Moje 50 Ah też już drugi sezon be problemów i widocznego spadku pojemności.
Przy okazji spytam bardziej doświadczonych - nie mam wodoszczelnego miernika, którym mógłbym na bieżąco mierzyć stan naładowania akumulatora. Zależnie od warunków na wodzie godzinowe "zużycie" energii też jest bardzo różne (np. ostatnio ryby nie brały więc mapowałem sobie jeziorko, pływałem na pełnej mocy i udało mi się pierwszy raz wykorzystać cale 50 Ah). Po powrocie nigdy nie jestem pewien ( no może raz byłem, jak wróciłem z puustym aku ) na ile mam rozładowany akumulator a chciałbym go przechowywać z zalecanymi 50% naładowania. Ale zauważyłem, że moja ładowarka 20A zmienia parametry w zależności od naładowania akumulatora. Przy całkiem rozładowanym podaje trochę ponad 18 A a potem wartość natężenia coraz szybciej spada (nieliniowo).
W zawiązku z tym mam pytanie czy jeśli poświęcę trochę czasu podczas ładowania i wyznaczę sobie krzywą zależności natężenia od ilości przesłanych do akumulatora Ah to będę mógł w każdej chwili podłączyć ładowarkę i w miarę dokładnie (powiedzmy +/- 5%) odczytać stopień naładowania akumulatora?
Wydaje mi się że powinno to się sprawdzić ale nie znam wszystkich niuansów np. czy podłączenie zimnej ładowarki pokaże podobne parametry jak te odczytane z ładowarki, która była stale podłączona i już od np. godziny ładuje akumulator.