#21 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2011 - 06:03
Podobnie i sposobów połowu więcej ..
#22 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2011 - 06:44
Musisz wycienić zestaw i żonglować przynętą.Takie czasy ryby też są cwane .
#23 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2011 - 09:32
Potrzebuję więc UL który będzie sygnalizował te brania, wybór padł na bocznego troka, bo mam wrażenie że jest to jedna z najskuteczniejszych okoniowych metod. Może się mylę , jeśli tak to mnie poprawcie. Alternatywą jest dropshot.
Jedno konkretne pytanie: czy blank do dropshota będzie też idealny do bocznego troka?
#24 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2011 - 09:40
#25 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2011 - 10:24
No to biorę Mikrosa do bocznego troka
Kasę przeznaczam na drugie wędzisko UL: cel drophot lub mikrojigi.
Czy do dropshota od Mikrosa lepszy będzie markowy blank?
Trzech ultralightów nie będę w domu trzymał bo mnie żona wyrzuci na bruk. Mam już 10 klasowych wędzisk z czego 5 jest z pracowni, nie chcę przekroczyć pechowej trzynastki. Wiem że wielu z was ma tych wędek więcej, ale ja nie będę miał nawet miejsca gdzie to wszystko trzymać. Morskie, sumowe, szczupakowe, sandaczowe, boleniowe, pstrągowe, podlodowe ... Dołożę okoniowo-wzdręgowe i powinno starczyć
Do tych trzech metod dropshot, boczny trok, mikrojigi docelowo chcę użyć 2 wędek. Które metody połączyć przy założeniu że jedną z nich będzie wklejanka Konger Mikros (przed zakupem zobaczę jeszcze Major Crafta którego ma Friko).
Przyzwyczaiłem się do fajnych blanków z rezonansem CD, Batson i ATC, St. Croix więc drugi UL to będzie zdecydowanie blank markowy. Chyba potrzeba posiadania UL z topowego blanku to choroba której się nie pozbędę.
Skłaniam się aby dołożyć do wklejanki blank dropshotowo-jigowy, który będzie też uniwersałem UL jak będę zabierał na łowisko tylko jedną wędkę:
G Loomis NRX DPS (podobno można nim dropshotowac nawet na 17 metrach, więc na Solinę jak znalazł)
lub
Phenix Iron Feather
Który z tych 2 będzie lepsiejszy?
#26 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2011 - 10:34
Ile ma mieć mocy ten drop shot? Ja na swoim RX8+ z rezonansem ( działającym) bez problemu czuje jak okoń nie tylko bierze ale również jak przeżuwa gumkę
#27 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2011 - 10:58
@Bujo Chciałbym aby dropshot był jak najdelikatniejszy, do główek od 5 gr. i cięższych. Będzie to moja jedyna wędka dropshotowa więc może powinna być w miarę uniwersalna. Technikę dropshotową znam tylko z literatury internetu i czasopism, więc mogę robić błąd w założeniach, liczę na prawidłowe ukierunkowanie.
Mam dwa łowiska i do nich chcę dobrać dropshota: bajorko 4-5m głębokości i Solinę gdzie będę łowił od 15m do 20m (chyba większe ciężarki będą tu skuteczniejsze, ale jakie to pojęcia nie mam). Może jeszcze Zalew Zegrzyński bo mam go blisko.
#28 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2011 - 11:51
#29 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2011 - 19:04
Ale zwrot do świata , tak podskórnie wyczuwany , jest naprawdę jedynym logicznym kierunkiem , ictusie ..
#30 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2011 - 10:22
Po pierwszych braniach będę powtarzał najskuteczniejszą metodę, więc będę stosował opad i ciąganie po dnie i oczekiwanie na podniesienie nieruchomej przynęty z dna.
Krótko mówiąc będę kombinował Cytując Emersona Prawdziwa siła rozumienia polega na tym, żeby nie dopuścić do skrępowania naszej wiedzy przez to, czego nie wiemy”
#31 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2011 - 10:24
#32 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2011 - 18:10
To nasza święta rodzina i największy skarb ofiarowany spinningowej społeczności przez tutejszych okrzykniętych mędrców oraz pośledniejszych innych herosów . A skarb ten jest wielki i niezbywalny niczym garb ..
Musiałem to napisać
#33 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2011 - 18:12
#34 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2011 - 20:36
#35 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2011 - 21:12
#36 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2011 - 21:14
#37 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2011 - 13:20
Nie jestem jakoś szczególnie przywiązany do tej techniki, nie propaguję jej ani nie potępiam, ale ryby z jednego bajorka doprowadzają mnie do szału. Są, widziałem je, dużo ich, są naprawdę ładne sztuki - ale nie mogę ich przechytrzyć. Czasem się tylko udaje. W tym sezonie trafiły się na tej wodzie już trzy medalówki: wzdręga, karaś i płoć. Są z powrotem w wodzie i zamierzam je złowić ponownie. Są też duże jazie. Duża presja i kłusole nie przetrzebili tej wody bo ryby się wycwaniły.
Łowię tam na muchę, spininguję różnymi technikami, trolluje - czasem uda się złowić 30 rybek a innym razem żadnej. Nauczyłem się jak przechytrzyć na tej wodzie sraluszki mimo przyciężkiego sprzętu, teraz pora na te cwane duże rybska.
Lekki trok wydaje mi się dobrym rozwiązaniem. Musze nauczyć się powtarzalnie łowić okonie i białą rybę na spina i muchę. Uczę się nowych technik, nie będę się na razie ograniczał.
Planuję też zastosować barbarzyńską metodę bocznego troka z mikro woblerami jaziowymi i mikroblaszkami.
Jak masz jakiś alternatywny pomysł na skuteczne łowienie okoni, wzdręg, płoci, jazi w stojącej4-5 metrowej wodzie to pisz śmiało - bo jestem gotowy wypróbować każdy sposób, muszę znaleźć ten skuteczny - po prostu słabo znoszę regularne porażki. Wodne stworki siedzą na głębokości od 2,7m do 4m, woda przejrzysta. Mam problemy z prowadzeniem małych przynęt na tej głębokości a na duże łapią się szczupaki. Stąd pomysł na paprochy i zboka. Czekam na podpowiedzi
Ryby i tak wypuszczam, licząc że złowię je ponownie
#38 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2011 - 18:46
A spróbować do nich podejść bez sztampy i mód balastu , nie da się ?
#39 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2011 - 23:32
Może zimą jeszcze z nimi powalczę, kto to wie...
#40 OFFLINE
Napisano 26 listopad 2012 - 11:39
PS. może ktoś używał tego kijaszka Kongera, to coś więcej będzie mógł o nim powiedzieć -sam chętnie poczytałbym opinie na jego temat
UPS Teraz dopiero zauważyłem datę, także temat pewno już nieaktualny
Użytkownik zibbi edytował ten post 26 listopad 2012 - 12:34
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank, okoń
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Szukam długiego blanku pod letnie pstrągi na jigiNapisany przez kmiasko , 01 gru 2024 pstrąg, hot shot, jig, blank |
|
|
||
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
HM MatrycNapisany przez Matryc , 05 wrz 2023 jaż, kleń, pstrąg, hand made i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Budżetowe lekkie łowienie - okonie, białoryb i wrocławski niewymiarowy szczupak ;)Napisany przez Andżej , 03 sty 2022 spinning, xul, okoń, wędka i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych