Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2381 odpowiedzi w tym temacie

#1801 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 19 listopad 2022 - 16:20

[quote name="wook-wlkp" post="3072090" timestamp="1668857067"]
Cześć.

Krótko i na temat, jaką markę wybrać? Opinie są bardzo różne, a w PL dostepność 'zachodnich rozwiązań" różna.
Potrzebuje 100Ah dla silnika elektrycznego.

Kup u siaq.

Mam 2 i jestem zadowolony .

Użytkownik sero1975 edytował ten post 19 listopad 2022 - 16:20

• Przemek_M lubi to

#1802 OFFLINE   bartolo

bartolo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 467 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 listopad 2022 - 10:51

Potwierdzam powyższe, mam dwa: 100 i 110 ah od kolegi siarq.
Po całym sezonie mogę polecić.
Bierz i się nie zastanawiaj.
  • Sonary i mapy lubi to

#1803 OFFLINE   spinjac

spinjac

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 59 postów
  • Lokalizacjalubuskie
  • Imię:Jacek

Napisano 20 listopad 2022 - 12:21

Moje 50 Ah też już drugi sezon be problemów i widocznego spadku pojemności.

Przy okazji spytam bardziej doświadczonych - nie mam wodoszczelnego miernika, którym mógłbym na bieżąco mierzyć stan naładowania akumulatora. Zależnie od warunków na wodzie godzinowe "zużycie" energii też jest bardzo różne (np. ostatnio ryby nie brały więc mapowałem sobie jeziorko, pływałem na pełnej mocy i udało mi się pierwszy raz wykorzystać cale 50 Ah). Po powrocie nigdy nie jestem pewien ( no może raz byłem, jak wróciłem z puustym aku :) ) na ile mam rozładowany akumulator a chciałbym go przechowywać z zalecanymi 50% naładowania. Ale zauważyłem, że moja ładowarka 20A zmienia parametry w zależności od naładowania akumulatora. Przy całkiem rozładowanym podaje trochę ponad 18 A a potem wartość natężenia coraz szybciej spada (nieliniowo).

W zawiązku z tym mam pytanie czy jeśli poświęcę trochę czasu podczas ładowania i wyznaczę sobie krzywą zależności natężenia od ilości przesłanych do akumulatora Ah to będę mógł w każdej chwili podłączyć ładowarkę i w miarę dokładnie (powiedzmy +/- 5%) odczytać stopień naładowania akumulatora?

Wydaje mi się że powinno to się sprawdzić ale nie znam wszystkich niuansów np. czy podłączenie zimnej ładowarki pokaże podobne parametry jak te odczytane z ładowarki, która była stale podłączona i już od np. godziny ładuje akumulator.

#1804 OFFLINE   Apioo

Apioo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 20 listopad 2022 - 12:53

Panowie z lifepo4 można robić rozruch spaliny i również ładować lifepo4 silnikiem?

• wiemar1 lubi to

#1805 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 20 listopad 2022 - 13:43

Zależy jaki rozruch , jeśli pik nie wyzwoli bms to niema problemu. Ladowac możesz w wiekszosci
  • Apioo lubi to

#1806 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 20 listopad 2022 - 13:48

Moje 50 Ah też już drugi sezon be problemów i widocznego spadku pojemności.

Przy okazji spytam bardziej doświadczonych - nie mam wodoszczelnego miernika, którym mógłbym na bieżąco mierzyć stan naładowania akumulatora. Zależnie od warunków na wodzie godzinowe "zużycie" energii też jest bardzo różne (np. ostatnio ryby nie brały więc mapowałem sobie jeziorko, pływałem na pełnej mocy i udało mi się pierwszy raz wykorzystać cale 50 Ah). Po powrocie nigdy nie jestem pewien ( no może raz byłem, jak wróciłem z puustym aku :) ) na ile mam rozładowany akumulator a chciałbym go przechowywać z zalecanymi 50% naładowania. Ale zauważyłem, że moja ładowarka 20A zmienia parametry w zależności od naładowania akumulatora. Przy całkiem rozładowanym podaje trochę ponad 18 A a potem wartość natężenia coraz szybciej spada (nieliniowo).
W zawiązku z tym mam pytanie czy jeśli poświęcę trochę czasu podczas ładowania i wyznaczę sobie krzywą zależności natężenia od ilości przesłanych do akumulatora Ah to będę mógł w każdej chwili podłączyć ładowarkę i w miarę dokładnie (powiedzmy +/- 5%) odczytać stopień naładowania akumulatora?
Wydaje mi się że powinno to się sprawdzić ale nie znam wszystkich niuansów np. czy podłączenie zimnej ładowarki pokaże podobne parametry jak te odczytane z ładowarki, która była stale podłączona i już od np. godziny ładuje akumulator.

Prad ladowania uzależniony jest od stanu nasycenia ogniw , ich pojemnosci . Rozładowanie prądem = 1c [pojemnosci ] nie jest problemem , natomiast ładowanie prądem 1c raczej trudno wykonalne, zazwyczaj jest to 0.2c- 0,5C . Przy pustym.aku prad będzie największy, wraz z wzrostem napiecia bedzie powoli spadal

#1807 OFFLINE   Marcin1991

Marcin1991

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 944 postów
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:.

Napisano 20 listopad 2022 - 20:40

Zależy jaki rozruch , jeśli pik nie wyzwoli bms to niema problemu. Ladowac możesz w wiekszosci

Aku od ciebie 110ah da radę do rozruchu ?
Mowa o spalinie 40/50 hp

A ladowanie 18amp/226watt

Czy lepiej dać kwas i nie kombinować ?

#1808 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 20 listopad 2022 - 20:52

Nie probowalem z tak dużymi mocami silnikow jeśli chodzi o rozruch, ładowanie nie problem, ale nie powiem czy 100ah da radę odpalic 50hp

#1809 OFFLINE   Marcin1991

Marcin1991

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 944 postów
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:.

Napisano 20 listopad 2022 - 20:57

Czyli BMS może odciąć i nie odpali.

#1810 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 20 listopad 2022 - 21:02

Dokladnie, nie mam jak sprawdzić tego gdyż w kolo strefy ciszy i nie znma nikogo z silnikiem 50hp , aby móc zweryfikowac w boju. A nie chcem się opierać na papierach , bo z tym jest roznie

#1811 OFFLINE   cezorator

cezorator

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 950 postów
  • LokalizacjaSosnowiec
  • Imię:Cezary
  • Nazwisko:Pacocha

Napisano 30 listopad 2022 - 20:28

Kolega zastosował proste rozwiązanie. Podłączył równolegle kondensator, bardzo dużej pojemności pomiędzy rozrusznikiem, a akumulatorem. Przy uruchomieniu rozrusznika prąd się rozkłada na ten z akumulatora i ten z kondensatora :) 

#1812 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 30 listopad 2022 - 22:03

Uważam.ze na lajebie nie tedy droga , aby jeszcze kondensatory montowac

#1813 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 30 listopad 2022 - 22:26

Adam, czy lifepo4 nadają się do echosond? jeśli tak, to czy do Humminbird Helix 7 dobrym wyborem byłoby 20Ah?

#1814 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 30 listopad 2022 - 22:45

Oczywiście, że się nadają. Sam użytkuje . Spokojnie 20ah Ci wystarczy do ekranu 7"
  • cristovo lubi to

#1815 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 30 listopad 2022 - 22:56

dzięki za odpowiedź.....czy istnieje jakaś uniwersalna ładowarka, która poradzi sobie z małymi akumulatorami (15-20Ah) oraz takimi w okolicach 100Ah?

#1816 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 30 listopad 2022 - 23:04

Jeśli kupisz ladowarke do lifepo4 to naładujesz każda pojemnosc , różnice będą tylko w czasie ładowanie- zależne od prądu. Jak chcesz ladowac różne akumulatory kwasy i lit , to victron to.ogarnia , tyle że do tanich. Nie nalezy
  • cristovo lubi to

#1817 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 30 listopad 2022 - 23:20

dzięki za wyjaśnienie.....nie nie, Victron to za wysokie progi, po prostu planuję za jakiś czas wymianę dość starych już żelowych akumulatorów (2x60Ah) na jeden lifepo4 (80 albo 100Ah).....ale wcześniej coś do echosondy, którą dopiero na dniach (tydzień, dwa) otrzymam.....stąd pytanie o uniwersalną ładowarkę dedykowaną do lifepo4, na teraz i na przyszłość ;)

• sero1975 lubi to

#1818 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 08 grudzień 2022 - 18:26

Takie pytanie do obeznanych mam :

Mam na pontonie 2 aku . 120 ah i 100 ah . (Oczywiście oba lifepo4)
Czy w przypadku odcięcia zasilania na jednym z nich można awaryjnie je zmostkowac na czas dokończenia łowienia ?

Użytkownik sero1975 edytował ten post 08 grudzień 2022 - 18:29

#1819 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 08 grudzień 2022 - 19:06

mozesz sprobowac wzbudzic akumulator ktory sie wylaczyl drugim akumulatorem , nie zawsze to dziala ale czasem sie udaje. Samo "mostkowanie" na sztywno nie bardzo, Łaczenie rownolegle powinno sie odybwac przy jak najbardziej zblizonym napiecu oby dwoch akumulatorow oraz ich pojemnosci. Samo wzbudze tez moze nic nie dac , gdyz jesli akumulator wzbudzany bedzie rozladowany , to jesli sie podniesie i go obciazysz , to zaraz i tak bms wylaczy

#1820 OFFLINE   Jacky X

Jacky X

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 153 postów

Napisano 08 grudzień 2022 - 20:24

Długi ten temat. Cenię w elektrykach ciszę bo po to siedzę z wędką w pięknych miejscach. Chyba się nie przebiję przez te 91 stron wątku i mam wielką prośbę. Może ktoś w kilku zdaniach napisać jaką zaletę mają LiFePO4 nad żelówkami ? Rozumiem żywotność po stronie LIFEPO4 a cena po stronię żelówek. Ale jakie 100Ah warto wrzucić aktualnie do łódki i dlaczego ???

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych