Użytkownik Slawek Dlugosz edytował ten post 25 kwiecień 2024 - 12:50

Łódź River Fox - opinie.
Napisano 25 kwiecień 2024 - 12:49
- Joanna Kacprzak i bardzozlymisio lubią to
Napisano 13 maj 2024 - 09:25
Ahoj,
Przeprowadziłem ostatnio pomiary i testy.
Zacząłem od pomiaru odległości płyty do dna. Wynosi około 2,7 cm.
Postanowiłem nie ruszać i zmienić śrubę.
IMG_3216.jpeg 40,85 KB
28 Ilość pobrań
Po założeniu śruby o skoku "11 nastąpiła duża zmiana.
Poprawił się czas i dynamika wejścia w ślizg. Testy przeprowadziłem na Narwii, więc wyniki są zależne od kierunku płynięcia. Jednak teraz trwa to między 6 -8 sekund.
Prędkości obrotowa przy WOT wzrosła z 5500 do 6240 obr/min.
Co ciekawe nieco wzrosła prędkość poruszania się. Poprzednio max który udało się wycisnąć 42/43 km/h w tej chwili spokojnie utrzymuję prędkość powyżej 46 km/h. GPS zarejestrował max. prędkość 47 - mnie jakoś to umknęło, pewnie przez emocje
Zrzut ekranu 2024-05-13 o 09.04.04.jpg 30,36 KB
25 Ilość pobrań
Analizując zależność prędkości i obrotów widać, że prędkość poruszania się przy danych obrotach spadła o około 2-3 km/h. Tzn. wcześniej przy 5500 obr łódka płynęła 43-43 km/h, teraz 40. Jednak przez to, że silnik uzyskuje wyższe obroty max to prędkość max łódki wzrosła o 3-4 km/h.
Przy okazji w tej chwili 5500 uzyskuję przy 3/4 manetki co daje 40 km/h i jest to przyjemna prędkość przelotowa.
W najbliższym czasie przeprowadzę pomiary z 2 załogantami na pokładzie, ale spodziewam się, że czas wejścia w ślizg się poprawił - a na tym najbardziej mi zależało.
Teraz kwestia, która mnie zastanawia to trym silnika, kaczkowanie i chlapanie.
Objawy które opisują, nie zmieniły się po zmianie śruby i na obu śrubach są takie same (na tyle na ile da się to ocenić na oko)
Objawy:
Ustawiam trym na min. (stopa jak najbliżej pawęży) - wchodzę w ślizg. Przy WOT mam 6120 obr. a silnik chlapie jak na zdjęciu:
Chlapie.jpg 51,65 KB
26 Ilość pobrań
Podnoszę troszkę silnik, chlapanie ustaje (jak na zdjęciu poniżej), obroty się podnoszą na 6240 ale łódka nabiera tendencji do kaczkowania. Nie cały czas, ale czasem podbita na nawet małej fali zaczyna równomiernie delikatnie unosić się i opadać. Wtedy obniżam trym, łódź się stabilizuje i zaczyna chlapać - więc znów podnoszę trymem, chlapanie ustaje i jest przez jakiś czas dobrze.
Te zmiany trymu są naprawdę minimalne - dosłownie jedno kliknięcie.
Nie chlapie.jpg 50,43 KB
26 Ilość pobrań
Nie wiem na ile zobaczycie na tych zdjęciach różnicę w chlapaniu, bo nie jest ona wielka. Taki rozbryzg na 20 cm wysokości.
I teraz pytanie - czy sądzicie, że podniesienie silnika będzie miało na to wpływ?
Płyta jest 2,7 pod dnem a podnieść mogę o 2 cm - może się okazać, że będzie za płytko.
A może olać to chlapanie?
Napisano 13 maj 2024 - 09:35
Ja bym olał i cieszył się z pływania. Tak jak pisałem że 11 Ci raczej załatwi temat to miałem rację.
Napisano 13 maj 2024 - 09:56
rower26, on 13 May 2024 - 08:35, said:
Ja bym olał i cieszył się z pływania. Tak jak pisałem że 11 Ci raczej załatwi temat to miałem rację.
Miałeś rację. Bardzo się poprawiło po zmianie śruby na 10 1/4 x 11.
Kupiłem śrubę BS Pro i śmiga jak złoto. Wygląda na to, ze modyfikacja śruby faktycznie załatwia temat.
Czyli reasumując, jeśli ktoś kupuje lub posiada Riverfox 440 z silnikiem Suzuki 30 - to warto do razu zmienić śrubę na 11 inch.
Napisano 06 czerwiec 2024 - 14:03
Napisano 06 czerwiec 2024 - 16:20
Użytkownik Sady edytował ten post 06 czerwiec 2024 - 16:21
Napisano 08 czerwiec 2024 - 13:22
River Fox 420 z oryginalną przyczepką . Mam problemy z wodowaniem , dokładniej z bezproblemowym zepchnięciem łodzi do wody . Od strony rufy mam centralną rolkę kilową , następnie idąc na zewnątrz podwójną rolkę i skrajnie pojedynczą . Objaw jest taki , że łódka schodzi pierwszy metr po czym staje dęba . Unoszenie dziobu tylko nasila ten problem . Albo trzeba wjechać bardzo daleko ( zbyt daleko jak dla mnie ) tak , żeby rufa zaczęła się lekko unosić na wodzie , albo kąt zjazdu jest zbyt mały . Nie wygląda to w żaden sposób tak jak na filmikach , kiedy to łódka spychana jedną ręką bezproblemowo ześlizguje się do wody .
Po oględzinach wyszło , że podwójne rolki mają element łączący , który trafia na redany rozpoczynające się gdzieś właśnie po metrze od rufy w stronę dziobu . To jest kwestia centymetra , ale daje opór twardy i nieustępliwy . Zresztą przechodzenie przez ten moment siłowo nie jest żadnym rozwiązaniem . Przy wodowaniu opuściliśmy te podwójne rolki do dołu żeby nie blokowały i wszystko stało się proste . Jednak tym samym wyłączyłem ten element podporowy przyczepy a nie o to przecież chodzi .
Mieliście taki problem u siebie ?
Napisano 08 czerwiec 2024 - 19:25
Wyreguluj rolki w raki sposób żeby na wszystkich rolkach ciężar spoczywał równo, w momencie wodowania ważne są te boczne pojedyńcze rolki. Jak łódź spoczywa na rolkach kilowych podnieś podwójne rolki na maxa do góry następnie pojedyńcze. Postaraj się je mocno unieść do góry im mocniej tym lepiej gdyż w momencie wodowania w newralgicznym momencie przejmą one chwilowo ciężar tych podwójnych.
- malinabar lubi to
Napisano 08 czerwiec 2024 - 20:59
Podstawa regulacja. Ale na wioli 420 szału nie robi. szczególnie z ciężkim silnikiem. Szwagier dołożył rolki z tylu i jedną wahliwą zamiast płozy i teraz musi trzymac łódkę przy spuszczeniu
- malinabar lubi to
Napisano 08 czerwiec 2024 - 21:39
Wezmę pod uwagę . Zejdziemy do poziomu dna i zobaczymy ,gdzie jest problem . Jeśli macie jeszcze jakieś sugestie , to zapraszam .
Napisano 09 czerwiec 2024 - 11:33
Jak miałem F420 to też stawała mi, gdy ten próg opierał się na podwójnych rolkach bocznych na ostatniej belce. Pomogło, gdy z jednej strony mocowanie przeniosłem na przód, a z drugiej strony na tył belki.
- malinabar lubi to
Napisano 09 czerwiec 2024 - 12:32
A No i taka oczywista oczywistość … regulujesz rolki na zluzowanej wyciągarce. Ona sobie potem dociąga do płóz ale jak będziesz regulował na napiętej to nie to samo.
Moim zdaniem najlepsza kolejność:
- kilowe ustawiasz jak lodz ma stać wypoziomowanie wzdłuż,
- płozy, wypoziomowanie w poprzek nie mogą unosić lodzi
- na koniec rolki uchylne tak, żeby było dobrze.
- mozna zacząć od tylnej kilowej i płóz a przednią kilową dobrze wtedy dobić. 420 powinna z dużym silnikiem mieć juz 3 kilowe …
Użytkownik Qh_ edytował ten post 09 czerwiec 2024 - 12:34
Napisano 11 czerwiec 2024 - 07:45
Chciałbym zamontować hebel i mały panel elektryczny. Zakładam że w wersji z bakistą jest możliwość montażu na ściance bakisty. Jak się ma sprawa w wersji bez bakisty? Da się przeciągnąć kable przez któraś komore i zamontować kawałek elektryki?
Kolejna sprawa czy da się dorobić dodatkową bakiste na którejś z komór?
Może któryś z kolegów mógłby porobić parę zdjęć pokladu i bakist swojej f420 i mi podesłać popatrzeć jak to wygląda. Niestety nikt ze znajomych nie ma takiej łajby a do producenta mam za daleko.
Napisano 11 czerwiec 2024 - 11:18
Załączone pliki
Użytkownik Marcipas edytował ten post 11 czerwiec 2024 - 11:23
Napisano 11 czerwiec 2024 - 12:10
Użytkownik kogut edytował ten post 11 czerwiec 2024 - 12:14
Napisano 11 czerwiec 2024 - 13:16
Jak nie problem to podeślij mi kilka zdjęć jak wyglada ta łódka w środku (bakisty, pokład)
Napisano 11 czerwiec 2024 - 14:22
Załączone pliki
Użytkownik kogut edytował ten post 11 czerwiec 2024 - 14:32
Napisano 11 czerwiec 2024 - 14:34
Napisano 06 lipiec 2024 - 18:14
Temat haczenia przy spuszczaniu łódki opanowany w sposób prosty i bezbolesny - podwójne rolki , które wywoływały ten efekt , poszły precz . Łódka schodzi z i wchodzi na przyczepę lekko i gładko . 3 rolki kilowe i pozostałe boczne spokojnie podtrzymują ją w transporcie . Dziękuję wszystkim za odzew .
Napisano 06 lipiec 2024 - 18:38
To super. Ale musiały Ci się te podwójne przekaszać.
Ja mam dwie podwójne uchylne i nic się normalnie nie dzieje.
Ale sprawdzę, bo ich ustawienie pod kątem prostym jest kluczowe. A coś ostatnio jakby się zaczynało dziać …
Użytkownik Qh_ edytował ten post 06 lipiec 2024 - 18:39
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych