#81 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2009 - 10:08
Mnie chodzi jak zwykle o sprzet uniwersalny a wodery bede chcial uzyc rowniez na lodce.
Przy ich luznosci nie powinien to byc problem.
Gumo
#82 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2009 - 10:17
#83 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2009 - 14:59
albo http://www.bass-sklep.pl/p/pl/5645/buty+rapala+wading+shoes+ 23603.htmlGumo, poszperaj sobie http://www.bobmarriottsflyfishingstore.com/cat-Wading_Shoes- 9785.aspx
#84 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2009 - 20:25
#85 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2009 - 21:28
Ja kupiłem kota w worku. DosłownieWitam.Widziałem te buty Rapali w sklepie i wydały mi sie mało wytrzymałe i nie fachowo zrobione.To pierwsze buty do brodzenia jakie widziałem ale tych bym napewno nie kupił.Moze te były akurat takie marne ale kto wie.
Przyjechały razem ze śpiochami. Nawet teraz nie wiem jakiej są firmy, choć się domyślam.
Pierwsze trzy dni wytrzymały. W morzu. Ile jeszcze? Czas pokaże.
Pamiętam jedno z pierwszych łowów, Szpiegu ciągle mi zwracał uwagę, że mam buty niezasznurowane. Pedancik
Nawet to mi nie przeszkadzało.
Aha.
Zanim wlazłem do wody, odpadło jedno strzemiączko, trzymające sznurowadło. Dało się łowić .
Po powrocie do domu nie reklamowałem. Poprosiłem znajomego. Zanitował i po sprawie.
Nie przeceniam roli butów chociaż ich rola jest dość ważna.
#86 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2009 - 21:41
- czy lepiej zapłacić 700 złotych i łowić w tych samych butkach przez powiedzmy 8 lat? O ile nie zgniją
- czy lepiej dać 200 zeta i łowić dwa lata? Albo do momentu, aż podeszwa zostanie, pomiędzy kamieniami.
#87 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2009 - 21:56
@popper- myslisz, ze buty za 700zl wytrzymaja tyle lat? Wszystko zalezy w sumie jak czesto ich bedziemy uzywac i w jakich warunkach. Pamietam jakis czas temu sprowadzalem buty dla muszkarza, kadrowicza bodajze- mowil ze i tak jemu wytrzymaja jeden sezon bo na wodzie jest okolo 200 dni w roku na sanowskich kamulcach
Moje maja poltora roku i jak na razie jest ok. Az tyle nie kosztowaly za to wodery podobnie jak Romana ciekna az milo
Pozdrawiam,
Bujo
P.S. Warto poszperac troche po angielskich stronach. Czesto mozna trafic przyzwoite buty czy wodery za male pieniadze ( zestaw Airflo dla kolegow kosztowal mniej niz 700zl )
#88 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2009 - 23:38
#89 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2009 - 09:15
Jednak size 10 to troche duzo jak dla mnie, nawet biorac poprawke na cos grubego co wloze.
No wlasnie, niektorzy producenci daja od razu poprawke i oferuja buty powiedzmy nr 8 jako nr 9, inni stosuja numeracje tak jak przy normalnych butach i trzeba wziac o 1 numer wieksze?
Gumo
#90 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2009 - 18:27
Jakiś czas temu ściągnąłem sobie z Albionu do wcześniej wspomnianych Solvkrokkenów buty Scierra Ipac. Miałem do wyboru wg nomenklatury naszej 42-43 i 44-45. Nogę mam 43, ale nie miałem pewności czy producent przewidział luz na skarpetę neoprenową. Jednak przewidział i buty musiałem sprzedać. Szkoda mi troszkę, bo były nawet fajne, z filcową podeszwą i kolcami.
Kupiłem w zamian większe buty trekkingowe i śmigam tak.
A więc jest konkret- Scierra przewiduje luz. jak z innymi - nie powiem bo nie uzywałem, ale Simms też chyba daje luz.
#91 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2009 - 19:32
Pozwole sobie dorzucić swoje trzy grosze .
Co prawda nie spininguję w oddychaczach ale używam ich od kilku lat przy muchowaniu.
Osobiście używam śpiochów i butów Simms Freestone. Dla ochrony zakładam skarpete z polaru (żwirek, piasek) i z tego powodu przy rozmiarze normalnego buta 7 zakładam 10.
Na wodach górskich najlepszym i najtańszym rozwiązaniem jest stosowanie butów z podeszką z filcu i wkręcenie samemu blachowkrętów (łeb sześciokątny - łatwo operuje sie kluczykiem). Przy Simmsach grubość podeszwy jest na tyle duża , że nie ma obawy że przewiercimy się na wylot . Lepsze lecz niestety duuużo droższe sa buty z podeszwą z Aquastealthu , ideałem natomiast jest Aquastealth z kolcami ( link do sklepu http://www.taimen.com/mt/product_info.php?cPath=316_79&p roducts_id=5091 ).
Jeżeli chcecie używać butów z filcem w terenie błotnistym, to nie radzę. Oprócz tego że będziecie mieć łyżwy to utrzymanie ich w czystości graniczyć będzie z cudem . Innym mankamentem filcu jest to, że długo schnie. Trzeba wystawiać buty w miejscu przewiewnym lecz nie bezpośrednio na słońce. Pozostawienie ich w jakimś worku , reklamówce doprowadzi do ich zaplesnienia, gnicia i cudownego smrodku .
Niewątliwie oddychacze są bardzo konfortowe i jeżeli kogoś stać warto kupić. Gdy ma się możliwość ( karta VISA ) najlepiej, przynajmniej buty, kupować za wielką wodą. Nawet w skrajnym przypadku gdy Urząd Celny doliczy VAT, to i tak wyjdą dużo taniej niż w naszych sklepach. Teraz panują tam wyprzedaże (50-100$ za buty). Osobiście polecam Simmsy.
Wodery z zintegrowanymi butami, jak już to wcześniej napisano, są bardziej wygodne do ubierania, lecz robią się problemy gdy chcemy wkręcić wkręty lub wymienić podeszwe. Kiedyś miałem takie neopreny i gdy przyszło do wymiany filcu to nawet dobry szewc nie zrobił tego idealnie.
Pozdrawiam Zbyszek
#92 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2009 - 21:25
#93 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2009 - 11:54
Ciekawym rozwiązaniem są buty korkers crosscurrent - z wymiennymi podeszwami. To jest naprawdę pomysłowe coś, umożliwiające szybką (kilka ruchów, po nabraniu wprawy około minuty) wymianę podeszwy w zależności od warunków. Jedyny minus to sprzeczne opinie, ja swoje mam sezon i są ok, dużo łowiłem w tym roku i jest ok, ale na zlocie ktoś mi mówił ze padają dość szybko. Znowu od innych słyszałem ze dwa-trzy sezony łowienia spokojnie przechodzę... jak będzie zobaczymy
#94 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2011 - 21:59
W tym roku chciaÅ‚bym wiÄ™cej czasu spÄ™dzić Å‚owiÄ…c z brzegu stÄ…d chęć zakupu oddychajÄ…cych Å›piochÃÅ‚w z butami. Zestaw ten bÄ™dÄ™ uÅźywaÅ‚ w wiÄ™kszoÅ›ci przypadkÃÅ‚w brodzÄ…c nad jeziorami ale rÃÅ‚wnieÅź chcÄ™ go uÅźywać na gÃÅ‚rskich rzekach. Co polecacie, w jakim przedziale cenowym moÅźna juÅź coÅ› porzÄ…dnego kupić? Nie ukrywam, Åźe w tym wzglÄ™dzie jestem laikiem wiÄ™c kaÅźda pomoc, nawet najmniejsza bÄ™dzie dla mnie waÅźna. Z gÃÅ‚ry dziÄ™kujÄ™!
#95 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2011 - 22:24
A tam na pewno warto zwrÃÅ‚cić uwagÄ™ na wyroby takich firm jak Orvis, Simms, Patagonia....Posiadam te pierwsze(dokÅ‚adnie model Silver Label XT II w kolorze tan- rude takie ) i jestem z nich bardzo zadowolony, jak na sezon zasuwania nad OderkÄ….
Z dostÄ™pnych na naszym podwÃÅ‚rku ludzie chwalÄ… dość tanie Taimienie, ale z tymi nie miaÅ‚em do czynienia, wiÄ™c nie oceniÄ™..
Pozdrawiam
Kamil
#96 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2011 - 08:01
#97 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2011 - 08:09
#98 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2011 - 10:29
majÄ… juÅź osÅ‚onÄ™ skarpety, w rÄ™kach trzymaÅ‚em te Anura i powiem Åźę naprawdÄ™ wykonanie ok, jednak nie uÅźywaÅ‚em ich, być moÅźe warte sÄ… rozwaÅźenia, chwilowo zakup tych gaci odkÅ‚adam ale fajny byÅ‚by zestawik buty vision mako i jakieÅ› froggi
#99 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2011 - 10:35
#100 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2011 - 12:48
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: śpiochy, wodery
SprzÄ™t wÄ™dkarski →
Odzież wÄ™dkarska →
Spodniobuty Hodgman?Napisany przez Guzu , 12 mar 2017 śpiochy, wodery |
|
|
||
SprzÄ™t wÄ™dkarski →
Odzież wÄ™dkarska →
Spodniobuty VisionNapisany przez kalenji84 , 25 lut 2017 śpiochy, wodery |
|
|
||
SprzÄ™t wÄ™dkarski →
Odzież wÄ™dkarska →
Neopreny BehrNapisany przez kalenji84 , 21 lut 2017 śpiochy, wodery |
|
|
||
SprzÄ™t wÄ™dkarski →
Odzież wÄ™dkarska →
Śpiochy, spodniobuty i buty MikadoNapisany przez aczarny , 14 sty 2014 śpiochy, wodery |
|
|
||
SprzÄ™t wÄ™dkarski →
Odzież wÄ™dkarska →
Spodniobuty dla kobietyNapisany przez Eluska , 25 wrz 2016 śpiochy, wodery |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych