Z ogniwami do echosondy można kombinować z Alliexpres. Bo i koszty i ryzyko niepowodzenia do zaakceptowania. Sam kupiłem taki pakiet 4S li-ion :
https://pl.aliexpres....27425c0fRPA7ub
Poniżej zdjęcie odebranego akumulatora. Jak widać był naładowany do 15,4V, czyli napięcie tzw. storage - dla dłuższego przechowywania aku. Tak więc zostawiłem go tymczasem, do wiosny, bez sprawdzania faktycznej pojemności.
Z opisu wynika, że maksymalny prąd z tego aku to ok. 8A. I to jest taki obszar jakości, który można przyjąć, że będzie do osiągnięcia i w sam raz do dużego plotera. Aku nie posiada oczywiście wyjścia balansera, a tylko wbudowany prosty odcinający BMS.
Natomiast w obszarze akumulatorów zasilających silniki zaburtowe......To ja bym z Adamem nie próbował konkurować w samodzielnych próbach zakupu na Alli ogniw i budowania własnych kostrukcji.
Bo się można srodze zawieść. I powiedzenie, "Kto tanio kupuje, ten dwa razy płaci" jest w tym przypadku aż nadto realne.
Taka moja skromna przestroga starego modelarza, co to już nie jeden aku z Chin sprowadził.