#61 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2009 - 20:41
Sezon pstrągowy zbliża się wielkimi krokami, w tym roku wymarzyłem sobie
i nosze się z zamiarem zakupu spodniobutów/woderów oddychających
na oku mam coś takiego: http://www.trotka.pl/p/pl/solv_wad/wodery_oddychajace_solvkr oken.html
z budżetem jestem baaardzo ograniczony, w zasadzie są to plany na przyszłość,
miał ktoś może styczność z woderami solvkrokena z powyższego linku,
lub mógł by mi polecić coś w 100% sprawdzonego w tej cenie?
Zależy mi szczególnie na wytrzymałości na uszkodzenia, łowie na stosunkowo wąskich i dość zagałęzionych rzekach a nie chciał bym po pierwszym razie wywalić w błoto kwoty która zbierałem kawał czasu
Z góry dzięki!!
#62 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2009 - 21:18
#63 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2009 - 21:38
Tu masz zestaw już razem z bucikami do brodzenia...Co do jego jakości...Sam mam pytanie. Czy ktoś je użytkował? Jak z ich wartościami użytkowymi, oddychalnością itd? Mam nadzieję, że kolega @Panek się nie obrazi i jemu też się to info przyda...
Albo taki zestaw-już droższy....
http://www.taimentackle.com/mt/product_info.php?products_id= 5544
Pozdrawiam
Kamil
#64 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2009 - 21:49
Co do droższych, kurcze żebym miał pieniądze to bym sobie i za 3000 kupił, ale te 400zł to granica nie do przejścia dla mojej kieszeni
#65 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2009 - 23:24
Jak ktoś ma jakieś info na temat ich jakości itd to proszę o podzielenie się wiedzą
Pozdrawiam
Kamil
#66 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2009 - 21:32
Załączone pliki
#67 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2009 - 21:43
#68 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2009 - 21:45
#69 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2009 - 21:52
@Panek,Witam wszystkich!
Sezon pstrągowy zbliża się wielkimi krokami, w tym roku wymarzyłem sobie
i nosze się z zamiarem zakupu spodniobutów/woderów oddychających
na oku mam coś takiego: http://www.trotka.pl/p/pl/solv_wad/wodery_oddychajace_solvkr oken.html
z budżetem jestem baaardzo ograniczony, w zasadzie są to plany na przyszłość,
miał ktoś może styczność z woderami solvkrokena z powyższego linku,
lub mógł by mi polecić coś w 100% sprawdzonego w tej cenie?
Zależy mi szczególnie na wytrzymałości na uszkodzenia, łowie na stosunkowo wąskich i dość zagałęzionych rzekach a nie chciał bym po pierwszym razie wywalić w błoto kwoty która zbierałem kawał czasu
Z góry dzięki!!
użytkuję Solvkrokeny od paru miesięcy w najgorszych warunkach. Dla mnie hicior za śmieszne pieniądze. Użytkowałem Simmsy Rivershead- po paru wyprawach do Skandynawii lewa nogawka tankuje wodę aż huczy. Za te pieniądze wolę sobie kupic parę par Solvkrokenów. Aha, jeszcze jedno- nie kupuj śpiochów zespolonych z kaloszami- to następne miejsce zwane achillesową piętą Kup śpiochy Solvkr., na lato do tego zwykłe buciki i gotowe. Parokilometrowy marsz w takim zestawie to pikuś w stosunku do gumiaków zwulkanizowanych z resztą.
pozdrawiam.
Roman.
#70 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2009 - 22:02
#71 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2009 - 22:36
#72 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2009 - 22:37
...
Tzn że te z linku który podałem ( http://www.trotka.pl/p/pl/solv_wad/wodery_oddychajace_solvkr oken.html ) to te bez pięty achillesowej ?
#73 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2009 - 23:12
#74 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2009 - 23:20
Podeszwa filcowa plus kolce jest najlepszym rozwiązaniem jesli chodzi o antypoślizgowe właściwości na każde kamieniste dno.
Jesli chodzi o zimowe łowienie, kiedy trzeba wychodzić z wody i przemieszczać się po śniegu najlepsze rozwiązanie to podeszwa gumowa plus kolce.
Kolce najlepiej wykonać wkręcając w podeszwę zwykłe blachowkręty z okrągłym łbem tanio i filc się tak nie zużywa.
#75 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2009 - 23:58
...
[/quote]
Tzn że te z linku który podałem ( http://www.trotka.pl/p/pl/solv_wad/wodery_oddychajace_solvkr oken.html ) to te bez pięty achillesowej ?
[/quote]
Dokładnie tak.
Pozdrawiam.
RP.
#76 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2009 - 03:27
Spodniobuty są o niebo wygodniejsze w ubieraniu i zdejmowaniu co ma znaczenie jesli jeździ się na ryby na krótko np. godzinkę rano i wieczorem, są lepsze na zimę cieplejsze w stopy i zdejmowanie np. po przejściu po śniegu to bajka w porównaniu do śpiochów. Generalnie są czystsze w użytkowaniu.
Śpiochy mają tą zaletę że można kombinować połączenia, rodzaj butów ze śpiochami (np. buty z podeszwą gumową na chodzenie bardziej brzegowe, filc do typowego brodzenia), bardziej stabilna stopa co ma czasami znaczenie podczas ekstremalnego brodzenia w silnym nurcie i skałach, lepsze są do walizkowego transportu na dalsze wyprawy.
Jeśli chodzi o komfort chodzenia w śpiochach czy w spodniobutach to w jednym i drugim rodzaju jest praktycznie ten sam, jeśli oczywiście buty są odpowiednio dobrane.
PaNeK zastanowił bym się nad wyborem rodzaju spodni do brodzenia, oddychające spodnie jeśli masz trudne warunki na łowisku (chodzenie po krzaczorach) średnio nadają się do takich warunków, na nie trzeba uważać o niebo lepsze będą jakieś dobre gumowe np. Oceany.
#77 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2009 - 09:25
Buty mam z filcem i kolcami, sprawdzają się znakomicie. Na zimę raczej odpuszczam brodzenie, wystarczają mi wodery.
#78 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2009 - 21:28
Jako że na moich jurajskich rzeczkach jest mało kamieni użytkuję śpiochy z butami trekkingowymi (Lafumy na Vibramie). I jest gites.
Na tą chwilę (moim zdaniem)w ofercie śpiochów, najlepszy stosunek jakość/cena.
Przy użytkowaniu śpiochów ze skarpetą neoprenową dobrym zwyczajem jest założyć na neopren jakakolwiek skarpetkę dodatkowo- wtedy nie niszczy się i nie ściera tak bardzo.
#79 OFFLINE
Napisano 09 grudzień 2009 - 11:10
W swojej kariarze uzywalem wlasciwie tylko spodniobutow badz woderow typu Stomil. Zdaje sobie sprawe z tego, ze poza przyslowiowa jebutnoscia nie zaproponuja one wielkiego komfortu.
Rowniez gumowa podeszwa gwarantuje kapiel przy trudnym dnie pokrytym kamieniami a kamienie z kolei sliskimi glonami...
Nie sadze, zeby sama filcowa podeszwa wszedzie zalatwiala sprawe. Wyglada na to, ze najciekawsza podeszwa bedzie filc + kolce.
Mozna kupic z od razu nabitymi kolcami albo kupic je oddzielnie i je nabic samemu. Z kolei wiem, ze nie kazda podeszwa bedzie sie nadawala do tego rodzaju eksperymentow.
Ktos przerabial temat w tym zakresie?
Gumo
p.s.Tylko nie kierujcie zbyt uporczywie w strone Simmsow, ich koszt jest do zaakceptowania wtedy, gdy ktos lowi w ten sposob czesto..
#80 OFFLINE
Napisano 09 grudzień 2009 - 11:36
@Gumo- akurat buty Simmsa sa super
W tym koku zakupilem spiochy wraz z butami Airflo dla kolegow na wyjazd w to samo miejsce gdzie lowiles w sierpniu. W kazda podeszwe wkrecilismy standardowe kolce i chlopaki byli bardzo zadowoleni. Chodzili po tych wszystkich kamulcach bez wiekszych problemow. Sa jeszcze jakies kolce wolframowe wiadomo kogo Podobno sa lepsze
Wedlug mnie w wiekszosci wypadkow polaczenie filcu i kolcow jest wystarczajace, nie sprawdza sie za to w zimie ze wzgledu na przylepiajacy sie snieg.
Pozdrawiam,
Bujo
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: śpiochy, wodery
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Spodniobuty Hodgman?Napisany przez Guzu , 12 mar 2017 śpiochy, wodery |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Spodniobuty VisionNapisany przez kalenji84 , 25 lut 2017 śpiochy, wodery |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Neopreny BehrNapisany przez kalenji84 , 21 lut 2017 śpiochy, wodery |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Śpiochy, spodniobuty i buty MikadoNapisany przez aczarny , 14 sty 2014 śpiochy, wodery |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Spodniobuty dla kobietyNapisany przez Eluska , 25 wrz 2016 śpiochy, wodery |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych