Dzięki za szybką odpowiedź ale jeszcze bardziej mnie zaciekawiłeś w związku z :
Krzysztof Kacprzak, on 30 Sept 2013 - 08:02, said:
...dwie to tkaniny jednokierunkowe...
W których miejscach?? Z czego to wynika? Modelowaliście to jakoś w MES-ie?
Bo ogólnie tkanina 1 kierunkowa daje olbrzymią wytrzymałość rzędu kilkunastu razy większą wzdłuż włókien niż prostopadle do nich ( tutaj nie ma praktycznie żadnej wytrzymałości). Tkaniny 1 kierunkowe często są stosowane np. w dźwigarach skrzydeł gdzie 95% natężeń jest przewidywalnych rozciągających. Na kadłubie łodzi ma to charakter stochastyczny i tak naprawdę trudno jest przewidzieć rodzaj i kierunek naprężeń. Ja stosuję tkaninę 4-kierunkową ( 0;-45;+45;90 stopni ułożenia włókien) minimalizując w ten sposób ryzyko niespodzianek ( np. spotkanie z przeszkodą).
Jeżeli to nie tajemnica to na materiałach jakiej firmy pracujecie?
Chyba, że wolisz aby to przeszło na PW. Osobiście jestem poglądu iż producenci powinni się wymieniać doświadczeniami i ciągle podnosić jakość. I tak uważam, że nasze łodzie są bardzo wysokiej jakości. Natomiast powinniśmy niszczyć manufakturę tzw. garażowców i kopiarzy co tworzą produkty niebezpieczne o zaniżonej cenie. Później widzi się w ogłoszeniach łódź nową 4,3metrową za 4,5tys zł... już sama cena mnie w takim przypadku przeraża.... ale jak to mówią CCC – Cena Czyni Cuda, osobiście bałbym się chodzić po takiej łodzi nawet na przyczepie
Użytkownik Horn edytował ten post 30 wrzesień 2013 - 20:30