzie teraz znajdziesz nowego Zaubera ze starej produkcji? Stara produkcja zakończyła sie z dobre 5 lat temu. Teraz polski rynek zalały egzemplarze, które wg mnie sa jakiegos 2-go gatunku chyba. Moze to jakis odsiew z taśmy produkcyjnej? Oglądałem ostatnio egzemplarz, który kupił kolega w sklepie internetowym. Spasowanie mega słabe, luzy na korbie (na koszu jeszcze w miarę sztywno), czuć było prace przekładni. To na pewno nie ta sama jakość co kilka dobrych lat temu w tym modelu.

Juz te moje egzemplarze były zupełnie rozne. W nowszych korodowal trzpień korby wewnątrz koła głównego! Wyglądało to, jakby schodził chrom z metalowego trzpienia. Lozyska rolki padały chwila moment (woziłem nad wodę nawet po 2-3 zapasowe lozyska w woreczku w kieszeni kamizelki).

#956 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 19 luty 2016 - 10:42

Napewno szybciej znajdziesz nowego zaubera z 2011 roku niż shimano z 2000. A jeśli już znajdziesz to porównaj ceny. Ja kupiłem w 2013 i pracował ciężko przez 3 sezony, głównie ciężkie główki ok 30 gr + guma. Podbijanie z korby, rzuty maksymalnie długie. Jeździłem często 2 razy w tygodniu po 24 h nad wodą.

#957 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów

Napisano 19 luty 2016 - 11:02

Kuba z tymi rolkami to miałeś wybitnego pecha chyba. Nie posiadalem zadnego Zaubera bo bardziej podobał mi sie ku....ski kolor Reda. Miałem swojego czasu 4 sztuki, został jeden najmłodszy a pozostałe nadal kręcą u znajomych. W tej rozmowie brakuje wpisów jak kto tych młynków używa.... Bo czesto widze nad wodą jsk holują ryby niemałe kołowrotkiem!!!! i żeby nie rozmiar przelotki szczytowej to by te ryby na szpule nawineli :-) Żaden takich męczarni nie przetrwa.

#958 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów

Napisano 19 luty 2016 - 16:05

Jeszcze jedno kłamstwo marketingowe to przełożenie Zaubera 5.1:1 ? Właśnie dostałem nową przekładnie i licze licze licze zęby i nie chce byc inaczej jak 35. Slimak ma 7. Skąd 5.1? Kiepski z matematyki jestem albo marketingowcy jakiś inny wzór stosują. 35:7= 5.1 według nich ha ha ha :-) ale jaja. W Red Arc licze 37 kiełków wystaje czyli tu by zgadzało...z opisem....

Użytkownik przemow edytował ten post 19 luty 2016 - 16:06

#959 OFFLINE   Hunter_pike

Hunter_pike

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1852 postów
  • LokalizacjaSieradz
  • Imię:Przemo

Napisano 19 luty 2016 - 16:17

Przemku nie wiem skąd u Ciebie info o przełożeniu Zaubera 5,1:1 na pudełku mojego widnieje co innego 

Załączony plik  DSC_0256.JPG   42,72 KB   6 Ilość pobrań

#960 OFFLINE   Zbynio63

Zbynio63

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 224 postów
  • LokalizacjaElk
  • Imię:Zbyszek

Napisano 19 luty 2016 - 16:35

Konkretnie w temacie.Kupicie za te pieniądze lepszy kołowrotek?Jeżeli tak to jesteście w czepku urodzeni.A jak pisał kolega nieco wcześniej-kto sprzeda Stelkę czy podobny młynek za małe pieniądze?Proszę tylko pomyśleć.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych