Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szwecja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3687 odpowiedzi w tym temacie

#2861 OFFLINE   Granturismo

Granturismo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 151 postów
  • LokalizacjaBeskid Mały
  • Imię:Grzesiek

Napisano 31 styczeń 2023 - 15:32

(...) jeśli ktoś jedzie ponad Sztokholm to zostaje tylko jedna linia promowa

To jest takie stereotypowe myślenie. I tak większość ludzi jeździ ponad Stockholm. Czy to wędkarze, czy turyści, czy jakiekolwiek inne grupy. Ja od 23 lat jeżdżę do Szwecji i tylko raz płynąłem tym promem do Nynashamn. Doba spędzona na promie to istny horror! Wolę 7 godzin nocnym promem do Ystad, a potem epicki przejazd zachodnią autostradą E06 i inlandsvagen E45.

No ale oczywiście każdy ma prawo do własnego wyboru.

• BartasL2 lubi to

#2862 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 31 styczeń 2023 - 15:38

Wolę jechać wypoczęty z Nynas przez 15 godzin, niż 22 z Ystad po krótkiej nocy. Jeździłem wybrzeżem, jeździłem przez interior, bezpośrednio, z międzylądowaniem w bliskiej Laponii. Co kto lubi. Jeździłem również przez Tallin i Helsinki. 

#2863 OFFLINE   yglo

yglo

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 1651 postów
  • LokalizacjaGrzegorzewice

Napisano 31 styczeń 2023 - 18:00

Dobrze czasowo wyszukane połącznie z Okęcia i w Luleå Airport... w 5 godzin z przesiadka na Arlandzie

#2864 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 31 styczeń 2023 - 18:06

Ile liczą za transport łodzi 5m z przyczepą? ;) :)

Ale jak chcesz np. połowić z buta na rzece, to dobra opcja. Są i lotniska dalej na północ :)

#2865 OFFLINE   yglo

yglo

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 1651 postów
  • LokalizacjaGrzegorzewice

Napisano 31 styczeń 2023 - 18:18

Tak trochę prowokacyjnie napisałem, w moich wyjazdach do SE sprawdziłem opcje promowe i samolotowe, każda ma swoje zalety i wady...   lodzie są na miejscu z adekwatnymi silnikami, choć już utykasz na jednej wodzie przy gospodarzu.

Po prostu nie narzekam ze jestem w podróży dwie doby i nie narzekam ze nie mam swojej łodzi po 5 godzinnym locie...

#2866 OFFLINE   Mariusz1000

Mariusz1000

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów
  • Lokalizacjanad wodą
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:G

Napisano 31 styczeń 2023 - 18:32

Też zastanawiam sie, czy kupować już bilety na prom )przelom maja i kwietnia) i mam naprawde duży zgryz bo drogie, a zapowiadają konflikt zbrojny. Czy ktoś wie coś pewnego?

#2867 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3640 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 31 styczeń 2023 - 18:47

Czy ktoś wie coś pewnego?

Tak, taniej nie będzie :)

#2868 OFFLINE   Andrzej@45

Andrzej@45

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 30 postów
  • LokalizacjaMehren
  • Imię:Melerski
  • Nazwisko:Andrzej

Napisano 01 luty 2023 - 10:51

Tak, taniej nie będzie :)

Witam

to jest jeszcze opcja z Niemiec .

#2869 OFFLINE   Gary

Gary

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 100 postów
  • Lokalizacjapoznań
  • Imię:bernard
  • Nazwisko:michałek

Napisano 01 luty 2023 - 19:17

hej, 

Na przełomie lipca i sierpnia będę turystycznie w okolicach Sundsvall a dokładnie niedaleko Marna. Czy zna ktoś tą okolice wędkarsko i może coś polecić, na co jest sens się nastawić ? Dodam że nie łowię na muchę, tylko spinning. wiem że w rzece Ljungen łowi się łososiowate ale się zastanawiam czy brać kij na ta chyba sławną rzekę, czy może poszukać szczęścia w okolicznych jeziorkach, co by się wiązało z wzięciem kajaka... no i morze ale te otwarte wody jakoś mnie nie przekonują.... Ktoś może coś doradzić ?   

#2870 OFFLINE   Mariusz1000

Mariusz1000

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów
  • Lokalizacjanad wodą
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:G

Napisano 02 luty 2023 - 01:18

hej, 

Na przełomie lipca i sierpnia będę turystycznie w okolicach Sundsvall a dokładnie niedaleko Marna. Czy zna ktoś tą okolice wędkarsko i może coś polecić, na co jest sens się nastawić ? Dodam że nie łowię na muchę, tylko spinning. wiem że w rzece Ljungen łowi się łososiowate ale się zastanawiam czy brać kij na ta chyba sławną rzekę, czy może poszukać szczęścia w okolicznych jeziorkach, co by się wiązało z wzięciem kajaka... no i morze ale te otwarte wody jakoś mnie nie przekonują.... Ktoś może coś doradzić ?   

Jak jedziesz z dziećmi koniecznie Kolmarden, a jak nie problem z odległością to Astrid Lingren Varld w Vimmmerby, to drugie bardzo nam się spodobało, oprócz ceny oczywiście  :D Odradzam łykendy, bo jest wtedy bardzo dużo ludzi.

#2871 OFFLINE   Gary

Gary

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 100 postów
  • Lokalizacjapoznań
  • Imię:bernard
  • Nazwisko:michałek

Napisano 02 luty 2023 - 10:43

Jak jedziesz z dziećmi koniecznie Kolmarden, a jak nie problem z odległością to Astrid Lingren Varld w Vimmmerby, to drugie bardzo nam się spodobało, oprócz ceny oczywiście  :D Odradzam łykendy, bo jest wtedy bardzo dużo ludzi.

dzięki za rade ale jeżeli dobrze kojarzę to te miejsca o których wspominasz są położone niedaleko norkoping,  vastervik czyli ok 6h drogi od sundsvall - trochę kawał drogi tym bardziej w szwecji gdzie po 1 h drogi jestem zmęczony (znudzony, uśpiony, nie to co u nas...), ale dzięki  

#2872 OFFLINE   bywalec84

bywalec84

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 376 postów

Napisano 16 luty 2023 - 13:25

kochani polecicie kogoś kto organizuje wypady do Szwecji lub Laponii na szczupaki? Mamy ochotę z kumplem pojechać ale nie mamy pojęcia z kim i gdzie.....? Dzięki :)

#2873 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 16 luty 2023 - 14:25

kochani polecicie kogoś kto organizuje wypady do Szwecji lub Laponii na szczupaki? Mamy ochotę z kumplem pojechać ale nie mamy pojęcia z kim i gdzie.....? Dzięki :)

wyprawynaryby.pl

zewprzygody.pl

obydwa biura godne polecenia

#2874 OFFLINE   croock

croock

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 637 postów
  • LokalizacjaWroclaw

Napisano 16 luty 2023 - 14:26

Jeszcze przewodnicywedkarscy.pl

#2875 OFFLINE   Brylu

Brylu

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Przemo

Napisano 16 luty 2023 - 14:37

http://fishingadventures.com.pl/

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

#2876 OFFLINE   Pablito86

Pablito86

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 47 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 luty 2023 - 21:22

Jeżeli interesuje Cię kierunek Laponia to znajdz na facebooku Tomasz Wędkarski Łowca i zapytaj o dostępne możliwości - moim zdaniem świetna opcja.
  • Gucak lubi to

#2877 OFFLINE   Gucak

Gucak

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • LokalizacjaChełm Śląski/Gliwice
  • Imię:Mateusz

Napisano 24 luty 2023 - 11:36

"Tomasz Skandynawski Łowca" na fb

Tak, polecam Tomka od czerwca do września nawet można odbyć super wędkarską przygodę w szwedzkiej Laponii. Świetne jest to, że nie trzeba mieć pełnej ekipy i można się po ludzku dogadać. Ktoś z forumowiczów był może w tamtych rejonach? Jest tam masa metrowych szczupaków i raj dla łowców łososi. Ale co z sandaczem? Słyszałem opinię że sandacze to tylko na południu, na północy jest ich mało bo to nie ich klimat. I ciężko mi w to uwierzyć, będę wdzięczny za opisanie swoich wędkarskich doświadczeń. 

Użytkownik Gucak edytował ten post 24 luty 2023 - 12:23

#2878 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 24 luty 2023 - 12:22

Tak, polecam Tomka od czerwca do września nawet można odbyć super wędkarską przygodę w szwedzkiej Laponii w rejonie Overkalix. Świetne jest to, że nie trzeba mieć pełnej ekipy i można się po ludzku dogadać. Ktoś z forumowiczów był może w tamtych rejonach? Jest tam masa metrowych szczupaków i raj dla łowców łososi. Ale co z sandaczem? Słyszałem opinię że sandacze to tylko na południu, na północy jest ich mało bo to nie ich klimat. I ciężko mi w to uwierzyć, będę wdzięczny za opisanie swoich wędkarskich doświadczeń. 

Dobry wątek. Też się chętnie dowiem. Eventur ma np w swojej ofercie Jezioro Bergviken (240 Km na północ od sztokholmu, nadal to nawet nie jest połowa Szwecji) i sandacze są. Myślę że po prostu na pólnocy nikt ich specjalnie nie wpuszczał i stąd ich brak. Z tego co wiem, sandacze w szwedzkich jeziorach nigdy naturalnie nie występowały. Nawet na południu. Wszystko co jest to zapuszczone i jak się przyjęły, wytarły, to dalej się rozmnażają. Proszę o ewentualne wyprowadzenie mnie z błędu. 

Użytkownik rower26 edytował ten post 24 luty 2023 - 12:25

#2879 OFFLINE   Gucak

Gucak

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • LokalizacjaChełm Śląski/Gliwice
  • Imię:Mateusz

Napisano 24 luty 2023 - 13:01

Tylko że ja sie już pytam o okolice bliskie granicy z Finlandią. I na przykład po drugiej stronie granicy jest fińskie jezioro Miekojärvi które wręcz słynie z sandaczy, wystarczy sobie wygooglować. W rejonie o który pytam to są tam sandacze, bo znajomy był i złowił ale był tam przez chwilę. I teraz nie wiadomo na ile to fart, miejsce, skąd te opinie o "niedoborach" zanderów tym bardziej jak jeziora są połączone wielkimi rzekami. To są rejony raczej o śladowej presji stąd uważam takie poglądy za mit (słyszałem je dwukrotnie od typowych biur podróży które nakręcały po prostu w inne miejsce) i chętnie poczytałbym o doświadczeniach forumowych kolegów z tych rejonów. Inna sprawa poznanie wody, miejsc, zwyczajów tych sandaczy ale skąd te przekonanie że ich tam są śladowe ilości? Bo firmowy przewodnik jeszcze im wody nie rozkminił czy ma to jakieś bardziej racjonalne podłoże. Mowa o szeroko pojmowanym Kalixälven. Spędzę tam trochę czasu i chętnie się czegoś dowiem ;)

Użytkownik Gucak edytował ten post 24 luty 2023 - 13:05

#2880 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3640 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 24 luty 2023 - 13:07

Głośno myśląc - nawet jeżeli są tam jakieś jeziora z sandaczami, to czy warto jechać 1000km od promu w Nynäshamn żeby się o tym przekonać zamiast skupić się na tym, co ta okolica przede wszystkim oferuje (szczupak, łosoś) a sandaczy poszukać niżej - zaoszczędzając czas na 1000-kilometrowy dojazd na łowienie?

• highvoltage lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych