Gucak, on 24 Feb 2023 - 10:36, said:
Tak, polecam Tomka od czerwca do września nawet można odbyć super wędkarską przygodę w szwedzkiej Laponii w rejonie Overkalix. Świetne jest to, że nie trzeba mieć pełnej ekipy i można się po ludzku dogadać. Ktoś z forumowiczów był może w tamtych rejonach? Jest tam masa metrowych szczupaków i raj dla łowców łososi. Ale co z sandaczem? Słyszałem opinię że sandacze to tylko na południu, na północy jest ich mało bo to nie ich klimat. I ciężko mi w to uwierzyć, będę wdzięczny za opisanie swoich wędkarskich doświadczeń.
Dobry wątek. Też się chętnie dowiem. Eventur ma np w swojej ofercie Jezioro Bergviken (240 Km na północ od sztokholmu, nadal to nawet nie jest połowa Szwecji) i sandacze są. Myślę że po prostu na pólnocy nikt ich specjalnie nie wpuszczał i stąd ich brak. Z tego co wiem, sandacze w szwedzkich jeziorach nigdy naturalnie nie występowały. Nawet na południu. Wszystko co jest to zapuszczone i jak się przyjęły, wytarły, to dalej się rozmnażają. Proszę o ewentualne wyprowadzenie mnie z błędu.
Użytkownik rower26 edytował ten post 24 luty 2023 - 12:25