Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Belony - gdzie i kiedy?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
707 odpowiedzi w tym temacie

#661 ONLINE   oldziu

oldziu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 300 postów
  • LokalizacjaSłupca
  • Imię:Olgierd
  • Nazwisko:Nowicki

Napisano 19 maj 2024 - 21:39

Ja też już po 2 dniach na Orłowie. Szału nie było, dzisiaj 6szt z normalnego brania i drugie tyle podhaczonych, wczoraj tylko 4szt. Łowiłem tylko rano od dwitu do godz 9. Od samego switu przy molo, pozniej głównie okolice klifu - mniejszy tłok jak na prawo od mola. Kolor faktycznie z tym zielonym coś mogło byc bo też zostałem przy błystce z zielonkawym holorefleksem. Nastawiony po tamtym roku byłem na więcej niż na taką dłubaninę. Ciekawe czy w przyszły weekend jeszcze jest szansa na lepsze wyniki, bo czuje niedosyt. Przyszły rok też chyba do Rewy pojadę. Ten cypel fajny klimat i ktoras str zawsze oslonieta. Pozdrawiam

Użytkownik oldziu edytował ten post 19 maj 2024 - 21:41

#662 OFFLINE   Wojtek B.

Wojtek B.

Wiślak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1840 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Wojtek

Napisano 20 maj 2024 - 06:25

Ja też już po 2 dniach na Orłowie. Szału nie było, dzisiaj 6szt z normalnego brania i drugie tyle podhaczonych, wczoraj tylko 4szt. Łowiłem tylko rano od dwitu do godz 9. Od samego switu przy molo, pozniej głównie okolice klifu - mniejszy tłok jak na prawo od mola. Kolor faktycznie z tym zielonym coś mogło byc bo też zostałem przy błystce z zielonkawym holorefleksem. Nastawiony po tamtym roku byłem na więcej niż na taką dłubaninę. Ciekawe czy w przyszły weekend jeszcze jest szansa na lepsze wyniki, bo czuje niedosyt. Przyszły rok też chyba do Rewy pojadę. Ten cypel fajny klimat i ktoras str zawsze oslonieta. Pozdrawiam

W przyszły weekend powinno być jeszcze dobrze :) Kwestia pogody (wiatru).

#663 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5876 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 20 maj 2024 - 10:45

Moim zdaniem już końcowka, tydzień temu było ok. Przy brzegach jest jej mało. Może dalej więcej bo łódek sporo. Chyba wytarły się i odeszły. Pojedyncze trące się ryby.

#664 OFFLINE   Wojtek B.

Wojtek B.

Wiślak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1840 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 maj 2024 - 17:15

Dopiero się wytarły, także powinno być dobrze w tym tygodniu:)

#665 ONLINE   oldziu

oldziu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 300 postów
  • LokalizacjaSłupca
  • Imię:Olgierd
  • Nazwisko:Nowicki

Napisano 20 maj 2024 - 21:32

Dajcie info w pt czy jeszcze gdzieś coś się dzieje.

#666 OFFLINE   Pablo691

Pablo691

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 2 postów
  • LokalizacjaWłocławek
  • Imię:Paweł

Napisano 21 maj 2024 - 17:02

Cześć Panowie,

Daje się jeszcze połowić belonę ?

#667 OFFLINE   adamos

adamos

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 376 postów
  • Lokalizacjaśląsk

Napisano 21 maj 2024 - 21:31

Wczoraj dwie sztuki, dziś pięć, dwa razy tyle spadów. Ogólnie słabo, brań mało, wygląda to tak jakby to były pojedyncze sztuki a nie całe ławice. U mnie dwie ekipy już drugi dzień beż ryby, ba nawet bez pobicia. Nie wiem jaka jest przyczyna takiego stanu, może pełnia lub anomalie pogodowe. Napotkany wędkarz w Jastarni złowił trzy belony pełne ikry. Wygląda to tak jakby część się wytarła a część przez zmianę pogody, wstrzymała się z tarłem. To takie moje subiektywne spojrzenie. Faktem jest to, że rybacy też w sieciach mają mało belony. Ten rok jest zdecydowanie inny.

#668 OFFLINE   Mateusz95s

Mateusz95s

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 240 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Mateusz

Napisano 21 maj 2024 - 23:16

Wszystko się kiedyś kończy. Lepiej nie będzie, niestety.
Przez cały maj, co tydzień miało być lepiej, jak widać nie jest.
Może się mylę, ale za parę lat złowienie paru sztuk będzie wyczynem, mówię oczywiście o brodzeniu.
W maju jestem przynajmniej raz w tygodniu i takie są surowe spostrzeżenia.

#669 OFFLINE   Wojtek B.

Wojtek B.

Wiślak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1840 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 maj 2024 - 06:19

To prawda. Przez ostatnie lata patologia wędkarska traktuje belony jak worek bez dna. Zabierane są ilości ponad limity, ryby niewytarte, byle tylko w siatce się zgadzało. Za kilka lat łowienie belon będzie przypominało trociowanie. Jak to się mówi mądry Polak po szkodzie...ale nie w tym przypadku.

#670 OFFLINE   filip

filip

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 572 postów

Napisano 22 maj 2024 - 07:23

Całe to łowienie ryb na tarle to jest co najmniej żenujące.

Użytkownik filip edytował ten post 22 maj 2024 - 07:24

• karpiu08, Mateusz95s i tzienkiewicz lubią to

#671 OFFLINE   Mateusz95s

Mateusz95s

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 240 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 22 maj 2024 - 13:47

Wspomnij jeszcze o tym w wątku o kleniach, jaziach, okoniach, które można łowić przez cały rok. A dużo ładnych ryb pada w okresie tarła, które teraz mniej więcej trwa, w zależności od wody i temperatury.
Belona wpada na chwilę, te co się trą nie są zainteresowane przynętami. A niektórzy traktują ją jako dodatek do troci, która w maju często podchodzi.

#672 OFFLINE   Konstanty

Konstanty

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 316 postów

Napisano 22 maj 2024 - 15:18

Wspomnij jeszcze o tym w wątku o kleniach, jaziach, okoniach, które można łowić przez cały rok. A dużo ładnych ryb pada w okresie tarła, które teraz mniej więcej trwa, w zależności od wody i temperatury.
Belona wpada na chwilę, te co się trą nie są zainteresowane przynętami. A niektórzy traktują ją jako dodatek do troci, która w maju często podchodzi.

ciekawe, czy łowiący belony wiedzą o wymiarze 60 cm

i limitach

i czy przestrzegają...

#673 OFFLINE   Mateusz95s

Mateusz95s

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 240 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 22 maj 2024 - 15:41

Co Ty, dziadki walą w łeb wszystko jak leci.
Z drugiej strony zlowienie belony poniżej 60cm to raczej rzadkie zjawisko na zachodnim.
A złowienie ponad limitu graniczy ostatnio z cudem.
Może jak belony podzielą los dorsza to wejdzie zakaz, ale będzie już wtedy za późno.
Tak czy siak szanujcie te rybki i wypuszczajcie, pozdrowienia.

#674 OFFLINE   adamos

adamos

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 376 postów
  • Lokalizacjaśląsk

Napisano 22 maj 2024 - 21:03

No dobra, dziś mogę powiedzieć, że był dzień konia. Zmiana miejsca i od razu lepsze efekty. Wczoraj podejrzałem gdzie stał jeden miejscowy, popłynąłem w to miejsce i okazało się strzałem w dziesiątkę. Złowiłem około 20 sztuk, brały dosłownie na wszystko, nawet na obrotówki. Z tym kolorem zielonym coś może być na rzeczy, sąsiad drugiej łodzi miał blachę z odcieniem zieleni i miał lepsze efekty.Widać było jak się kotłują co oznacza, że przystępuje do tarła. Miejscowy twierdzi, że Bałtyk jest zimny i przez to belona nie wchodzi do zatoki, czerwiec może być jeszcze dobrym miesiącem na belony.

#675 OFFLINE   krakus

krakus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • LokalizacjaAFG...

Napisano 22 maj 2024 - 22:27

,, Widać było jak się kotłują co oznacza, że przystępuje do tarła ,, siła

#676 OFFLINE   dekosz

dekosz

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 905 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 23 maj 2024 - 00:18

Byłem 3 dni. Pierwszego dnia 7szt, drugiego dnia 3, trzeciego ponad 20 na spokojnie. Łowilem codziennie po 6h mniej więcej.
Dopiero w ostatni dzień wstrzeliłem się w prowadzenie i miałem 90% zapiętych za pyszczek.
Widzialem jak tylko jeszcze jeden facet wypuszczał, pozostali z siatkami i reklamówkami i wszystko zabijane.
90% to młodzi ludzie w wieku 20-40 lat, a nie dziadki. Dziadki siedzą na molo i lowią na filety, a nie stoją po pachy w wodzie. Na molo nie widziałem żeby ktoś coś wyciągał.
Czasami odbywają się tam sceny jak z horroru. Uderzanie ryba w dolnik zeby uśmiercic, albo wbijanie noża w kark.
Z tego co uslyszalem rybacy codziennie maja od 7 do 11 ton w sieciach :)

Użytkownik dekosz edytował ten post 23 maj 2024 - 00:20

• Sylwek1981 lubi to

#677 OFFLINE   Konstanty

Konstanty

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 316 postów

Napisano 23 maj 2024 - 07:30

Byłem 3 dni. Pierwszego dnia 7szt, drugiego dnia 3, trzeciego ponad 20 na spokojnie. Łowilem codziennie po 6h mniej więcej.
Dopiero w ostatni dzień wstrzeliłem się w prowadzenie i miałem 90% zapiętych za pyszczek.
Widzialem jak tylko jeszcze jeden facet wypuszczał, pozostali z siatkami i reklamówkami i wszystko zabijane.
90% to młodzi ludzie w wieku 20-40 lat, a nie dziadki. Dziadki siedzą na molo i lowią na filety, a nie stoją po pachy w wodzie. Na molo nie widziałem żeby ktoś coś wyciągał.
Czasami odbywają się tam sceny jak z horroru. Uderzanie ryba w dolnik zeby uśmiercic, albo wbijanie noża w kark.
Z tego co uslyszalem rybacy codziennie maja od 7 do 11 ton w sieciach :)

a kto powinien kontrolować takich łowiących i zabijających niewymiarowe ryby?

#678 OFFLINE   tzienkiewicz

tzienkiewicz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 246 postów
  • LokalizacjaBielsko Biała
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Zienkiewicz

Napisano 23 maj 2024 - 08:10

Dziwi mnie że na forum gdzie są restrykcyjne zasady odnośnie zdjęć i inne reguły dopuszcza się wątek promujący łowienia ryb na tarlisku w czasie tarła.

#679 ONLINE   Krankfrank

Krankfrank

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 27 maj 2024 - 10:32

Wybieram się na najbliższy weekend w okolice Kołobrzeg/Ustronie Morskie. Ktoś się orientuje, czy jest szansa jeszcze połowić?

#680 OFFLINE   adamos

adamos

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 376 postów
  • Lokalizacjaśląsk

Napisano 28 maj 2024 - 18:40

Wybieram się na najbliższy weekend w okolice Kołobrzeg/Ustronie Morskie. Ktoś się orientuje, czy jest szansa jeszcze połowić?

Poczytaj post wyżej, to będziesz wiedział, że ryb nie należy łowić w czasie tarła . Ja to poszedłbym jeszcze dalej, rozszerzyłbym to jeszcze okres przed tarłem aby dać rybom możliwość przystąpienia do tarła i po nim co by nabrała sił. W ogóle to bym zamknął wątek o belonach a nawet bym poszedł dalej, jeszcze bym zamknął wątek lurebuildingu gdyż produkują śmiercionośne narzędzia zagrażające zagładzie ryb. Na koniec to całe forum, bo tu wiele można się dowiedzieć o skutecznym połowie ryb.

Zanim wątek zostanie zamknięty napiszę kilka słów z mojego tygodniowego wypadu.

Ten rok wyjątkowo ciężki, ryby mocno wypracowane, złowienie kompletu prawie nieosiągalne, za wyjątkiem jednego dnia gdzie wyraźnie im wszystko smakowało.

Oprócz mnie na kwaterze były jeszcze cztery ekipy, które po tygodniu łowienia były bez ryby i tu jest dobra wiadomość dla tych co tak się martwią o belony. Zła jest taka, że panowie poszli do rybaka i kupili kilka skrzynek pięknych jeszcze nie wytartych dorodnych samic. Tak właśnie to wygląda od podwórka. Dalej podtrzymuje to co wcześniej napisałem, można zamknąć wątek o belonach i jeszcze parę , które są mało moralne.

• radeks, tomibdg i craaft lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych