Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szwecja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3687 odpowiedzi w tym temacie

#2921 OFFLINE   Sailfish

Sailfish

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów
  • LokalizacjaTurawa
  • Imię:Cezary

Napisano 17 marzec 2023 - 14:15

Panowie czy był ktoś z was w Szwecji na duzym głębokim jesiorze na początku lipca. Jak wtedy wygląda sytuacja z braniami?

Ģłębokie to ile metrów?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

#2922 OFFLINE   highvoltage

highvoltage

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 349 postów
  • Imię:Krz

Napisano 17 marzec 2023 - 14:35

Ģłębokie to ile metrów?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Max 100m , chodziło mi o to że jest bardzo urozmaicone z plyciznami , rafami ,ale też z głębokimi plosami. W połowie czerwca już byłem w Szwecji i ryby braly mimo słońca, pytanie czy później w lipcu nie ma " przestoju"

#2923 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 17 marzec 2023 - 15:51

Moim zdaniem będzie jak w PL. Połowisz sobie z rana i wieczorem na grubo. Jak w ciągu dnia bedzie lampa to najwyżej się pokąpiesz :)

Użytkownik rower26 edytował ten post 17 marzec 2023 - 15:51

#2924 OFFLINE   highvoltage

highvoltage

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 349 postów
  • Imię:Krz

Napisano 17 marzec 2023 - 16:03

Hmmm , tam już w czerwcu jest 22h widno. No ale zobaczymy , coś wie powinno dać złowić
  • Sylwek1981 lubi to

#2925 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 17 marzec 2023 - 16:14

z rana czyli od 3 do 7, a wieczorem czyli od 20 do 00 :)

• highvoltage lubi to

#2926 ONLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4485 postów

Napisano 17 marzec 2023 - 16:37

Hmmm , tam już w czerwcu jest 22h widno. No ale zobaczymy , coś wie powinno dać złowić

Jesli jezioro jest w strefie 22 godzin slonca to kawalek od Sztokholmu. Szczupaki w lipcu powinny byc aktywne tak samo w srodku dnia. Lowilismy mase ryb w lampie.
  • Krzysiu i highvoltage lubią to

#2927 OFFLINE   selk

selk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 809 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Zbyszek

Napisano 17 marzec 2023 - 22:46

Panowie czy był ktoś z was w Szwecji na duzym głębokim jesiorze na początku lipca. Jak wtedy wygląda sytuacja z braniami?

ogólnie  przez wakacje jest LIPA czuli od poczatku lipca do końca sierpnia a czasem i na poczatku wrzesnia

słońce w ostatnich latach mocno tam grzeje , woda jest nagrzana i konkretne ryby pochowane w głebinach

oczywiście jak rybne jezioro to cos złowisz zawsze

ale zeby połowić to 4 rano i po 20:00 ale ze wskazaniem na RANO

no ale bywa że jest taki dzięń ze biora nie zwazajac na słońce i tyle

aa i czasami przepis mówi że nie można łapac po zmroku na jeziorze czyli po zachodzie słońca i radze uważac bo straznik przyrody jak złapie Was to kilka tys koron kary

ich nie widac i sie nie czepiają zwykle ale dokoła jeziora sa kamery zawsze w budkach dla ptaków powsadzane i na drzewach , nawet w najwiekszej dziórze sie zdarza

to na zezwoleniu wedkarskim jest napisane czy wolno łapać w nocy

Użytkownik selk edytował ten post 17 marzec 2023 - 22:58

• kostom63 lubi to

#2928 ONLINE   rafalsky

rafalsky

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 66 postów
  • Lokalizacjajaskrów
  • Imię:rafal

Napisano 17 marzec 2023 - 23:19

Nie ma reguły kiedy biorą, jak trafisz dzień to w las rzucisz i złowisz :D czy ja wiem czy tak mocno grzeje... 25°C to tutaj już upał. W polsce wygląda to troche inaczej , mimo wszystko jak ryba nie bierze to nic na to nie poradzisz:)

#2929 ONLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4485 postów

Napisano 18 marzec 2023 - 00:21

Jak szczupaki maja 22 godziny slonca w lecie to jest go bardzo malo w zimie tzn okres zerowania jest krotki. Maja malo czasu by sie wyzrec.

#2930 OFFLINE   Alaryk

Alaryk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 881 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Jarek

Napisano 18 marzec 2023 - 10:05

Może ktoś wie, czy na jeziorach wokół  Vaxjo jest jeszcze lód?

Użytkownik Alaryk edytował ten post 18 marzec 2023 - 10:05

#2931 OFFLINE   snejki

snejki

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 27 postów
  • LokalizacjaPodlasie
  • Imię:Maciej

Napisano 24 marzec 2023 - 11:09

Szanowni Forumowicze, mam pytanie dotyczące jeziora Mjorn.

Czy ktos z Was bywał/łapał ostatnio? Wybieram sie z biura nad tę wodę. Chętnie przeczytan też opinię o tej wycieczce organizowanej przez Fishing Tour. Może być na priva. Z góry dziękuję.

#2932 OFFLINE   slawito

slawito

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 595 postów
  • LokalizacjaGdynia
  • Imię:Sławek

Napisano 24 marzec 2023 - 11:14

Masz kilka filmików na YouTube

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

#2933 OFFLINE   janekmarczyk

janekmarczyk

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów
  • Lokalizacjapolska
  • Imię:jan
  • Nazwisko:marczyk

Napisano 24 marzec 2023 - 16:13

Hej, w zeszłym roku pojechałem z tatą do Szwecji na pierwszy zagraniczny wyjazd wędkarski. W połowie września pojechaliśmy nad jezioro Storsjon z eventurem. Niestety ryby nie dopisały, marne efekty nie tylko u nas, ale i u innych wędkarzy odwiedzających tą wodę po raz n-ty. Tata nie jest bardzo zaawansowanym wędkarzem, a woda była przez tydzień łowienia bardzo trudna. Stąd moje pytanie, ponieważ nie chcemy się poddawać i planujemy kolejny wyjazd z nastawieniem głównie na szczupaka. Jedyny termin jaki nam pasuje to druga połowa września i czy w tym czasie wyprawa taka ma sens? Zastanawiamy się w tym roku nad szkierami, które wydają się być łatwiejsze do rozgryzienia. Są lepsze opcje? mowa o np. wyjeździe na Rugię z przewodnikiem. Co radzicie po własnych doświadczeniach?

#2934 OFFLINE   Pablito86

Pablito86

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 47 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 24 marzec 2023 - 16:46

Dobre pytanie :) ja uważam, że Rugia ze Szwecją nie jest porównywalna bo to jednak nieco inny klimat i łowienie, na Rugii raczej 4 dni, a w Szwecji 6. Jeżeli masz możliwość to kombinuj Szwecje ponownie tylko gdzieś indziej.

#2935 ONLINE   rafalsky

rafalsky

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 66 postów
  • Lokalizacjajaskrów
  • Imię:rafal

Napisano 24 marzec 2023 - 16:55

obejrzyj " pike fight " na YT , łowia na różnych jeziorach , moze któreś Ci wpadnie w oko , oni na pewno wiedzą gdzie jest duża ryba :)

#2936 OFFLINE   bacio

bacio

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Bartek

Napisano 24 marzec 2023 - 16:57

Moim zdaniem w jeziorze łatwiej znaleźć ryby - szkiery są bardziej nieprzewidywalne... 

#2937 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10194 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 24 marzec 2023 - 17:02

obejrzyj " pike fight " na YT , łowia na różnych jeziorach , moze któreś Ci wpadnie w oko , oni na pewno wiedzą gdzie jest duża ryba :)

Identyfikujesz te jeziora?

• Robert Dorado lubi to

#2938 OFFLINE   selk

selk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 809 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Zbyszek

Napisano 24 marzec 2023 - 17:15

Hej, w zeszłym roku pojechałem z tatą do Szwecji na pierwszy zagraniczny wyjazd wędkarski. W połowie września pojechaliśmy nad jezioro Storsjon z eventurem. Niestety ryby nie dopisały, marne efekty nie tylko u nas, ale i u innych wędkarzy odwiedzających tą wodę po raz n-ty. Tata nie jest bardzo zaawansowanym wędkarzem, a woda była przez tydzień łowienia bardzo trudna. Stąd moje pytanie, ponieważ nie chcemy się poddawać i planujemy kolejny wyjazd z nastawieniem głównie na szczupaka. Jedyny termin jaki nam pasuje to druga połowa września i czy w tym czasie wyprawa taka ma sens? Zastanawiamy się w tym roku nad szkierami, które wydają się być łatwiejsze do rozgryzienia. Są lepsze opcje? mowa o np. wyjeździe na Rugię z przewodnikiem. Co radzicie po własnych doświadczeniach?

jak lubisz oglądac pływajace foki to polecam szkiery  w tym terminie

#2939 OFFLINE   POLONIAb

POLONIAb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 372 postów
  • Lokalizacjabyd
  • Imię:A
  • Nazwisko:S

Napisano 24 marzec 2023 - 17:20

A co to znaczy marne efekty na Storsjon? Też tak myślałem po pierwszym wyjedzie. Około 100 ryb przez tydzień na dwóch.w kolejnych wyjazdach było coraz mniej. Ale i tak PB syna z tego jeziora szczupaka, sandacza i okonia. Mam porownanie tylko z Boren ale tam bez sandacza, chociaż szczupaki większe.

#2940 OFFLINE   Brylu

Brylu

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Przemo

Napisano 24 marzec 2023 - 17:27

Oczywiście że wyprawa w 2 pół. września ma sens, jednak szkiery pozornie tylko będą łatwiejsze do rozgryzienia. To ogromny obszar wody, wiele pustych miejsc, różna temp. Wody w różnych miejscach, czasami niekorzystne warunki pogodowe (wiatr, fala) nie zawsze ustawisz się tam gdzie byś chciał, czasami trzeba rzucać tam gdzie w danej chwili po prostu można, ale jeśli macie wędkarstwo we krwi to pora jest bardzo dobra. Na szkierach jest generalnie duuuużo plywania. Szczupak również jest o tej porze roku aktywny (przynajmniej z założenia) można trafić także ladnego okonia.

Nie poddawajcie się, planujcie i jedźcie. Jeziora o tej porze roku tym bardziej mogą zaoferować dużo dobrego. Od czegoś musicie zacząć :)

Połamania kija !

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
  • platynowłosy lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych