Kiedyś zamówiłem neopreny Fox Rage i mimo ze nie jestem gruby i nie mam brzucha było mega ciasno odesłałem to w piz.u i złożyłem komplet tak jak pisze psd27
#1381 ONLINE
Napisano 25 grudzień 2024 - 11:43
- psd27 lubi to
#1382 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2024 - 13:35
Moja ostatnia próba z neoprenami skończyła się porażką absolutną. Ciekły właściwie od początku. Chyba wolałbym kupić „zwykłe” obszerniejsze spodniobuty i zainwestować w ciepła odzież pod spód. Wyjdzie drożej, ale te ciepła odzież można też użyć do innych aktywności.
Tutaj nie spodziewałabym się, że w kaloszu tez jest neopren.
Moje śpiochy DAM po 1,5 roku zaczęły niestety cieknąć i mimo, że 3 warstwy pod spodem pomagają, jest sucho i ciepło to przeszkadza mi to. Dlatego skierowałem oczy na neopreny stricte pod łowienie od później jesieni do wczesnej wiosny (po latach biegania w gumowych Prosach). W cieplejszych porach pozostanę przy oddychaczach.
Zamówiłem te Shakespeare i zobaczę jak to wygląda. Jestem szczupłej budowy więc małe ryzyko że się ubrany na cebulkę się nie zmieszczę 😉 A jak okaże się, że to lipa i ciekną od początku to najwyżej odeślę.
#1383 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2024 - 14:04
@pepe dobrze napisał wyżej - zapomniałem o tym, ale neopreny, ze względu na grubość, ograniczają swobodę ruchu. Przy maszerowaniu nie jest źle, ale jeśli musisz np wyjąć z wody na stromy brzeg albo chodzisz po lesie, gdzie trzeba przechodzić nad powalonymi drzewami, to może być niewygodnie.
Nie próbuje zniechęcić - po prostu sam często popełniam błędy przy nowych rzeczach, kiedy radość z czegoś nowego przysłania mankamenty, dlatego zachęcam również do “krytycznego” spojrzenia 😉
- rav_id lubi to
#1384 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2024 - 20:12
Spoko - najlepiej sprawdzić samemu, a przy 14dniowym zwrocie jest to całkiem proste 🙂
@pepe dobrze napisał wyżej - zapomniałem o tym, ale neopreny, ze względu na grubość, ograniczają swobodę ruchu. Przy maszerowaniu nie jest źle, ale jeśli musisz np wyjąć z wody na stromy brzeg albo chodzisz po lesie, gdzie trzeba przechodzić nad powalonymi drzewami, to może być niewygodnie.
Nie próbuje zniechęcić - po prostu sam często popełniam błędy przy nowych rzeczach, kiedy radość z czegoś nowego przysłania mankamenty, dlatego zachęcam również do “krytycznego” spojrzenia 😉
Zdaję sobie sprawę z tych ograniczeń. Będę ich potrzebował prawie wyłącznie przy łowieniu na muchę gdzie typowego chodzenia jednak będzie zdecydowanie mniej 🙂
- psd27 lubi to
#1385 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2024 - 21:09
Do maszerowania to neopreny raczej nie są. Załatwisz je bardzo szybko. To dość sztywny materiał który jest szyty i w tych miejscach podklejony aby nie ciekł. Po prostu miejsce klejenia przy tarciu (chodzeniu) zaczyna sie ogrzewać i rozszczelniać . Najczęściej krok oraz skarpety i ich łączenie oraz pięta.Ja pianki używam tylko i wyłącznie do brodzenia na plaż w okresie listopad- Marzec. Czyli seatrout .Spoko - najlepiej sprawdzić samemu, a przy 14dniowym zwrocie jest to całkiem proste
Nie próbuje zniechęcić - po prostu sam często popełniam błędy przy nowych rzeczach, kiedy radość z czegoś nowego przysłania mankamenty, dlatego zachęcam również do “krytycznego” spojrzenia
Użytkownik lyha edytował ten post 25 grudzień 2024 - 21:10
- psd27 lubi to
#1386 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2024 - 22:03
Do maszerowania to neopreny raczej nie są. Załatwisz je bardzo szybko. To dość sztywny materiał który jest szyty i w tych miejscach podklejony aby nie ciekł. Po prostu miejsce klejenia przy tarciu (chodzeniu) zaczyna sie ogrzewać i rozszczelniać . Najczęściej krok oraz skarpety i ich łączenie oraz pięta.Ja pianki używam tylko i wyłącznie do brodzenia na plaż w okresie listopad- Marzec. Czyli seatrout .
Wszystko, co napisałeś Kolego, ma sens. Pełna zgoda! Ja kiedyś bardzo dużo brodziłem/chodziłem jesienią, późną zimą i kupiłem neopren, aby było cieplej. Ale okazało się to kompletną porażką. Ciekły dokładnie tam, gdzie napisałeś. Tyle że nie powinny cieknąć od samego początku, zatem uważam, że była w tym również wina producenta.
#1387 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2024 - 00:24
Ja raczkuje w łowieniu w ,,ekstremalnych temperaturach ". Ale z własnego opisywanego tutaj kiedyś doświadczenia wiem ,że szczelność neopremów zależy też od tego jak je sprzedawca i ile przechowywał. Kupiłem kiedyś w Decathlonie neopremy i służyły mnie dzielnie 10 lat aż zaczęły ciec w kroku (poodbno standard). W miedzy czasie na wyprzedaży kupiłem inne , które przeleżały u mnie 3-4 lata ( a ile w sklepie i w magazynie ?) i chciałem je ubrać i moim zdaniem ciekną zewsząd tylko nie ze szwów -tak jakby ktoś szpilką /igła je podziurawił .Przerzuciłem sie na PCV .Ostatnio chciałem ratować te pierwsze to stało się z nimi to samo co z tymi nowymi a nawet gorzej. .
#1388 ONLINE
Napisano 26 grudzień 2024 - 08:09
Kupione w sklepie w Łebie(?). Służą mi od 2009/2010. Praktycznie tylko w morzu więc, sumarycznie, może niezbyt długo. Jedyną awarią, jak dotąd było pęknięcie gumy prawego buta z przodu, na zgięciu stopy. Zaklejone i zabezpieczone taśmą uszczelniającą (z Action). Spakowałem je właśnie, kolejny wyjazd w styczniu.
Ciekawe, czy wciąż będą szczelne?
Użytkownik popper edytował ten post 26 grudzień 2024 - 08:14
#1389 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2024 - 11:33
- psd27 lubi to
#1390 OFFLINE
Napisano 27 grudzień 2024 - 05:35
#1391 OFFLINE
Napisano 06 styczeń 2025 - 20:50
Witam panowie ktoś miał może styczność modelem
Wodery Traper StreamJakieś opinie o tym temacie?
#1392 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2025 - 07:46
Na zimowe wypady z powodzeniem użytkuję śpiochy neoprenowe Scierra - modelu nie pamiętam. Rozglądam się powoli za czymś na cieplejsze dni. Ktoś mógłby polecić coś co w relacji cena/jakość wypada najkorzystniej i nie rozsypie się po 1 czy 2 sezonach ?
#1393 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2025 - 21:39
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: śpiochy, wodery
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Spodniobuty Hodgman?Napisany przez Guzu , 12 mar 2017 śpiochy, wodery |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Spodniobuty VisionNapisany przez kalenji84 , 25 lut 2017 śpiochy, wodery |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Neopreny BehrNapisany przez kalenji84 , 21 lut 2017 śpiochy, wodery |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Śpiochy, spodniobuty i buty MikadoNapisany przez aczarny , 14 sty 2014 śpiochy, wodery |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Spodniobuty dla kobietyNapisany przez Eluska , 25 wrz 2016 śpiochy, wodery |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych