Z reguły ... skąd wiesz?
Przykładowo moja dziewczyna sprzedaje ręcznie wykonywana przez się je biżuterię - oprawia kamienie w miedź. Nie uwierzysz ale te gnojki podrobili jeden z jej modeli i sprzedają na Aliexpres - mało tego używają ukradzionych z jej strony zdjęć. Wyjebane tez maja na jakiekolwiek wiadomości o używaniu skradzionych zdjęć - nawet śmiecie nie chcą zrobić swoich zdjęć. I wiesz co? Nic z tym nie można zrobić.
Z własnego doświadczenia - sprzęt muchowy który wyglada jak markowe ale bez logo nijak ma się do oryginałów - oni nawet nie potrafią zrobić dobrej kopii bo zwykle kopiują ze zdjęcia. Wyjątkiem może być ego czy najtańsze modele firm muchowych. Mało tego oni tam siebie sami na potęgę kopiują.
Witam.
Nie twierdzę że zawsze taki mechanizm handlu z Chńczykami być musi, ale ogólnie panujące posądzanie ich o podrabianie tylko, jest błędne.
W temacie biżuterii Twojej dziewczyny - jeżeli znaleźliście to na Ali (-baba lub -express) to niepawdą jest jakoby nic z tym nie można zrobić.
Paradoksalnie powiem Ci że ja już kilkunastokrotnie, w tym także i przez kancelarię prawną wysyłałem żądania ściągnięcia moich własnych zdjęć z polskich stron internetowych (branża budowlana), w tym nawet ze stron poważnych pism budowlano-wnętrzarskich i mogę powiedzieć że jeszcze bardziej wyjebane na to u nas w kraju ludzie mają (prawa autorskie).
Temat - woda ... myślę że wielu Europejczyków czy Amerykanów nawet nie podejrzewa ile wokół nas jest chińszczyzny i to wcale nie tandetnej, a wręcz przeciwnie
Pozdrawiam.